Places in Brno - cafés 10

Ahojte! Námětů na články momentálně nemám v zásobě tolik, tak se snažím vymýšlet úplně nové nebo se vracím ke starším formátům. Dlouho už tu nebyly tipy na brněnské kavárny, tak jsem zase vyštrachala tři, jejichž návštěva podle mě stojí za to. Přiznám se, že poslední dobou už zas tolik nechodím do nových kaváren, spíš jsem věrná těm osvědčeným. Dvě z těch dnešních jsou osvědčené několika návštěvami, ta poslední je relativně nová. Tak pojďme na to!

Kafec

Přiznávám se, že v původním Kafecu na Veveří jsem nikdy nebyla. Nijak mě to nelákalo, i když jsem slyšela dobré ohlasy, na první pohled zvenku to působilo jako nevýrazná kavárna. Když se potom kavárna přestěhovala víc do města, do pasáže z Orlí na Římské náměstí, už jsem se rozhodla dát Kafecu šanci. Zaujal mě jejich nový koncept, kdy v prvních dvou patrech mají klasické stoly pro hosty, v horním patře pak funguje co-workingový prostor. Buď tam můžete přijít nahodile a zaplatit si tarif na den nebo si předplatit místo na měsíc. Bezedné kafe je vždy v ceně :)

Už jsme tam byli několikrát jen tak na kafe, jednou jsme zkoušeli i jejich vyhlášené vafle a jindy jsme zase úplně poprvé zašli na brunch právě do Kafecu. Jejich systém, kdy máte zalaminovanou nabídku a červeným fixem si zaškrtnete, co přesně k snídani chcete donést, je fakt geniální. A pečou si svůj toustový chleba, mňam! Kávu mají výbornou (ze své pražírny) a vychutnáte si ji na všechny možné způsoby. Zbytek nabídky taky super. V létě vás čeká i obrovská zahrádka, posezení v proutěném "vajíčku", takže i insta-friendly místo.

Jo a ceny jsou na centrum Brna úplně v pohodě. Obsluha vždycky moc milá. Můžete si i koupit Keepcup s jejich logem a kafe s sebou máte levnější. Nebo si můžete pořídit chemex, V60 nebo aeropress, koupit si jejich kávu a dělat si kávové dobroty doma.

Mrkněte na webové stránky nebo na Facebook, Instagram. Jo a Kafec je franšíza, jsou i ve Zlíně a v Plzni a chtějí se rozšiřovat dál (Olomouc, Hradec a Pardubice), tak kdybyste to chtěli rozjet s nima... :)

Café Pilát

Pilát je docela nenápadná kavárna na Kapucínském náměstí, naproti Tungsramu a kousek nad Monogramem. Je to zároveň i bistro (respektive restaurace s jídly ze středního východu) a vinárna. Moc fajn místo jen tak na kafe s kámoškou, klidně i na business schůzku nebo oběd, večer na vínko. Mají i portské, pokud jste milovníkem jako já s Tomem a přijde vám, že ne všude je portské k dispozici.

Designově jde vidět inspirace názvem podniku (a jménem majitele), po stěnách najdete antické a biblické motivy. Ve znaku mají ptáčka a vevnitř dokonce pár ptáčků v kleci chovají :) Káva je dobrá, jinak moc doporučuju chai latté nebo golden latté s kurkumou. Přes týden mají přes obědy i denní menu, ale na jídlo jsem tam nikdy nebyla.

V létě taky mají zahrádku, čeká vás výhled dolů na náměstí a nahoru k Petrovu. Obsluha moc milá, ceny na centrum Brna hodně příjemné. Jo a mají hustý záchody, celý černý a když tam vcházíte a jsou otevřené dveře od obou WC, máte pocit, že vidíte dvojmo, trochu optický klam.

Café Pilát je na Facebooku a taky na Instagramu.

Kafe Friedrich

A nakonec Friedrich, mini kavárnička, co vznikla docela nedávno kousek u Lužánek, na ulici Smetanova. Dost hipster prostředí, bar obložený bílo-modrými kachličkami, staré stoly a staré modré dřevěné židle. Každý den si pečou dezerty a mají v nabídce i slané snacky.

Kávu mají pořád nějakou jinou, ale můžete si být jisti, že výběrovou a moc dobrou. Testovali jsme filtrovanou a flat white. Doporučuju limonády, měla jsem malinovou a chutnala skvěle. Daly jsme si s kamarádkou i slaný quiche a taky stál za to, s Tomem jsme zas měli arašídovo-čokoládovou cookiesku a bylo výborná. V sobotu dělají pravidelně brunche, v neděli pak mají zavřeno.
Friedricha můžete sledovat na Facebooku i Instagramu, mají i své webové stránky.

Fotky z Kafecu a Friedricha jsou moje, z Pilátu nemám žádné svoje, takže ta je půjčená od nich z Facebooku. Byli jste v některé z těchto tří kaváren? Pokud ne, která z nich se vám podle popisu a fotek líbí? Budu se těšit na vaše komentáře a jako vždy ráda uvítám další tipy na super brněnské kavárny. Mějte se krásně :)

2 komentářů

  1. Skvělá místa, škoda, že do Brna už příliš nejezdím, určitě bych něco využila. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, parádní článek :-) tyhle mám moc ráda!! Jsem z Brna, takže tvé tipy na zajímavé podniky jistě moc ráda využiji :-) ani jeden ze tří zmiňovaných podniků neznám (nebo znám, ale nikdy jsem je nenavštívila), takže díky za tipy!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)