Křížem krážem finskými Helsinkami

Ahojte! Jsem moc ráda, že vám můžu zprostředkovat další cestovatelský článek. Služební cesta mě zavedla do nového města a tentokrát i do nové země, takže jsem využila státního svátku a dne dovolené, abych finské hlavní město Helsinky pořádně prozkoumala. Povedlo se, tak pojďte se mnou objevit krásy předposlední skandinávské země, kterou jsem navštívila (Island mi stále chybí!).

Na začátek jenom uvedu na pravou míru, že Helsinky mě nikdy extra nelákaly a ani vám je samostatně úplně nedoporučuju. Ano, je to hezké město, ale v Evropě a i ve Skandinávii je spousta hezčích. Takže doporučuju si tam spíše udělat výlet, když budete v estonském Talinnu nebo někde poblíž. Ale letět jenom do Helsinek bych nedoporučovala, samotné centrum je dost malinké, projdete ho během pár hodin, a i když se vydáte parníkem na pevnost Suomenlinna, snadno vám bude stačit jeden den.


Já jsem do Helsinek přiletěla druhý květnový týden, kdy ve Skandinávii celkově bývá ještě dost chladno, raději jsem se tedy vybavila zimní bundou, šálou a čepicí, a dobře jsem udělala. Ty první dva dny, co jsem tam působila jako turistka, se tohle vybavení dost hodilo, zejména v přístavu a na ostrově s pevností, kde dost foukalo. Jinak jsem si ale na počasí vůbec nemohla stěžovat, sluníčko z modré oblohy svítilo po celou dobu mého pobytu, až když jsme přilétali zpět do Vídně, tak jsme proráželi mračna.

Z letiště do centra města se dostanete velice snadno a rychle příměstskými vlaky I nebo P, na které platí standardní jízdné jako na MHD, jen si dejte pozor na zóny. Letiště je v zóně C, blíže do centra je zóna B a nejužší centrum zóna A. Já si koupila rovnou 24hod jízdenku za 11€, kterou jsem využila na maximum - platí totiž i na parník na Suomenlinnu, jinak byste platili za jednorázovou jízdu 4€. I tak to je ale dost příznivá cena, v Norsku i ve Švédsku jsme se z letiště dostávali za daleko vyšší sumy.

Pokud budete vystupovat na hlavním nádraží, určitě rovnou prozkoumejte nádražní budovu, jak zevnitř, tak zvenku. Já měla tu smůlu, že se vnitřek zrovna rekonstruoval, takže jsem si to neužila v celé své krásně. Zvenku budovu zdobí čtyři kamenné sochy, které v rukou drží obří světelné koule, přičemž mužíky Finové při různých příležitostech oblékají do tématických kostýmů. Já je zažila v typicky svítivých zelených vestičkách na podporu finského účastníka Eurovize - přišlo mi, že to Finové dost prožívají, rozhodně víc, než MS v hokeji, které se konalo skoro ve stejnou dobu a o kterém nikde po městě nebyla ani zmínka.


Must-see jsou určitě obě katedrály, jak ta bílá (Evangelická katedrála) na Senátním náměstí, tak ta cihlová (pravoslavný Chrám Zesnutí Bohorodičky) na kopci u přístavu. Na ostrůvku s tou cihlovou katedrálou se nachází také ruské kolo, veřejné sauny s koupalištěm a roztomilé podniky podél vody, které žijí hlavně večer. Rozhodně si projděte i přístav s všudypřítomnými stánky, odkud odjíždí parník na pevnost Suomenlinna. Zajděte i dovnitř do staré tržnice, kde najdete spoustu obchůdku s lokálními potravinami, ale i bistra a kavárny.

Co by kamenem dohodil se nachází příjemný městský park Esplanadi, kde lidi rádi posedávají jen tak na lavičkách nebo jsou v parku i kavárny a restaurace. Přes léto tam funguje i menší pódium pro umělce (v květnu bylo ještě zavřené), takže pokud odněkud uslyšíte linout se hudbu, zkuste zamířit právě do parku. Poblíž parku ještě stojí za omrknutí starý obchodní dům Stockmann, který mi přišel jako něco na styl francouzských Galeries Lafayette, ale možná ještě víc posh, necítila jsem se tam úplně příjemně. Za krátké omrknutí to ale i tak stojí.


Místo, které už je docela dál z centra a na které určitě využijete lístek na MHD, ale rozhodně tam doporučuju zajet, je Sibeliův památník a hlavně nedaleká roztomilá kavárna Café Regata. Památník vznikl na počest hudebního skladatele a znázorňuje varhany, složené z několika set ocelových trubek, poskládaných do tvaru vln. Co jsem tak četla, je to docela kontroverzní dílo, ale tak co v dnešní době není kontroverzní, je to umění, že :) Café Regata si ovšem zamilujete rozhodně, rozkošný červený, dřevěný domeček u zálivu, s příjemnou obsluhou a pár typickými jídly. Já si zvolila něco jako štrůdl na slano, vevnitř s rýží, lososem, koprem a nějakou zeleninou. Dobrota a chutnalo mi o to víc díky tomu krásnému prostředí u vody.



No a konečně se dostávám k highlightu celého tripu, který rozhodně doporučuju všema deseti - pevnost Suomenlinna, kterou už jsem tady několikrát zmínila. Komplex staveb, rozkládající se na celkem osmi ostrovech, je zapsaný na seznamu UNESCO. Ostrovy jsou dodnes obydlené - při jejich procházení narazíte na několik míst, označených jako soukromý pozemek. V podstatě je to taková směsice zachovaných hradeb a podzemních chodeb/jeskyní, parčíků, hobitích domečků, vystavených děl, pobřežní krajiny i s plážičkami, hezkých míst na piknik, je tam i fotbalové hřiště a taky kostel. Na procházku si vyhraďte určitě dvě hodiny, já tomu ze začátku moc nevěřila, ale nakonec jsem tam tu dobu opravdu strávila. A kdybych si ještě chtěla dát někde delší piknik (já si jen snědla svůj mini wrap) a/nebo třeba jít dovnitř do nějakého muzea, zůstanu tam déle. Super je, že parníky jezdí v podstatě nepřetržitě, i klidně v 1 v noci, takže nehrozí, že byste tam uvízli :D

Na závěr ještě zmíním, že jsem byla příjemně překvapená, že Helsinky nejsou zas až tak drahé. Cenově mi přišly srovnatelné s jinými evropskými městy jako Paříž, Amsterdam, apod. Oběd nebo večeři se dá sehnat za ceny okolo 10-15€. Určitě si dejte něco s lososem, na snídani si pošmákněte na skořicových šnecích (které jsou typičtější pro Švédsko, ale i ve Finsku je najdete na každém rohu) a ochutnejte i borůvkový džus, který tam stojí často méně než pro nás "obyčejný" jablečný nebo pomerančový. A pokud máte rádi Mumínky, vězte, že jejich postavičky taky najdete všude, v Helsinkách je několik obchodů věnovaných věcem s nimi a dokonce i Moomin Café, jedna je v centru a jedna na letišti. Jako suvenýr doporučuju dovézt (si) nějakou Fazer čokoládu, u nás v ČR je známá jejich Geisha, ale jinak se sem Fazer jako takový nedováží, a to je věčná škoda. Krémovější čokoládu, co se tak lehce rozplývá na jazyku, jsem dlouho neměla.


A to už bude z tohoto článku úplně vše, doufám, že jste si jeho čtení a prohlížení užili. Dejte mi vědět, jestli jste v Helsinkách (nebo jinde ve Finsku) někdy byli a jak se vám tam líbilo. Budu se jako vždy moc těšit na vaše komentáře! Mějte se krásně, užívejte jara/léta <3

5 komentářů

  1. Ještě jsem tam nebyla, zatím jsou severní země mimo moje cestovatelské must have cíle.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je škoda, rozhodně mají všechny co nabídnout! :)

      Vymazat
  2. Ahoj, přiznám se, že na severu jsem nebyla ostatně já celkově ještě nemám moc nacestováno. Jen, co jsem vypadla ze školy přítel si bral hypotéku a řešíme tedy bydlení. Letos nás čeká Řím, poprvé nějaká dovolená společně v zahraničí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím, my splácíme hypotéku teď od března, takže společnou dovolenou letos žádnou neplánujeme. Jsem tedy moc ráda za pracovní příležitosti k cestám :) Řím si moc užijte, tam jsme byli už X let zpátky jen na 1 den a určitě se chceme někdy vrátit.

      Vymazat
  3. Finsko a severské země bych jednou také ráda navštívila, určitě je to tam kouzelné a je to vidět i z tvých fotek. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)