Porto | day second & third

Ahoj, všechny vás moc zdravím u posledního článku před Štědrým dnem, a to u pokračování mého výletu do Porta. Mrzí mě, že se tady neobjevily žádné vánočně laděné články, ale já to prostě už několikátým rokem skrz školu nezvládám, letos to bylo ještě o to hektičtější, když jsem se v prosinci vrátila ze stáže :) Snad vám to nevadí, ono i tak je těch vánočních článků a videí všude plno, že toho v průběhu prosince pak už má člověk i dost.
My jsme sobotu v Portu začali v knihovně Lello, kam si buď můžete koupit lístek online a vyhnout se tak částečně frontě nebo rovnou na místě za 4€. Super je, že ty 4€ se vám pak odečtou z částky za knihu, kterou si tam případně koupíte, ale asi je vám jasné, že to tam je dost předražené, takže zas taková výhra to není.

Pro ty, kdo by o tomto místě neslyšeli a nepoznali to z první fotky hlavně, tahle knihovna měla údajně inspirovat J. K. Rowlingovou k napsání Harryho Pottera. Rowlingová v Portu nějakou dobu žila a jo, musím říct, že jsem se uvnitř cítila úplně jako v Bradavicích :)
Hned u Livraria Lello se nachází takové super vyvýšené místo, kde je i bar / kavárna, tak jsme si tam dali kafe s výhledem na Torre dos Clérigos, zvonici, která je pro Porto typická a jde vidět z mnoha vyhlídek díky své výšce. Ze zvonice samotné je prý pěkná vyhlídka, ale na tu jsme se vykašlali, nebylo tolik času a nechtělo se nám platit :)

Pokračovali jsme tedy před most zase pěkně do Vila Nova de Gaia, na druhou stranu řeky Douro. Náš cíl: užít si ochutnávku portského vína přímo v jednom z četných sklípků, kde se portské vyrábí.
Nutno podotknout, že počasí nám opět nesmírně přálo, přes poledne bylo na sluníčku teplo na tričko s krátkým rukávem!

Pro ty, co se chtějí vyhnout neustálému stoupání a klesání z kopce do kopce, je tu možnost svézt se lanovkou zvrchu mostu dolů k vinným sklípkům nebo samozřejmě naopak. Součástí jízdenky na lanovku je i poukaz na jeden vzorek portského v jednom konkrétním sklípku, jehož jméno bylo dlouhé a nepamatuju si ho. No a jelikož za Tomem byli rodiče a lanovkou všichni jeli, přišli jsme si díky tomu na čtyři tyhle poukazy a nejvíc za to děkovali :))
Na oběd jsme si zašli do místní tržnice na bifanu, v podstatě kousky vepřového masa v takové šťávě, to celé v housce a k tomu buď hranolky nebo chipsy jako jsme měli my. Musím říct, že portugalská kuchyně je fakt hodně tučná a nezdravá, ještě horší než ta česká, což je teda co říct! Potom to portské víno bylo super tečkou, ochutnali jsme jak Ruby, tak Tawny, obě nejznámější odrůdy. Mně tedy chutná víc Ruby, které vám?

Mrkli jsme i na známý street art od portugalského umělce, který tvoří z odpadků zvířecí motivy a chce tím upozornit na ekologické problémy a udržitelný rozvoj. Psala o něm Weef na svém Instagramu, tak můžete mrknout, pokud vás to zajímá ;) Potom jsme došli pěšky na místo, odkud odjíždí historická tramvaj směrem na pláž, do čtvrti Foz, zaplatili si 3€ za jízdu a těšili jsme se na oceán.
Dlouhou procházkou jsme došli až na Matosinhos, k majáku, okolo kterého byla spousta rybářů, viděli jsme i pár chycených ryb a náhodou jsme potkali jednu Tomovu spolužačku, co je v Portu taky na Erasmu a je ze Slovenska. Zrovna měla taky návštěvu, tak jsme pokecali a bylo to fajn.

Postupně zapadalo sluníčko a já jsem byla ve svém živlu, hrála jsem si se světlem, kompozicí a fotila a točila jsem, co to šlo. Třeba jako tahle fotka s tou plachetnicí? Velká pecka, miluju <3
Nebo tato se starou opuštěnou pevností, to už bylo sluníčko skoro za horizontem. Bylo to nádherný a romantický :) Viděli jsme i několik surfařů (Tom to byl zkusit na začátku svého pobytu a prý super, tak snad se k tomu taky jednou dostanu), šli jsme si koupit ještě éclairs do jedné z poboček éclair shopu, byly naprosto výborný! Pak už jsme šli na metro a jeli domů povečeřet a připravit se na večerní akci, kdy jsme šli s Tomovými kamarády do jednoho ze dvou nejznámějších barů - Adega - abych taky poznala noční život :)
V neděli jsme tím pádem vstávali hodně pozdě, a jelikož jsem chtěla ještě jet do Primarku a do Parfois, kde jsem si pořídila novou zimní parku a novou černou kabelku za super ceny (30€ a 20€), z památek už jsme toho moc nestihli. Ale mrkli jsme se ke Casa da Musica, jehož architektura je hodně zajímavá a celá ta budova nejde normálním foťákem vyfotit. Uvnitř je i fajn kavárna, kde jsme dali kávu a pak se vydali ještě do zahrad u Křišťálového paláce.
Tam vás kromě volně se pohybujících pávů (kterých ale rozhodně není tolik jako u nás v Podzámce v Kroměříži) a samotné budovy "Křišťálového paláce", která měla sloužit jako hokejová hala (haha Portugalsko a hokej, vtipné), čeká i místo s fajn výhledem na Douro a extra vysokými palmami.
Je to zkrátka pěkný park na nedělní procházku. Nám už nezbývalo moc času, takže jsme jeli domů pro moje věci a pak už na letiště. Porto ve mě zanechalo super dojem, naprosto rozumím Francouzům, že tam moc rádi jezdí na dovolenou - je tam teplo, levno a Porto je město se specifickým šarmem. Moc ráda se tam jednou vrátím, spojila bych to i s návštěvou Lisabonu, i když jsem ze všech možných stran slyšela, že Porto je krásnější než Lisabon, chci se o tom sama přesvědčit :)

Jak se vám další cestovatelský (a na dlouhou dobu zatím poslední cestovatelský) článek líbil? Byli jste někdy v Portu nebo jinde v Portugalsku? Budu se moc těšit na vaše komentáře a hlavně vám všem přeju nádherné prožití vánočních svátků, hodně nožky nahoru a užívejte hlavně tu pohodu, žádné stresy nejsou povoleny ;)

2 komentářů

  1. Krásné a veselé Vánoce!
    Skvělý článek, tyhle zbožňuji. Zase jsem díky fotkám viděla něco nového a nalákala jsi mě na další zemi, do které bych se chtěla osobně podívat.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotky, už mě zase chytá cestovací nálada :) Věřím, že jste si to s Tomem moc užili.
    PS: Všechno nejlepší do nového roku :)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)