Po stopách trpaslíků ve Vratislavi / Wroclawi

Dzien dobry! Ke klávesnici usedám po více než třech měsících a mám pocit, že už k vám ani neumím mluvit. Během pauzy jsem byla aktivní spíše na Instagramu, a to hlavně soukromě, blogování šlo úplně stranou. Částečně za tím vězí naše bytová situace, kterou jsme od přelomu roku řešili fakt intenzivně, částečně nebylo o čem psát, ale může za to i lenost, co si budeme. Pokud nemáte tušení, o čem to sakra mluvím, mrkněte na můj příspěvěk. Jakmile se nám rozjede rekonstrukce bytu, chtěla bych vám o tom reportovat jak na Instagramu, tak o tom sepsat i několik článků sem na blog. Sama na toto téma ráda koukám a čtu si o něm u ostatních influencerů, ví m, že je obecně oblíbené, a chci tu naši cestu mít taky zdokumentovanou a předat vám naše zkušenosti. Tak se máte na co těšit :)

No a můj polský pozdrav předesílá téma dnešního článku. Měla jsem možnost pracovně strávit několik dní v polské Vratislavi, a i když se jednalo o služební cesty, měli jsme s kolegy možnost město i trochu obchodit, navíc jsme navštívili pár skvělých podniků, kterých je Wroclaw plná, podobně jako Brno. Tak jsem si říkala, že vám ukážu pár fotek a předám nějaké tipy. Obecně výlet do Wroclawi moc doporučuju, z Brna je to po dálnici cesta na zhruba 4,5 hodiny přes Ostravu a jede se fakt dobře, rychle to ubíhá. Dostávat se tam vlakem nebo autobusem moc nedoporučuju, kolegyně to jednou absolvovala Flixbusem (což je myslím jediný aspoň trochu schůdný spoj s Brnem) a nikdy víc!




Wroclaw (já ten český ekvivalent moc nemusím, tak ho nebudu ve článku dál používat) je o něco větší než Brno, jak rozlohou, tak hlavně počtem obyvatel, jedná se o čtvrté největší polské město. Ale atmosféru má podobnou jako Brno, je to taky dost studentské město, kde to žije, gastro scéna je extrémně pestrá, najdete tam i typy kuchyní, co v Brně ne (my třeba byli v gruzínské restauraci - jednu takovou sice v Brně máme, ale ve Wroclawi jich je hned několik). Historická část je rozhodně hezčí než v Brně, navíc tu pohodovou atmosféru města dokresluje i řeka Odra - města, kudy protéká velká řeka, mám fakt ráda - a takovou specialitkou jsou všudypřítomné sošky trpaslíků.

Hlavní dominantou Wroclawi je určitě Rynek, hlavní náměstí se starou i novou radnicí a kostelem. Okolo řeky stojí za projití oba ostrovy, Písek i Tumský ostrov, spoustu významných budov najdete i na nábřeží Odry. Za zmínku stojí Raclawické panorama, panoramatický obraz, vystavovaný v rotundě, speciálně postavené pro tento účel. Docela známá je i wroclawská zoo, včetně tzn. Afrikária - oceánaria věnovaného africké fauně a floře. Za sebe rozhodně doporučím Galerii neonů ve večerních hodinách, je to v podstatě vnitroblok, kde na budovách okolo jsou umístěné neonové nápisy z různých, již zavřených, hotelů, podniků, apod. Tímto způsobem se alespoň nevyhodily a zůstala na ně zachovaná vzpomínka. Průchody mezi domy okolo zdobí četné murály, takže pokud máte rádi pouliční umění, budete stejně jako já nadšení.


Příběh na pozadí wroclawských trpaslíků je hodně zajímavý, spojený s protikomunistickým hnutím, určitě doporučuju si ho přečíst. Sošky trpaslíků se v souvislosti s tím začaly ve Wroclawi objevovat od roku 2001 a doposud jich existuje přes 360. Největší koncentrace je rozhodně v centru okolo Rynku, zaručuju vám, že jakmile si všimnete jednoho, pak už je uvidíte všude. Super na tom je, že jsou vždycky nějakým způsobem spojení s místem, na kterém se nachází. Třeba takový, co je před knihkupectvím, si čte knížku. Další před budovou banky si vybírá peníze z automatu. My dokonce před naší PPG fabrikou máme jednoho s plechovkou barvy Dekoral, který se jmenuje Dekoralek :) Existuje i mapa trpaslíků, u některých sošek je i vysvětlení, proč vznikly. Za mě super turistické zpestření a rozhodně by se daly vymyslet skvělé venkovní hry nebo teambuildingy s hledáním trpaslíků, pokud už něco takového dávno neexistuje.


Co se týče jídla, určitě máte s Polskem spojené pierogi, knedlíčky plněné různými náplněmi. Na ty si určitě zajděte do pierogarny Stary Mlyn, my jsme si na nich moc pochutnali, i pití měli skvělé a obsluha byla moc milá. Ze začátku jsem nakousla tu gruzínskou kuchyni, na tu můžu doporučit podnik U Gruzina, dávali jsme si tam jak chinkali, opět knedlíčky, plněné různými směsmi a horkým vývarem, tak i tradiční chaczapuri, taková v podstatě pizza nebo calzone, kapsa plněná slaninou, sýrem a vajíčkem. Všemi deseti doporučuju Woosabi, asijskou restauraci, co se specializuje na bao buns, opět knedlíčky (:D) s masem a zeleninou na asijský způsob. Moc fajn bylo i bistro Pochlebna, takového něco na styl brněnského Soul bistra mi to přišlo.

Další wroclawskou specialitou jsou tzv. flaming shots, různě naximované druhy alkoholu do větších či menších panáků, často i s nějakou specialitkou typu gumídek, práskací prášek, cukrová vata, apod. A často právě obohacené o zapálení alkoholu, něco jako B52. Takových barů je po centru hned několik, třeba Chicas & Gorrilas.



Na ubytování vám bohužel tipy nedám, to jsme měli zajištěné firmou, ale věřím, že různých cenově příznivých Airbnb nebo ho(s)telů na Bookingu se najde dost. Obecně Polsko je pro nás Čechy dost levné a Wroclaw není žádnou výjimkou. MHD bych vůbec neřešila, všude se dá dojít pěšky. Pro fanoušky Harryho Pottera ještě taková sranda, že všude po budovách v centru najdete velké písmeno W, co mi hrozně připomíná Wizarding World, navíc na hlavním náměstí je i specializovaný HP bar, kde měli zrovna zavřeno, když jsme šli okolo, ale ráda bych se tam někdy příště podívala!

Schválně mi dejte vědět, jestli jste tohle město někdy navštívili a pokud ano, jak se vám tam líbilo? Já po dvou návštěvách byla nadšená a z fleku bych si dokázala představit tam na nějakou dobu žít, město si mě fakt získalo. Budu se těšit na vaše komentáře a díky za přečtení článku! :)

5 komentářů

  1. Aničko, posílají vás na služebky na samá krásná místa! Vratislav mě také mile překvapila. Méně turistů než v Krakově, Tumský ostrov v podvečer je jako vystřižený z historických filmů, před Odru se dá svézt lanovkou a uprostřed Szczytnického parku stojí krásná fontána a japonská zahrada. A to jídlo! Ty jejich všudypřítomné pirohy, zapiekanky a koblihy, mňam. Hledání trpaslíků už je pak jen milým zpestřením pěkného výletu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, děkuji za dodatečné tipy - o lanovce a fontáně s japonskou zahradou jsem netušila! Jejda ano, koblihy, chodili jsme snad každý den okolo jednoho krámku s obřími koblihami, co se na nás z výlohy smály. Ale toho jídla, co jsme už tak snědli, bylo tolik, že jsme si nechali zajít na koblihy chuť. Tak třeba příště :)

      Vymazat
  2. Ti trpaslíci jsou hustí, vsadím se, že jestli tam můj přítel byl, tak je doslova lovil. On se rád fotí se sochami :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jestli tam byl, musel se v tom vyloženě vyžívat :)

      Vymazat
  3. Moc krásné fotky, hlavně ty večerní. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)