2 plánované dny v Oslu = 1 den v Katovicích + 1 den v Oslu

Ahojte, po více než dvou měsících neaktivity opět usedám za klávesnici a sepisuji pro vás nový článek. Ty cestovatelské mě totiž stejně baví nejvíc a na ty se nikdy nevykašlu. Vím, že podle statistik baví i vás, a věřím, že tato norská série nebude výjimkou, i díky tomu, že jsme navštívili ne úplně známý kout světa.



Kdo mě sledujete na Instagramu (kde jsem pořád aktivní), určitě víte, že jsme na konci května byli s Tomem na dovolené v Norsku. I přes počáteční kolosální fuck-up, o kterém se více dozvíte na následujících řádcích, jsme si dovolenou naplno užili a zařadila se na náš pomyslný žebříček top 3 dovolených v našem životě :) Proto bych jí tady na blogu ráda věnovala prostor, takže kromě dnešního článku o Oslu se těšte ještě na dva další ze severního Norska, kam jsme mířili primárně. Žijí tam totiž naši kamarádi, Norka a Čech, které jsme plánovali navštívit už od té doby, co se tam před rokem přestěhovali.

Cestu jsme měli úplně krásně naplánovanou - všechno jsme si zařizovali sami a musím říct, že i když to bylo asi zatím nejsložitější plánování, tak se to poskládalo nakonec fakt dobře a i za slušnou cenu. Rozhodli jsme se letět z polských Katovic, protože Ryanair měl zrovna tyhle lety Katovice - Oslo za cenu 5€ na osobu za jeden směr. V Oslu jsme si naplánovali dvě noci, ubytko sehnali přímo v centru přes Airbnb a další let na sever do Harstadu jsme bookovali přes Norwegian aerolinky, tam už bohužel nízkonákladovky nelétají. No a pro cestu z Brna do Katovic jsme nakombinovali tam RegioJet a zpátky Flixbus.

Z Brna jsme s RegioJetem vyjížděli ve 2 hodiny v noci a v Katovicích jsme měli být o půl 6. Letadlo nám letělo o půl 11, takže spousta času na to se někde nasnídat a přesunout se na letiště. No jenže to by to RegioJet nemohl kolosálně po****... Oba jsme v takovou dobu samozřejmě v buse spali, ale kolem čtvrt na 6 jsme už byli probraní a koukali jsme po okolí. No jenže zastavení v Katovicích jako by se vůbec neblížilo. Po pár minutách nám to začalo být divné, podívali jsme se na mapu v mobilu a ejhle, jsme za Katovicemi a míříme na Krakov, kde bus jízdu končí! Po konzultaci s řidičem se ukázalo, že jim totálně selhal systém, když řidiči neukázal, že by někdo v Katovicích měl vystupovat, proto tam ani nezajížděl a pokračoval dál. Samozřejmě otočit to nemohl, takže jsme byli nuceni dojet do Krakova, tam počkat, než si řidič udělá bezpečnostní pauzu a pak pojede znovu přes Katovice do ČR. No jenže to už nám bylo jasné, že ani naše rezerva 5 hodin stačit nebude a letadlo prostě nestíháme, ani kdybychom se na hlavu stavěli. Měli jsme štěstí, že letenky na další den pořád byly a ani nebyly vůbec drahé! Našli jsme rychle i Airbnb v Katovicích, přebookovali i mikrobus na letiště a jak z nás ten neskutečný stres postupně opadával, začali jsme si z toho dělat srandu a těšit se na prozkoumání Katovic, kam bychom se jinak asi nikdy nepodívali. Zkušenost každopádně strašná, naštěstí to s námi RJ aktivně řeší, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne, jestli nějakou tu korunu dostaneme zpátky...

Takže ještě než se dostanu k Oslu, na které nám kvůli této situaci zbylo jen pár hodin, ukážu vám i pár fotek z Katovic. Město to není velké, alespoň co se týče centra nám připadalo menší než Brno, spíš taková Ostrava. Tím, že je město dost mladé, není ani moc bohaté na památky, asi nejhezčí dominantou je Mariánský kostel na konci stejnojmenné ulice, která je hlavní třídou barů a restaurací. Pak za zmínku stojí rozhodně budova Hudební akademie, u které jsme dlouho jen tak seděli na lavičce, poslouchali hudbu linoucí se z jejích útrob a pozorovali studenty. Známý je i památník Slezských povstalců, víceúčelová aréna Spodek a obrovský panelák Superjednostka, inspirovaný stylem Le Corbusiera.

Z kaváren můžeme doporučit Black Woolf, Proper Coffee (to je i pražírna, kdybychom nebyli limitovaní bagáží, určitě si od nich zrna dovezeme) a Synergia (tam mají celodenní snídaně). Když už jsme byli v Polsku, nemohli jsme vynechat pierogi, na ty jsme zašli k babičce Božence - Dobra Oma - a i když bistro nevypadá na první pohled nic moc, přístup personálu to naprosto vyvážil a pirožky byly výborné! Na večeři jsme si skočili do Bulkes, hipster burger & fries podniku, kde jsme ochutnali i místní craftová pivečka.

Na druhý den už při cestě do Osla naštěstí všechno šlapalo jak na drátkách (kromě počasí teda, pršelo), krásně jsme stihli z vlak z letiště do centra (zvolte regionální vlaky norských drah, co se jmenují VY, jinak totiž existuje ještě train express, který je ale jednou tak dražší, a to v Norsku fakt nechcete, platit zbytečně navíc), kolem 16hod jsme se ubytovali na Airbnb a hned šli prozkoumávat město.


I když je Oslo hlavním městem, památek tu tolik není a to nejdůležitější stihnete za pár hodin. Za zmínku a návštěvu určitě stojí Královský palác, pevnost Akershus, radnice, budova opery a norský parlament. V Oslu se dá navštívit spousta muzeí, z nichž nejpopulárnější je muzeum Muncha. Několik muzeí se nachází na poloostrově Bygdøy, který jsme už ale nestihli navštívit. Sportovní příznivci si přijdou na své u skokanského můstku Holmenkollen ze ZOH 1952 a MS v lyžování 2011.

Když budete procházet promenádou okolo moře od Opery k pevnosti Akershus, narazíte na Salt Langhuset, místo, kde se pořádají koncerty, najíte se tam a můžete si zajít i do sauny. Ostatně plovoucích domečků s privátními saunami bylo okolo pobřeží nespočet! Podél vody se dá dojít až do čtvrti Aker Brygge, cool místo s mnoha restauracemi, bary a obchody. Na podniky v Oslu teda ale na rozdíl od Katovic tipy nemám, protože jsme nikde nebyli. Jen na falafel, zbytek jsme kupovali v supermarketu :D Oni Noři prý ani nejsou moc zvyklí chodit si do restaurací, barů a kaváren na denním pořádku, i pro ně je to drahé, raději jí doma a ven si zajdou jednou za čas.



Pro tento článek už to bude vše - věřím, že i když nebyl tak obsáhlý, tak vás i tak bavil. Příště už se přesuneme za polární kruh, kde během polárních dnů přes léto bývá téměř 24 hodin světlo a kde lišky, respektive losi a sobi dávají dobrou noc :) Děkuju za přečtení článků a příště zase ahoj!

12 komentářů

  1. Oslo musí byt krásne mesto. Akurát mna dost odrádza to počasie - vidim na fotkách, že asi najteplejšie ste nemali.. ale verim aj tak, že to za to stálo. Každé miesto je niečim krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí je v Norsku nevyzpytatelné, nám to zrovna v Oslu nevyšlo, chvíli pršelo a jinak bylo zataženo. Nejlépe tam jet přes léto, červenec nebo srpen, to je záruka nejlepších teplot :) Ale přesně jak píšeš, není to jenom o počasí a rozhodně nám to stálo za to a byla to skvělá dovolené na kouzelných místech!

      Vymazat
  2. Milá Ani, Ty jsi mě normálně inspirovala. Známí ze Singapuru právě jsou v Norsku, snad přijedou i do Prahy, abychom se po letech viděli. Mluvím o Římě, že bych se tam znovu ráda podívala, ale sever zní parádně. Kodaň je taky báječná destinace. Mějte krásný víkend. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, no to moc ráda slyším! Co si budeme, většinou nás to táhne do západních nebo jižních zemí a na východ a sever moc nemyslíme, ale je to škoda, stojí to za to. Kodaň můžu potvrdit, že je super destinace <3 Tak věřím, že si to necháš projít hlavou a dobře se rozhodneš. Krásný den :)

      Vymazat
  3. Tak do Norska bych také jednou ráda zavítala, tiše závidím vaší cestu, ale užívejte na maximum! Fotky jsou krásné a určitě načerpáte nezapomenutelné zážitky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je to bohužel za námi, jako každá dovolená nebo výlet to bylo moc krátké :D Ale jak píšeš, zážitky jsme načerpali nádherné a budeme z nich žít ještě dlouho, vlastně díky fotkám a videím klidně zavzpomínáme za několik let :)

      Vymazat
  4. Máte můj obdiv, že jste si tím katovickým průšvihem nenechali zkazit dovolenou a využili jej jako příležitost užít si nové město.

    Já z Katovic letěla jednou a také nemám dobré vzpomínky. Na cestě tam jsme se nemohli dostat na letiště, kam toho času jezdila jen jedna soukromá společnost s minibusy, ale ty se musely objednávat aspoň týden dopředu, což jsme nestihli. Na cestě nazpět jsme zase čekali několik hodin v noci venku na autobus do Brna a pak tu trasu jeli snad 7 hodin. Katovice už leda autem a ideálně se jim vyhnout úplně. :D

    Máte krásné fotky, Aničko! Těším se na další články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme věční optimisti a v těchto situacích se ten přístup dost hodí :D Ale nepopírám, že jsem v tu chvíli, kdy se lámal čas, jestli to ještě stihneme nebo ne, neměla daleko k nervovému zhroucení... Fuuuha, tvoje situace taky nezní zrovna příjemně. Kamarádka mi vyprávěla taky dost smolnou historku, původně s Vratislaví, nakonec s Katovicemi, no taky to nedopadlo dobře. Takže souhlas, že příště buď leda autem nebo se Katovicím raději vyhnout úplně a radši letět sice za dráž, ale o dost pohodlněji z Vídně nebo Prahy :D Děkuju Baru, snad se k tomu sepsání dostanu brzy.

      Vymazat
  5. V Polsku jsem nikdy nebyla a myslím si, že je to celkem škoda, když už je to ten náš soused. Zase je pravda, že od mého domova i studentského Brna byly všechna polská města dost daleko, takže to bude asi ten důvod. Kdo ví třeba jednou se tam nějakou náhodou jako vy taky podívám.
    Jinak nejsi zdaleka první, u koho čtu, že jim kvůli Regiu či Flixu uletělo letadlo. Ono se sice vyplatí koupit levnější letenky někde z dalšího státu, ale pak ta doprava když se posere, tak se to nakonec ještě prodraží .. proto já radši lítám od nás. :D Tak snad vám aspoň něco vrátí. :) Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, Polsku určitě dej šanci, my byli před lety v Krakově, teď teda trochu nuceně v Katovicích a rozhodně plánujeme sever - Gdaňsk - a minimálně já chci i Wroclaw, kde mám kolegyni.
      My nejradši lítáme z Vídně, ale jednou už jsme letěli z Krakova právě do Skandinávie a tam bylo vše bez problémů, tak nás nenapadlo, že něco takového může nastat. No, stává se, holt co se dá dělat, jsme poučení, že se to může prodražit, tak příště radši zase Vídeň nebo Praha :) Jinak už máme vyrozumění, že nám vrátí částku za letenky, ubytko a transport na letiště - vše, co jsme kupovali navíc. Tak aspoň, že tak! Děkujeme :)

      Vymazat
  6. Sledovala jsem instagram s úžasem, Norsko je jedno z míst, kam se chci určitě podívat. S tím RegioJetem mě to mrzí.. občas ne vše vyjde.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je život, občas se prostě něco podělá. Naštěstí, jak už jsem psala výše v odpovědi na komentář, ty hlavní náklady, co jsme měli navíc, se nám od RJ vrátí. A já jdu psát další článek z Norska, ať je zase co číst!

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)