31/07/2020

Ahojte! Úplně přesně jsem věděla, že to dopadne tak, že 31. budu v pátek večer smolit tento článek. Ale to jsem prostě já O:-) Hlavní je, že jsem to stihla a ještě v červenci tu mám pro vás další článek, pravidelné shrnutí měsíce. Je toho tentokrát snad ještě víc než normálně, tak pojďme na to!

Tip na knihu - Hana od Aleny Mornštajnové. Chtěla jsem si ji přečíst už pěkně dlouho, díky kamarádce se ke mně na konci června konečně dostala, a i když jsem od ní neměla moc pozitivní ohlas, tak mně se knížka moc líbila. Je pravda, že ten začátek je takový pomalejší a trvá, než se do toho člověk dostane. Ale pak mě to chytlo a přečetla jsem ji dost rychle. Připravte se na to, že to není šťastný příběh a pokud jste citlivky jako já, budete brečet... / Od Toma jsem po hodně dlouhé době dostala kytičku jen tak, a rovnou takovou nádhernou z La Plevela <3 Takže holky, vidíte, i po víc než 10 letech vztahu to jde! Sice si o to musím už dost nápadně říkat, ale občas se povede.

První červencový, prodloužený víkend jsem měla hodně nabitý. V sobotu jsme se s kamarádkou Dančou vydaly na výlet na Pálavu, konkrétně na Dunajovické kopce u Dolních Dunajovic. Daly jsme si piknik v trávě s naprosto úžasným výhledem na celou Pálavu (od vodní nádrže Nové Mlýny, přes Pavlov až k Mikulovu), chvíli jsme se opalovaly, vylezly i na protější kopec ve tvaru aztécké pyramidy a za celé ty zhruba 4 hodiny jsme tam potkaly pouze babičku se dvěma dětmi a pána fotografa, jinak ani noha.

Nějaký ten photoshoot nesměl chybět :)

No a cestou zpátky k autu jsme si ještě nasbíraly každá kytici lučního kvítí, která kupodivu i docela přežila cestu zpátky do Brna v tom horku. / V neděli jsme pokračovaly ve společném programu, zajely jsme si na kolech na Prýgl, tam jsme si daly na oběd grilovanou krkovičku se zeleninou a odpoledne se vyplácly na Riviéře na deku.

Na státní svátek v pondělí jsme si s Tomem a kamarády zajeli na rychlovýlet k sousedům do Bratislavy. Z Brna je to autem cesta na hodinu a půl a my ostudy jsme tam pořádně nikdy nebyli, tak bylo na čase to napravit. Pojali jsme to hodně na pohodu, prošli jsme si uličky historického centra, podívali se na modrý kostel a pak jsme si dali kafe v první kavárně - Dot contemporary art and café, což je částečně i galerie. Na oběd jsme zvolili Urban bistro, potom jsme si v tom horku vyšlápli nahoru na hrad a zakončili to ve druhé kavárně -  Svag to go. Nestihli jsme toho mnoho, určitě si tam s Tomem zajedeme znovu i přes noc. Minimálně po té gastro stránce tam je rozhodně co objevovat :)

Brňáci, znáte Balkan Bashavel? Já o té akci věděla už dlouho, ale nikdy jsem se jí nezúčastnila, až teď v červenci poprvé. Domluvily jsme se docela spontánně, koupily lístky na místě a moc jsme si to užili. Vůbec to není styl hudby, který bych normálně poslouchala, ale kupodivu se mi to líbilo, ta atmosféra byla fakt skvělá. / Vietnamských restaurací v Brně stále přibývá, a tak když jsme se dozvěděli o existenci Bonjour Vietnam a viděli na Instagramu ten skvěle vypadající rýžový lívanec, museli jsme to jít zkusit taky. A můžeme jenom doporučit, byli jsme moc spokojení a určitě se tam brzy zastavíme znovu, ochutnat zase něco jiného. 

Jako další z nových podniků jsem otestovala Mediterran bistro. Na jídlo jsem zvolila špagety s mořskými plody - mňam, kamarádka si dala sépiové rizoto s kalamáry - mňam, a druhá kamarádka měla bruschettu - taky mňam. Navrch drahé, ale opravdu výborné víno, extra milá obsluha, zkrátka opět musím jedině doporučit. A očividně se o tomto bistru ještě moc neví, tak je běžte podpořit, stojí to za to. / Na Kraví hoře byla týden k vidění nafukovací zeměkoule a k tomu menší měsíc. Samozřejmě, že zrovna v ten den, kdy jsme se tam s Tomem konečně vydali, foukal docela silný vítr, a tak zeměkoule nebyla nafouklá... Jediné štěstí je, že v srpnu to tam bude znovu. Tak jsem se zatím vyfotila akorát s lunalónem a na terralón si teda počkám :) Byli jste se podívat? 

To, že máme rádi burgery a docela často si je děláme i doma, už určitě víte. Tentokrát jsme ovšem přijali pozvání od kamarádů, kteří nakoupili maso a bulky z Mikrofarmy, udělali k tomu luxusní batátové hranolky a coleslaw. Asi nemusím zmiňovat, jak skvěle jsme se nadlábli a jak těžko mi bylo ještě v 11 večer? :D Koupili jsme si k tomu ještě craftové pivo a užili jsme si skvělý večer.

Další skvělé večery v červenci byly tyhle dva - spontánní drinky v Super Panda Circus, jen tak ve čtvrtek, kdy jsme jeli do města vybírat pro Toma peněženku jako dárek k narozeninám. A potom jeho narozeninový den, kdy jsme si zajeli do Husovic na pizzu do La Cucina Nera. Bez jakýchkoliv řečí okolo můžu prohlásit, že to je za mě ta nejlepší pizza v Brně. A jsem hrozně ráda, že jsme konečně našli skvělou italskou pizzu, která se vyrovná té z kroměřížské pizzerie Dal Conte. Pokud jste tam ještě nikdy nebyli (což se nedivím, je to dost z ruky) a ani o tom neslyšeli, minimálně mrkněte na Wolt, rozváží pizzu po Brně. Za nás opět další super podnik, co můžu vřele doporučit.

Aby toho jídla nebylo málo (však mě znáte), dále vám budu dělat chutě slávkama a vongole z Oceanu48 :D Už minulý rok jsme se na jejich Mušlobraní úžasně najedli a tento rok jsme se tam chystali znovu. Já jsem si čistě náhodně tipla počet ústřic, který se minule prodal, a jelikož jsem se nejblíž trefila, vyhrála jsem nabitou kartičku na 500 Kč a láhev prosecca k tomu. Tak jsme měli skoro tři jídla zdarma a čtvrté si doplatili. Napřed jsme si dali oba dva slávky v šafránové omáčce, já potom zvolila vongole s těstovinami na víně a Tom si dal nějakou rybu na asijský způsob. Jak Mušlobraní, tak Slavnosti moře od Oceanu48 jsou super akce, pokud jste ještě nebyli, určitě na tu příští běžte :)

A můj úplně poslední tip na super podnik je Mandlárna - útulná kavárnička hned nad Velkým Špalíčkem, kde je skoro úplně všechno z mandlí. Mandli v cukru dostanete k mandlové kávě, pokud si dáte affogato, dostanete k tomu mandlovou zmrzlinu z Ještě jednu. I všechny alko drinky jsou na bázi mandlí, ty jsem teda ještě neochutnala, ale taky na to brzo dojde. A jejich dortíky jsou sázka na jistotu, zatím všechny (čtyři), co jsme tam ochutnali, byly výborné. / Letos se snažím s Oliverkem chodit víc ven a zatím mi to docela vychází, čemuž přispívá i fakt, že pořád pracuju převážně z domu a že už jsem si našla skvělou louku tady poblíž našeho bytu. Má to vždycky úplně stejný průběh - napřed je hrozně vystrašený, kde se to ocitl, pak se začne čistit (protože mu není příjemný repelent proti hmyzu) a snaží se sundat si postrojek, pak konečně hopsá a spásá travičku, mně to přestane po půl až 3/4 hodině bavit, takže jdeme domů a tam když ho vyndám, tak je notnou chvíli uražený, že už jsme zpátky :D

A poslední dvě dvojfotky jsou z výletu na rozhlednu Babí lom u Lelekovic. Dá se zaparkovat v Lelekovicích u retenční nádrže, kde je super houpačka. A potom můžete jít nahoru na rozhlednu buď po asfaltce nebo uhnout hned doleva a jít po lesní stezce. Nebo to jako my střihnout z asfaltky přímo lesem nahoru...

...a po cestě najít tolik hřibů, že se vám už nevlezou do dlaní, takže musíte vytáhnout rychleschnoucí osušku, která měla původně sloužit jako deka na sezení při pikniku. Nakonec jsme těch hřibů našli kilo (už po očištění doma), udělali si z nich luxusní smaženici, quiche a ještě zbylo na zamražení. Povedený výlet :) 

A co jste během července zažili vy? Byli jste někde na dovolené, ať už po Česku nebo v zahraničí? Nebo vás dovolená teprve čeká v srpnu, jako nás? My se s Tomem chystáme akorát do Prahy na pár dní, za kamarády a za poznáváním gastro scény. Tak mockrát děkuji za přečtení článku a jako vždycky se budu těšit na vaše komentáře. Mějte se krásně a zase příště ahoj <3

3 komentářů

  1. Hanu mám taky na seznamu knih co chci přečíst, tak jsem na ní zvědavá. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj a krásný srpnový den přeji. ☺♥ Úžasné jídlo, skvělá inspirace, slávky, burgery, pizza a různá bistra..., radost přímo z fotek čiší.

    OdpovědětVymazat
  3. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že na projití Bratislavy fakt stačí jeden den :D pokud ji však chcete objevovat i ze zmiňované gastro stránky, rozhodně se vyplatí zkusit i nějaké večerní podniky. :)
    A velký palec nahoru za Hanu, četla jsem od autorky téměř vše, ale na tuhle zkrátka nic nemá! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)