Rekonstrukce bytu | část II.

Ahojte! V minulém článku na téma rekonstrukce bytu jsem vás nechala nahlédnout pod pokličku celého procesu, který samotné rekonstrukci předcházel, a poodkryla jsem vám, co všechno jsme nechali zrenovovat firmou a to něco málo, co jsme si dělali sami. Momentálně se nacházíme v momentě, kdy hrubé práce jsou hotové, dokonce už máme i zapojenou vanu, toaletu, otopný žebřík a pračku. Všude je vymalováno, už jsou i umytá okna a vchodové dveře z té nejhorší špíny. Čekáme na dokončení renovace parket a položení vinylové podlahy do budoucí ložnice. Máme zaměřené žaluzie a sítě proti hmyzu, všechno už je ve výrobě a čekáme na dokončení a následnou montáž. Máme zadanou kuchyň ve výrobě, veškeré spotřebiče jsou u truhláře, a v momentě, kdy tohle bude hotovo a kuchyň se nainstaluje, můžeme bydlet! A dokonce máme už i nainstalované dveře, o několik týdnů dřív, než jsme čekali <3

Dnes už pro vás mám konkrétnější fotky než minule, i když ti, co mě sledují na Instagramu, už většinu z nich viděli, dávám totiž pravidelné updaty do stories a ukládám je do výběru Rekonstrukce u mě na profilu. Takové ty věci, co nejsou vidět, asi nemá cenu zmiňovat, ale pokud by někdo chtěl vědět podrobnosti o elektřině, zdravotechnice, Ytongu, sádrokartonech, omítkách apod., klidně se ozvěte.

První taková větší změna poté, co stály všechny stěny a snížily se stropy, byla výmalba. I když jsme malovali všude na bílo, což je nuda, tak i tak ten interiér hrozně prokouknul a prosvětlil se. Jelikož pracuju pro PPG, což je firma, co v ČR vyrábí a distribuuje barvy Primalex a Balakryl, volba byla naprosto jasná. Nakonec jsme na výmalbu bytu, který má 80m2, spotřebovali cca 150kg barev - primárně Primalex Polar, do koupelny a na záchod Primalex Essence kvůli vlhkosti a do kuchyně prémiovou Primalex Ceramic kvůli omyvatelnosti. Tím, že jsme potřebovali sjednotit povrchy (omítky a sádrokartony), stěny a stropy jsme i penetrovali. Skoro všude jsou alespoň tři vrstvy malby, někde i čtyři, i proto ta vysoká spotřeba, ale bylo to nutné. Neříkám, že to je všude vymalováno dokonale, ani nevím, jestli se to vyplatilo si to dělat sami (finančně určitě, s mojí zaměstnaneckou slevou nás barvy a příslušenství vyšlo levně, ale toho času, co jsem nad tím strávili, a namožených svalů... Nebýt pomoci kamarádů, asi bychom se na to vyprdli a nechali si to udělat profesionálně :D), ale zas ten pocit, že aspoň něco jsme si dělali sami, je skvělý!

Po malování následovala dlažba a obklady, a to způsobilo zatím tu největší změnu v celém prostoru, zejména v koupelně a na záchodě, které konečně přestaly být černými dírami a dostaly konkrétní obrysy. Jak vidíte na fotkách, v koupelně, na záchodě a na chodbě máme terrazzo čtvercovou dlažbu, přičemž v koupelně pak nad úrovní vany přechází do bílých, obdélníkových, vertikálních obkladů. Obklady nejdou až úplně do stropu, takže nad úrovní dveří ještě navazuje kus omítky. Je to boží, milujeme to a těšíme se, až v koupelně přibyde umyvadlová skříňka s dvojumyvadlem, zrcadlo a světla <3

Dlažba je i v kuchyni, a tam jsme zvolili (teda spíš architekt zvolil) opět terrazzo, ale lehce jiný vzor a hlavně jiný tvar, hexagony. Měli jsme největší štěstí na šikovného obkladače, který nejenže nad hexagony neohrnoval nos (protože většina z nich to nechce dělat, čím větší obdélníkový formát, tím míň práce s tím), ale ještě nám poradil, že náš původní záměr s přechodem mezi hexagony a parketami musíme trochu přehodnotit a udělat to jinak. Ano, tím, že jsme otevřeli kuchyň do obýváku a máme to jako "kk" spíš než samostatnou místnost, mít mezi dlažbou a parketami nějakou lištu by nevypadalo dobře. Takže si náš architekt vymyslel takovou lahůdku, že se parkety seříznou do tvaru hexagonů a budou takhle plynule navazovat na dlažbu v kuchyni, bez přechodové lišty. Největší štěstí číslo dvě byl ochotný parketář, který se toho taky nezalekl, i když se s tím lopotil fakt dlouho. (Fotku vám ukážu příště, jakmile budou parkety i nalakované, momentálně ještě není finálně hotovo.)

No a když už jsem zmínila parkety, tak ty jsme se rozhodli nechat zrenovovat, tzn. zbrousit, zatmelit, nalakovat, doplnit chybějící tam, kde je to potřeba, a vytrhat staré a naskládat nové právě do toho přechodu s hexagony. Parkety milujeme a hlavně do tohoto bytu ve staré zástavbě se to prostě hodí, byl by hrozný hřích se jich zbavit a dát tam plovoučku. Naštěstí byly v ok stavu, nijak moc nevrzaly, nebyly rozklížené, takže renovace připadala reálně v úvahu. Jak vidíte na fotkách, už jen ten rozdíl před a po vybroušení první vrstvy byl markantní.

Posledním střípkem podlahy byl vinyl do budoucí ložnice, na který jsme se jeli mrknout do showroomu KPP Podlahy do Moravan a úspěšně jsme vybrali (nicméně nakonec jsme ho i s podložkou pod něj objednali přes e-shop nejlevnejsipodlahy.cz, protože tam opravdu vyšel nejlevněji). Máme click systém, ne lepený. Pak jsme ještě objednávali bílé lišty, které budou krýt přechod mezi dlažbou a zdmi. 

Na konec této druhé části rekonstrukce zmíním ještě žaluzie a sítě proti hmyzu, a zároveň s tím vám doporučím portál NejRemeslnici.cz, přes který nám architekt vybral firmu na celkovou rekonstrukci a my sami jsme si tam vybrali živnostníka právě na žaluzie a sítě. Ta možnost zadat si tam svou poptávku, nechat ten portál oslovit desítky řemeslníků za vás a pak si jen vybrat z těch, co projeví o vaši poptávku zájem, je úplně skvělá. Nemusíte se ptát po známých, nic googlit, nikam separé psát nebo volat, všechno vyřídíte na jednom místě a pak tam firmu/živnostníka rovnou ohodnotíte a pomůžete tak dalším lidem :) Žaluzie jsme volili úplně jednoduché, horizontální bílé matné do skoro všech oken, kromě těch v obýváku/jídelně, kam jsme zvolili tzv. roletky den/noc, také v bílé barvě. Do každého trojokna jsme dali jednu síť proti hmyzu, původně jsme sítě chtěli i do balkónových dveří, ale tam bohužel nejdou dát skrz mini velikost balkónů a u jednoho i kvůli otevírání ven a ne dovnitř.

A to už bude z této části všechno, v té třetí (a poslední) kromě doplnění pár dodělávek skrz parkety, vinyl a žaluzie ještě rozeberu světla a nábytek, včetně kuchyně. A případné vaše dotazy, kdybyste nějaké měli, pište do komentářů nebo ke mně na Instagram. Díky za přečtení tohoto článku a pokud také rekonstruujete, přeju vám, ať to jde co nejrychleji a bez velkých komplikací a můžete taky brzo bydlet! Mějte se krásně :)

7 komentářů

  1. Ahoj, taky zrovna rekonstruujeme, ale zatím jsme ve fázi kdy už skoro rok vyvážíme akorát bordel pryč ne v té hezké designové :-D na kterou já se těším víc. S malováním, no já zrovna škrábu už měsíc stěny a nejradši bych tu škrabku občas někomu píchla do oka, strašná práce nevím jak to profíci můžou dělat, ale tak ono na to třeba bude nějaké udělátko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, obdivuju vás, že jste do toho šli svépomocí! Sice to bude sakra dlouho trvat, ale ten pocit pak z toho, že jste si to udělali sami a ušetřili spoustu peněz, bude k nezaplacení :) Škrábání stěn je zrovna něco, co si spousta lidí řekne, však to si udělám sám, to je pohoda, a pak tím strávíš měsíc a nenávidíš to :D My jsme rádi za tu cestu, kterou jsme zvolili, za pár měsíců máme vše hotovo a můžeme se za chvilku stěhovat. Držím palce, ať se vám to moc neprotahuje a taky brzy bydlíte!

      Vymazat
  2. S rekonstrukcí je vždy spoustu práce, ale také komplikací. Pamatuji si, když jsme předělávali můj byt a vše se protáhlo a nic nešlo hladce. :D To k tomu ale asi patří. Přeji pevné nervy a ať vám jde práce od ruky! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Ani, wau, podlahy jsou výstavní. MOc se vám povedly. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  4. No teda, už bych se ti měla ozvat a zajít to omrknout :-D vypadá to, že děláte slušný progress, akorát z fotek člověk tolik nepozná.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Zatím to vypadá hodně povedeně!

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)