Výlety po jižní Moravě

Ahoj všem! Červen už je skoro za námi a já jsem se vám skoro měsíc neozvala. I přes rozvolnění většiny opatření s Tomem stále zůstáváme pracovat z domu a já mám kvůli tomu pocit, že jsem upadla do hrozného stereotypu. Naštěstí čím dál tím běžnější schůzky s kamarády a občasné výlety po jižní Moravě ten stereotyp trochu rozbourávají. V dnešním článku bych vám chtěla přiblížit několik výletů, na které jsme se za poslední měsíce vydali. Zapojuji se tím do červnové výzvy Brno bloguje na téma výletování a akce v Česku :)


Rozhledna Kobylí vrch a Dvorek Bořetice


Ještě před celou situací s koronavirem jsme se vlakem vypravili do obce Bořetice, kde zrovna poslední únorový víkend zahajovala provoz malebná kavárna Dvorek Bořetice. Posilnili jsme se kávou od Rebelbeanu a makronkami z brněnské Republiky. Prostor Dvorku nás hodně oslovil, dokázali bychom si představit mít tady svatbu, fakt kouzelné místo :) No a pak jsme se vydali pěšky do vedlejší obce Kobylí až nahoru ke stezce mezi vinohrady a na rozhlednu Kobylí vrch. Je to jedna z mála rozhleden přístupná i s kočárkem, jen se připravte, že pokud je ještě zima a fouká vítr, bude to s vámi dost házet. S tvářemi ošlehanými větrem jsme pospíchali dolů, zpátky na vlak do Brna. Už tehdy nám bylo jasné, že sem se někdy musíme podívat znovu, až z rozhledny půjdou vidět zelené vinice <3

Rozhledna Kobylí vrch_Dvorek Bořetice

Dolní Kounice


Dolní Kounice máme od nás ze Starého Lískovce autem zhruba 20 minut cesty, takže další ideální místo na jednodenní výlet. Začali jsme tím nejhorším stoupáním do kopce po křížové cestě ke kapli sv. Antonína. Odměnou nám byl výhled na celou vesničku. Za dobu karantény samozřejmě bylo všechno zavřené, takže jsme hrad i klášter Rosa Coeli viděli jen zevnitř. Ale my stejně na ty vnitřní prostory moc nejsme, pravděpodobně bychom dovnitř nešli, ani kdyby bylo otevřeno. Na informační tabuli u kláštera jsme načerpali inspiraci na pár dalších výletů v okolí a trasou okolo řeky jsme došli i k hradu. Pak zpátky k autu a hurá do Brna! 

Dolní Kounice_kaple sv. Antonína

Dolní Kounice_klášter Rosa Coeli


Rudické propadání a lom v Rudici


Obec Rudice se nachází v oblasti Moravského krasu severovýchodně od Brna. Kromě známého větrného mlýnu a nádherného kaolinového zatopeného lomu se v Rudici nachází druhý největší jeskynní komplex v ČR - Rudické propadání. Tam naše kroky z parkoviště mířily nejdříve. Prolezli jsme si i malé jeskyně ve skalách Kolibky, vylezli jsme i nahoru na skály a pak už jsme pokračovali po stezce do lesa směrem k místu, kde se řeka propadá pod zem. K tomuto místu vedou nádherné, přírodně vytvořené schody z kořenů stromů. Dolů do jeskyní se dá za normálních okolností dostat, ale my jsme v dubnu jen obhlídli propadání řeky, prošli jsme se kousek podél řeky po turistické stezce a pak to otočili zpátky do "centra" Rudice. Obešli jsme si lom, který nás svou krásou a hlavně tou barevností dostal do kolen daleko víc než propadání - moc doporučuju. A moc mě potěšilo, že jsem tímhle svým výletem inspirovala i několik kamarádů :)

Rudice_Kolibky

Lom v Rudici

Rudické propadání_větrný mlýn Rudice

Pavlov a zřícenina hradu Děvičky


Do Pavlova mě kromě zříceniny hradu Děvičky / Dívčí hrady táhl i viniční dům Marináda z dílny brněnského Marináda store. Tam jsme si dali malé občerstvení v podobě vína a limonády (víno jsme si pak koupili domů, aby mi to jako řidičce nebylo líto) a chvilku poseděli na dece ve společnosti Evči a jejího manžela, které jsme tam úplně náhodně potkali. Pak už jsme se vydali nahoru ke zřícenině - bylo to náročné stoupání, ale ten pohled shora na Pavlov a vodní nádrž Nové Mlýny stál za to :) Pokud si z fotek říkáte, jestli jsme nezmokli, tak ano, zmokli, ale nevadilo mi to ani v těch šatech :)

Pavlov_Dívčí hrady_Děvičky

Znojmo, vidím tě dvojmo


Náš zatím poslední výlet mimo Brno vedl do Znojma. Hned po příjezdu autobusem jsme zamířili do centra města, vystoupali jsme na Vlkovu věž za lidových 25 Kč na osobu a byli jsme trochu zklamaní, že vyhlídka byla možná jen z dřevěných okenic věže, žádný venkovní ochoz nečekejte. Na oběd jsme měli díky Gastromapě Lukáše Hejlíka vyhlídnutou restauraci HoZpoda, kde jsme si k jídlu dali i místní pivo. Odtud jsme zamířili k Chrámu sv. Mikuláše a dále na hradní vyhlídku, odkud vznikají ty krásné fotky s chrámem v pozadí. Cestou na hradní vyhlídku potkáte i areál pivovaru, kam se dá jít na exkurzi, ale předposlední květnový víkend byly ještě všechny vnitřní prostory zavřené. Shora se vám naskytne pohled k řece a na městské vinice vinařství Lahofer - ano, koupili jsme si tam samozřejmě lahev vína na doma :) Na kávu jsme se zastavili v kavárně Balance coffee & wine a koupili si kromě kávy s sebou i cold brew na doma. Chvilku jsme se ještě procházeli náhodnými uličkami města, sešli jsme i dolů k řece, kde se mimochodem nachází muzeum dopravy. A pak už jsme pomalu došli zpět k nádraží a frčeli zase do Brna.

Znojmo_chrám sv. Mikuláše

Piknikování a Medlánecké kopce


A aby to nebylo jen o výletech mimo Brno, podnikala jsem nějaké akce i v samotném Brně. První červnovou sobotu jsme se s holkama z Brno bloguje sešly v Bjornsenově sadu a uspořádaly jsme skvělý piknik, spojený s workshopem focení flatlay fotek. Více si můžete přečíst v mém článku na webu Brno bloguje. Na půlku července chystáme společný výlet na Pálavu, tak už se moc těším! No a minulý víkend jsme s Tomem původně měli v plánu zajet si na rozhlednu Babí lom do Lelekovic, ale nakonec pod hrozbou bouřek jsme se rozhodli vyrazit jen na Medlánecké kopce, které už jsem měla v merku nějakou dobu. Vzali jsme ledové kafe s sebou (v momentě, kdy jsme ho pili, už bohužel tak ledové nebylo :D), z Medlánek přes kopce došli k Technologickému parku a po cestě domů jsme se ještě stavili na zmrzlinu v Ještě jednu. I tak se dá strávit sobotní odpoledne :)

Piknik Brno bloguje

Piknik Brno bloguje


Medlánecké kopce

Co vy a výletování, také jste nějaké kratší cesty za dobu karantény a za poslední týdny podnikli? Určitě se se mnou v komentářích podělte o zajímavá místa nejen na jižní Moravě. Budu se na vaše tipy moc těšit, díky za přečtení článku a mějte se krásně! Do konce června se ještě ozvu s vaším oblíbeným článek s random fotkami a shrnutím měsíce :)

8 komentářů

  1. No páni .. to jste toho stihli požehnaně. Takhle projetou jižní Moravu teda rozhodně nemám, ale zmínila si hned několik míst, na které bych se chtěla vydat. Rozhodně rozhledna Kobylí vrch, protože si pamatuji, že když jsem byla na praxi v ČRo, tak jsme psali o jejím otevření a všichni to brali jako hroznou senzaci! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, taky si říkám, když to vidím takhle zpětně všechno v jednom článku! Mít auto je na tyhle krátké výlety fakt ideální, člověk toho stihne projet víc i během jednoho dne, když si to dobře naplánuje. Oli, tak to doufám, že se k nám přidáš na společný blogerský výlet právě na rozhlednu Kobylí vrch + na dalších pár míst! Viz událost na FB Brno bloguje :)

      Vymazat
  2. Moc děkuji za tipy kam se na Jižní Moravě podívat :) Zatím jsem byla jen ve Znojmě, které jsem si ale už při první návštěvě naprosto zamilovala ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Domi! Znojmo je fakt skvělé, určitě jsme tam nebyli naposledy, minimálně do podzemí se chceme podívat. A i prohlídka pivovaru by jistě stála za to :)

      Vymazat
  3. Aničko, zmiňuješ hned několik mých oblíbených míst. Rudice a Pavlov miluji, tam se vracím pravidelně, a stejně tak Dolní Kounice. Rosa Coeli stojí za návštěvu, velmi tak se mi líbil i blízký židovský hřbitov. Klášter nemá střechu, takže je to spíše venkovní než vnitřní prostor, a jak je celý obrostlý břečťanem, je nabitý hodně zajímavou energií. Podobných staveb v Česku moc není, pokud vůbec nějaká.

    Babí lom je super na letní procházku, vyražte. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Dolních Kounic vyrazíme určitě znovu! Je to fakt kousíček od Brna a chci se určitě mrknout dovnitř do kláštera, jak říkáš, ta energie musí být skvělá. Babí lom se nám stále nepodařil, možná tento víkend bychom ho mohli prubnout :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)