Za polárním kruhem | Lofoty



Ahojte! Od naší dovolené v Norsku uplynuly skoro již 3 měsíce a já vám (i sobě) stále dlužím poslední článek, a to ten nejzajímavější, z Lofot. Mimo návštěvu našich kamarádů byly právě Lofoty primárním cílem naší cesty. Možná soustroví podle názvu ani neznáte, ale jakmile vám někdo ukáže fotku s typickými rybářskými, červenými domky u moře a v pozadí s horami s vrcholky pokrytými sněhem, tak hned víte.

Hned kousek od začátku Lofot se taky nachází známé fotbalové hřiště, kde nechcete balón kopnout z hřiště ven, aby náhodou neskončil až v moři. Nedávno tam byla i Eliška @timetofit a má krásnou fotku hřiště z dronu, my ho teda naživo neviděli, naše cesta končila až někde v půli Lofot, Lilleeid, kousek od městečka Leknes, kde jsme měli ubytování v červené chatičce :) A to teda stálo za to, po večerech nám hlavně obývák s krbem a výhled na dřevěnou terasu a zátoku vykouzlil báječnou hyggelig atmosféru <3 Dvě noci pro dvě osoby (ale celkově jsme byli čtyři) nás vyšly na cca 4500 Kč.




Offersøykammen

Hned první den jsme se po skoro čtyřhodinové cestě šli projít na sice strmý, ale krátký hike kousek od našeho ubytování. V údolí bylo krásně, vrcholky byly schované v mlze, ale rozhodli jsme se to risknout, však třeba se to protrhá, ale kdyby byla mlha moc hustá, otočíme to zpátky. Už po pár set metrech ty výhledy stály za to <3 Nahoře mlha sice byla, ale valila se přes vrcholky takovým způsobem, že občas se pohled na okolí zcela odkryl a naskytl báječnou podívanou! Jo, tohle stálo za to. A nejlepší na tom bylo, že jsme se dolů vraceli okolo osmé, deváté hodiny, a pořád bylo to stejné světlo, jako třeba v poledne. Tam se vám zkrátka na hiku nestane, že padne tma a vy zůstanete někde uvěznění :)





Ryten mountain

Tohle je dost známý hike na Lofotech, na vrcholku Ryten se totiž nachází skvěle položený kámen, na kterém si lze za hezkého počasí udělat takovou tu Instagramovou fotku, jako že visíte. Schválně zdůrazňuji za hezkého počasí, to my bohužel neměli :D Mlha se s námi táhla v podstatě už odspodu, do toho pak i začalo poprchat, no zkrátka počasí, že by psa ven nevyhnal a my se v tom škrábali nahoru. Ani ty krásně upravené dřevěné části hiku, ani pasoucí se ovečky dole na stráních to nezachránily, tohle nám prostě nebylo přáno. Když je hezky, tak je shora vidět i Kvalvika beach, na kterou se dá z Rytenu dojít.




Holandsmelen

Poslední den na Lofotech a poslední den našeho tripu. Odměnou nám bylo luxusní počasí už od brzkého rána, na tu dobu až neuvěřitelných 17°C. Takže i když jsem měla turistiky už plné zuby (teda spíš nohy), věděla jsem, že tenhle hike bude stát za to. A taky že jo. Šli jsme od parkoviště krásnou přírodou, napřed lesíkem s potůčkem, postupně porost slábl a objevovaly se skály, kameny porostlé mechy a lišejníky, a pak už jen kamenitý vrchol. Půlku trasy jsem se proklínala, že jsem si nevzala sportovní podprsenku, byla bych se vyslekla jen do ní, takové bylo najednou vedro! Ale pak nahoře jsme byli všichni rády za bundy. Ty výhledy asi nemusím popisovat, to vidíte sami z fotek, jaká nádhera to byla.






Třešničkou na dortu bylo to, že přesně když jsme vystoupali na vrchol, začali okolo létat orli, které na Lofotech spatříte poměrně běžně. Zážitek jak blázen, lítali tam minimálně tři kolem nás. A pak jsme si ještě užili focení s norskou vlaječkou, kterou někdo nechal zaklíněnou v kameni nahoře.

Hauklandsstranda | Haukland beach

A když bylo tak krásně, rozhodli jsme se ještě před přejezdem zpátky do Harstadu zastavit na chvíli na pláži, aby se vyblbli jak psi, tak i my. Zkusili jsme i vodu, ale fakt jen na chodidla, i tak byla pekelně ledová - což vidíte podle mého výrazu na fotce :D Ale jen tak posedávat na pláži, sníst si sendviče, uvařit si rychlokafe ze sáčku a v tričku s krátkým rukávem se slunit, jo, to bylo fakt skvělý.





Nemůžu si odpustit ještě poslední gastro okénko :) Nemohli jsme z Norska odjet bez toho, aniž bychom ochutnali brunost, jejich typický hnědý, karamelizovaný sýr. Někdo ho jí na slano, ale ta chuť je opravdu zvláštní, takže spíš se hodí na sladko s marmeládou - ano, sýr s džemem, ale fakt to funguje :D Je to i fajn suvenýr, co se dá přivézt domů. No a když už jsme ochutnali velrybí steak, tak proč nezkusit i sobí maso. Naše kamarádka nám z něj udělala ragú s kaší, brokolicí a brusinkovým džemem. Sice nám chyběl jalovec, typická bylina na dochucení zvěřiny, ale i tak to bylo vynikající.

No a to už z našeho norského dobrodružství je opravdu všechno, pak už nás čekala jen cesta zpět, rychlá večeře u kamarádů doma, velmi brzké ranní vstávání a celodenní cestování až zpátky do Brna. Závěrem dodám, že by se na Lofotech a celkově na severu Norska dalo strávit daleko víc času a člověk by měl stále co poznávat a zkoušet. Jsme rádi, že jsme tenhle kus světa mohli vidět a zažít, třeba se ještě někdy vrátíme. Pokud máte k našemu tripu jakékoliv otázky, ozvěte se. A hlavně mi dejte vědět, jak se vám tohle cestování s námi líbilo a co jste vlastně zažili vy během léta. Budu se na vaše komentáře moc těšit a snad zase brzy u dalšího článku ahoj :)

12 komentářů

  1. To je naprostá nádhera, podívat se na Lofoty je můj obrovský sen ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc doufám, že se ti to jednou splní, Domi! Opravdu to stojí za to :)

      Vymazat
  2. Oh, tieto severské krajiny majú nesmierne čaro! Hoci som viac teplomilný človek, hneď by som si dala taký menší roadtrip v tejto oblasti. Určite sa tam raz chcem ísť pozrieť.
    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám raději teplíčko (i když zas ve 30+ stupních se nevyžívám, prostě něco příjemného mezi), ale zatím všechny severské země, co jsme navštívili, za tu nižší teplotu stály!

      Vymazat
  3. Ahoj, teda to je nádhera! Mě tyhle chladnější země moc nelákají, jsem zmrzlina obvykle i v našich končinách, ale ty výhledy! Ta nádherná příroda a hygge atmosféra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jak už jsem psala v odpovědi výše, stojí to za to! Kdyžtak jet v červenci, to je ta hlavní sezóna, kdy tam je nejtepleji. Ti naši kamarádi říkali, že měli snad pár dní přes léto i okolo 25 stupňů, takže dá se :)

      Vymazat
  4. To musel být bezchybný zážitek! Hned bych také vyrazila, ty fotky jsou přímo dokonalé! :)) A cenově vás to také vyšlo moc hezky, tu přírodu tam stojí za to vidět..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Pavli. Rozhodně souhlas, že to stojí za to vidět. Ještě bych nějakou tu Skandinávii rozhodně chtěla vidět během polární noci skrz polární záři, to je taky zážitek, co ti už nikdo neodpáře :)

      Vymazat
  5. Studovala jsem chvíli cesťák a Lofoty znám ze školy :) Do Norska bych se ráda podívala, ale mám pocit, že buď až s dětmi, nebo až odrostou :D protože těch cílů je teď šíleně moc, co všechno chci stihnout. Jinak jste dobří, že jste tolik nachodili :) moje nožičky by umřely.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho hrozně moc! Člověk by potřeboval 100% času na cestování nebo dva běžné životy, aby to všechno stihl :/ Tak snad se nám toho podaří co nejvíc, ať už v páru nebo s dětmi. Joo moje nožičky taky slušně umíraly, poslední dobou jsme se s těmi aktivními dovolenými nějak rozjeli. Ale my prostě na ty válečky u moře nejsme :D

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)