Antique Rome & the city of Vatican

Ahojte! Tak se nám konečně ochladilo, což je příjemnou změnou po těch vedrech, už toho bylo dost a musím se přiznat, že už se moc těším na podzimní módu. Už jsem stihla jít do školy pro potvrzení o studiu a zařídit si novou šalinkartu, mám sestavený rozvrh na následující semestr (jupí, konečně jenom út-čt!!!), ale jsem ráda, že začínáme až 21.9. :) Doufám, že vy, co už do školy chodíte, to zvládáte v pohodě a my vysokoškoláci si ještě užijeme zbytek volna. Mějte se krásně!

 Naši prohlídku jsme začali cestou metrem na stanici Ottaviano a došli jsme pěšky k branám do Vatikánu. Když jsme vstoupili na TO náměstí, tajil se nám dech, takovou nádheru jen tak nevidíte! Stoupli jsme si do fronty na vstup do baziliky sv. Petra, která je naštěstí zdarma. Kdybyste chtěli jít do Sixtinské kaple, musíte si koupit lístek do všech vatikánských muzeí, pro studenty je to za 9€, pro dospělé za 18€ mám ten dojem.

 Bazilika sv. Petra nás ohromila svou velikostí a přemýšleli jsme, jak to v té době sakra mohli postavit z takových obrovských kamenných kvádrů...
 Trošku větší oltář, tak pro slona :D


 Po stopách Roberta Langdona poprvé, kdo jste četl nebo viděl Anděle a démony, určitě při pohledu na tuto fotku budete vědět :)
 Vatikán jsme opustili plní dojmů a pokračovali kolem Andělského hradu přes Andělský most směrem do centra Říma.
 Na Piazza Navona jsme obdivovali všechny tři fontány, co se tam nachází.
 A pak už jsme pokračovali k Pantheonu, vešli jsme i dovnitř...
 ... a spatřili boží světlo :) Ne ale vtipné je, že mají v zemi normálně malé kanálky, které odvádí dešťovou vodu, když dovnitř prší.
 Velká škoda, že fontána Di Trevi je zrovna v rekonstrukci, nemohli jsme si tam tedy hodit žádné penízky. A teď si tak říkám, že když to kvůli rekontrukci vypouštěli, museli z tama vysbírat slušnou sumičku :D
 Od fontány jsme pokračovali na Španělské náměstí a ke Španělským schodům, tam jsme si dali pauzu na oběd a šli si sednou na pizzu. Já volila klasiku margheritu a Tom si dal capricciosu. Všechno to uvidíte ve vlogu :)

 Odpoledne jsme se mrkli k římskému Kapitolu, to je taky stavba jako kráva, fakt obrovské!
 U Kapitolu najdete i mini sochu vlčice Rei s Romulem a Remem.
 Kolem Forum Romanum, základů starověkého Říma, jsme pokračovali dál a dál...
 ...až se před námi majestátně tyčilo ono slavné Koloseum. Koupili jsme si lístek dovnitř spolu s vstupem do Palatina a Fora Romana, za 7.50€ pro studenty.

 Moje nová úvodka na Facebooku <3
Vevnitř jsme strávili spoustu času dumáním nad tím, jak to všechno vybudovali a jak to mohlo fungovat. Vespod vidíte ty podzemní systémy, no pecka. K večeru už jsme se vydali zase zpátky na metro a k autobusu a pokračovali dalších asi 400 km směrem na sever k Benátkám.

Ale o tom zase příště! Napište mi, jestli jste v Římě byli a jak se vám tam líbilo. Nás tedy uchvátil moc, rozhodně jsme tam nebyli naposledy, protože jeden den na to město vážně nestačí :) Těším se na vaše milé komentáře!

9 komentářů

  1. Vatikán je môj sen, neviem prečo ma to tam tak veľmi láka :) Určite si odložím tvoj článok na neskôr ako menšieho sprievodcu, keď budúci rok pôjdeme aj my :)
    Inak - Perfektný blog ♥ Hneď sa aj pripájam medzi tvojich sledovateľov :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zase moc krásné fotky! Úplně mě lákáš nasednout na libovolný prostředek a vyrazit na cesty :))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný fotky, předposlední se mi líbí nejvíc :)
    Heč, my začínáme až 29. září, rozvrh mám taky sestavenej a jsem spokojená, aspoň pátek mám volnej :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsou opět parádní fotky! :))) Já jsem tam nebyla, ale ráda bych se podívala :)

    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  5. super fotky, raz by som všetky tieto talianske pamiatky chcela aj ja pobehať :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto úžasné fotky :) Stala jsem se pravidelnou čtenářkou a budu ráda, pokud se staneš mou :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  7. znova krásne fotky :) bazilika sv. Petra sa mi tiež veľmi páčila. škoda, že ste si nevyšli hore do kupoly, je odtiaľ naozaj krásny výhľad na mesto a takisto aj do vnútra baziliky.

    OdpovědětVymazat
  8. Rim je na mem cestovnim wishlistu a doufam, ze se tam brzy podivam. Vypada moc krasne.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)