Caramel au beurre salé

Všem přeji krásný den a mým čtenářkám ženského pohlaví ještě krásnější, užijte si to dnes, dámy :) V Brně celé dopoledne hustě sněžilo, teď už to je skoro roztáté, ach jo, to počasí si fakt dělá, co chce. Naštěstí mě to nemusí nijak znepokojovat, jsem celý den doma a sedím u bakalářky. Včera jsem byla za svou novou vedoucí, vypadá to, že to bude super změna a dotáhneme to spolu do zdárného konce. Ještě je do 22. dubna čas, ale jak se znám, budu nervit už dva týdny předtím :D No nic, jdeme na dnešní článek, o který jste si na instagramu hodně psali.

Po milionech let jsem pro vás nafotila a sepsala recept, a to ne jen tak ledajaký. Slaný karamel. Tohle slovní spojení je poslední dobou skloňováno všude po internetu a tato původně bretaňská pochutka nabývá na popularitě. Já ho poprvé ochutnala právě v Bretani, když jsem byla v Rennes na erasmu. Nejprve mi to přišlo divné, přeci jak může být něco sladkého zároveň slané? A na tuto otázku se mě ptá i spousta známých, kterým o božské chuti slaného karamelu vyprávím. Věřte mi, že to spojení vážně funguje a je dokonce dokonalé. Sklenička slaného karamelu stojí v bretaňských supermarketech minimálně 3-4 eura, u nás v Česku ho seženete málokde, ale třeba v Tescu v řadě Finest za něj dáte podobné peníze (pokud na něj nenarazíte ve výprodeji za 25 Kč jako my). Proč ale utrácet, když jeho výroba není nijak složitá? Pokud vás to zaujalo a chtěli byste si karamel vyrobit doma, čtěte dále :)

Na karamel budete potřebovat 200 gramů krupicového cukru (tedy aspoň já dávám krupicový, možná to s moučkovým půjde taky, ale přijde mi, že moučkový by se mohl snáz připalovat), 90 gramů změklého másla, 125 ml smetany ke šlehání (větší půlka klasického kelímku, který má okolo 200g) a malou lžičku soli. Recept jsem převzala od Vendy Jirmannové a osvědčil se mi, díky!

 Cukr si odvážíme, nejlépe na gramové váze, co vám to zváží přesně (já tuto od Tupperware dostala od babičky k Vánocům, díky babi!).
 Máslo také odvážíme a necháme ho změknout, mezitím, co budeme karamelizovat cukr.
 Připravte si ještě nějakou pěknou nádobku, do které pak karamel budete lít a uchovávat ho.
 Cukr si vysypeme na rozehřátou pánev (dělejte to na mírném plameni, cukr se moc rád připaluje) a občas ho promícháme. Po chvilce uvidíme, že už se uprostřed pánve přichytává a rozpouští se. Po čase se začnou dělat zabarvené hrudky, ty se následně budou rozpouštět do hnědavé tekutiny. Trvá to, takže buďte trpěliví :) Důležité je pořád míchat, na to nezapomínejte!
Nechte hrudky zcela rozpustit, potom přijde na řadu přidání másla. Pozor na to, že karamel začne dost prskat a bublat, opět je potřeba pořádně míchat a počkat, než se máslo úplně rozpustí. Nedělejte si hlavu s tím, že se máslo zcela nespojí s karamelem, to nevadí.
 Nakonec přilijeme smetanu, která by neměla být úplně studená, aby se vám to celé nesrazilo. Takže ji nechte odstát v pokojové teplotě a potom teprve přilijte do směsi. Opět to celé začne mohutně bublat, takže míchejte a míchejte, dokud nebude všechno spojené do sebe. Ještě to minutku nechte probublávat, pak vypněte hořák a pánev odstavte. Přidejte lžičku soli a máte hotovo. Teď už stačí karamel jen přelít do nádobky a nechat ho pořádně vychladnout. Na to pozor, v žádném případě ho v žádné fázi přípravy neochutnávejte!!! Hrozně pálí a spálili byste si jazyk takovým způsobem, že byste si na hotovém slaném karamelu ještě dlouho nepochutnali.

Připravte se na to, že rozpuštěný cukr se bude dost lepit na vařečku. Pánvičku nechte odmočit v horké vodě i s vařečkou, cukr se krásně rozpustí a nádobí už pak v pohodě umyjete :)

Na závěr pár tipů, kam karamel přidat nebo co s ním udělat. Nejčastěji si ho dávám ráno do ovesné kaše místo cukru, chutná mi to o level víc. Zkuste ho namazat na palačinky místo nutelly nebo marmelády, uvidíte, že se po takových palačinkách budete moci utlouct ;) Já jsem si z Bretaňe přivezla i mini kuchařku s recepty právě se slaným karamelem, zatím jsem zkoušela jenom tyto čokoládové fondány, velká dobrota. Rozhodně vyzkouším i nějaký cheesecake, vlastně jsem dělala i takové vrstvené cheesecakes do skleničky podlě nějakého receptu z Laskominy od Maryny. Co dodat, slaný karamel je velká dobrota a zdokonalí snad všechna sladká jídla :)

Napište mi, jestli už jste ho někdy ochutnali a v čem? Pokud ne, zaujal vás tento recept a vyzkoušíte si ho udělat doma? Pokud ano, určitě mi pak pošlete fotku nebo mě označte na instagramu, budu moc ráda :) Těším se na vaše komentáře!

9 komentářů

  1. Mňaaaaam!!! Tak to si někdy uvařím! Slaný karamel jsem chutnala v cookies sušenkách z londýnského tesca a mohla jsem se po nich utlouct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím! Určitě to zkus, jen je potřeba být trpělivá u toho karamelizování cukru, to trvá fakt nejdéle :)

      Vymazat
  2. Neochutnala jsem ho zatím Ani, ale nalákala jsi mě :) Mohla bych doma připravit a aspoň si okořenit snídaně

    OdpovědětVymazat
  3. Už jen podle ingreciencí to vypadá skvěle. Karamel je vždycky mňamka

    OdpovědětVymazat
  4. To je super, určitě z toho bude i dobrá zmrzlina, zkoušeli jsme od Angelato zmrzlinu se slaným karamelem a byla božská! Ani a jak to asi tak dlouho vydrží? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, díky za tip, spojit tohle se zmrzlinou bude pecka! Minule jsem karamel vyráběla zhruba dva týdny před Vánoci a vydržel až do půlky února cca, takže klidně ty 2 měsíce vydrží, pokud se do té doby nesní, což nazaručuju :)

      Vymazat
  5. tak to musím zkusit. myslím, že do kávičky to bude mňamka.

    OdpovědětVymazat
  6. Slaný karamel? Tak ten jsem ještě nikdy nejedla. Recept mě zaujal, tak třeba někdy vyzkouším. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  7. Slaný karamel jsem zkoušela jen v cukrárně a byl výborný.. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)