Sama doma 2: Ne až tak ztracená v New Yorku

Ahojte! V minulém článku jsem vás provedla po Pittsburghu a tentokrát se podíváme do NYC, přes který jsem letěla tam i zpátky. A právě po cestě zpět jsem si ze služební cesty udělala i krátkou dovolenou, a měla možnost strávit lehce přes 24 hodin v New Yorku. Co se za tu dobu dá stihnout?

Tak předně dopravit se z letiště Newark vlakem na Manhattan, konkrétně do Penn Station, v jejímž okolí jsem si našla ubytování, abych neztrácela čas dlouhým přesunem tam a zpátky. Jedna noc v NYC vás nevyjde nijak levně, ale dá se najít AirBnB se soukromým pokojem (no spíš takový větší přístěnek pod schody :D) a sdílenou sprchou a toaletou za cca 2600 Kč. Už jenom v tomto okolí je toho dost co vidět:

Hudson Yards, prominentní kancelářská a rezidenční čtvrť, Grand Central nádraží, tolik proslavené z mnoha amerických filmů a seriálů, které vás pohltí svým neustálým mumrajem, majestátní Empire State Building. O kus dál, ale pořád v dochozí vzdálenosti, je i Rockefeller Center a vyhlídka Top of the Rock, na kterou jsem zamířila ale až na druhý den, katedrála sv. Patrika. Po Broadwayi se dá přes životem a světly pulzujícím Times Square dojít až k Flatiron, budově ve tvaru žehličky, přičemž kousek od ní se nachází hodně velký Harry Potter obchod, kam samozřejmě moje kroky musely zamířit.


Druhý den jsem si přivstala, abych si hned okolo 8 ráno odložila zavazadla v úschovně a mohla se procházet volně jen s batůžkem a ledvinkou (to jinak doporučuju, cítila jsem se díky ní bezpečněji, když jsem měla ty nejdůležitější věci schované pod bundou). Zamířila jsem do Central Parku, jehož část jsem si prošla, včetně Hotelu Plaza, Bethesda Fountain a Wollman Rink - míst ze Sám doma <3 Až neuvěřitelně se umoudřilo počasí (rozdíl mezi těmi dvěma fotkami je asi 20 minut), takže když jsem z parku odcházela směrem k vyhlídce Top of the Rock, bylo úplně jasno a moje očekávání na výhledy shora byla veliká.

A taky že se naplnila! Musím říct, že ten pocit, když vás výtah vyveze do 67. patra a vy poprvé spatříte všechny ty mrakodrapy z výšky, je nepopsatelný. Vstup nahoru stojí něco přes tisícovku v té nejlevnější variantě ($42), a jasně, na cca 20 minut, co tam maximálně strávíte, to je dost, ale fakt to za to stojí. Já si vybrala Top of the Rock, abych krásně viděla před sebou Empire State Building, ale těch vyhlídek je v NYC spousta, je jen na vás, která se vám zamlouvá nejvíc.


Od Rockefellerova centra, odkud akorát zrovna odinstalovávali ten největší vánoční stromek, jsem se, tentokrát už metrem, přemístila k One World Trade Center a dvěma memoriálům věnovaným Dvojčatům - mají to udělané fakt moc hezky. Dá se tam jít i do muzea, na to mi ale nezbýval čas, takže já se místo toho vydala na oběd a pak ještě k Brooklyn Bridge, který jsem si prošla cca do třetiny. Pokochala jsem se skyline Manhattanu, z posledních sil s puchýři na nohou došla na metro, dojela k Penn Station, vyzvedla zavazadla a zamířila na letiště.


Myslím, že ty hlavní taháky jsem viděla všechny (i Sochu svobody aspoň zdálky z Brooklyn Bridge a shora z Top of the Rock) a že na 24hod pobyt včetně noclehu to nebyl vůbec špatný výkon, vytěžila jsem z toho maximum. Ty věčně troubící taxíky, nalajnované street & avenues, přecházení na červenou, masy turistů, smrad marihuany na každém rohu a odpadky v ulicích (i když to jsem čekala daleko horší, možná v létě to bude "lahůdka", takhle v lednu se to dalo) si člověk musí zažít, ale chybět mi to teda rozhodně nebude, na chvilku mi to úplně stačí :D

Byli jste někdy v NYC? Pokud ano, na jak dlouho a jak se vám tam líbilo? Díky za přečtení a budu se těšit na vaše komentáře!

4 komentářů

  1. Ahoj, v New Yorku a vůbec v Americe jsem nikdy nebyla a popravdě mě tolik neláká. Ráda bych procestovala Evropu, z Exotiky by mě táhlo zažít někdy výlet na safari v Africe, případně dovolenou na Hawaii a z Asie pak Japonsko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme podobně! Safari v Africe, Hawaii, Japonsko, a navíc bych chtěla vidět ještě Mexiko, Brazílii, a z Asie ještě Vietnam :) Kamarádka teď byla na Novém Zélandu a v Sydney, to by byla taky pecka, ale není to až tak vysoko na mém travel bucket listu.

      Vymazat
  2. New York je jeden z mých cestovatelských snů, musel to být krásný zážitek, zvlášť takhle během zimy. :) Moc krásné fotky a jsem ráda, že sis to tam naplno užila. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc přeju, aby sis ten sen splnila! Moc děkuju :))

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)