25/04/2021

Ahojte! Dneska je to přesně 10 let ode dne, kdy jsem si založila tento blog a publikovala první článek. Deset let, to znamená, že Dazzlicious existuje od roku 2011, kdy mi bylo sladkých 16 let. Dala jsem si tu práci proscrollovat se až do propadliště dějin na onen první článek, kde jsem svůj tehdy čerstvě založený blog představovala. Je to pro mě zároveň trapné, vtipné, ale i poučné si ten článek po 10 letech číst. Zbytečné chyby, ambice blogovat i v angličtině, abych získala širší publikum, a moje tehdejší závislost na barevných a šílených nehtových designech...

Blog si za tu dobu prošel docela turbulentním vývojem, z původně fashion/beauty blogu se vyvinul do dnešní zejména lifestylové podoby, a z původní frekvence 1 článek denně je na stávajících 2-3 článcích měsíčně. Pro mě je nicméně hlavní to, že mě blogování pořád baví a že mi to za tu dekádu dalo nespočet zážitků, zkušeností, poznatků a příležitostí. A jako vždy patří velké díky vám, co tu se mnou pořád jste, bez vás by to nešlo! Schválně mi dejte vědět, odkdy můj blog sledujete - najde se tu někdo tak věrný, že mě sleduje od začátku, tzn. od roku 2011?

Právě na dnešek jsem si přichystala váš nejoblíbenější typ článku - shrnutí měsíce s povídáním a spoustou fotek. Tentokrát to bude za březen a duben, čeká vás klasicky spousta jídla, několik tipů na výlety v okolí Brna a další. Tak pojďme na to!

Na první dvojfotce můžete vidět ochutnávku dortíčků a zákusků na naši svatbu. Sweet bar i svatební dort nám budou péct moje dvě bývalé kolegyně, kterým pod rukama vznikají samé dobroty. Říkají si DoPo cooking a klidně si přes Instagram od nich můžete objednat i vy. Naši favorité z ochutnávky byly tartaletka s lemon curd, pusinka se slaným karamelem, mini pavlova, čoko choux nebo větrníček. Na moje narozeniny, které mám za týden, budeme mít i ochutnávkový dort - těším se! :)

Jedovnice byla naším posledním výletem před zavřením okresů. A náramně jsme si to užili, krásná procházka okolo dvou jedovnických rybníků a zpátky lesem. Potkali jsme i tohle krásné, na konci února ještě napůl zamrzlé jezírko, nebo super posed, na který jsem hned musela vylézt a udělat si fotku. Jedovnici na výlet a středně dlouhou procházku rozhodně doporučuju!

Máte rádi japonský ramen? A nechce se vám za něj utrácet v restauraci ani ho zdlouhavě vařit doma? Tak vyzkoušejte recept na rychlý ramen jako my - z Albert magazínu. Nám se trochu vyvařila voda, takže jsme to měli hodně husté, ale chuťově super. Rychlé jídlo, co chutná a zahřeje, to je v zimě ideálka :)

Fotka napravo ze z Coffee Trail Garden ze začátku března, kdy bylo nádherně a dalo se sednout si k nim na terásku. Tom měl zrovna svátek, tak jsme si ke kafíčku dali i dobroty - millionaires řez a pistáciový chlebíček. Úplně si vzpomínám, že to byl pro nás highlight ne jenom toho víkendu, ale poslední doby - sednout si s kafem na zahrádku a vyhřívat se na sluníčku, jako by covid neexistoval!

Moje letošní kytice k MDŽ z Kvítí z lesa. / Napravo už ne tak malý Oliver, který se jednoho dne nevlezl do seníku, ten se s ním vychýlil, ale ho to vůbec netankovalo a nacpával se dál :D A ještě u toho zvládl vypadat roztomile, jak jinak.

Takový výhled vám poskytne rozhledna v oboře Holedná, která se otevírala loni v prosinci a už stihla získat cenu za nej rozhlednu roku. Já na ní byla poprvé právě v prosinci, jenže jsem si neužila žádný výhled, protože byla pěkná mlha. Tak jsme to s Tomem zkusili v březnu znovu a tentokrát nám počasí vyšlo krásně a výhled stál za to. Šli jsme tam v pátek kolem poledne a nebyla tam skoro ani noha, tak doporučuju vyhlídnout si nějaký ne tak exponovaný čas na procházku v oboře a výšlap na rozhlednu.

Půjčila jsem si od kamarádky inline brusle a byla jsem otestovat mou teorii - podle mě totiž člověk, co umí bruslit na ledních bruslích, musí zákonitě umět bruslit i na inlinech. Naopak to bohužel nefunguje, lední brusle jsou zrádnější. Ale já na ledních bruslím odmalička a miluju to, na inlinech jsem stála možná dvakrát, třikrát v životě. Ale teď během covidu, kdy toho pohybu moc není, by to mohl být způsob, který by mě donutil aspoň trochu sportovat. Teorii jsem si potrvdila, bruslila jsem jako nic. Jen ještě nebylo tak teplé počasí, abych vydržela jezdit nějak dlouho. Tak snad brzy to půjde a budu se chodívat projíždět klidně i v týdnu po práci!

Taky tak milujete koupele? Já si přes zimu dopřávám aspoň jednu za 14 dní a vždycky se snažím si to něčím vyšperkovat. Tyhle pytlíčky od Tetesept jsou do vany super, rychle se rozpustí, obarví vodu a provoní celou koupelnu. Doufám, že to, že byly v DMku ve slevě, neznamená, že je přestali vyrábět, to by byla škoda.

Když jsem tuhle fotku dávala do stories na svém Instagramu, jen málokdo věděl, kde se tento bizarní dům nachází. Přišla mi spousta reakcí, že jste o Kristkově domě v Černých polích vůbec netušili. Já na něj narazila na Instagramu už před nějakou dobou, ale na vlastní oči jsem se šla přesvědčit až letos v březnu. Spojili jsme to s Tomem s procházkou okolo arboreta Mendelky, opuštěného lužáneckého stadionu a potom jsme to vzali kolem Vily Tugendhat a na kafe do kavárny Pole u Dětské nemocnice. Ale teda zpátky ke Kristkově domu - fakt se mi to nelíbí a přijde mi to velice extravagantní, nechtěla bych bydlet v něm ani nikde okolo. Co na to říkáte vy?

Nechala jsem se zinfluencerovat Míšou Beha Nguyen a zkusila jsem upéct brazilskou sladkost s názvem bolo de coco gelado. Jsou to takové kostky, namáčené ve směsi normálního, kondenzovaného a kokosového mléka, obalené ve strouhaném kokosu a uležené v lednici, aby byly studené. Brazilci to mají hodně spojené s dětstvím a s létem, kdy taková dobrota "bodla", jak byla studená z ledničky. Pro milovníky kokosu (já) značka ideál, moc mi to chutnalo.

Vždy, když jsem jednou měsíčně v kanclu, si to náležitě užívám. Zajdu si na oběd, na kafe do Kofi Kofi nebo se jen tak projít kolem jezírek v našem Spielberk office centru. Příště už by to mohlo být i na zmrzku!

To, že s Tomem milujeme burgery a často si je děláme sami doma, včetně housek, už asi víte. Většinou burgery máme jen tak, bez přílohy, a stačí to. Ale tentokrát jsme se nechali inspirovat receptem na mrkvové hranolky z Tesco magazínu a udělali si k burgerům i mrkvové a bramborové hranolky. Jen když o tom píšu, tak na to mám chuť!

Od té doby, co bydlíme ve Starém Lískovci, a máme tím pádem Koniklecovou louku blízko z domu, se tam chodíme procházet pravidelně. Samozřejmě hlavně na začátku jara, kdy koniklece začínají kvést a louka zfialoví. Byli jsme tam s kamarády letos asi den předtím, než se v médiích začaly objevovat zprávy o uzavření louky pro návštěvníky, protože nerespektují vyznačené cesty a po koniklecích šlapou. Hrozně mě to mrzí, na louce jsou všude viditelné nápisy, hlídají to tam i dobrovolníci z Rezekvítku, a stejně na to lidi hází bobek... Je to největší plocha v Evropě, kde koniklece rostou, a my si toho nevážíme. Tak na to prosím myslete, až tam příště půjdete :)

Další tip na výlet a další rozhledna - Akátová věž v Židlochovicích. Samotná stavba není nijak vysoká, ale výhled na okolí je hezký. Před tím, než začnete stoupat po schodech, mrkněte nahoru - ten pohled stojí za to a najdete i spoustu takových fotek na Instagramu. My jsme se pak ještě prošli do samotného městečka a do zámeckého parku, který nám připomínal Podzámeckou zahradu v naší rodné Kroměříži, jen v menším měřítku. Dokonce jsme měli štěstí i na volně pobíhající daňky a muflony :)

Předposlední tip na výlet se spíše pro obyvatele Zlínského kraje, ale tak i z Brna je to kousek. Holešov je město ve vzdálenosti cca 15 km od mé rodné Kroměříže, a kromě docela známého zámku (který má relativně nově opravenou fasádu) a přilehlého parku s vodní plochou ve tvaru trojzubce tam můžete navštívit cukrářství Eklér. Takový fancy podnik bych v Holešově nečekala, takže když jsem viděla fotky u Lukáše Hejlíka, byla jsem velmi příjemně překvapená. Přes Velikonoce jsme si tam s mamkou zajely a daly jsme si velikonoční zajíčky - v podstatě choux z odpalovaného těsta, plněné ovocným krémem. Moc doporučuju, pokud budete mít cestu!

Faency fries jsou klasika, dávám si je poměrně často, když už jsem v centru a nechce se mi vařit večeři doma. Teď mají docela nové kombinace třeba s trhaným vepřovým masem nebo tyhle "animal style fries" se slaninou, čedarem a paprikovým prachem. Pokud se nebojíte prasárniček, jen si dejte, Faency fries mají pobočky po celé ČR.

Poprvé jsem podpořila nějaký projekt na HitHitu a rozhodně toho nelituju! Pražskou pražírnu The Miners registruju už od začátku, kdy otevírali první provozovnu, jedni moji známí jsou do tohoto podniku zaangažovaní. A když jsem viděla, že se během covidu pustili do výroby 100% kompostovatelných kávových kapslí s jejich výběrovou kávou, věděla jsem, že to chci podpořit. Kapsle jsou kompatibilní s Nespresso kávovary a po použití je můžete bez obav hodit do hnědých popelnic. Zatím mají testovací Brazílii a krabička 10 kapslí stojí 160 Kč. Jasně, je to ještě dražší než Nespresso, ale káva je výběrová a nám s Tomem fakt moc chutná. Těšíme se, co dalšího vymyslí :)

Poslední tip na výlet pro tento článek je Tišnov a konkrétně oba tišnovské kopce - na jednom se nachází rozhledna Klucanina a na druhém vyhlídka Květnice. My jsme do Tišnova dorazili okolo desáté a s bandou kamarádů a jedním rozkošným jezevčíkem jsme zdolali kopce oba. Nakonec to dalo cca 14 km a byl to skvělý výlet! 

A protože jedni kamarádi mají kousek od Tišnova rodinnou chatu, po výšlapu jsme se přesunuli ještě tam. Jak vidíte, počasí nám extrémně přálo, v jednu chvíli jsem na sluníčku seděla jen v tílku! Chatu mají fakt dobře umístěnou, v lesích, u řeky, panuje tam naprostý klídeček. My jsme hodili maso, sýry a zeleninu nad ohniště a užili si první letošní grilovačku. Nakonec jsme zpátky do Brna odjížděli až kolem osmé s pocitem skvěle stráveného dne. Je super na chvíli zapomenout na covid a všechny starosti :)

A jsme na konci! Můj poslední tip na procházku, tentokrát v rámci Brna, jsou rozkvetlé sady ve Starém Lískovci, respektive v Bohunicích. Možná si pamatujete na naše loňské fotky z jabloňových sadů v Lískovci. Nicméně kromě lískoveckých sadů existují ještě druhé, bohunické, kde pěstují i broskve, a ty kvetou vždycky dřív než jabloně. Je to velmi oblíbené místo na jarní focení, takže i během naší návštěvy jsme fotografy a asistenty s odrazovou deskou mohli počítat na desítky. Doporučuju sledovat jejich Facebook nebo Instagram, kam dávají vždycky aktuální informace o tom, co kvete, a jak se tam dostanete. Samozřejmě prodávají svou úrodu a dělají i mošty apod., to můžete koupit v prodejně v Lískovci po celý rok.

Těšíte se na pořádně jarní počasí nebo jste rádi, že je pořád ještě chladno? Já teda rozhodně to první! Dejte mi vědět, co se vám z dnešního článku líbilo nejvíc, a kde na výletě jste naposledy byli vy. Mějte se krásně a zase brzy u dalšího článku ahoj!

14 komentářů

  1. Krásné blogová výročí! :) já sleduju minimálně od maturity a posledního zvonění :D poslední dobou narazím na odkaz na článek většinou na facebooku a moc ráda se mrknu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Luci, od maturity, tak to je rok 2013, to už je pěkných 8 let! Jsem moc ráda, že sem pořád ráda zavítáš :)

      Vymazat
  2. Gratuláciee!Desať rokov je veľké číslo! Vidno, že ťa to baví, keď sa toho držíš už tak dlho. Na jednej strane vie byť človeku trochu trápne, keď vidí tie prvé príspevky, ale na druhú stranu sú to skvelé spomienky a hlavne je tam krásno vidieť ten posun ako človek rástol a menil sa. To ma moc baví.
    A k zvyšku článku. Tie koláčiky vyzerajú skvelo, to si určite všetci na svatbe pochutnáte. Všetko to jedlo vyzerá skvelo. A o tom, že závidím, že u vás sú už rozkvitnuté stromy radšej nejdem hovoriť. Tu v Martine im to trvá :o Ale dúfam, že už aj si budem môcť urobiť takú peknú fotku pri nejakom ružovom strome

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Alex, jsem moc ráda, že je vidět, že mě to pořád baví :) S těmi starými příspěvky souhlasím naprosto.
      Třeba aspoň budete mít dost rozkvetlých stromů na první máj! Tady v Brně je vždycky hrozný problém nějaký ještě kvetoucí najít, většinou to je 1.5. už všechno pryč :D

      Vymazat
  3. wau super a tie koláčiky sú naozaj krásne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Bětko, doufám, že na svatbě sklidí úspěch nejen vzhledem, ale i chutí :)

      Vymazat
  4. 10 let, to je opravdu kus cesty a práce! Moc ti gratuluji a přeji ti, ať ti blog i nadále dělá radost! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, jak říkáš, obrovský kus cesty a konstantní práce :) Mockrát děkuji za krásné přání!

      Vymazat
  5. Milá Ani, velká gratulace ♥♥♥. Já jsem kytku nedostala ani k MDŽ ani ke svým narozeninám..., njn., Letos budu mít sedmý rok na blogu, taky to utíká. Hranolky můžu snad na všechny způsoby, ale přiznám se, že těm s trhaným masem nebo rozpečeným sýrem nedokážu odolat....☺☺
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Eri <3 Jejda tak to je škoda, já hrozně ráda dostávám kytky k různým příležitostem a jsem happy, že Tom většinou nezapomíná :) Sedm let už je taky slušná doba! A ano, hrancle s čedarem nebo trhaným masem, nedejbože obojím, to prostě nejde odmítnout :D

      Vymazat
  6. My jsme včera byly fotit v Bohunicích a ty sady už jsou bohužel většinou odkvetlé, ale přímo v Lískovci, nebo kousek za jsou ještě celkem pěkné, ale bohužel jen bílé květy. Jinak ta Akátová věž je pěkná, tam jsem také byla. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkvétá to hrozně rychle, tyhle růžové květy (broskvoně) jsou vždycky jako první, pak nastupují švestky a nakonec jabloně (ty myslím kvetou ještě teď), ale jak říkáš, ty už kvetou "jen" bíle. A ano, Akátová věz je super :)

      Vymazat
  7. Aničko, moc gratuluji ke krásnému blogovému výročí! Já zakládala starší blog (teď už spíše neaktivní) v roce 2008. Ty starší články je sranda číst, ale zase těch vzpomínek do nich uložených! :)

    Květnice a Jedovnice jsou i moje oblíbené výlety, kam za Brno. Na Květnici se dají i dnes po dešti najít ametysty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, já moc děkuju! A páni, blog z roku 2008 teda musí skrývat parádní retro vzpomínky :) Díky za tip na Květnici, to jsem vůbec netušila!

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)