Praha bez obležení turistů #1

Ahojte! V srpnu jsme konečně měli týden dovolenou, částečně jsme ji strávili v Brně relaxem a schůzkami s kamarády, na pár dní jsme pak odjeli do Prahy. Chtěli jsme si hlavní město užít bez turistů, s příznivými cenami, a vidět kamarády, které bohužel tak často nevídáme. I když fotek nemám tolik, čekají vás dva články, protože obejít, vidět, ochutnat a zažít jsme toho za ty necelé 4 dny stihli fakt hodně. Tak pojďme na to!

Do Prahy jsme se vypravili vlakem, což se u některých našich kamarádů setkalo s rádoby vtipnými komentáři typu "To jsem nevěděl, že tak milujete adrenalin?!" apod. Ano, situace s vlaky (hlavně ČD) v poslední době vůbec není ideální, ale podle nás je pořád lepší do Prahy jet vlakem než riskovat zacpanou D1 autobusem nebo nedejbože naším starým autem bez klimy. Po cestě tam jsme měli zpoždění jenom nějakých 40 min, o cestě zpátky se dozvíte ve druhém článku :D Nicméně obě cesty jsme si zpříjemnili kávou a dezertem za směšných 10 Kč. / Po tom, co jsme se ubytovali na Letné u kamaráda, jsme zamířili na oběd do Bahn Mi Makers - já jsem zvolila bahn mi bagetu s trhaným hovězím a Tom si dal klasicky bun bo nam bo.

V tom příšerném 30+°C vedru jsme si obchodili centrum města - začínali jsme u Prašné brány, mrkli jsme na orloj na Staromáku a uličkami s často krásnými, barevnými domy, jsme došli k Rudolfinu.

Od Rudolfina je podle mě nejhezčí výhled na Hrad a Hradčany, kam jsme se teda vydali taky, ale nepochodili jsme. Napřed nás zklamala zavřená Valdštejnská zahrada (za to jsme ale v blízkosti Senátu potkali Pavla Fišera) a poté, co jsme se po starých zámeckých schodech vyšplhali k Hradu, jsme zjistili, že je areál celý zavřený. Údajně tam někdo nahlásil bombu, tak to prohledávali...

Samozřejmě jsme nemohli vynechat ani cestu přes Karlův most (který byl ve čtvrtek odpoledne plný tak maximálně z jedné třetiny, ale když jsme na něj koukali přes víkend, už na něm byla docela tlačenice) a ztratit se v uličkách Kampy. Tom ještě nikdy nebyl u Lennonovy zdi, tak jsme to museli napravit :)

Já jsem trvala na tom, že musíme jít konečně na šlapadla na Vltavu, protože to je jedna z ikonických věcí v Praze, kterou jsem doposud nikdy nezažila. Poštěstilo se nám najít voucher na Slevomatu, takže místo 300 Kč na hodinu jsme šlapadlo měli půjčené za 170 Kč. Na molu jsme si sice počkali přes půl hodiny, než se nějaké šlapadlo uvolnilo, ale byli jsme ubezpečeni, že to je ještě dost v pohodě. Za normální situace bývá obrovská fronta a na volnou loď se čeká klidně i dvě hodiny - šílenost! 

My jsme nakonec nevyužili ani celou hodinu, po celém dni jsme byli už dost unavení a i když se to nezdá, to šlapání na řece dá zabrat. 

Na večeři jsme se vypravili do bistra Mr. Hot Dog na Letné, což je prý jeden z tamních ikonických podniků, které člověk musí navštívit. I když nám kamarád, u kterého jsme bydleli, doporučoval dát si slider (malý burger), my jsme měli chuť spíš na hot dog. K tomu kýbl hranolek, koriandrová majonéza a Vinohradská 11° (což je pivo, které v Praze očividně dost frčí, viděli jsme ho skoro všude). Bylo to skvělé, moc doporučujeme. A aby toho nebylo málo, šli jsme ještě na drinky do Kobry, dalšího z letenských must-visit podniků. 

Na první den v Praze to nebylo špatný výkon, co myslíte? Zbytek si dáme ve druhém článku, z dalších dnů už nemám tolik fotek, ale povídání a doporučení vás ještě čeká spousta :) Stihli jste se jet podívat do Prahy bez obležení turistů? Pokud ne, myslím, že s ohledem na aktuální situaci pořád máte času dost to napravit. A jakou dovolenou jste letos zvolili vy? Budu se moc těšit na vaše komentáře jako vždy!

3 komentářů

  1. Ahoj ANičko, vidíš, na Letné jsem poslední rok celkem často a na Hot Dog ještě nedošlo....☺. Šlapadla jste zvládli za super cenu, ale jinak už je znát příliv turistů - haha, např. s dubnem či květnem se to nedá srovnat. Našla jsem nedávno fotky ze Staromáku, který je prakticky vylidněný. Je vidět, že jste si Prahu užili. Mějte se moc krásně. E.☺♥

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko vypadá to jako dobře prožitý první den. Co se týká vlaků tak nejen s ČD je problém. My měly v Německu ze Sttutgartu zpoždění 50 minut a spousta dalších vlaků na tom byla podobně. Pak Regionjet z Vídně do ČR měl zpoždění dokonce hodinu a půl :D
    Jinak jízda vlakem je docela adrenalit, je to něco jiného a má to své kouzlo.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní zážitky a tipy, kam se zajít v Praze občerstvit :-) Moc se mi líbily pěkná foto :-) Už se těším na další článek :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)