Praha bez obležení turistů #2

Ahojte! S pokračováním reportu z Prahy jsem si dala načas, protože mi do toho vešlo vydání jiných článků. Ale ochudit vás o druhou část rozhodně nechci, tak pojďme na to. Druhý den v Praze jsme se vydali na snídani do Café Letka. Bydleli jsme u kamaráda na Letné a měli jsme to opravdu kousíček. Já jsem zvolila slanou snídani - míchaná vajíčka na chlebu s parmazánem a grilovanou cuketou. Tom šel do sladké varianty - lívanečků s meruňkami a tvarohem. Bohužel Letka byl snad jediný podnik, který nás v Praze zklamal. Neměli toho na výběr tolik, ceny dost vysoké a chuťově nás to nějak extra nezaujalo. Na snídani bychom tedy příště zvolili něco jiného, ale třeba jsme měli jen smůlu zrovna :) / Z Letky jsme zamířili rovnou do Vnitroblocku, což bylo pro nás must-see místo. Funguje to jako multifunkční prostor, z části kavárny, z části prodejna Footshopu, do toho bar, několik menších obchůdků s výrobky od lokálních tvůrců. A to všechno v super industriálním designu. Vnitroblock určitě doporučuju navštívit, i kdybyste tam měli jít jen tak se podívat.

Naše další kroky mířily směrem na Florenc, kde v těsné blízkosti autobusového nádraží vznikl Manifesto market. Prostor s několika venkovními restauracemi, kde si můžete cokoliv objednat a sednout si pak do společných prostor s posezením. Dost mi to připomínalo různé zahraniční food markety, třeba v Portu nebo i v Budapešti existuje něco podobného. My zvolili na oběd poke bowl, protože v tom horku se nic moc jiného nehodilo jíst :) / Kousek od Manifesta se nachází Kasárna Karlín, obrovský prostor bývalých kasáren, který se zrekonstruoval a nyní se tam nachází letní kino, dokonce venkovní sauna, kavárna, hřiště pro děti, galerie a další. Venku se dokonce dá vystoupat na jakousi rozhlednu, která dříve nejspíš sloužila důstojníkům pro lepší rozhled nad vojáky. 

Vevnitř najdete místnost s bývalým bazénem, který teď slouží jako místo pro přednášky a na vytvořených dřevěných schodech se dá sedět. Opět hodně super koncept a prostor, který doporučuju navštívit. My si dali pivo a cold brew, potkali jsme se tam s kamarádem, chvíli pokecali a pak jsme se přesunuli zase do jiné části Prahy - do Nuslí, kde se nachází kavárna Typika, pražská sestra brněnského SKOGu. V tu chvíli jsme byli rádi, že sedíme vevnitř, protože se hrozně rozpršelo, takže jsme v kavárně přečkali ten nejhorší slejvák. 

Sobotu jsme začali procházkou po Letenské pláni, kolem Metronomu (Stalina) jsme to vzali dolů a dovezli se do centra. Kousek od Václaváku najdete Lucernu, která je poslední dobou známá hlavně díky zrekonstruované střeše. Stačí si koupit lístek za 100 Kč, nahoru se dá vyjet výtahem pater noster, projít bytem a jste na střeše. V ceně lístku máte welcome drink v podobě campari sody a čeká vás boží výhled na Prahu. 

Po střeše se dá projít do různých úrovní, nahoru a dolů, po cestě si můžete na panelech přečíst něco o historii rodu Havlů, kterým Lucerna patří. Zajímavostí je, že na střeše chovají i dva králíky, mají tam kotec s výběhem hned, když na střechu vejdete. To samozřejmě mojí pozornosti nemohlo uniknout a pohledem na ně jsem strávila značnou část z našeho pobytu na střeše. Co tak vím, nejlepší je tam jít na západ slunce, to musí být super romantika :) 

Ten den jsme ještě stihli Kavárnu, co hledá jméno (patří stejným majitelům jako Vnitroblock a ještě Radlická kulturní sportovna, tam jsme ale nebyli) a další vietnamskou restauraci - Bahn Mi Ba na Jindřišské, kde pracuje moje kamarádka. Tu jsme v práci vyzvedli a večer si šli ještě sednout do Riegrových sadů a popíjet pivko. Další super den!

V neděli už jsme se stihli akorát nasnídat v Antonínově pekařství, zhlédnout výstavu Pasta Oner & Alfons Mucha v muzeu Kampa a potkat se s poslední kamarádkou, se kterou jsme byli domluvení, na rychlé kafe před tím, než nám pojede vlak. Jo, kdybychom tak věděli, že nakonec budeme na hlavním nádraží čekat skoro 2 hodiny, než nám vlak vypraví... Mohli jsme na kafi vysedávat daleko déle. Ale trakční vedení v Praze muselo spadnout zrovna, když jsme měli odjíždět :D V ten moment nás to samozřejmě děsně štvalo, ale pak zpětně jsme se museli smát. Léto bylo obdobím nechvalně známým pro vlaky a hlavně ČD, těch vykolejení a nehod, co se v krátkém sledu stalo... Trakční vedení byla ještě pohoda. Do Brna jsme dorazili k večeru s pocitem skvěle strávených několika dní a tolika super zážitky v kapse. 

A to už bude z tohoto článku vše! Dejte mi vědět, jestli jste v Praze navštívili třeba stejný podnik nebo stejné místo jako my. Budu se na vaše komentáře jako vždy moc těšit! U dalšího článku zase brzy ahoj :)

3 komentářů

  1. V Praze jsem navštívila maximálně tak mekáč :D moc tam nejezdím a když, tak se nám nikdy nic hledat nechce... :) Ale ty pražské kavárny mě lákají, ty naše Meziříčské dělají jen zřídka kdy něco obdobného :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Café Letka znám, ale nechodíme tam. Jinak Kasárna Karlín si mne získala. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé, supr článek, Praha je na tyhle výlety úplně stvořená, taky tam čas od času jezdím a je supr, že je tam vždycky co dělat a hromadu podniků, kam se dá jít :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)