21/05/2020

Ahoj! Minulý měsíc jsem přidávala random fotky z mobilu formou zápisků z karantény, tentokrát si už zase dáme klasiku. Skoro bych si myslela, že se toho od minule nemohlo moc udát, ale opak je pravdou. S tím, jak se začalo oteplovat a zavedená opatření se začala postupně uvolňovat, tak už je ten život o něco veselejší. Pojďte se se mnou mrknout, co jsem prožila, snědla a vypila :)

Tomivo gelato máme kousek od domu, a tak když jsme se v půlce dubna šli po práci projít po Lískovci, zamířili jsme i tam. Vychytali jsme první den, kdy měli otevřeno, a byl to teda skvělý, svobodný pocit, lízat si pěkně po cestě zmrzku a nemít roušku! / Tří týdny po sobě se mi povedlo vždycky v pátek změnit pracovní prostředí a být na home officu u kamarádek. Jednou jsme si zašly na kafe do Mymiky, podruhé do Punktu (včetně dortíků) a potřetí jsme zase u jiné kamarádky aspoň objednávaly vietnamské jídlo na oběd a pak si udělaly espresso tonic doma.

Fotka nalevo je z procházky Podkomorskými lesy k Ríšové studánce - ano, to je ona. Je to fajn tip na výlet kousíček za Brnem, stačí dojet k okruhu Velké ceny, nechat tam auto a vydat se po asfaltce. Tam a zpět je to cca 10 km a je to příjemná procházka lesem. / Rozkvetlý strom číslo 1982789 aneb letos jsem to jaro vnímala snad ještě víc, než kdy jindy.

Následující fotky jsou z dalšího našeho víkendového výletu do Rudice. Je to místo v Moravském krasu, které je známé těžbou rudy a v současnosti hlavně Rudickým propadáním - druhým největším jeskynním komplexem v ČR. My jsme zaparkovali hned na okraji vesničky na parkovišti u lomu a nejprve se vydali směrem k propadání. Po cestě se jde okolo skalních útvarů, kterým se říká Kolibky. Potkáte tam hodně lezců a sami se na některé skály můžete docela v pohodě vyšplhat. Nebo se mrknout do některé z jeskyní.


K samotnému propadání (tedy místu, kde potok stéká dolů do země a za ty roky tam vytvořil zmíněný jeskynní komplex) pak vedou nádherné přírodní schody tvořené z kořenů stromů. Nic pro kočárky :) V potoce teda bylo žalostně málo vody, nicméně se díky tomu aspoň dal na hodně místech v pohodě přebrodit. Turistickými trasami okolo potoka se dá dostat do nedaleké Jedovnice, odkud mimochodem jezdí do Brna přímý autobus - pro ty, kdo nemají auto, je tohle nejlepší způsob, jak se do Rudice dostat. / Za omrknutí stojí i větrný mlýn, který nemůžete minout - nachází se po cestě od lomu k propadání.

Do lomu je vstup zakázán, ostatně mi přijde, že do většiny těch zatopených lomů se správně nesmí chodit. Ale tohle stojí za to porušit, naskytne se vám pohled na nádherný kaolinový lom, jehož krajina snad jako by ani nepatřila do naší republiky. Písek tady má jak bílou, tak i žlutou nebo cihlovou barvu. Lom se dá obejít a různými cestičkami se dá sejít i dolů.

Květen je ve znamení dvou státních svátků, které letos krásně vyšly na pátek. Kdybychom mohli někam cestovat, trávíme aspoň jeden víkend nejspíš úplně někde jinde, ale i tak to bylo fajn. Na prvního máje jsme se prošli pěšky až do centra města (což je od nás z Lískovce dobrá hodinka chůze) a za odměnu jsme si dali cold brew ze SKOGu a ten nejlepší zákusek na světě - francouzský karamelový větrník z Momenty. / 2. května slavím narozeniny a Tom si pro mě letos, podobně jako loni, přichystal tříchodové menu, které sám uvařil a upekl. Jako předkrm jsme měli baba ganoush, orientální jídlo z pečeného lilku, které jsme poprvé ochutnali v Budapešti v restauraci Mazel Tov. K tomu domácí chlebovou placku - naan.

Hlavní chod sestával ze steaku z roštěnce a z výborných brambor - byly plněné směsí tvarohu a bílých částí jarních cibulek, omotané v prosciutto crudo a zapečené v troubě. Velká mňamka! No a dezert zvolil Tom nepečený, čokoládové kostky s kousky karamelu a ořechů. Kalorická, sladká bomba, která ale sklidila úspěch na všech frontách - u mě, u obou našich rodičů i u kamarádů :) Musím říct, že jsem měla krásný narozeninový den!

Od mého nejlepšího týmu jsem dostala zásobu zrnkové kávy z Rebelbeanu a roztomilé ponožky s plameňáky a králíčkem od značky Fusakle.

A jako poslední překvápko pak přijel Wolt s cupcakama z Cupcakekárny - můj nejoblíbenější red velvet, makový s jahodovou polevou (ten velmi příjemně překvapil!), slaný karamel a čokoládový s Toffifee. / Fotky vlevo je z procházky v Kroměříži, jejíž highlightem byla tahle skvělá houpačka na stromě :)

Druhý sváteční víkend jsme se rozhodli si ještě prodloužit, a tak jsme si ve čtvrtek vzali oba dovolenou. Zašli jsme si na oběd do našeho office parku, protože mi už hrozně chybí špagety z Jean Paul's. Měli jsme štěstí na poslední špagety a poslední risotto, které jsme si vychutnali pěkně na lavičce venku. Pokračovali jsme do města pro kafe do Monogramu a do nově otevřené Mandlárny na Dominikánské pro dortíky. Jeden jsme si dali v Denisových sadech s výhledem na Brno a druhý už se nám do bříška nevlezl, tak putoval domů :)

Tyhle dvě fotky jsou z túry Mariánským údolím, na kterou jsme se vypravili s partou kamarádů. Ušli jsme takových 15-20 km a odpoledne jsme ještě grilovali u kamaráda na balkoně. Super den :)

Aby toho výletování nebylo málo, zakončím to fotkami z Pavlova, ze zříceniny hradu Děvičky neboli Dívčí hrady. Tam jsme se vypravili s kamarády, ve viničním domě Marináda jsme si dali dobroty na posilněnou a pak si vyšlápli kopec nahoru ke zřícenině. Shora uvidíte vodní nádrž Nové Mlýny, Pavlov a okolní pálavské vrchy a údolí. Taky moc krásné místo na jednodenní výlet!

A kam jezdíte na výlety vy? Pracujete stále z domu nebo už chodíte do kanceláře / pracoviště? My jsme oba s Tomem stále doma a podle všeho tomu tak bude ještě dlouho... Tak nás aspoň to chození po podnicích a ježdění na výletech drží nad vodou. Doufám, že se vám tento můj článek líbil. Mockrát děkuju za jeho přečtení a těším se, že mi tu zanecháte komentář :) Mějte se v rámci možností fajn a zase brzy ahoj!

5 komentářů

  1. Ahoj,
    já tom mám jako učitelka komplikované. Tento a minulý týden jsem byla v práci a měla konzultace s maturanty. Jinak jsem pořád doma a vedu výuku online přes počítač. Výlety vypadají moc pěkně, ale Morava je pro mě trochu z ruky. za dobu karantény jsem byla hlavně doma, jen jednou jsem jela s našima na chatu. Už se těším na léto, kdy budu mít dovolenou a vyrazím někam na výlet.
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Učitele moc obdivuju, že to zvládají, takže i tobě klobouk dolů! Tak přeju hodně krásných výletů v době letní dovolené :)

      Vymazat
  2. Aničko, jak tě sleduji tady i na instagramu, všímala jsem si vašich výletů, já měla poslední dobu dost podobnou, hodně přírody a jídla :) Jinak ty Rudické propadliny znám, kdysi dávno jsme tam byli se školou.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příroda a jídlo jsou v této době fakt potřeba ke zlepšení dne a nálady :) Ano, docela se tam jezdí na školní výlety, co jsem tak slyšela i od pár kamarádů z Brna a okolí. Je to tam fakt krásné!

      Vymazat
  3. Keď vidím tieto tvoje fotky, hneď by som vyrazila na výlet. :) A mňam, to jedlooo!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)