Jeden den v Kodani

Ahoj! Po předchozích dvou článcích z Malmo tu pro vás dnes mám závěrečný fotoreport z Kodaně, kam se z Malmo dá pohodlně přejet po mostu, za maximálně hodinku jste tam. My jsme zvolili tu nejlevnější možnou variantu, Flixbus. Jedna cesta nás vyšla na 125 Kč, zatímco za vlak nebo přejezd autem bychom zaplatili strašné peníze. Z Malmo jsme se vydali do Kodaně už brzy ráno, abychom tam mohli strávit opravdu celý den. Vtipná historka - jeli jsme Flixbusem, který mířil z Osla až do Berlína a po nástupu jsme zjistili, že máme tu čest s českými řidiči. Řidič, který tuhle trasu asi jel poprvé, totiž hned z nádraží odbočil špatně a pak musel objíždět půlku Malmo, aby se napojil na dálnici vedoucí k mostu a do Kodaně :D Ty komentáře jeho kolegů byly k popukání a chápali jsme je jenom my. Celou cestu jsme pak vymýšleli, jak se s řidiči rozloučit, zvolit prosté "na shledanou" nebo provokativní "abyste do toho Berlína dojeli!"? :D Nakonec jsme zvolili první možnost a pány řidiče potkali i po cestě zpátky, jen už jsme nejeli autobusem s nimi.
Začali jsme pěkně ranní kávou v malebné kavárně kousek od nádraží a pak se vydali na průzkum města. Počasí nám zrána moc nepřálo, vlastně se to celý den měnilo jako na běžícím páse a pokud 5 minut hustě a jemně pršelo, tak za dalších 5 minut klidně vysvitlo sluníčko. Horší než v Bretani! Prošli jsme se kolem radnice, Christiansborgu až k tomu snad nejznámějšímu místu v Kodani, přístavu Nyhavn.
Ten je typický svými barevnými domečky a samozřejmě loděmi, mostem se zámečky a návalem turistů :) Jelikož jsme zrovna v tu chvíli neměli moc dobré počasí, jen jsme si rychle nafotili několik fotek a vyrazili dál, podél pobřeží směrem k soše Malé mořské víly.


Po cestě nás ještě čekala zastávka v Churchillparken, kde se nachází kostel s krásnou fontánou. Tady už zas vidíte, že se počasí vybralo, no jak říkám, jako na horské dráze :)
No a stejně tak jako v Malmo, i v Kodani najdete zachovalý větrný mlýn. Tento aspoň nebyl obsypaný turisty - důchodci jako v Malmo, okolo krásný zelený trávníček, pecka. V pozadí vidíte červené cihlové budovy, ty jsou součástí komplexu Kastelet, nejstarší pevnosti ve tvaru hvězdy v severní Evropě. Zrovna tam probíhalo nějaké vojenské cvičení a ceremoniál a taky velice zajímavým způsobem sekali trávník z kopce dolů. To byla fakt sranda, taková mini sekačka na provazu a traktor ji postupně pouštěl dolů a vytahoval nahoru :D

Pak už to bylo jen kousek k Malé mořské víle, tu asi nemusím nějak víc komentovat :) Ze všech stran jsme slyšeli, ať nic nečekáme, že je to hrozně malá soška na šutrech v moři. Tak jsme žádná očekávání neměli, počkali si pár minut na prostor k focení a bohatě nám to stačilo, šli jsme zase o dům (památku) dál.
Od pobřeží jsme se opět vydali víc do centra města, kolem Amalienborg, což je letní sídlo dánské princezny. Kostel v pozadí nám dost připomínal kostel sv. Štěpána v Budapešti.
Tahle budova nese jméno Rosenborg a je součástí botanické zahrady. V komplexu se dá jít i do motýlího domu a mrknout třeba na různé světové odrůdy chmelu a ječmene, ze kterých se vyrábí pivo. Byl tam samozřejmě i český chmel :)
V tuhle chvíli už jsme začínali litovat, že máme objednaný autobus zpátky až na půl 10 večer. Nějak jsme si mysleli, že toho bude v Kodani hodně co dělat, ale už někdy ve 4 odpoledne jsme měli skoro všechno prošlé. Tak jsme autobus přebookovali už na půl 7 a do té doby jsme si ještě zaplatili vstup nahoru na točitou věž - Rundetaarn. Ta je atypická tím, že nahoru nevedou schody, ale točitá podlaha. A výhled zvrchu na celou Kodaň rozhodně stojí za to :)

Úplně nakonec jsme šli mrknout do Lego store, protože vynechat v Dánsku obchod s kostičkami lega, to by nešlo. Měli tam z Lega udělaný třeba Nyhavn nebo pak i spoustu věcí ze Star Wars, z čehož byl nejvíc unešený Tom. Dokonce se tam dala vyrobit vlastní figurka z Lega a mohli jste si ji pak dát jako přívěsek na klíče. Super suvenýr :)

V mapě jsme měli zaznačenou i Christianii, ale naše nohy už to nezvládaly, i bez toho jsme měli v nohách 25 km. Co jsem pak viděla z fotek, musí to být super zážitek, taková hodně hipsterská část Kodaně, to by se nám určitě líbilo! Ale tak nedá se, nechtělo se nám utrácet za metro, půjčit si kola v tom šíleném počasí taky nešlo, tak jsme holt o tento prožitek přišli. Určitě by bylo super mrknout i do zahrad Tivoli, což je takový obří venkovní zábavní park. Ale na to, že nemusíme kolotoče a tyhle atrakce, ten vstup nám přišel šíleně drahý. Celkově Dánsko rozhodně je dražší než Švédsko, dánská koruna vychází v přepočtu cca 3,6 Kč. To, že jsme neměli žádný cash a všechno platili kartou, už vás asi po zkušenosti ze Švédska nepřekvapuje :)

No a to je konec našeho skandinávského dobrodružství! Jak se vám líbila prohlídka Kodaně? Byli jste tam taky, jak se vám tam líbilo? Budu se moc těšit na všechny vaše komentáře. Mějte se krásně a zase za týden ahoj.

3 komentářů

  1. milá storka so šoférmi :D inak, krásne fotky, do Kodane by som raz chcela íst :)

    OdpovědětVymazat
  2. krásne miesto :) ešte som tam nebola, ale dúfam, že raz sa tam dostanem

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)