Líbánky na Azorech #1

Co se vám vybaví, když se řekne Azory, případně Azorské ostrovy? My jsme se setkali s lidmi, co o nich nikdy neslyšeli a neví, kde jsou; s takovými, co aspoň mají tušení, že patří Portugalsku, ale neví, že jsou od kontinentální části Evropy tak daleko; a jen hrstka lidí ostrovy zná nebo na nich dokonce byla. Já patřila do první skupiny v podstatě do té doby, než jel Tom na Erasmus do Porta a výlet na Azory byl jedním z jeho pár výletů, co tam podnikl. Stačilo mi vidět jeho fotky a hlavně pak tohle boží video od jejich kamaráda z Maďarska, a věděla jsem, že se tam jednou taky musím podívat. Takže když jsme začali zvažovat, kam pojedeme na líbánky, tahle část světa byla hodně favorizovaná a nakonec vyhrála.

Pokud mě sledujete už delší dobu a čtete i cestovatelské články, asi vám muselo být jasné, že my prostě nejsme ten typ lidí, co by jel na líbánky na Maledivy, Seychely nebo do podobných "válecích" destinací. A už vůbec ne po skoro dva roky trvající cestovní pauze skrz covid, potřebovali jsme nějaké dobrodružství! Na to jsou panenská příroda Azorů, nezkrotný Atlantský oceán, nevyzpytatelné klima a všudypřítomná vlhkost, termální prameny a sopečná jezera přímo ideální. Vybrali jsme si přelom října a listopadu, kdy průměrná teplota ve dne i v noci (protože tam se to nemění jako u nás) dosahuje zhruba 17 stupňů, může hodně pršet a být mlhavo, ale zase už je po turistické sezóně. Nakonec jsme měli průměrně 20 °C, pršelo dost, ale oproti předpovědi přeci jen o hodně méně, než jsme čekali, a turisty jsme potkávali v hodně omezené míře. Byla to jedna z našich nejlepších dovolených a já se vám pokusím ty naše zážitky alespoň částečně shrnout :)

Letenky jsme si kupovali přes Kiwi hlavně kvůli tomu, že nám nešly nakombinovat přes jednu leteckou společnost tak dobře, abychom nemuseli v Lisabonu nebo Portu čekat víc než 3 hodiny. Takže nakonec jsme letěli Vídeň-Porto-Ponta Delgada přes Ryanair a zpátky Ponta Delgada-Lisabon přes SATA (azorská letecká společnost, ne nízkonákladová, takže jsme měli na palubě i občerstvení) a Lisabon-Vídeň přes Lauda Motion (takže vlastně Ryanair). Tím, že jsme chtěli konkrétní destinaci, dost konkrétní termín, a nebylo to všechno přes nízkonákladovku, nás letenky vyšly na cca 17 tisíc pro oba zpáteční. Což je určitě o dost víc, než jsme byli normálně zvyklí létat, ale zase když si vezmete, že to jsou čtyři 2hod+ lety, navíc s cestovním pojištěním a přikoupeným příručním zavazadlem (tím pádem priority odbavením), tak nám to přišlo adekvátní.

Ubytování jsme řešili přes Booking a z našeho porovnání nám nejlépe vyšel hotel VIP Executives přímo v Ponta Delgada, hlavním městě ostrova Sao Miguel a celých Azorů. Na těch osm nocí to zkrátka vycházelo dost podobně, jako kdybychom si brali nějaký penzion nebo AirBnB, navíc jsme měli snídaně a hotelový bazén, plus všechny hotelové služby okolo. Osm nocí pro oba se snídaní nás vyšlo na 14,5 tisíce.

Poslední věcí, kterou jsme rezervovali dopředu, bylo auto. Na Azorech se bez něj v podstatě neobejdete. Sice tam funguje i autobusová doprava, kterou se dostanete na ta nejznámější místa, ale ta svoboda auta, kdy si zastavíte u krajnice kdykoliv se vám zalíbí něco v okolí, co jste neměli v plánu, je k nezaplacení. Auto jsme bookovali přes Rental Cars, co patří pod Booking. Vyzvednutí na letišti, vrácení na letišti, na těch 9 dní nás to vyšlo na 4,5 tisíce. Na místě je potřeba dát dost vysokou zálohu (většinou okolo 1000€), jenom jsme bohužel netušili, že většina autopůjčoven akceptuje POUZE kreditní kartu a nic jiného. Tím pádem jsme byli nuceni dokoupit si jejich pojištění, které bylo pěkně drahé a na rozdíl od depozitu se vám nevrátí, takže nás půjčení stálo ve výsledku jednou tolik. Ještě je potřeba počítat s benzínem, my tankovali do Fiata Pandy za celou dobu jen jednu plnou nádrž (při dnešních cenách 45€) a poslední den jsme ho ještě umývali (5€). Až když jsme byli na místě, jsme se z Instagramu @chovi_travel dozvěděli, že existuje možnost kontaktovat nějakou paní, říct, že jste od Lukáše ze Slovenska a žádnou kreditku ani depozit nepotřebujete. Více info u něj na profilu ve výběrech, nám už to bylo k ničemu, ale berte to jako tip pro vás, kdybyste se někdy rozhodli na ostrov Sao Miguel letět :)

Sao Miguel je ze všech devíti obydlených ostrovů sice největší, ale i tak má rozlohou jen cca 750 km2. Z jednoho konce na druhý se tak dá projet za 2 hodiny. Pokud chcete být strategicky ubytovaní uprostřed a mít to na východ i západ zhruba stejně daleko, nejlepší je bydlet ve městě Vila Franca do Campo, případně v termální oblasti Furnas (i když tam už budete bojovat s kopečky a serpentinami). Ale ani vyjíždět z Ponty, kde jsme byli my, není špatné, i když je více na západ. Okolo ostrova vede rychlostní silnice, jejíž některé úseky jsou krásně rovné, ale většinou se i tato hlavní tepna slušně klikatí a ani tou stovkou tam prostě nepojedete. Azořani, na rozdíl od nás, tu rychlost fakt nepřekračují. A i když dost často prostě nepoužívají blinkry, dají se dobře odhadnout a jsou to zodpovědní řidiči. Provoz tam zejména mimo turistickou sezónu a mimo ranní a odpolední špičky ve větších městech je velmi řídký, mně se tam řídilo až na ty serpentiny dobře a připadala jsem si bezpečně.

Co se týče jídla, na snídaně jsme si většinou dost dopřáli, na obědy jsme chodili až kolem druhé, někdy i třetí hodiny, a na večeře jsme se odbyli buď pečivem a šunkou nebo někdy i zbytky z oběda, který měl být pro dva, ale reálně to byla porce tak pro čtyři :D Takže vám dobře radím, pokud uvidíte v jídelníčku něco pro dva a jste dva, dejte si to jen pokud máte fakt mega hlad nebo počítáte s tím, že si zbytek zabalíte a sníte později. A pokud jste tři nebo čtyři, nebojte se dát si jídlo pro dva - bude vám to stačit. My si dopřávali hodně mořských plodů - měli jsme grilované olihně, mušle nebo mix mořských plodů s rýží. Portugalská kuchyně je hodně masová, takže nesměla chybět bifana (vepřová marinovaná kotleta v bagetě většinou s bramborovými lupínky nebo hranolkami) a zkusili jsme i místní specialitu cozido - mix masa, klobás, brambor a zeleniny připravovaný pomalým vařením v zemi pomocí tepla z termálních vřídel. Z dezertů nesměl chybět pastel de nata, který je portugalský, ale na Azorech ne zas tak častý. Takže občas ho zastoupila fofa (něco jako francouzský éclair), pasteis de feijao (koláček plněný mandlemi a bílými fazolemi) nebo cokoliv z ananasu (skleníky, kde se azorské ananasy pěstují, jsme měli přímo naproti našemu hotelu).

Skoro nikde jsme neměli problém domluvit se anglicky, až na pár výjimek v jedné zapadlé restauraci nebo na benzince. A i když neuměli anglicky, stejně byli všichni hrozně pohostinní a vždycky jsme se nějak dohodli. Pokud si chcete pokecat s cool baristou, co umí anglicky fakt dobře, kafi rozumí výborně a ještě je zapálený do bitcoinu, doporučuju navštívit Intz48 Coffee Roasters. Pokud si chcete pochutnat na výborných koktejlech a zažít trochu toho nočního života v Pontě, doporučuju Ta Gente. Měla jsem tam koktejl Azorean Queen, který sice stál 15 €, ale byl to asi nejlepší drink, co jsem kdy měla. Spojení ginu a ananasového likéru je láska, proto jsme si nakonec oboje dovezli z duty free shopu domů <3

Poslední téma, které bych v tomto úvodním článku chtěla zmínit, jsou COVID opatření. Protože bez těch to cestování v dnešní době bohužel nejde. Dopředu jsme vyplnili příjezdový formulář, pro jistotu jak do Portugalska, tak hlavně i přímo na Azory. I když jsme očkovaní, raději jsme si před cestou udělali test, nikdy nevíte, jestli nebude užitečný, a hlavně očkování nezaručuje bezinfekčnost, jak se poslední dobou čím dál častěji ukazuje. Z naší zkušenosti ve Vídni ani v Portugalsku nikdo nic nekontroloval, až v Pontě na letišti po nás chtěli vidět COVID pass, naskenovali si QR kód z naší aplikace Tečka a úplně to stačilo. Po cestě zpátky už nikde nikdo nic nevyžadoval.

To by bylo pro dnešek všechno a příště už s vámi posdílím tipy na místa, která jsme během líbánek navštívili. Samozřejmě se neváhejte na cokoliv zeptat v komentářích :) Mějte se krásně a zase brzy ahoj!

10 komentářů

  1. Pěkný článek, my v létě plánujeme cestu do Portugalska, tak možná zavítáme i na ostrovy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a určitě moc doporučuju :) Užijte si cestu do Portugalska!

      Vymazat
  2. Ahoj, teda tomu říkám pěkná dovolená. Já bych asi kdybych měla vybírat teď jela někam do tepla, s přítelem jakožto mladý s partou jezdíme každý rok jen na nějakou tu dovolenou v rámci republiky. Slibujeme si, že snad po rekonstrukci baráčku bysme si mohli nějakou tu dovču dopřát, no uvidíme jak to půjde a nepůjde, já bych se ráda podívala do Řecka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak moc držím palce, aby vám to co nejdřív vyšlo! Já v Řecku nikdy nebyla a určitě bych chtěla, jen to není tak vysoko na mém seznamu. Ale tak jednou na to určitě dojde :)

      Vymazat
  3. Azory by mě v tomto ročním období jako dovolenková destinace nenapadly, a přitom to tam vypadá tak krásně! Cestování mimo sezónu má něco do sebe. Těším se na další články s tipy na konkrétní místa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Baru, má to rozhodně něco do sebe! Jak jsme ti říkali, byli jsme nadšení. Snad se brzy dostanu k napsání dalšího článku ;)

      Vymazat
  4. Popravdě jsem ani netušila, kde Azory jsou, ale vypadá to tam krásně a musela to pro vás být dokonalá dovolená! Je to cítit už z fotek a super, že jste si to užili. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, byla to skutečně naše nejlepší dovolená a věřím, že i z tohoto mála fotek to jde poznat! Počkej na zbytek :)

      Vymazat
  5. Super článek. Mám moc ráda mořské plody, ale zaujaly mě ty masové směsy. :) Jinak já studovala chvíli Cestovní ruch a přítel hodně cestuje, takže, kde jsou Azory vím :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář Kači. I masová směs byla skvělá :) A super, věřím, že z cestovního ruchu musíš vědět, kde Azory jsou!

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)