Party v novostavbě | Pasivní domy v Říčanech

Ahojte! Když mi v lednu přistála v mailu nabídka na tuhle spolupráci, nějak jsem tomu nemohla vůbec věřit. Nicméně postupně se všechno domluvilo, slovo dalo slovo a poslední březnový víkend jsem s partou kamarádů strávila v pasivním rodinném domě v Říčanech u Brna. Takže pokud máte rádi interiérovou inspiraci, zajímá vás, jaké to asi může být, bydlet v domě s pasivními technologiemi, čtěte směle dál.


Společnost All Inclusive Development nedávno v Říčanech u Brna dokončila jeden ze svých developerských projektů - výstavbu rodinných domků s pasivními technologiemi. Jeden z domů už je kompletně zařízený a vybavený včetně nádobí, dekorací, apod. Tento dům slouží jako předváděcí, zájemci o koupi domku si mohou vyzkoušet v něm na jeden den bydlet, tak jako to bylo umožněno mně a mým kamarádům. Přijde mi to úplně super, přeci jen investice do nemovitosti je na celý život a člověk si chce vyzkoušet, jestli mu takový dům vyhovuje.
Domy v Říčanech jsou buď 4+kk nebo 5+kk, všechny mají balkon a některé i větší terasu, garáž a malou zahrádku za domem. Jejich pasivita spočívá hlavně ve velmi nízké spotřebě energií, což umožňuje hlavně topení v podlaze, rekuperační jednotka s důmyslným systémem větrání, solární panely na střeše domu a retenční nádrže na zadržování vody. Nechci tady úplně zabíhat do detailů, nám bylo všechno krásně vysvětleno, ale sama tomu zas tak nerozumím a ne všechny to zajímá. Koho ano, dočte se víc na stránkách www.ricanydomy.cz :)



Jinak jsou domy samozřejmě velmi moderně zařízené, hodně se nám líbily obě koupelny, sprchové kouty, umyvadla, toalety a vana. Vybavení v předváděcím domě je krásné, moc se nám líbila i kuchyň spojená s obývacím prostorem, jídelní stůl a krásně řešené osvětlení. Dětské pokoje nás všechny nechaly docela chladnými, přeci jen tohle ještě neřešíme, ale věřím, že klukovi by se fotbalově zařízený pokojík moc líbil. Stejně tak růžový pokojík s plyšáky a super křesílkem pro malou princeznu. Mě teda okouzlila ložnice, manželská postel, noční stolečky a extra příjemný koberec s dlouhým vlasem. Zalíbil se mi i kout nahoře na chodbě, představovala bych si tam spíš nějakou skříň nebo knihovnu (protože jinak kromě skříně u vstupních dveří úložné prostory pro dospělé úplně chyběly), ale i takto jednoduše zařízený koutek má něco do sebe.
Pro mě a mé kamarády AI Development zařídili dokonce odvoz autem z Brna do Říčan, veškeré občerstvení od večeře až po snídani, a jelikož to byla party, tak nechybělo ani hodně dobré víno a basy plzniček :) Popravdě jsme to trochu nevychytali s wi-fi připojením, nějak jsme nepočítali s tím, že by tam wi-fi nebyla, takže náš playlist na YouTube zůstal připravený na nějakou jinou party. Ale nevadilo nám to, zachránily nás songy v mobilech a Spotify.

Napřed jsme všichni prozkoumali, jak to všechno v domě funguje. Pohráli jsme si se žaluziemi v pokojích nahoře, které se odtahují a zatahují ovladačem, i s těmi dole v kuchyni, u těch musí mít člověk trochu větší trpělivost, ty se ovládají vypínačem, který musí být pořád zmáčknutý :D Na rekuperační jednotce jsme si nastavili režim party, který nám zajistil pravidelnou cirkulaci vzduchu. Navečer jsme vyzkoušeli i topení v podlaze, což pro všechny z nás, kterým bývá většinou zima od noh i v papučích, byla fakt lahoda. Vyzkoušeli jsme i ovladače na světla v pokojích, ztlumovali a přidávali jsme intenzitu světla.
Bylo nás celkem 12, nicméně všichni jsme v domě nespali, tolik by se nás tam fakt nevešlo. Spalo nás tam sedm a byl to úplně ideální počet. I když jsme počítali, že se aspoň 2 lidi vyspí na gauči, tak jsme brzy zjistili, že to fakt nepůjde, protože gauč rozkládací fakt nebyl. Naštěstí všudypřítomné koberce a spacáky fungovaly na tu jednu noc dobře :) Party to byla relativně dost poklidná, my ani nejsme zvyklí nějak extra pařit, spíš jsme jedli, pili, povídali si a smáli se, to mám nejradši.
Ráno nás pak čekaly naprosto luxusně vypadající i chutnající cupcakes. Na výběr jsme měli ze 3 druhů - ovocný s jahodou, borůvkami a granátovým jablkem, karamelový s Tofifee a čokoládový s Merci. Měli jsme jich nachystaných fakt hodně, nesnědli jsme ani půlku, tak jsme pak aspoň dva nabídli paní s dcerou, které si dům přebíraly, a zbytek si odvezli domů a pak rozdali kolegům v pondělí v práci.

Musím říct, že slunečná rána v kuchyni mají něco do sebe, jak to měkké světlo proniká přes žaluzie, je to krása! Já jsem šla ještě obhlídnout zahrádku, na které už jsou vysazené nějaké skalky. Shodli jsme se, že by nám vyhovovala spíš rovná zahrádka, hlavně s přihlédnutím k tomu, že ten prostor není moc velký. Úplně jsme si představovali, jak si tam zařizujeme nějaké venkovní posezení a grilujeme něco dobrého! No a pak už nás čekal akorát lehký úklid (bylo super jenom nahodit myčku a o nádobí se tak skoro nestarat), předání domu a cesta do Brna.
Kdybych to měla zhodnotit, jsem za takovou zkušenost hrozně ráda. Nikdy jsem nebyla vesnický člověk, co by nejradši měl velký dům a bydlel mimo město. Od malička jsem zvyklá na byt a život ve městě, což rozhodně nechci měnit, možná až v pozdějším věku. Ale má to něco do sebe, hlavně ta možnost být venku, pěstovat si něco málo na zahrádce a pořádat grilovačky. Navíc Říčany nejsou od Brna zas tak daleko, dokážu si představit dojet autem do Starého Lískovce, auto tam nechat a po Brně se pohybovat MHD.

Za sebe a všechny kamarády moc děkuju firmě AI Development za zařízení takové super akce. Doufám, že se vám moje fotoreportáž líbila a pokud pokukujete po bydlení (nejen) v Brně, mrkněte na jejich Facebook nebo Instagram, kde mají plno fotek a informací ke všem svým projektům. Do komentářů mi dejte vědět, jestli byste chtěli bydlet v domě mimo město nebo jste spíš bytový městský typ jako já :) Mějte se krásně a těším se zase brzy u dalšího článku!

13 komentářů

  1. Teda, to je aspoň spolupráce! Z mého úhlu pohledu mnohem zajímavější než kosmetika, zvlášť pokud tě čtou i starší ročníky, které problematiku vlastního bydlení samy řeší.

    Domek je pěkně řešený, nízká energetická náročnost a vychytávky jako podlahové topení dokážou nalákat. Já jsem taky spíše bytová. Raději než novostavby mám starší byty po rekonstrukci. V novostavbě jsem strávila rok a na můj vkus to bylo až moc moderní bydlení. Pokud bych ale jednou řešila domek, tak určitě spíše novostavbu, právě kvůli nižší energetické náročnosti a jednodušší údržbě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, to rozhodně! Mě samotnou už kosmetika zas tak nebaví, tak jsem ráda, že můžu ty články zpestřovat i jinými tématy a tohle mě fakt bavilo prožívat i psát :) Určitě mají něco do sebe domy po rekonstrukci i novostavby. Ono stejně kvůli EU směrnici od roku 2020 musí všechny domy splňovat energetickou náročnost, v tom budou ty novostavby lepší.

      Vymazat
  2. Páni, toto je úplne snová spolupráca. :) A hlavne snový dom, niečo také si viem predstaviť vlastniť. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, to rozhodně! Jsem ráda, že se ti domek líbí, snad jednou něco podobného budeš vlastnit :)

      Vymazat
  3. No dům vypadá nádherně, uměla bych se v něm představit! :D :))
    Blog Everythin Kate

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný dům a Tvůj poutavý komentář - kdybych byla mladší, přemýšlela bych o stěhování :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni to bych byla překvapená i já, zní to jako skvělá příležitost jak se něco dozvědět, strávit čas v příjemné a moderním prostředí s příjemnou společností. :) Domky jsou super nápadem.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. Tyjo, tak to musela být parádní zkušenost :-)! Já sama jsem pořád v jádru "vesničanem",tudíž bydlet v takovém domečku někde u Brna, musí být opravdu jedna velká radost.

    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, informace na téma pasivních domů a bydlení v nich mne také velmi zajímají. Sháním je účastí na různých diskusích k tomuto tématu, ale vcelku se na to musí vynaložit hodně času. Já jsem toho však k této problematice hodně našel také
    tady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, super, že se o to zajímáš :) Tak snad jednou v podobném domku budeš bydlet!

      Vymazat
  8. Tyhle developerské projekty znám a musím říct, že to by pro mě bylo bydlení snů. Hodně teď pokuju tady, jaké nové projekty jsou v roce 2020 k vidění a hodně se mi líbí třeba ty vilky v Třebonicích nebo domy Malvazinky v Košířích.

    OdpovědětVymazat
  9. To byste se tedy divili,kdybyste si jeden z těch domů koupili, stejně jako my, zejména přístup jednatele k uplatňovaným reklamacím je jak z říše pekla. Takže není všechno zlato...

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)