29/05/2021

Ahojte! Taky vám přijde úplně neuvěřitelné, že už je konec května? Ten čas hrozně utíká a přitom ještě nebylo pořádné jaro, venku je pořád zima a leje :( Snad jedinou pozitivní zprávou je, že od 4. června se otevírá registrace k očkování pro všechny. A taky to, že jsem si vybrala svatební šaty! Ale k tomu se dostanu v nějakém jiném článku. Teď pojďme pěkně od začátku května.

Fotka vlevo je z Ostrovačic u Brna, kde už nějakou dobu funguje kavárna Sisters, kterou jsem měla v merku. S kamarádkou jsme si tam daly sraz, v kavárně jsme si smlsly na dortíku (já měla cheesecake s bílou čokoládou a karamelizovanými hruškami - mňam!) a kávě a pak jsme to zakotvily na lavičce u fotbalového hřiště a povídaly si. Na procházku se tam totiž nikam jít nedá, jak je to hnedka u dálnice. Ale jinak Sisters super!

Fotka vpravo je z mých narozenin, které jsem na začátku května oslavila. A můj narozeninový dort byl zároveň i ochutnávkovým dortem na svatbu, budeme mít právě red velvet, akorát bude jinak nazdobený (polonaháč s květinovou dekorací) a samozřejmě o dost větší :) U rodiny měl úspěch, takže věřím, že i na svatbě udělá parádu, společně s dalšími dobrotami ze sweet baru. Všechno nám budou péct moje kamarádky z DoPo cooking.

Když jsem na začátku května byla v kanceláři, zrovna tam krásně kvetly narcisy a všechny tyhle jarní nádhery. Hrozně mě mrzí, že to je už druhé jaro, kdy o to všechno přicházíme, tím, že pořád pracujeme z domu. Toho dne jsem využila naplno a po práci se vydala rovnou na kolečkové brusle, přímo u kanclů totiž máme tu nejlepší cyklostezku v Brně :) Vede mimo jiné přes Komárov, kde momentálně stojí vyhlídkové kolo, které normálně stává na Moraváku v rámci vánoční trhů. A ne, není tam jen tak odložené, normálně funguje, můžete se svézt.

Následující dvě fotky jsou z výletu do přírodního parku Oslava, který se rozprostírá okolo řeky Oslavy a města Oslavany. My jeli s kamarády autem do vesničky Čučice a odtud vyráželi na celkově asi 14km túru. V Oslavanech je mimo zámku dost známý zábavní park Permonium a s ním spojená těžební věž bývalého dolu Kukla, kde se těžívalo černé uhlí. Samozřejmě bylo zavřeno, ale někdy se plánujeme dovnitř podívat, určitě to bude stát za to :)


Po návratu z výletu jsem toho ještě neměla dost, využila jsem hezkého počasí a vyrazila letos poprvé s Oliverkem ven. Zcela podle očekávání byl napřed vystrašený, dřepěl na jednom místě a jen spásal trávu okolo. Po půl hodině se osmělil a začal hopsat okolo, po hodině už běhal všude možně. Pak když už jsem chtěla jít zpátky, tak mu se nechtělo - úplná klasika. Ale tak hlavně, že byl spokojený, napapaný trávy, pampelišek, sedmikrásek apod. :)

S kamarádkami jsem oslavila narozeniny poměrně netradičně - v pátek jsme si vzaly všechny tři půl den volna, sešly se ve městě, daly si oběd v Bageterii Boulevard (doporučuju bagetu s masovými koulemi, moc dobrá) a pak se usadily na dece v parku u Anthroposu. Popíjely jsme napřed prosecco, pak víno a najednou začalo pršet. Nestihly jsme se schovat, doufaly jsme, že to bude jen krátká přeháňka a jedna z nás naštěstí měla deštník, pod kterým vznikla tahle fotka. Nakonec jsme docela zmokly a zmrzly, ale nevadilo nám to, bylo to moc fajn den :)

Každý Brňák zná zmrzlinu Ještě jednu, která se doposud prodávala v Komár kafe. Kluci si nedávno otevřeli svoji provozovnu v centru města na Minoritské a den co den jim tam stojí fronty, nehledě na nepřízeň počasí. My jsme to docela vychytali, čekali jsme možná 10 minut, ale jinak ty fronty bývají klidně i na půl hodiny. No ale není se čemu divit, tu zmrzku mají výbornou a hlavně v neotřelých příchutích. Já si dala pistáciovou s maldonskou solí, Tom měl limetkový cheesecake s borůvkovou omáčkou - oboje luxus. Pokud jste milovníci krupicové kaše, mají zmrzlinu i s touto příchutí. Nebo aspoň měli, když jsme tam byli, nejsem si jistá, jak často ty příchutě obměňují. 

Informace, že v Lidlu mají v rámci španělského (a portugalského) týdne pastel de nata, obletěla snad celý Instagram. S Tomem jsme se taky nechali zlákat a museli jsme to vyzkoušet. Očekávání jsme neměli kdovíjaká a výsledek nás příjemně překvapil. Nechutnalo to vůbec špatně, ba naopak! Na chvilku jsme si připadali jako v nějaké lokální kavárničce v Portu :)

Plán nakoupit si ingredience a udělat si domácí sushi jsme měli už dlouho. A v květnu jsme ho konečně zrealizovali. Věci jsme nakoupili ve vietnamském obchůdku Asia Grand u hotelu Grand, lososa v Oceanu48 a šlo se na věc. Kupodivu jsme docela vychytali tu omáčku na rýži a ani to balení na rohožce nedopadlo nijak hrozně. Na první pokus jsme byli moc spokojení a určitě si sushi uděláme brzy znovu. Příště třeba zkusíme i to obrácené s řasou uvnitř a rýží po obvodu!

Poté, co se otevřely masážní salóny, jsem si hned objednala termín na masáž zad a šíje, protože po to více než roce práce z domova to moje tělo (i mysl) fakt potřebovalo. K mému překvapení mi paní masérka řekla, že jsem to neměla tak ztuhlé, že tam chodí po té šílené pauze lidi se zády / šíjí v horším stavu. A to mi přijde, že se dost hrbím a rozhodně nesedím správně, tak asi to není taková bída. Chodím už nějakou dobu do Nového Lískovce do Studia Ála a jsem spokojená. Chodíváte i vy pravidelně na masáže nebo si na to nepotrpíte?

Fotka vpravo je historický okamžik prvního posezení na zahrádce a možnosti jíst oběd z talíře jako normální člověk! Byli jsme ve Vulcano Grillu, já si dala chorizo & tekutý cheddar burger, Tom měl bacon & cheese - oboje luxus. Shodli jsme se, že takhle to prostě chutná daleko, daleko lépe, než když si to člověk chodí vyzvednout do krabiček nebo si to nedejbože nechá dovézt. To prostě není ono, my jsme nikdy nebyli fanoušci dovozu a vždy jsme si radši zašli přímo do restaurace. Jak to máte vy?

Od kolegyň jsem k narozeninám dostala voucher do Czech Design shopu, odkud jsem si nakonec vybrala tyhle čtyři věci. Jediná česká věc je svíčka od Perfumed Prague s vůní bergamotu, kaktusového fíku a jasmínového zeleného čaje. Další tři věci jsou slovenské a kosmetické - skin toner od značky Malinna s brutálně koncentrovaným obsahem levandule (aspoň podle vůně je jí tam fakt hodně!), peelingové mýdlo s vůní levandule a vanilky od Mylo a balzámek na rty s vůní vanilky a máty (luxusní kombinace, která by mě osobně v životě nenapadla, ale voní božsky!) od značky Alma. Jsem zvědavá na testování, chtěli byste potom nějakou recenzi?

S Tomem jsme si nedávno udělali radost a pořídili jsme si gril. O Lotus grilech, které jsou bezkouřové a dá se na nich grilovat jak na balkóně s použitím USB kabelu, tak venku na louce pomocí baterek, jste dost možná už slyšeli. Vyrábí se v několika sytých barvách, dvou velikostech, a dají se v tašce s velkými uchy prostě vzít s sebou na piknik. Používá se do nich speciální bezkouřové uhlí a snadno se umývají, protože všechen tuk a bordel nateče do vnitřní mísy, která se pak dá lehce vyjmout a umýt. 

S kamarády už jsme prubli první grilovačku na balkóně, grilovali jsme klobásky a polooštiepky a bylo to super! Grilovat jenom pro dva lidi se určitě nevyplatí, ale ve čtyřech je to paráda. Těšíme se, až bude konečně větší teplo a budeme grilovat častěji. Co vy a grilování, jak to řešíte, pokud nemáte zahradu / terasu jako my?

Tyhle fotky jsou z předchozího víkendu, kdy se v sobotu udělalo nečekaně krásně. Tak jsem toho hned využila a šla se projet na bruslích. Tentokrát jsem dojela až k Olympii, k soutoky řek Svratka a Svitava. Fakt krásné místo, tahle cyklostezka mě moc baví!

Salát niçoise si s Tomem občas děláváme, doposud jsme využívali recept od holek z A Cup of Style. Ale minulý víkend jsme viděli nový post od @chefkoudy na Instagramu, kterého oba moc rádi sledujeme, a bylo nám jasné, že to musíme vyzkoušet. Malinko jiná omáčka, ale hlavně na pánvi opečené brambory a fazolky tomuto božskému salátu dodaly ještě větší šmrnc. My jsme si moc pochutnali a doporučujeme dál :)

Minulou neděli jsme poprvé po neskutečně dlouhé době měli kafe v kavárně u stolku na zahrádce, ne v kelímku, ale pěkně ve skle. Pocit k nezaplacení! Také už jste stihli navštívit některé z vašich oblíbených podniků na zahrádce? A od pondělí se konečně otevírají i restaurace vevnitř, jupí :)

Burgerové bulky podle receptu od Kublanky jsem vám tu už párkrát ukazovala. Vždycky, když je peču znovu, se mi povedou ještě o něco lépe než minule. Tentokrát se mi to opět potvrdilo. Poprvé jsme měli doma černý sezam, a ne bílý, a tak i po této stránce vypadají skvěle. Ale hlavně mi krásně vykynuly a mají skoro všechny krásný, pravidelný, kulatý tvar. No už se moc těším na burgery! A věřím, že během června / července vám sem konečně nafotím a sepíšu recepty na naše oblíbené kombinace domácích burgerů.

A to už bude z dnešního článku všechno! Dejte mi vědět, co pěkného jste v květnu zažili vy a na co se nejvíc těšíte v červnu. Budu se na vaše komentáře jako vždy moc těšit. Díky za přečtení článku a zase příště ahoj :)

6 komentářů

  1. Ten dort vypadá fakt dost luxusně, mňam hned bych si ho dala. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko mně se hrozně líbí jací jste s Tomem gurmáni.
    Jinak koukám, že výběr zmrzliny jste měli lepší než my. A dort vypadá skvěle, já red velvet miluji.

    Somemthingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Aničko, výběr fotek máš moc hezký :-) Jen zmínka o svatebních šatech chybí, viď? Zkoušela jsem ji hledat...zajímá mě to, taky nás s přítelem čeká svatba. Pokud bys chtěla, byla bych moc ráda i za článek o tvých přípravách, názorech, vychytávkách na svatbu :) Měj se hezky, zdraví Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, páni, koukám, že jsem na to v rámci článku pěkně zapomněla! Tak tím pádem si to nechám na nějaký speciální článek, kde bych zmínila i další svatební přípravy :) Díky za podnět a gratuluji k vaší nadcházející svatbě! Také se měj moc hezky, Anička

      Vymazat
  4. Jen jsem viděla tu první fotku dortu, začaly se mi sbíhat sliny! :D :) I ostatní dobroty vypadají dokonale. Jinak jsi měla moc povedený květen. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)