Rekonstrukce bytu | část I.

Ahojte! Začátkem března jsem na svém Instagramu dávala vědět, že jsme po strastiplné cestě přes nespočet překážek koupili byt v centru Brna, který budeme kompletně rekonstruovat a snad do konce roku se do něj přestěhujeme. Je konec července, rekonstrukce je za svou polovinou, pěkně se nám to rýsuje, tak nastal čas vám k tomu konečně něco napsat. Vím, že tyto články o bydlení jsou oblíbené, sama je ráda čtu, případně sleduju ve videích, a sama si to chci uchovat v paměti, dokud to mám ještě čerstvě v hlavě. Tak pojďme na to!

Uvedu to tím, že se jedná o byt po Tomové babičce, a kvůli tomu, že převážná většina všech strastí, co nás po cestě potkaly, se váže na jeho rodinu, nebudu vůbec zabíhat do detailů a věřím, že to pochopíte. Každopádně pro vaši časovou představu: od prvotní myšlenky, že by byt vůbec mohl připadnout nám, přes vyřízení hypotéky a všech šílených administrativních záležitostí, k tomu, že jsme se oficiálně stali majiteli a byt si převzali, uplynul více než rok - to bylo v půlce února 2023. Do té doby, než tam začneme žít, to bude skoro další rok, takže to bylo a ještě bude opravdu na dlouhé lokte. Ale tak už to s bydlením v dnešní době holt bývá, kdo chce být ve svém, nemá to jednoduché. Ale stojí to za to :)

Jelikož se byt nachází kousek od centra města, co by kamenem dohodil od parku Lužánky, jedná se o dům ve staré zástavbě, na který bohužel desítky let nebylo sáhnuto, a tak vyžadoval kompletní rekonstrukci jako sůl. A bylo to i v našem zájmu, udělat si to od píky podle nás, jak nám se to líbí, aby se nám tam dobře žilo další desítky let bez nutnosti větších zásahů "za pochodu". Od začátku jsme věděli, že na to, abychom si rekonstrukci dělali sami, nemáme ani čas, ani potřebné dovednosti, a tedy že to raději svěříme profesionálům, i za cenu vyšší investice. A jelikož jsme neměli ani úplně konkrétní představu, jak chceme, aby byt vypadal, přizvali jsme si i kamaráda architekta, což znamenalo opět navýšení rozpočtu, ale zároveň záruku toho, že to bude hezký, bude to celý ladit a dávat smysl jak funkčně, tak i designově. Ještě nejsme úplně na konci, ale tohoto rozhodnutí v nejmenším nelitujeme. Nemuseli jsme řešit tolik věcí, nepotřebovali jsme kontakty na řemeslníky, protože rekonstrukci celou zastřešuje jedna firma, nedohlížíme sami na stavbu a rozhodnutí, která činíme, máme ulehčená tím, že nám architekt zúží varianty na výběr.


Původně jsme si mysleli, že nebudeme měnit dispozici bytu, ale architekt nám to vymyslel tak, že změna dávala smysl, a tak jsme z původní dispozice 2,5 + 1 (původní mini pokojík pro služebnou se počítal jen jako půlka, protože neměl potřebných minimálně 8 m2) udělali současnou 3 + kk. Zvětšila se koupelna, zvětšil se onen mini pokojík na naši budoucí ložnici, a původní obývák se sádrokartonovou příčkou předělil na budoucí pokoj pro návštěvy/pro děti a šatnu, přičemž původní ložnice se probourala a vznikl obývák s jídelnou, spojený s kuchyňským koutem. Bylo potřeba vyměnit komplet celou elektroinstalaci, udělat nové rozvody vody, zbavit se linolea, původní dlažby a obkladů, snížit stropy a všude výšku sjednotit, srovnat stěny, nahodit fajnovou a všechno omítnout. Tohle všechno je momentálně hotovo a "už" nás čekají "jenom" podlahy - nová dlažba a obklady, vinyl v ložnici a renovace původních parket v obýváku s jídelnou a v šatně a pokoji. Do toho už si sami malujeme stěny a stropy, protože to jsem si chtěla udělat sama, když už mám tu možnost mít barvy se zaměstnaneckou slevou :) Plus jsme si ještě sami renovovali původní litinové, žebrové radiátory, které jsme chtěli zachovat, protože se k charakteru bytu hodí lépe než ty moderní deskové. V podstatě jediné, na co jsme nesahali, tak jsou vchodové dveře (bezpečnostní, v dobrém stavu), balkóny (to až do budoucna to nějak zvelebíme) a okna (ta byla měněná poměrně nedávno, jsou plastová, akorát si necháme udělat nové žaluzie a nainstalovat sítě proti hmyzu).

Téměř veškerý nábytek, včetně kuchyně, bude na míru dělaný truhlářem, a tedy až to jednou bude úplně komplet hotovo, podle toho, jak nám to architekt vizualizoval (níže vidíte kousek obýváku s pohledem do předsíně a kousek koupelny s dvojumyvadlem a vanou), bude to úplně snové bydlení. Zatím počítáme s tím, že se budeme stěhovat v momentě, kdy bude hotová koupelna a záchod, a nainstalovaná kuchyňská linka se spotřebiči, abychom tam mohli víceméně normálně fungovat. Zbytek budeme zařizovat za pochodu a zatím to vypadá, že minimálně prvních pár týdnů budeme muset fungovat bez dveří :D

To bude z tohoto úvodního článku asi vše, v tom dalším vám už budu moci ukázat konkrétnější fotky, tak to bude snad ještě zajímavější. Kdyby vás napadaly nějaké otázky, dejte určitě vědět, co budu moct, zodpovím. Na architekta a stavební firmu takhle veřejně neodkazuju schválně, protože oba subjekty jsou velmi zaneprázdněné, už i tak se nám náhodou podařilo architektovi dohodit dvě zakázky :D Ale kdybyste byli z Brna a okolí a měli zájem o referenci, napište mi klidně na Instagramu. Doufám, že vás článek bavil, že jste trochu nahlédli pod pokličku naší momentální situace s bydlením, a těšíte se na výsledek s námi. Pokud taky zrovna rekonstruujete nebo stavíte, moc vám držím palce a přeju pevné nervy, je to boj, ale stojí to za to! Díky za přečtení, užívejte léto a mějte se krásně :)

6 komentářů

  1. Tak přeji mnoho štěstí a pevné nervy při rekonstrukci. Sama vím, že je to běh na dlouhou trať a ne vždy jde vše podle plánu. Určitě je to ale radost a výsledek pak bude stát za to! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, mockrát děkujeme! Už se na výsledek a bydlení v něm moc těšíme :)

      Vymazat
  2. Aničko, moc držím pěsti, aby šla i druhá polovina rekonstrukce pěkně podle plánu. A jsem moc zvědavá na výsledek, jestli se pak s Tomem pochlubíte! Dobře, že jste šli do architekta. Naše rekonstrukce je řádově mnohem menší (nebouráme příčky, neměníme rozvody, většina změn je "kosmetických"), vrhli jsme se na ní svépomocí a stávajícím tempem to odhaduji tak na 2-3 roky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, mockrát děkujeme, určitě se rádi podělíme o výsledek! Za nás to bylo fakt nejlepší rozhodnutí, v podstatě všichni kamarádi a známí, co do rekonstrukcí šli svépomocí nebo kombinací sami + něco málo jednotliví řemeslníci, jenom zírají, jak rychle ta naše firma postupuje a že za pár měsíců fakt už bydlíme :) My vám taky moc držíme pěsti, ať už to bude na jak dlouho chce, hlavně aby se vám komfortně bydlelo!

      Vymazat
  3. Rekonstrukce bytu mění domov v místo snů. Zde s naším týmem profesionálů dosáhnete moderního a pohodlného bydlení. Začněte proměňovat svůj byt s námi a proměňte svůj prostor tak, jak jste vždy chtěli. Náš cíl je přinést do vašeho domova krásu a komfort. Rekonstrukci bytu je cesta k novému životu ve starém domově. prostor svých přání a potřeb. Naše služby Vám pomůžou jak toho dosáhnout, co jste si vždy přáli. Začněte s námi a přivedete do svého nového bytu energii a pohodlí.





    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce, hlavně pevné nervy. Rekonstruovali jsme byt před 4 lety, za pochodu, bydleli jsme v něm.....to byly nervičky.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)