Series-o-holic #8

Ahojte! Tento článek tu mám rozpracovaný od února, tak byl čas během volného víkendu ho konečně dopsat a vydat. Nějak s těmi seriály (no vlastně celkově se články) nestíhám, jsem pozadu. Přístě bych vám chtěla sepsat nějaký "life update", protože jak už nedávám pravidelně random fotky a většinou na začátku článků nic osobního nepíšu, tak mám pocit, že si s vámi dostatečně (osobně) nepovídám. Nicméně doufám, že vám tipy na seriály s přicházejícím podzimem přijdou vhod, přeci jen těch dlouhých, tmavých večerů nás teď čeká dost :)






Sorjonen

Finské krimi / drama, které se odehrává v malém finském městě Lappeenranta, kousek od hranice s Ruskem. Geografické zařazení je pro děj seriálu důležité, podobně jako pro můj milovaný most ta švédsko-dánská hranice. Seriál má tři série a víc jich nebude, takže pokud nejste fanoušky nekonečných seriálů a neradi čekáte na nové série, tohle je super volba. Navíc i když má každá série 10 epizod (první teda 11), není to tak, že by se napříč celou sérií táhl jeden případ. Většinou se vyřešení jednoho případu vleze do 2-3 dílů, takže to krásně plyne. Co se prolíná celou sérií, respektive celým seriálem, je linka hlavního vyšetřovatele Kariho Sorjonena - typicky skandinávský podivín, kterého si ale stejně zamilujete. A ta jeho metoda řešení případů pomocí paměťového paláce, wow. Příjemným bonusem jsou, jako u téměř všech scandi seriálů, ty nádherné záběry severské krajiny <3




Vraždy ve Valhalle

Jeden islandský seriál už jsem tu zmiňovala, a to V Pasti (Trapped). Vraždy ve Valhalle jsou také islandské a jedná se o minisérii o osmi epizodách. Sérii vražd vyšetřuje tentokrát duo a za mě si ani jednoho vyšetřovatele jen tak neoblíbíte, mají oba dost protivné charaktery. Ale i to k severské krimi patří. Není to rozhodně můj top severský seriál, ale rozhodně pokud jste fanoušky tohoto žánru, tak jako my s Tomem, nenechte si Valhallu ujít.




Hra na oliheň

Tento jihokorejský počin asi nemusím dlouho představovat, asi je málokdo, kdo o něm neslyšel a kdo první sérii Squid Game neviděl. První díl je nářez a celý zbytek první série si drží nastavenou vysokou laťku. Ze začátku nechápete, co za zvrácený svět to je, postupně, jak se seznámíte s těmi hlavními hrdiny a jejich příběhy, pochopíte, proč do takové šílenosti šli. Ovšem některá ta rozhodnutí některých postav... No i když asi neměli na výběr, stejně jsem u některých scén bulela jak želva. Jsem zvědavá na druhou sérii, jestli poodhalí něco víc ze zákulisí téhle hry. Jak se tento seriál líbil vám, co na něj říkáte?




Sherlock

Dost stará záležitost, kterou jsem nicméně viděla teprve nedávno. A moc jsem si ty čtyři série užila, ne nadarmo si seriál drží přes 90% hodnocení na ČSFD. Zasazení dua Sherlock Holmes a John Watson do současného Londýna, oba dva herci, to jejich neustálé popichování a trollení, Sherlockova podivínská postava (co mi hodně připomínala genialitu a charakter Sheldona z Big Bang Theory), rozlouskávání případů a do toho Moriarty. Plus suchý britský humor :) Pokud jste náhodou neviděli, určitě doporučuju.




Dámský gambit

Aneb jak přimět velkou spoustu lidí, kteří doposud o šachách nevěděli zhola nic, aby se o ně začali zajímat. A to během jedné série o sedmi epizodách - ano, i za tu dobu se dá vykreslit brilantní příběh mladé šachové superhvězdy. Hodně mě bavily ty pasáže, kdy si Beth lupla pilulku a představovala si různé tahy na imaginární šachovnici kdesi v prostoru. Super výběr hlavní herečky, která se do té doby 60. let fakt hodí. Plus pro mě jakožto milovníka Lásky Nebeské a Harryho Pottera zajímavé okořenění dvěma známými herci z těchto filmů. Ne nadarmo to má 90% na ČSFD.

A to už bude pro tentokrát všechno. Z toho, na co momentálně koukáme, se tady minimálně Rod Draka a Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera objeví zase příště. A na co momentálně koukáte vy? Je něco, co jste z mých tipů neznali a zaujalo vás to? Jako vždy se budu moc těšit na vaše komentáře, mějte se krásně :)

6 komentářů

  1. Ani jeden seriál jsem zatím neviděla, ale vypadají dobře. Zaujaly mě hlavně ty Vraždy ve Valhale, to vypadá jako žánr přímo pro mě! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, že tě aspoň jeden zaujal. Snad se ti bude líbit, pokud se rozhodneš koukat :)

      Vymazat
  2. My jsme se dívali na Hru na Oliheň, ta nás jako fakt chytla, ale ke konci mi připadalo, že už to není ono a zbytečně to natahují... nevím no. :) Ostatní seriály na mě vykukuji často, ale zatím jsem odolala.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nás to bavilo celé, aspoň teda ta část, kdy byli zavření a hráli. Pak ten konec byl... přinejmenším zvláštní :D No jsem zvědavá na druhou sérii, jestli to nepokazí ještě víc, což se běžně stává.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Hihi tak to mám vždycky radost, že přinesu tipy, co nikdo moc nezná nebo nesleduje :D

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)