Svatební přípravy #1



Ahojte! Od konce května jsem se neozvala, s tím, jak se uvolnila opatření, jsem si konečně opět začala užívat života. Program v týdnu po práci i o víkendech se začal plnit setkání s kamarády, ale i schůzkami a zařizováním okolo naší svatby. Momentálně trávím celý týden s mamkou v lázních, což je dovolená, která se nám přesouvala z listopadu do března, až se nakonec uskutečnila teď v červnu. A tak vám konečně mám čas napsat nějaké ty zápisky ze svatebních příprav, protože na Instagramu jste si ten svatební obsah docela jednoznačně odhlasovali. Pokusím se to shrnout pěkně od začátku :)

Zasnoubili jsme se loni v půlce února a už tehdy jsme věděli, že na nic nespěcháme a svatbu chceme uskutečnit až další rok na podzim. V souvislosti s covidem se to ukázalo jako to nejlepší rozhodnutí (tedy pokud svatba v září opravdu proběhne bez jakýchkoliv komplikací a opatření, moc v to doufáme!). Místo pro obřad a následnou hostinu jsme tedy pořádně začali hledat až někdy v květnu, červnu 2020. Měli jsme docela obsáhlý seznam míst, která se nám líbila a odpovídala našim představám - rozumějte, byla v pohodové dojezdové vzdálenosti od Brna, případně od Kroměříže, respektive nejlépe od obou měst, aby tam dojela rodina i kamarádi. A taky se tam dalo udělat obřad jak ve venkovní, tak vnitřní variantě, mít tam oběd i následnou zábavu a zároveň tam moct přespat v co největším počtu. To byly naše hlavní podmínky, nechtěli jsme nikam přejíždět a mít všechno v klidu pod jednou střechou. Příjemným bonusem byl vzhled stodoly nebo alespoň velké, prostorné místnosti s dřevěnými trámy, kde se dají navěsit světýlka. Svatba se totiž ponese v boho stylu.

Nakonec jsme si ze všech těch vytipovaných míst ani jedno nevybrali. Buď už nebyl volný termín (ano, víc než rok dopředu) nebo se nám nakonec něco nezdálo už z mailové komunikace (ubytování, cena). Podívat jsme se jeli akorát na Dohnalův mlýn, který jsme také nakonec vyloučili kvůli ubytování a celkovému zázemí. Tehdy jsme tam jeli s oběma rodiči z obou stran, a podobnou chybu jsme udělali poprvé a naposledy :) Ne že by nám od té doby nekecali do ničeho, to zas se rozhodně říct nedá, ale snažíme se to co nejvíc mírnit a dělat si to hlavně podle sebe, s případnými malými kompromisy. Nicméně jedno se rodičům musí nechat, díky těm Tomovým jsme si vybrali místo cca 15 km od Kroměříže a zároveň v pohodové dojezdové vzdálenosti od Brna. Areál máme pronajatý na celý víkend, včetně ubytování pro v podstatě všechny naše hosty. Jedná se o rekreační dvůr Grunt Galatík.

V momentě, kdy jsme měli vybrané místo, a tím pádem i termín, jsme opět nechali věcem volný průběh a dlouho nic nezařizovali. Ale co nejdřív byla potřeba formálně zařídit obřad na obecním úřadě - domluvit se s paní matrikářkou na konkrétní hodině. Následoval fotograf a kameraman, vizážistka / kadeřnice, DJ a floristka. Každému dodavateli věnuju samostatný odstavec.

Video ze svatby jsem chtěla asi vždycky a postupem času se mi to akorát potvrzovalo. Fotky jsou sice super, ale video vám daleko lépe zachytí atmosféru celého dne, kolikrát tam jako novomanželé vidíte i některé okamžiky, o které jste osobně přišli, a hlavně si ho po několika letech pustíte spíš než že budete prohlížet sto fotek. Proto jsme hledali nejlépe nějaké foto & video duo, které se vzájemně doplňuje, spíše než dva separátní dodavatele. Při hledání jsme se nestačili divit těm horentním sumám, co si jsou schopní fotografové a hlavně kameramani účtovat, jenom proto, že to je svatba. To jsme ostatně zjistili i u ostatních služeb. Nicméně nakonec jsme našli Nesvatbovi, na osobní schůzce jsme s nimi všechno domluvili a už se moc těšíme, jak to kluci nafotí a natočí.

I v případě vizážistky a kadeřnice jsem chtěla jít tou jednodušší cestou - mít obě v jedné osobě, někoho, kdo mě zároveň nalíčí i učeše. Jsem moc ráda, že znám Verču Šáchovou ještě ze začátků blogování, a že jsme se spolu domluvily. Tím, že mě Verča zná, ví, že se líčím jemně, ví, jaký typ účesu chci, tak nepředpokládám žádné komplikace. Navíc líčila a česala i další "kolegyni blogerku" pár let zpátky, její práce se mi moc zamlouvá. Už se těším na zkoušku v salonu a samotný look v den D :) Super je, že Verča nalíčí i moji mamku a přepudruje i ženicha, aby se na fotkách neleskl.

Hudba na svatbě je taky jednou ze stěžejních složek celého dne, a zejména v našem případě, kdy jsme oba dva hudebně velice nároční. Byli jsme spolu na dvou svatbách a vždycky bylo všechno super, až na hudbu. A to se na té naší prostě nesmí stát. Ono by si to možná ostatní užili, ale hlavní přeci je, abychom si to užili my dva, když to je naše svatba :) Takže zásadní podmínka pro DJe byla existence blacklistu, seznamu žánrů / kapel / konkrétních písniček, které na svatbě rozhodně nesmí zaznít, i kdyby si je někdo přál zahrát. V dnešní době to je asi docela standard, tak snad to bude fungovat. Hudbu nám nakonec bude dělat jeden z DJů z kolektivu okolo kroměřížského DJe Luxuse.

A zbývají květiny. Ty jsem měla původně domluvené přes mamčinu známou, včetně jiných, ne jen květinových dekorací. Ale ne vždycky všechno klape jak má a bohužel zrovna tohle se zkomplikovalo. Ale naštěstí jen na oko, mamčina známá mi hned doporučila další známou z jednoho kroměřížského květinářství, se kterou už jsem domluvená na všem. Bude mi dělat svatební kytici, klopy pro ženicha, svědka a tatínky, květinové náramky pro svědkyni a maminky, výzdobu na stoly, slavobránu a nejspíš i na květinovou čelenku, kterou budu mít ve vlasech. A ten zbytek výzdoby se nějak doklepne buď pomocí dekorací, co na Gruntu Galatík mají (rozhodně je z čeho vybírat) nebo s pomocí původní mamčiné známé, která nám půjčí svoje dekorace.

No a co svatební šaty, ženichův oblek, prstýnky, dort a sweet bar, jídlo, pití a všechny tyhle ostatní věci? Na to se mrkneme zase příště, ve druhém pokračování této zařizovací svatební série :) A to už pro vás budu mít i pár fotek. Zatím mi dejte vědět, jak se vám tento první díl líbil. Vy, co jste už svou svatbu měly, jak probíhalo vaše zařizování? A vy, co si na svatbu teprve někdy v budoucnu myslíte, jakou máte představu o vašem dni D? Jako vždy se budu moc těšit na všechny vaše komentáře! Mějte se krásně a užívejte léta!

6 komentářů

  1. Super článok. :) Som extrémne zvedavá na tvoje šaty!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Ten Grunt vypadá skvěle a má úžasné prostředí i pro svatební focení :) Moc povedený výběr. Jinak se těším až bude pak výsledný článek o svatbě. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kači, jsem ráda, že se ti prostředí Gruntu líbí. Věříme, že jsme si vybrali správně :)

      Vymazat
  3. Ať vám vše vyjde podle vašich představ, hodně štěstí! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)