Wandering in Krakow #1

Ahoj! Výlet do Krakova byl pro nás výjimečný a nový hned v několika ohledech. Tak zaprvé jsme jeli s Polskibusem, polským dopravcem, který je známý svými šíleně nízkými cenami jízdenek. Cesta z Brna do Krakova a zpátky nás tak oba dohromady vyšla na 500 Kč. Jako pardon, ale to je skoro levnější než jedna cesta do Prahy! Po naší zkušenosti musíme konstatovat, že tento dopravce rozhodně není tak spolehlivý jako Regio Jet, protože jak v Brně, tak v Krakově měl zpoždění, a když se vám nikde neukazuje, že by nějaký takový bus vůbec měl jet, tak jste docela na nervy... Ale za tu cenu se není čemu divit, ani tomu, že nás po cestě dvakrát někdo vytroubil. No, Poláci jako řidiči, co k tomu dodat :D Druhé "poprvé" pro nás bylo ubytování přes AirBnb, vždycky jsme o tom jen slýchali od ostatních, tak jsme to tentokrát sami zkusili. A bylo to skvělé. Byteček 10 minut pěšky od centra, nádherný, moderní, uklizený, s milým hostitelem a masážní sprchou s možností pustit si v ní rádio. A cena? 780 Kč za noc za oba, zůstávali jsme dvě noci. Kdybyste o tom uvažovali, TOHLE je pokoj, kde jsme byli. A když se zaregistrujete na AirBnb přes TENTO odkaz, dostanete slevu na vaše první ubytování a já taky dostanu nějaký ten kredit na další cestu :) Další věcí, kterou jsme zkusili poprvé, bylo objevování města ze sedla půjčeného kola, ale o tom později. No a taky jsme si tak trochu zapomněli vyřídit pojištění do zahraničí, ale pšššt.

Po příjezdu a ubytování se jsme hned vyrazili objevovat město a nezačali jsme nikde jinde než na hlavním náměstí, které se jmenuje Rynek Glówny. V jeho středu se nachází budova známá jako Sukiennice, která funguje jako takové tržiště. Uprostřed po celé její délce najdete stánečky, kde se prodává všechno možné.

Kostel Mariacki na náměstí je nádherný a celému Rynku dominuje.
Přes Plac Szczepanski (Štěpánské náměstí) jsme se pak vydali do Bunker Café, zrelaxovat se a dát si pívo (Tom) a frappé (já). Po cestě jsme potkali tohle rozkošné kolo, které mělo sedátko potažené látkou s plameňáky. How cute is that?!



Tom si našel "svou" ulici, a tak má u ní dost podobnou fotku jako já u "své" ulice v Budapešti. Schválně to můžete porovnat - TU je článek, který fotku obsahuje :)
Kolem Floriánské brány jsme přes tohle krásné prostranství prošli až k Barbakanu a došli jsme k fontáně v parku Planty. Ten park je výjimečný tím, že je kruhový a obíhá tak celé historické centrum Krakova dokola. To se nám fakt líbilo, že to mají tak ohraničené.

Druhý den jsme si pujčili již zmíněná kola, a to konkrétně v Krk bike rental na ulici sv. Anny (jo, mám ulici i v Krakově). Se studentskou slevou nás dvě kola půjčená na celý den (10-21hod) vyšla na 90 zlotých, což je 580 Kč. Ze začátku to vypadalo, že moc daleko nedojedeme, kola totiž mají široká řidítka, košík vepředu, pouhé 3 převody, to dámské brzdí pohybem šlapadel dozadu, a jsou hrozně těžká. Ale jakmile na ně nasednete, jede to skoro samo, sedlo to má hrozně pohodlné, že jsme skoro ani po tom celém dni necítili, že by nás bolel zadek.
Nejprve jsme zamířili ke královskému hradu Wawel, kola jsme tedy museli nechat před komplexem, dovnitř se může jenom pěšky. Prošli jsme to kolem oválné věže a domečků s břečťanovou stěnou, to miluju.


Vyfotili jsme pár fotek, vypili skoro celou zásobu vody a šli se na chvilku schovat do stínu. No jo, jedem na dovolenou skoro v půlce září, abychom nechytli takové vedro jako loni v Itálii, a ono stejně svítí jak o život :D

"A mám to i s papežem!" prohlásila jsem vítězoslavně po vyfocení této fotky. Wawel je fakt nádherný a pro ty z vás, koho to zajímá, určitě stojí za to jít i dovnitř na prohlídku.
My jsme pak zamířili do židovské čtvrti Kazimierz, ale řeknu vám, že dostat se tam byl celkem porod. Všude samé zákazy vjezdu! Při toulkách jsme ale narazili na tento zajímavý židovský street art.

Nakonec jsme dojeli k synagoze, viděli jsme i svatebčany a dovnitř jsme jen nakoukli, zrovna tam probíhala mše. Vlastně ve všech kostelech zrovna probíhala mše, když jsme tam chtěli jít :D
No a to už byl čas na oběd. Na internetu jsme si našli článek s tipy na levné a autentické jídlo, a tak jsme najisto zamířili do Chederu, což je židovské bistro / kavárna. Na doporučení jsme si dali Mezze, takový talíř se 6 dipy a jejich speciálním chlebem - 25 zlotých pro oba (uvidíte ve vlogu). A zkusili jsme i izraelskou kávu servírovanou v konvičce - 12 zlotých / 350 ml. Byla hodně kořeněná, plavaly tam kusy pomerančové kůry, určitě tam byl i skořice, hřebíček, apod. Popravdě se to bez cukru nedalo pít, s cukrem už to bylo ok, ale hodně silné. Každopádně to byl super kulinářský zážitek, to bychom v Brně jen tak neochutnali :)

Tady pro dnešek skončím, těšte na druhý díl našich toulek po Krakově a pro ty z vás, co raději koukají na záběry, budu mít samozřejmě i vlog. Tam uvidíte i záběry z našeho bytu a spoustu dalšího, co se na fotky nevešlo. Jak se vám tento článek líbil? Byli jste také v Krakově? Nebo někde jinde v Polsku?

3 komentářů

  1. Těším se na pokračování. :) Fotky jsou skvělé a náhodou to tam mají pěkné :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  2. oooo, těším se na vlog ;) Je vidět, že jste si to řádně užívali. Krakov je opravdu tak krásný, jak se o něm říká!

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky, v Krakově jsem byla studovala jsem polštinu, takže to byla nutnost :D, město je to nádherné a moc ráda se tam vracím. Ale Varšava je hezčí :D.
    Můj blog: Beauty by K.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)