11/07/2021

Ahojte! V červnu jsem stihla napsat jenom jeden článek - jak už jsem v něm psala, poslední týdny se toho děje spoustu a na blog není čas ani nálada :) O váš oblíbený random vás ale nemůžu ochudit! V červnu jsem byla na týden s mamkou v lázních a objezdily jsme spoustu míst v okolí Buchlovic, tak se dnes můžete těšit hlavně na report odtamtud. Ale nebudou chybět ani brněnské podniky a spousta jídla a pití, jak už je u mě zvykem. Pojďme na to!

Znáte Provázek dvůr, úžasný prostor vedle Divadla Husa na Provázku? Pokud ne, měli byste ho rozhodně navštívit, je to zážitek ať už sedíte dole nebo nahoře na pavlačových ochozech. / Café Mitte dřív existovalo v centru v ulici Panská, ale dnes už mají další pobočku nejen u nemocnice v Bohunicích - Mitte Špitál - ale i Husovicích - Mitte Písečník. Já občas zajdu do té bohunické, třeba když jdu zrovna z covid testu. Ta zahrádka je moc příjemná.

Poslední dobou chodíváme s Tomem docela často hrávat ping pong, máme kousek od bytu venkovní stůl i s kovovou "síťkou". Věděli jste, že jsem jako gymplačka chodívala do kroužku stolního tenisu a hrávala jsem ho pravidelně 3 roky? Ne že bych uměla nějaké extra smeče a faleše, ale docela si to dávám. Nicméně Tom mě občas umí porazit :) 

Fotka z víkendu, kdy se konaly Africké trhy v Alfa pasáži, kde jsme nakoupili malé banánky a mango. Na Zelňáku jsme se stavili pro čerstvé jahůdky, v Nespressu doplnit zásoby kapslí a zakončili jsme to ve Skogu na nové hipster záležitosti - nitro cold brew. Je to klasické cold brew, obohacené o dusík, čepované na led. Ten dusík tomu dodá jemnost a krémovost a kamarádi si pak můžou myslet, že už před obědem lejete do sebe pivo :D No je to dobrota, když to budou v nějaké kavárně mít, schválně to zkuste!

Naše oblíbené Faency fries se poslední dobou pustili i do větších jídel než jsou pouze hranolky. Tohle jsou tzv. Klob(l)ásky - hranolky, světlé klobásky a kari dip. Mám k tomu něco dodávat? Honem to běžte zkusit! A nově mají i hrancle s trhaným hovězím, to rozhodně zkusím příště :)

K fotce napravo jsem dávala do stories anketu ohledně nehtů a většina z mých sledujících správně tipovala, že to jsou moje přírodní nehty. Nikdy jsem umělé neměla a jelikož mám ty svoje fakt pevné a dokážou mi narůst do slušné délky, ani ty umělé nepotřebuju a nechci. Jakmile už mi ale přerostou do stavu, že když píšu na mobilu, tak mi do displeje ťuká nehet, musím to ostříhat, už mi to pak je nepříjemné. A jak dlouhé nehty nosíte vy? Přírodní nebo umělé?

Kavárnu Coffee Trail Garden jsem tu zmiňovala už několikrát. Od ledna, kdy se pobočka v Novém Lískovci otevřela, jsme tam s Tomem častými návštěvníky. Takže když v půlce června konečně mohli uspořádat oficiální otevíračku, nemohli jsme tam chybět. Kor když se jí účastnil i Bucheck! Burger s trhaným vepřovým, hranolky smažené na sádle, cider a po vydatném obědě ještě kafe. Povedená akce :)

První červnový víkend jsme se s kamarádkou vydaly navštívit naši další kamarádku do Přerova, kam se nedávno přechodně odstěhovala. Já jsem vždycky Přerov měla za jedno z těch nepěkných měst, ale mohl za to dojem z nádraží a romských částí okolo, případně i z industriálních okrajových částí. V centru jsem vlastně nikdy nebyla a musela jsem konstatovat, že to není vůbec špatné. Třeba Tyršův most (na fotce vpravo) a pohled z něj na hradby a historické centrum nebo takové Horní náměstí s barevnými domečky po obvodu stojí za vidění. 

My jsme si s holkama hlavně užívaly čas strávený spolu a samozřejmě jako správné gurmetky, i dobré jídlo a pití, nejen v restauracích, ale i doma. Někdy zkrátka není nad to nachystat si "jen" dobrou šunku, sýry, zeleninu a bagetku a umíchat si růžový gin & tonic s plátky jahod <3

Abychom jen nelenily, vyšláply jsme si i na kole do Oseku nad Bečvou - pěkných 30 kilometrů. Na první letošní vyjížďku to nebyl vůbec špatný výkon! Holky mi půjčily cyklistické šortky, tak jsem si poprvé vyzkoušela, jaké to je, když vás ze sedla zas tak nebolí zadek. Asi si je budu muset pořídit taky.

A po sportovním výkonu to chce pořádný žvanec. Kuřecí křídla v restauraci U Labutě jsou v Přerově vyhlášená. Cena se počítá podle gramáže, my si objednaly každá čtyři křídla a měly jsme pořádný problém to sníst :D Platily jsme každá okolo 110 Kč a teda příště klidně stačí tři a ta cena bude víc než lidová! 

Tady ještě jedna fotka z pikniku v městském parku Michalov a vedle už fotka Toma a Olivera z Brna. Stihli jsme jít vyvenčit divou zvěř ještě potom, co jsme se z Přerova vrátily zpátky. Oliver byl opět nadšen a spásal všechno okolo, co jen mohl. Nejsou ti dva hrozně roztomilí?

V červnu jsme konečně (na třetí pokus) odjely s mamkou na týden do lázní, konkrétně do sirnatých lázní Leopoldov na Smraďavce u Buchlovic. Prožily jsme týden plný relaxu, procedur (koupele, zábaly, masáže, peelingy, masky), dobrého jídla a pití a skvělých výletů po okolí. Samotné lázně se nachází v krásném areálu s rybníčkem pro kachny a okolo jsou i chatky a autokemp, takže jsme potkávaly i děcka na školních výletech / škole v přírodě.

Ještě před tím, než jsme se ubytovaly, jsme si zajely na hrad Buchlov. Dalším z výletů byla rozhledna Salaš, která je známá svou nevšední architekturou. Mají to být dvě sedmičky zaklíněné do sebe, ale někomu to připomíná spíš francouzský klíč :D Z obce nahoru vede poměrně strmý kopec a když tam člověk jde v den, kdy je 30°C ve stínu, dá to zabrat. Výhled z rozhledny je pěkný, ale nic úplně extra. Tahla rozhledna patří spíš k těm architektonicky zajímavým, než že by vynikala výhledem. Po cestě jsme našly spoustu lesních jahůdek - vítané občerstvení :)

Další naše cesta směřovala do Luhačovic - samozřejmě jsme si prošly lázeňský areál a kolonádu, já jsem si dala teplý lázeňský oplatek. Ale nejvíc jsem se těšila do kavárny Jizba Luhačovice, její návštěvu jsem plánovala už pěkně dlouho. Měli jsme od nich kávu na doma na filtr z brněnských Trhů kávy a bylo to asi to nejlepší kafe na filtr, co jsme kdy měli. Bohužel přesně to samé už neměli, ale vzala jsem na zkoušku jiná zrnka. Trend nitro cold brew, který jsem popisovala výše, dorazil i do Jizby, takže to byla moje jasná volba.

Výstup na Břesteckou skálu jsem absolvovala sama, mamka na mě čekala v autě. Když jsem si totiž hledala info o tomto místě, četla jsem, že ten kopec nahoru je fakt hodně strmý. A fakt to dalo dost zabrat i mně, byla jsem ráda, že mamka nešla se mnou. Dá se zaparkovat u hospůdky Pod Skalou, nahoru je to pak lesem "jen" 500 metrů - máknete si, ale výhled shora stojí za to! Jen to není nic pro strašpytly, přeci jen je to skála, tak se stačí nahnout přes okraj, šlápnout trochu vedle a už riskujete závrať.

Další náš cíl - váté písky u Bzence - jsem opět měla v merku poměrně dlouho. Jedná se o přírodní rezervaci, přezdívanou Moravská Sahara, která se táhne několik kilometrů podél železniční tratě mezi Rohatcem a stanicí Bzenec - přívoz. Písky jsou naváté na valech okolo kolejí, ale mnohem zajímavější je sejít o několik set metrů níž k pískovně a dostat se k meandrám řeky Moravy, které jsou písky také pokryté. Do areálu pískovny je oficiálně vstup zakázán, ale s turisty tam počítají, dokonce jsme se ptaly pána na cestu a nad tím zákazem vstupu mávl rukou a dělal, že nás nevidí :) Doporučuju vzít si repelent, jak je tam horko a vlhko, komáři tam žerou slušně. Stihly jsme něco schytat, než jsme se nastříkaly.

No a tyhle poslední fotky jsou z Buchlovic, kde jsme toho času (kromě areálu lázní) strávily nejvíc, jelikož to jsou na Smraďavku jen čtyři kilometry. Byly jsme na prohlídce zámku jako jediní návštěvníci v tu hodinu, takže jsme si užily VIP sólo prohlídku. Pak jsme se byly projít i v rozsáhlém zámeckém parku, který je zajímavý svými stromy - je jich tam spousta, různé druhy, různé tvary, a všechny hodně staré. No a taky tam najdete ohrádku se zvěří, třeba tahle mladá kozička byla roztomilá!

Na jídlo můžu doporučit restauraci a penzion U Zámku. My jsme s mamkou měly chuť na pořádný steak, takže mamka zvolila hovězí steak a já medailonky z hovězí svíčkové. K tomu jsme si daly opékané brambory napůl a měly jsme velký problém to všechno sníst. Porce obrovské, jídlo výborné, obsluha milá. Tak až tam třeba někdy budete, víte, kam zajít.

Pak rozhodně musím doporučit kavárnu Cafe Barok, takový nenápadný krámek kousek od vstupu do zámku a kousek od náměstí. Z toho, co jsem si o nich četla, jsem se dozvěděla, že začínali jako cukrárna / pekárna, a na těch zákuscích a dortících to bylo vidět. My jsme si daly obě dvě tartaletku s pistáciovým krémem, mascarpone a malinami - luxus! Nitro cold brew jako v Jizbě sice nedělali, ale espresso tonic ano, a to je moje oblíbené letní pití stejně tak jako cold brew. Na to, že Buchlovice mají dva tisíce obyvatel, úroveň této kavárny odpovídá standardu větších měst - díkybohu! Jinak bych musela přežívat na pressu z lázeňského hotelu, které nebylo kdovíjaké :D

V Buchlovicích jsou dobré kavárny dokonce dvě, což je na takovou obec úctyhodné! Ale tak je to pochopitelné, je to turisticky hodně navštěvované místo, a dnes nějakou třetí cenovou už nikdo nechce. Anny krámek, tak se kavárna, spojená s obchůdkem (krámkem) se vším možným, jmenuje. Dokonce jsem se později dozvěděla, že podnik vlastní moje vzdálená rodina - svět je malý :) Káva a zákusky v pořádku, v krámku jsem koupila i zrnka z kyjovské pražírny na doma.

V sobotu jsem se vrátila do Brna a v neděli jsme už stihli jít na Minskou na Slavnosti moře od Oceanu48. Už jsme tam byli, jakožto milovníci ryb a mořských plodů, poněkolikáté, a tentokrát jsme zvolili krevety a chapadlo z chobotnice. Ty porce jsou tam docela malé a u jednoho jídla většinou nezůstanete, přičemž jedno jídlo stojí okolo 160-180 Kč. Tak jen pozor na to, že tam nejspíš necháte dost peněz nebo si to dáte jako předkrm a dojíte se pak jinde :D

A to už bude z dnešního článku všechno. Poslední (tý)dny se toho děje fakt hodně a já jsem za to nesmírně ráda, konečně jsem zase zpátky v těch svých kolejích. Příští týden jedeme s partou kamarádů na rafty na Vltavu, tak na zážitky z této mini dovolené se určitě těšte zase v příštím random článku. A jak se máte vy? Dejte mi určitě vědět do komentářů, už se na naše opět těším. Mějte se krásně! <3

11 komentářů

  1. Poslední dobou jsem blog také trochu zanedbávala, ale to je myslím normální - někdy je čas i nálada a někdy naopak. :) Krásné fotky, měla jsi spoustu zážitků! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš, je to normální, hlavně přes léto a teď to je ještě umocněné tím doháněním všeho ztraceného času během korony. Děkuju za komentář!

      Vymazat
  2. Ježiš, to je jídla :D. Normálně si už půjdu dát večeři, se mi spustily úplně sliny :DDD. A na nějaký piknik musím taky jít. Už ho plánuju snad měsíce.

    Jinak já taky blog zanedbávám. Je to děsný a moc mě to mrzí :(.

    FITNESS OBLEČENÍ, KTERÝ MILUJU | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, moje "random" články číst jedině najedená, jinak hrozí vždycky slintání a kručení v břichu :D Pikniky jsou super, určitě běž na nějaký taky!

      Vymazat
  3. Nádherný článok plný (nielen) krásne vyzerajúceho jedla! Mňam! :)

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsi měla hodně aktivní a pěkné dny. Fency fries musím ochutnat, vždy se na ně dívám, když jdu kolem a slintám :D Nehty ti závidím, mě se hrozně třepí a furt lámou, ale ničit je gelem nechci :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je musíš konečně ochutnat, fakt to stojí za to! S nehtama děláš určitě dobře, gelem bys je zničila ještě víc si myslím. Držím palce, ať se ti podaří je nějakým způsobem zpevnit postupně :)

      Vymazat
  5. Pěkný článek i fotky :-) Děkuji za zážitkový lázeňský pobyt s nejbáječnějším člověkem na světě - svou dcerou:-) Mám Tě moooooc ráda, Aničko :-)

    OdpovědětVymazat
  6. I am serving as a digital marketing expert at Assignmentsquare.co.uk. No doubt it the best assignment writing service that is satisfying its customers.We are providing our best assignment servises in UK.9

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)