Poprvé mimo Evropu | USA - Pittsburgh

Ahojte! Hned zkraje tohoto roku se mi naskytla jedinečná pracovní příležitost v podobě služební cesty do Pittsburghu, kde má firma PPG, pro kterou pracuji, svoje sídlo. Čekal mě týden strávený s mými americkými kolegy, se kterými jsem se za celou tu dobu, co spolu pracujeme, nikdy neviděla osobně. A naštěstí zbyl i docela velký prostor na prozkoumání Pittsburghu, a po cestě zpět i na 24 hodin v New Yorku - ale tomu věnuju článek zvlášť.

Pittsburgh není zrovna extra lákavý turistický cíl, zejména pokud za velkou louži jedete poprvé, a na omezenou dobu. Nicméně většina Čechů tohle město zná, protože ho má spojené s Jardou Jágrem a jeho působením v týmu NHL Pittsburgh Penguins, tučňáků. A naopak, když se zmíníte v Pittsburghu, že jste z Česka, většina lidí hned ví, a pokud jim to nedojde hned, stačí zmínit jméno Jágr, a hned se chytnou. Pro mě jakožto hokejovou fanynku tedy pobyt v Pittsburghu znamenal zejména návštěvu zápasu NHL - ještě aby ne, když hokejový stadión nese název PPG Paints Arena, protože ho jako firma dlouhodobě sponzorujeme :) Zápas tučňáků byl rozhodně ten největší zážitek z celého tripu, ještě když jsem vychytala tzv. PPG game night, kdy výskyt našeho loga v průběhu zápasu byl četnější, než kdy jindy bývá!

Přítomnost PPG jakožto jednoho z hlavních zaměstnavatelů ve městě byla vidět nejen na stadiónu. Náměstí, kde naše firma sídlí, nese název One PPG Place, a prosklená budova, kde máme kanceláře, vyniká svým vzhledem na kilometry daleko. V zimě je na náměstí nainstalované kluziště, takže to bylo jedno z mých přání, co kromě hokeje chci v Pittsburghu dělat. PPG logo uvidíte i na Science Pavillonu a možná ho potkáte rádoby "náhodně" i u jiných institucí, které finančně podporujeme, nebo kde se uskutečnil dobrovolnický projekt.

Pittsburgh je město plné muzeí, mezi ta nejznámější a nejnavštěvovanější patří Andy Warhol Museum a Heinz History Museum - jak Andy, tak značka kečupů a fazolí Heinz jsou odtamtud. Na návštěvu muzeí jsem tolik času neměla, takže moje kroky směřovaly spíše po exteriérech, i když vzhledem k zimě a tomu, že obecně v Americe lidi pěšky nechodí, se to nesetkávalo s velkým pochopením :D

Za návštěvu určitě stojí Randyland, unikátní hippie, super barevný prostor mezi klasickými rodinnými domky, který zaujme na první dobrou. Zastavte se i u The Point, obrovské fontány, u které se potkávají řeky, a je to v létě oblíbené místo na hangout a pozorování západu slunce. V lednu byla kvůli větru a zimě nepřístupná... Dále bych doporučila omrknout Cathedral of Learning, což je druhá nejvyšší vzdělávací budova na světě, součást University of Pittsburgh. V určité dny a časy se dá jít i dovnitř, nedostanete se do toho úplně nejvyššího 42. patra, ale i tak to asi stojí za to. Já měla v neděli v lednu smůlu. Hned u této budovy je i Heinz Chapel, která se zrovna opravovala, tak jsem mrkla aspoň dovnitř.



Další smůla nastala, když se porouchala Duchesse Incline - lanovka/zubačka nahoru na Mount Washington. Naštěstí to není jediný způsob, jak se tam dostat, a tak jsem o výhledy na downtown shora nebyla ochuzena. A ještě ke všemu po upršeném dni vyšlo sluníčko zrovna tak, aby se dal pozorovat jeho západ, a do toho byla na chviličku vidět i menší duha. No úplný "American dream" :D Z míst, která stojí za to navštívit, bych zmínila ještě The Strip District, původní industriální oblast, která se přeměnila na cool, hipsterskou čtvrť, plnou restaurací, barů, kaváren a obchůdků.

Co se týče jídla, z americké kuchyně toho zas tolik vyzdvihnout nejde, pokud nejste zrovna milovníci fast foodu. Vyhlášený sendvič "The Pittsburgher" z Primanti Bros (na fotce vlevo) je sice hrozná prasárna, ale zase ušetříte a najíte se z něj jak na oběd, tak na večeři. Místní specialitkou jsou smažené kyselé okurky, ty jsem teda neochutnala, ale prý to nechutná vůbec tak špatně, jako to na první dobrou zní :D

Příště vás vezmu na krátkou tour po New Yorku, velkoměstě, co nikdy nespí. Byli jste někdy v Americe? A pokud ano, kde přesně? Mě to nikdy nelákalo, alespoň ne města, když už, tak bych navštívila národní parky. Ale jsem za tuto příležitost nesmírně vděčná! Díky za přečtění článku a mějte se krásně.

4 komentářů

  1. Ahoj, v Americe jsem nikdy nebyla a když už asi by mě též spíš lákaly její národní parky než velkoměsta :) Každopádně šlužebka do Ameriky, to nelze odmítnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to máme stejně. A ano, taková příležitost se rozhodně neodmítá :)

      Vymazat
  2. Nádherné fotky, to musel být nezapomenutelný zážitek. :) USA mě čeká na konci května a moc se těším, je to můj největší cestovatelský sen. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Pavli! Zážitek to byl veliký, poprvé mimo Evropu a cestovat sama, naštěstí se víceméně všechno vydařilo i ani počasí nebylo tak hrozné, jak jsem si myslela, takže super. Tak ti přeju, ať se ti tam moc líbí, super, že si splníš svůj nějvětší travel dream :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)