Líbánky na Azorech #2

Ahojte! Taky vám přijde neskutečné, že za necelých 14 dní máme Štědrý den? Kam tenhle rok sakra utekl?! Mám pocit, že nic nestíhám, ale věřím, že v tom nejsem sama :D (Kdyžtak mě podpořte v komentářích, díky.) V dnešním článku se společně přeneseme z české zasněžené krajiny do vlhkého azorského klimatu aneb pokračování vyprávění o naší svatební cestě je tady! Pohodlně se usaďte a pojďte se mnou cestovat na místa, kde vedle sebe spokojeně může existovat listnatý, jehličnatý i palmový strom.



Sete Cidades

Naše první cesta vedla rovnou na tu asi turisticky nejznámější atrakci ostrova Sao Miguel, vyhlídky na sopečná jezera Sete Cidades. Jezera Lagoa Azul (modré jezero) a Lagoa Verde (zelené jezero) tvoří vrchol sopky Sete Cidades a na tuhle nádheru se můžete jít podívat pěkně shora z vyhlídky. Aby se vám výhled vybarvil v celé své nádheře, je potřeba vychytat pěkné počasí, což se nám jakž takž povedlo. Mlha totiž na Azorech ustupuje velmi rychle, takže stačilo vždycky chvilku počkat a výhled se krásně otevřel. Kolem celého sopečného kráteru vede turistická trasa, ale celou jsme ji nešli. Zkusili jsme od vyhlídky vystoupat ještě trochu výš, na vrchol Pico da Cruz, ale tam už byla mlha neprostupná. Jinak se většinou začíná od parkoviště u opuštěného hotelu, kam je vstup zakázán, ale samozřejmě si tam lidi cestu najdou, je z toho takový urbex. My se tam raději nepouštěli, ale věřím, že z těch horních pater ta vyhlídka na jezera musí být nádherná. Sete Cidades je určitě must-see, když budete na ostrově Sao Miguel.




Akvadukt & vyhlídka na pobřeží v Capelas

Po cestě od Sete Cidades k Ponta Delgada, kousek od vrcholu Pico do Carvao, najdete starý akvadukt, který je teď už porostlý zelení a stala se z něho atrakce. Moc hezké místo na focení, v okolí se nacházejí turistické trasy, tak se dá jít i na procházku. My jsme jen odstavili auto na krajnici, šli se pofotit u akvaduktu a pokračovali dál do městečka Capelas, kde jsme si ještě obešli četné vyhlídky na oceán (v portugalštině se vyhlídka řekne "miradouro" -  a že jich na Azorech najdete, slovo miradouro najdete fakt všude a lehce si ho zapamatujete).





Salto do Cabrito

Jeden z mnoha vodopádů, které jsme na Azorech viděli, a asi nejlepší volba, pokud se chcete pod vodopádem koupat. Buď se dá dojet jenom po geotermální centrálu, kterou lehce poznáte podle masivního sirnatého dýmu, který se odtamtud valí (a ano, pěkně to smrdí). Ti odvážnější mohou jet ještě dál a níž z dost strmého kopce s několika serpentinami, já osobně jsem byla ráda, že jsme auto nechali nahoře a tuhle cestu šli pěšky. Od vodopádu se pak dá jít turistickou trasou nahoru, podél vodovodních trubek až k vodní elektrárně a ještě dál. Po cestě jsme narazili na limetkovník, tak jsme si jednu utrhli a po večerech pak popíjeli Coronu s čerstvě utrženou limetkou :)



Chá Gorreana

Jediná čajová plantáž v Evropě - jak vám to zní? Že byste se tam chtěli podívat? Nedivím se! Rozhodně to stojí za to. Tenhle rodinný podnik je návštěvníkům k dispozici zdarma - můžete buď počkat na průvodce, který vám k pěstování a výrobě čaje i něco řekne a provede vás vnitřními prostory, nebo si udělat self-tour. V každém případě vás na konci čeká ochutnávka čajů (opět zadarmo) a obchůdek, kde si pak čaje můžete zakoupit nejen jako sypané nebo sáčkové, ale i v různých dalších produktech, třeba čajových cucacích bonbonech. Pak už je čas projít se mezi keříky - ty přímo u výrobny nejsou veřejnosti přístupné, ale ty naproti na kopci už ano, vedou od nich i četné turistické trasy. Doporučuju projít si keříky na kopci a zkusit tu nejkratší trasu, která vás zavede ke zchátralému vodnímu mlýnu a nakonec i k vodopádu.




Caldeira Velha

Na geotermály už jsem narazila - tím, že jsou Azory sopečného původu, je to tam naprosto běžná věc. Věřím, že na spoustu míst narazíte v panenské přírodě a můžete se v nich koupat v podstatě o samotě a zadarmo. Ale kdybyste přeci jen chtěli mít nějaké zázemí, spousta termálů je přístupných sice za peníze, ale s odpovídajícím servisem okolo. Jedním z těchto míst je Caldeira Velha, komplex tří bazénků a přírodního parku. Buď se dá jít jenom do parku bez možnosti koupání (3€) nebo all-in za 8€. Nicméně doporučuju rezervovat si lístky dopředu online, my jeli naslepo a ostrouhali jsme, takže jsme pak bookovali lístky na další den. Dva bazény jsou termální s teplotou 39°C a jeden je studený s teplotou 25°C, ale zase má vodopád. V areálu můžete být 2 hodiny a přišlo mi to tak adekvátní.




Lagoa do Fogo

Tak tohle, tohle byl zážitek. V překladu Lagoa do Fogo znamená ohnivé jezero, ale my jsme teda napřed hádali mlžné jezero (jakože z anglického "fog"), protože takovou mlhu jsem snad nezažila. Vyjet nahoru serpentinami autem mě stálo spoustu sil a i když nám bylo jasné, že neuvidíme absolutně nic, ani když slezeme těch několik stovek schodů shora k jezeru, Tom stejně chtěl jít. No, nestálo to za to, v tomto případě fakt ne :D Stálo mě další velkou spoustu sil se vyškrábat nahoru a ještě to opět serpentinami odřídit napřed ještě trochu nahoru a pak zase dolů... No ale když vychytáte počasí, je to nádhera, mrkněte sami na Google. Já, jak sami vidíte na fotce, se snažím si to aspoň představovat podle těch fotek z Googlu :D Tak třeba někdy příště :)




A to už bude pro dnešní článek všechno, zbytek míst, která jsme navštívili, si nechám na příští, poslední článek z Azor. Dejte mi vědět, co vás nejvíc zaujalo a kam byste se určitě vydali, kdybyste na Azory někdy jeli. Jako vždy se na vaše komentáře budu moc těšit, díky a mějte se krásně!

5 komentářů

  1. Jedním slovem nádhera! Miluju takovou přírodu a muselo to být přímo pohlazení pro duši. :) Určitě jste si to užili na maximum. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Pavli :) Jsem ráda, že se ti fotky líbí, děkuju!

      Vymazat
  2. Wow, to je nádhera. :) Super destinácia na líbánky.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím jenom souhlasit, ne úplně typická destinace na líbánky, ale rozhodně překrásná, užili jsme si to moc :) Díky za koment, Sabi!

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)