Hřebečské důlní stezky pod sněhem

Ahojte! V dnešním článku bych vám chtěla ukázat několik fotek ze zimní pohádky, zasněžené krajiny Hřebečských důlních stezek. Na tento spontánní výlet jsme se vydali s partou kamarádů v půlce ledna, kdy v Brně nebyl skoro žádný sníh, a přitom stačilo vyjet několik desítek kilometrů na sever a najednou ho bylo plno :)

Auta jsme nechali zaparkovaná u Hostince U Tety v obci Hřebeč-Koclířov, která se nachází severně od Brna mezi Moravskou Třebovou a Svitavami. Pak už jsme se po svých vydali na původně 9km, nakonec skoro 15km trasu v závějích sněhu. 


Po cestě nás kromě zasněžené krajiny čekaly i dvě rozhledny. Ta první (vyhlídka Nad Doly) byla velice netypická, protože schody k ní vedly směrem dolů, ne nahoru. Na konci schodiště se rozprostírala vyhlídková plošina, na kterou se nás osm tak tak vešlo se všemi těmi vrstvami oblečení, batohy a mobily v rukou.


Na jednom úseku trasy nás nemile překvapilo prudké klesání vymletou úžlabinou z kopce dolů. Kromě jednoho pádu jsme to všichni zdárně zvládli a dole jsme byli rádi za sníh. Kdyby jím tahle cesta pokrytá nebyla, čekalo by nás bahno a kopec bychom s největší pravděpodobností buď vůbec neslezli nebo by z nás byla pěkná prasátka :)

Druhou rozhlednou byla rozhledna Strážný vrch, opět velmi netypická svým vzhledem, což jsme ocenili jak zezdola, tak hlavně nahoře v průhledu. Při stoupání nahoru nás překvapily schody s otvory, kterými se na ty dole sypal sníh ze schodů a z bot těch nahoře. Ale jelikož jsme skoro všichni už předtím schytali přívaly sněhu ze stromů, nijak nám to nevadilo.

Ke konci naší trasy jsme se dostali i k bývalým dolům Emil a Václav, blízko kterých je další vyhlídkový bod. Takhle v zimě pod sněhem člověk ani netuší, co má pod nohama a jak to bez sněhu vypadá. Ale z fotek na internetu zjistíte, že stojíte na haldě hlušiny, přezdívané "měsíční krajina". Rozhodně se tam chci vypravit znovu v létě a projít si celou cestu znovu!


Hřebečské důlní stezky v několika úsecích lemuje či křižuje bývalá důlní dráha a po cestě potkáte i zvláštní "rezavý" potok. Jeho fotku tu sice nemám, ale můžete na něj a další spoustu záběrů z našeho výletu mrknout ke kamarádovi na YouTube. První část si pusťte tu a druhou tady :) 

Musím říct, že sníh ve městě nemám ráda, ale na horách nebo celkově v přírodě je super. A tenhle výlet byl vskutku kouzelný právě i díky sněhu. Pokud jste o tomto místě nevěděli (stejně tak jako my předtím), rozhodně na turistiku můžu doporučit. A i kdybyste někdy jen jeli autem kolem, za tu zajížďku a omrknutí to stojí. 

Znáte Hřebeč a důlní stezky? Případně na jakém jiném zajímavém výletu v okolí Brna jste v poslední době byli? Budu se jako vždy těšit na vaše komentáře a doufám, že se vám článek a moje fotky budou líbit! Mějte se krásně :)

7 komentářů

  1. Nádhera! Ja by som úprimne aj išla niekam na túru v zime, ale strašne nemám rada, keď mi je zima. Aj dnes išiel brat s priateľkou, ale na takú dlhú, až na 4 hodiny, a to by som naozaj nezvládla. Táto túra vyzerá nádherne, vôbec neviem, kde to je, ale teraz sa do Čiech aj tak nedostaneme:( Boli sme ale v Brne a máme tam kamarátov, tak možno raz! A úplne sa stotožňujem s tým snehom, v meste je hrozný a špinavý, ale na horách je takýto čerstvo napadaný sneh nádhera! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme tohle šli celkem dobrých 5 hodin, taky jsem se obávala, že mi bude zima, takže jsem dokonce měla takové ty jednorázové hřející polštářky do rukavic / kapes. Ale nebyla to vůbec potřeba! Jsem zimomřivec, ale tady mi zima vůbec nebyla, a to jsem ani neměla termo prádlo :) Snad se brzy také někam vydáš na túru! A díky za komentář :)

      Vymazat
  2. Nádherné fotky a ten sníh tomu dodal efekt. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Miško a souhlasím, že se sněhem je to ještě větší paráda :)

      Vymazat
  3. Nádherné fotky zasněžené přírody. Já jsem si tento rok konečně poprvé nafotila taky zasněženou přírodu. Jsem nadšená jak z fotek, tak z výletu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)