Flank steak & kuřecí prsa v chipotle marinádě

Zdravím vás u prvního článku v novém roce! A protože jak už jsem psala v tom minulém, dobré jídlo je jedna z mála věcí, co nás i během lockdownu dělá šťastné, tak si v dnešním článku dáme opět dva recepty. Článek vznikl ve spolupráci s grilcentrum.cz. Vegetariáni a vegani mají smůlu, tohle bude víceméně pouze o mase. Ale můžete se inspirovat alespoň rozmáčknutými bramborami, které si většinou děláváme na večeři samotné, nebo luxusní svíčkou s dřevěným knotem či nádhernou lahví prosecca. 

Prvním jídlem, na které jsme využili výbornou uzenou mořskou sůl značky Maldon, jsou flank steaky. Je to podle nás nejlepší typ steaku, hodně libové maso, lehce se krájí a není to žádná žvýkačka. Na ochucení potřebujete pár základních ingrediencí - sůl, pepř, česnek, čerstvé bylinky (my máme vždy rozmarýn a tymián) a máslo na grilování na grill pánvi. Pro úpravu masa na medium by mělo mít uprostřed teplotu 50-55 °C a jakmile se sundá z pánve / grilu, nechá se ještě pár minutek odpočinout na prkýnku. Pak je to na vás, jestli si steak rovnou nakrájíte na plátky nebo ho dáte na talíř v celku a budete krájet až při konzumaci. V každém případě sůl a pepř použijte až na hotový steak. Ta uzená sůl mu dodala skvělou chuť a nejlepší bylo ukrojit si vždy kousek masa, nasypat si na něj trochu vloček soli a rovnou si ho dát do pusy - to ta uzená chuť vynikla nejvíc.

Co se týče přílohy, udělali jsme si rozmáčknuté brambory. Tuhle úpravu jsme před pár lety zahlédli v nějakém videu na Facebooku (něco jako Tasty) a děláme si brambory tímto způsobem poměrně často. Brambory stačí umýt, ve slupce dát vařit do vody a počkat, až změknou. Jakmile jsou měkké, slije se voda, brambory se přemístí na plech, rozmáčknou se mačkátkem na bramborovou kaši a potřou se směsí rozpuštěného másla, olivového oleje, prolisovaného česneku, bylinek (dáváme většinou rozmarýn, tymián a provensálskou směs), soli a pepře. Dají se do trouby rozehřáté na 200 °C a nechají se zezlátnout. Dají se jíst samotné třeba se zakysanou smetanou nebo česnekovo-bylinkovým dipem a nebo jako příloha k masu. 

Mimochodem na grilcentrum.cz nenajdete pouze Weber grily, příslušenství k nim, koření, marinády, kečupy apod., ale taky spoustu doplňků, které z vašeho grilování udělají opravdový zážitek. Když už grilujete v zimě, proč si k tomu rovnou nezapálit svíčku a udělat si útulnou atmosféru? Svíčky WoodWick znám už nějakou dobu hlavně díky jejich dřevěným knotům, které po zapálení praskají a navozují pocit, jako byste seděli u krbu. A navíc nádherně voní! Tahle obrovská lodičková svíčka má podlouhlý dřevěný knot a konkrétně ta moje voní po tabáku. Náš mini byt provoní do pár desítek minut a to praskání je fakt úžasné :)

Grilcentrum disponuje i nabídkou prosecca a (šumivých) vín, nejvíce z nich je od italské značky Brilla. Jejich prosecca mají naprosto skvostné lahve - broušené sklo a ještě třpytivá etiketa. Pro milovníky růžové a špetky luxusu trefa do černého, ještě když si pořídíte set se dvěma skleničkami. Prosecco jsme bohužel zatím neměli šanci ochutnat, protože k flank steaku ani ke kuřecímu to není zas tak dobrý fit. Ale až budeme mít nějaké těstoviny nebo mořské plody, láhev si otevřeme a vychutnáme. A myslím, že po vypití klidně poslouží jako dekorace, třeba jako váza na květiny.

Ve druhém receptu hraje prim marináda značky Weber ve verzi chipotle. Na webu Grilcentra najdete spoustu dalších variant, kdy některé z nich se smíchávají s vodou a/nebo olejem, jiné zase jen s citronovou šťávou. Chipotle marináda se hodí na kuřecí nebo vepřové maso, obsah sáčku stačí smíchat se čtvrtkou hrnku vodu a čtvrtkou hrnku oleje - toto množství je vhodné na kilo masa.

Maso se nechá marinovat v ledničce alespoň po dobu 15 minut, ideálně však na 8 hodin a více. Já zvolila kuřecí prsa, která jsem nechala marinovat přes noc. Musím říct, že jsem se docela obávala, že marináda bude pěkně ostrá - přeci jen obsahuje chilli papričky a další pálivé koření. Ale po pár soustech byly moje obavy pryč, ostrost jde ve výsledku cítit jen velmi mírně.


K prsním řízkům jsme s Tomem tentokrát zvolili bramborovou kaši, ke druhé porci si uděláme pečené brambory. Marináda sice na první pohled byla hodně tekutá, ale tím, že byla smíchaná s vodou, se na pánvi dost zredukovala, a tak jiná příloha než brambory kvůli absenci šťávy moc nepřichází v úvahu. Samozřejmě bych si to dokázala představit s chlebem a kečupem nebo nějakou omáčkou ke steakům, ale tuto kombinaci mám spíše spojenou s letním, venkovním grilováním :) 

Jak se vám tyto dva jednoduché recepty líbily? Máte taky rádi steaky a maso celkově? A co grilování, taky vám to přes zimu chybí, a tak grilujete aspoň na pánvi nebo kontaktním grilu doma? Určitě se se mnou podělte v komentářích. Tímto moc děkuji Grilcentru za příjemnou spolupráci a vám všem za přečtení článku. Budu se na vás těšit zase příště!

6 komentářů

  1. Ahoj,
    já mám maso ráda, jen libové, ale jím ho skoro každý den. Marinády si dělám většinou domácí. Ta sůl vypadá zajímavě. Díky za tipy!
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsme s Tomem masožravci, každý den ho teda nemáme a často se bez něj dokážeme obejít. Ale jak se jedná o burger nebo steaky, to milujeme :) Sůl je fakt skvělá, doporučuju! Díky moc za komentář.

      Vymazat
  2. Milá Aničko a Tome, do nového roku 2021 vám přeji jen to dobré a at se daří!!! To v prvé řadě a potom k pokrmům, wau, obdivuhodné, jak je flank steak dokonale připravený, to já neumím, proto nepřipravuji!!! Super, určitě jste si alespon v tomto pandemickém stavu osvojili profi gastro!! Mějte se moc krásně. papa E. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkujeme! Za přání do nového roku i za pochvalu steaku. Máš naprostou pravdu, že vaříme ještě častěji než před covidem a pouštíme se i do víc profi gastra. A jak to vypadá, daří se nám to ;) Také se měj moc krásně!

      Vymazat
  3. Kuřecí maso mám moc ráda, to samé svíčky a Prosecco, tudíž tento článek oceňuji. Dokonce se mi sbíhají chutě.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kači, to mám radost, že se ti článek líbil! Hezký den, Anička :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)