Líbánky na Azorech #3

Ahojte! Už jste si zvykli na psaní 2022 v datech? Já občas udělám chybu ještě i v březnu :D Kor když se ve vzpomínkách často vracím k loňskému roku, jako dnes, kdy s vámi chci sdílet poslední várku fotek a tipů z našich líbánek na Azorech.

Ponta Delgada

O Pontě jsem se zmiňovala již v předchozích dvou článcích, byla to naše výchozí destinace pro všechny cesty, byli jsme tam ubytovaní v obrovském hotelu VIP Executives. Na průzkum samotného hlavního města jsme se vydali v den, kdy počasí extrémně nepřálo, a taky jsme v jednu chvíli slušně promokli. Navštívili jsme ananasovou plantáž, kterou jsme měli přímo naproti našemu hotelu. Ponta Delgada je jediné místo na světě, kde se ananasy pěstují ve sklenících. A jde jim to tak dobře, že azorské ananasy se právem řadí k těm nejlepším a nejsladším na světě.

Do areálu je vstup zdarma, všude jsou rozmístěné QR kódy, pomocí kterých si můžete udělat self-tour a pročíst si, co vás zajímá. Na konci dostanete ochutnávku ananasového likéru a džemu, ve stánku s občerstvením si pak můžete zakoupit další ananasové dobroty. My ochutnali zmrzlinu a flambovaný ananas a oboje můžeme jedině doporučit! Dají se tam koupit i ananasy čerstvě odřezané z rostliny, lidi je brali po několika kusech, ale my jsme to vynechali, jelikož jsme je měli každý den na hotelu na snídani :)

V Pontě se taky náchází válečné muzeum, kam jsme nešli, protože já válečná témata obecně moc nemusím a navíc Tom v muzeu už byl pár let zpátky, když byli na Azorech s kamarády z Erasmu. No a dalším velkým lákadlem je rozhodně whale watching, výlety lodí na oceán za účelem sledování velryb a delfínů. Azory jsou jedním z mála míst na světě, kde se vám může poštěstit tyto kytovce vidět ve volné přírodě, takže těch poskytovatelů této služby je v Pontě požehnaně.

My jsme se rozhodli pro Mobydick Tours, ale i když mají všude super recenze, my odcházeli dost zklamaní. Jsou nejlevnější, slibují čtyři hodiny na oceánu a garantují, že pokud neuvidíte nic, taky nic neplatíte. My jsme se místo čtyř hodin plavili jen hodinu a půl a viděli jsme delfíny, velrybu bohužel ne. Oceán byl hodně rozbouřený, v naší skupince hodně lidí trpělo mořskou nemocí, tak se kapitán rozhodl radši se vrátit, ale vlastně to nikomu neoznámil. Na břehu od každého vybrali 30 € (místo plné ceny 40 €) a čauky. Takhle, pochopím, že velrybu jsme neviděli, to je příroda, které neporučíš. Pochopím i to, že jsme se radši vrátili, i když nám osobně špatně nebylo. Ale čekala bych poloviční cenu za ani ne poloviční čas strávený na oceánu a totálně nezvládnutou komunikaci... No nic, tohle nám v náš poslední den na ostrově sice dost zkazilo náladu, ale už jsme to dávno přešli. A vidět aspoň delfíny za to stálo, měla jsem slzy na krajíčku, když jsem je poprvé zahlédla, jak skákají v těch řadách vedle sebe <3 Fotky nemáme, ale video ano, můžete mrknout do mého výběru na Instagramu.

P.S.: Pokud chcete v Pontě dobré kafe, rozhodně si zajděte do Intz48 Coffee Roasters. A na koktejly do baru Ta Gente. Ostatně jsem to psala už v prvním článku :)


Praia Ribeira das Tainhas

Azory jsou ostrovy sopečného původu, a tak naprostá většina pláží má černý sopečný písek a kameny. Na ostrově Sao Miguel jsou určitě známější a větší pláže, ale my chtěli nějakou, která je blízko Ponty, jenom na doplnění našeho denního programu, nafocení hezkých fotek z pláže a otestování teploty oceánu. A to nám splnila tahle plážička, na kterou vede docela dost schodů shora z parkoviště. Většinu času jsme tam byli sami, pouze v jednu chvíli nás zaujal divný útvar trčící z útesu, přičemž jsme zjistili, že to je rybář s obřím prutem.

Furnas

Nebojím se tvrdit, že Furnas je asi nejvíc turistická oblast na ostrově Sao Miguel a možná i na celých Azorech. Je to způsobené hlavně tím, že se v této oblasti kumulují termální prameny, a tak je zde zřízeno hodně lázní a wellnessů. My jsme navštívili jak Parque Terra Nostra, botanickou zahradu, uprostřed které se nachází obrovský kruhový bazén s termály, tak Poca da Dona Beija, komerčnější místo, kde si pobydete maximálně hodinu a půl, ale čeká vás celkem pět krásně upravených bazénků s okolní vegetací jako v džungli.


Vstup do Terra Nostra stojí 8 € a můžete jít buď jen do termálů nebo si rovnou projít i celou botanickou zahradu, což jsme udělali my. Hrozně super bylo jezírko s ostrůvkem uprostřed, kam se dalo dojít suchou nohou po kamenech. A pak jsme taky poprvé v životě viděli eukalyptus! Už když jsme ke stromu přicházeli, ta typická eukalyptová vůně byla cítit. Co se týče termálů, byly to ty nejteplejší ze všech tří, které jsme navštívili - průměrná teplota 40 °C a z trysek tekla ještě daleko teplejší voda. A taky rozhodně obsahovaly nejvíce síry, a tím pádem nejvíce barvily plavky a kůži do žluta :D Naštěstí to šlo vyprat, i z mých bílých plavek.

Vstup do Poca da Dona Beija stojí 6 € a na rozdíl od Caldeira Velha, o které jsem psala v minulém článku, se nemusí rezervovat dopředu. Bazény jsou kaskádovitě umístěny podél termální říčky, čtyři z nich jsou horké (většinou 39 °C) a jeden studený (28 °C, tam se mísí horká voda se studenou). V jednom z těch horkých je vytvořený vodní převis, pod který když si zalezete, tak to máte jako venkovní saunu - nedá se pod tím moc dlouho vydržet :D Ani v Terra Nostra, ani tady nečekejte teplé sprchy, budete muset přežít ledovou vodu, abyste ze sebe smyli sirnatý smrad. Ale stojí to za to!



Furnas má samozřejmě i jezero, Lagoa das Furnas, okolo kterého se dá naplánovat hezká, dlouhá túra, kterou jsme i původně zamýšleli. Součástí je i opuštěný, zchátralý kostel. Napřed jsme chtěli omrknout vyvěrající prameny (tip: když tam jdete pěšky, neplatíte žádný vstup, ale vjíždějící auta musí dát 3 €) a pak pokračovat dál okolo jezera, ale zaujal nás přírodní park Grená hned vedle vyvěrajících pramenů. Napřed jsem se zdráhala jít dovnitř, ale po prozkoumání recenzí na Googlu jsem uvážila, že za těch 7 € to asi bude stát. Nakonec jsme tam strávili skoro tři hodiny a byla to asi nejkrásnější věc, co jsme na Azorech viděli <3

Vstupné 7 € platí při platbě kartou, jinak to je 10 €. Park byl otevřený teprve v zimě roku 2019 a doteď tam probíhají neustálé úpravy a vylepšování. Tato oblast byla dlouho zanedbaná a opuštěná, ale přitom skrývá tak nádhernou přírodu! K tamnímu vodopádu vedou stovky dřevěných schodů a pokud nejste příliš ve formě nebo nedejbože máte problémy se srdcem, radši tam nechoďte. Ale pro zdravé, zdatné jedince je to zážitek jak blázen! Pokud vám zbyde energie, dá se jít ještě výš, zdolat další desítky schodů a užít si krásnou vyhlídku na jezero Lagoa das Furnas. Další velká atrakce parku Grená je opuštěný hotel, který ale nikdy nebyl využitý, a teď je z něj slušná ruina - urbex. Podle různých průvodců je to nejkrásnější přírodní park na ostrově Sao Miguel a třetí nej na Azorech. Určitě tam běžte!





Faial da Terra - Salto do Prego, Sanguinho

A nakonec se přesuneme na úplný východ ostrova Sao Miguel, do oblasti Faial de Terra. Z této vesnice začíná jeden z nejznámějších trailů, který vede k vodopádu Salto do Prego a přes opuštěnou vesničku Sanguinho. Na cestě jsme potkali ne jednu, ale dokonce dvě skupinky slepic a kohoutů, kteří tam prostě žijí jen tak, na divoko v džungli! Ale očividně jsou zvyklí na turisty a na to, že jim hodně z nich něco hodí na zob, byli dost drzí :D Co se týče vodopádu, byl určitě nejmohutnější z těch všech, co jsme viděli, ale určitě ne nejhezčí.

Sanguinho je vesnička, která kvůli svojí nepřístupnosti bývala dlouhé roky opuštěná a dokonce se objevila i v dokumentu BBC. Za posledních pár let se jí Azořané opět snaží vdechnout život a dokonce i turisté si tam mohou zakoupit pobyt v jednom z typických domečků. Dolů zpátky do Faial da Terra vede klikatá cesta dlážděná velkými kameny s velkými rozestupy mezi sebou, takže i když je sucho, je potřeba po ní sestupovat velmi opatrně. V dešti bych tama fakt jít nechtěla!


A to už bude z našich azorských dobrodružství úplně všechno. Moc doufám, že jste si fotky a vyprávění užili a procestovali tuhle část světa aspoň částečně s námi. Dejte mi do komentářů vědět, které z míst vás zaujalo nejvíc a kam byste se chtěli podívat i vy. Mějte se krásně a snad zase brzy vám budu moct zprostředkovat nějaké cestovatelské zážitky :)

5 komentářů

  1. Skvelý výlet muselo to byť úžasné

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Aničko, ty fotky jsou nádherné, samá zeleň :) A tvé tipy jsou, myslím, moc užitečné!

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou přímo dokonalé fotky! Úplně jiný svět, miluji takovou přírodu a museli jste si to užít na maximum! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, sledovala jsem každý tvůj příběh a muselo to být úžasné. Takové líbanky mají být a celkově zážitky z nových míst a dovolených. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Every internet business must comprehend social media administration. It involves using social media sites like Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Digital Marketing Agency USA or any other site where users may engage, look for content, and exchange information.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)