Španělská paella & burger s chorizem


Milujete španělské delikatesy tak jako já? Vyžíváte se v mořských plodech, výborných šunkách, salámech, sýrech, a k tomu si rádi přihnete něčeho jako je sangria nebo cava? Tak to jste tady správně! Ve spolupráci s e-shopem edelikatesy.cz vám přináším dva recepty, ve kterých jsem využila několik dobrot, které tam můžete zakoupit. Pokud se vám už z první fotky sbíhají sliny, věřte, že obě ta jídla byla skvostná. Těším se, až si paellu uvaříme znovu! A burgery s chorizem jsme dělali už podruhé, poprvé to bylo těsně po návratu z Barcelony, kdy jsme si právě chorizo a salsa brava dovezli přímo ze zdroje.

Na paellu s mořskými plody budete potřebovat: rýži na paellu (zdá se mi dost podobná arborio rýži, kterou používám na risotto, takže můžete využít i tu), koření na paellu (stěžejní je šafrán, bez toho rýže nezíská typickou žlutou barvu), šalotku, česnek, červenou papriku, rajčata, vývar, čerstvý tymián, olivový olej, mořské plody dle výběru (typické jsou hlavně krevety, slávky a kalamáry nebo mini chobotničky, my použili chapadlo chobotnice v oleji), případně suché bílé víno (ale nemusí být, já nedávala).

Inspirovala jsem se receptem Pohlreicha, ale dost jsem si ho upravila. Začala jsem tím, že jsem si ohřála vývar a do malého kastrůlku dala vařit rajčata, která jsem předtím do kříže nařízla, abych z nich po uvaření lehce odstranila slupku. Na rozpáleném oleji jsem si orestovala najemno nakrájenou šalotku a dva stroužky česneku.

Přidala jsem nakrájenou červenou papriku a oloupaná rajčata na kostičky. Přidala jsem čerstvý tymián, pytlíček s kořením, sůl a pepř. Bílé víno by přišlo následovně a nechalo by se lehce zredukovat. Pak jsem přisypala rýži (zhruba půlku 500g balení na 4 porce), zalila vývarem a pod pokličkou nechala probublávat.

Když je rýže poloměkká, přichází na řadu krevety. Kupuju ty již předvařené z Ocean48 a použila jsem jich cca 200g. Krevety se naskládají do hrnce s rýží, každou z nich se nebojte tam trochu zatlačit, aby byla lehce ponořená. Všechno se pod pokličkou opět nechá provařit. 

Jako poslední jsou na řadě slávky a v našem případě i chapadlo chobotnice, které se do směsi jen přihodí ohřát. Jakmile se slávky otevřou, je hotovo a paella se může servírovat!

Mimochodem, pokud byste nebyli příznivci mořských plodů, paella se dá udělat s kuřecím masem.

K tomu se hodí nějaké dobré víno nebo cava, což je španělská verze prosecca. Na edelikatesy.cz najdete i široký výběr vín a hodně jich je napárovaných i k potravinám. Tato cava Tres Naus mi byla doporučena na stránce s rýží na paellu jako super volba právě ke konzumaci paelly. Musím uznat, že víno bylo vynikající, a dost dobře stoupalo do hlavy :) 

Recept číslo dvě je na již zmíněné chorizo burgery. Burgery si s Tomem děláme doma často a už máme několik našich osvědčených typů. Tento s chorizem a salsa brava nás napadl jen tak, když jsme si obě zmíněné ingredience přivezli z Barcelony. 

Na burgery je potřeba: bulka na burger (už několik let dělám jedině tyhle podle Kublanky a vymazlila jsem si je do dokonalosti), maso na burgery (nejradši máme hovězí přímo z Mikrofarmy, ale ani tyhle sety z Albertu nejsou špatné), sýr, chorizo, salsa brava.

Postup je velice jednoduchý - ogrilovat na pánvi maso, když je skoro udělané, přidat nahoru sýr. Mezitím si na druhé pánvi opéct rozkrojené bulky, ty pak namazat salsou na každé půlce. Přidat maso s rozteklým sýrem, nahoru pár plátků choriza a přiklopit vrchní stranou bulky.

Přílohu si k burgerům většinou neděláme, ale když už, byly by to pečené brambory nebo batáty, případně coleslaw nebo jiný salát podle chuti. 

Doufám, že jste si v těchto receptech našli inspiraci a že třeba i mrknete na e-shop edelikatesy.cz. Pražáci mohou osobně navštívit jejich prodejnu, jinak doručení stojí 169 Kč a balíček vám přijde do 3 dní. Já jsem moc ráda za tuto spolupráci, která mi padla do noty, vaření jídel jsme si s Tomem opravdu užili a jak už jsem psala na začátku, paellu hodláme brzy zopakovat. 

Díky moc za přečtení článku a budu se těšit na vaše milé komentáře!

2 komentářů

  1. Aničko oba recepty vypadají luxusně. :) A vše vypadá velice chutně, akorát u těch mušlí nevím, nevím... nikdy jsem je neměla a bojím se "slizu" :). jinak krevety jsou dobré.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že spousta lidí se mušlí bojí, ale fakt to není nic nechutného nebo slizkého. Třeba ústřice mi nejedou, ale mušle miluju! Třeba někdy najdeš odvahu ;)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)