Francouzská kosmetika Lamazuna



Ahojte! Po delší době přicházím s ryze kosmetickým článkem, jelikož mi byla nabídnuta příjemná spolupráce s eshopem econea.cz, který sama ráda využívám k nakoupení udržitelných produktů. Konkrétně jsem si mohla vybrat několik produktů od francouzské značky Lamazuna, kterou jsem doposud neznala, ale ihned mi začala být velmi sympatická. Francouzský původ + udržitelnost + rozkošné papírové obaly + zajímavé kosmetické produkty = potenciální love brand. Tak se pojďme společně podívat na to, které produkty jsem si vybrala a jak jsem s nimi zatím (ne)spokojená.

Tuhá zubní pasta šalvěj a citrón

Na první pohled jakési divné lízátko/cukrátko na špejli, ve skutečnosti tuhá zubní pasta, která nahradí 2 běžné tuby. Obsahuje kokosový olej, který je antibakteriální, odstraňuje zubní plak, léčí afty a také bělí zuby. Spousta lidí ho používá samotný na dočištění ústní dutiny. Dále svými antibiotickými, protivirovými a protizánětlivými účinky přispívá šalvěj lékařská, uhličitan vápenatý je pro své abrazivní účinky oblíbenou součástí zubních past a citrón přispívá k osvěžující chuti pasty. Pozor na to, že neobsahuje fluorid - pokud máte zuby náchylné ke tvorbě kazů jako já a jsou vám doporučeny pasty s vyšším množstvím fluoridu, tohle nebude to pravé ořechové...

Pasta se používá tak, že kartáček na zuby namočíte do teplé vody, několikrát jím přejedete po povrchu cukrátka a čistíte. Produkt je pak vhodné skladovat na nějakém tácku nebo v skleničce, případně v Lamazuna dóze, díky které se na pastu nepráší (a kterou jsem si objednala také).

Moje dojmy bohužel nejsou bůhvíjaké. Pasta mi nesedla svou příchutí, přijde mi dost hořká. Ani konzistencí, respektive způsobem nanášení - přejíždění po povrchu mi nefungovalo tak, jak bych si představovala, tak jsem přistoupila k ukusování malého množství pasty. Ale ani tak mě to neohromilo, pasta vůbec nepění a já v tomto případě asi nejsem ochotná se pěnění klasických zubních past vzdát, mám pak totiž pocit, že zuby nemám dobře vyčištěné. Nicméně jsem přišla na dobrý způsob, jak si využít, a to při používání jednosvazkového kartáčku, kterým si dočišťuji špatně dostupné zadní zuby. Běžně ho používám jen tak, bez pasty, takže proč nevyužít tuhle tuhou pastu právě takovým způsobem. Pasta má 17 gramů a stojí 175 Kč.


Skleněná dóza na tuhou kosmetiku

Rovnou tady společně s pastou zmíním tu skleněnou dózu, která se kromě skladování pasty dá využít i na (téměř) všechny Lamazuna tuhé produkty. Schválně píšu téměř, protože tuhý šampón do ní nenacpete, alespoň ne ze začátku, má moc velký průměr. Ale to mně osobně nevadí, protože na tuhé šampóny mám jinou dózu, tuto jsem si objednávala primárně na tu tuhou pastu. Díky průduchům v hliníkovém uzávěru mohou tuhé produkty pohodlně vyschnout, v případě pasty jedním z průduchů prostrčíte dřívko. Dóza je vhodná i na cestování, díky silnostěnému sklu by toho měla vydržet hodně. Stojí lidových 65 Kč.

Tuhý šampón pro normální vlasy s habešským olejem

Receptura s jílovými minerály (kaolinit), šetrnými tenzidy, slunečnicovým a habešským olejem bohatě pění, působí proti zacuchávání a chrání vlasy před nepříznivými vlivy a vysušováním. Jeho čisté složení neobsahuje žádné sulfáty a podobné pochybné látky, a jeden puk nahradí nejméně dvě lahvičky klasického tekutého šampónu.

Pukem stačí ve sprše po vlasech několikrát přejet, na vlasech se vytvoří bohatá pěna. Vlasy se proasírují a opláchnou, tak jak je člověk zvyklý (což já na tuhé šampóny zvyklá jsem). Pokud s přírodními šapóny téměř začínáte, můžete mít během prvních pár umytí pocit, že se šampón z vlasů špatně vymývá - v takovém případě pomůže octová voda na závěrečný oplach.

Tuhý šampón úžasně voní po pralinkách, pění naprosto dostatečně a i když jsem měla po prvních dvou umytích pocit, že vlasy zůstaly lehce mastné, od třetího umytí už tento pocit zmizel a moje hříva je skvěle umytá :) Ze všech Lamazuna produktů je tento rozhodně můj největší favorit. Šampón má 70 gramů a stojí 205 Kč.




Oriculi zero waste čistič uší z bukového dřeva

Minimalistická tyčinka z francouzského bukového dřeva, ošetřená pouze lněným olejem, plnohodnotně nahradí klasické jednorázové "uchošťoury". Navíc je tak věrná, že vydrží dlouhé roky, klidně i celý život. Na rozdíl od vatových čističů uší, s Oriculi totiž čistíte pouze ušní okolí, a nehrozí tak poškození sluchu zatlačením ušního mazu příliš hluboko do ušního kanálku. Malé, ale chytré udělátko má původ v Japonsku a v Číně, kde ho používá snad úplně každý. Zakoupením této tyčinky přispějete k zasazení více než 100 nových stromů ve francouzských lesích.

Koncem tyčinky jemně obkružte vnější "vchod" k ušnímu kanálku, ale nezajíždějte tyčinkou dovnitř! Ušní maz je pro uši zdravý, ochraňuje totiž ušní bubínek. Čistěte proto pouze maz, který je viditelný zvenčí. Oriculi takto používejte jednou až dvakrát týdně. Po vyčistění lze tyčinku otřít hadříkem nebo opláchnout teplou vodou, případně přírodním mýdlem. Po nějaké době lze tyčinku opětovně ošetřit vrstvičkou oleje, aby byla lépe chráněná proti vlkhosti v koupelně, čištění vodou apod.

Já už klasické uchošťoury déle nepoužívám, stejně už se ty jednorázové, nerecyklovatelné, nesmí vyrábět a prodávat. Snažím se čistit si uši koncem osušky ve sprše a funguje to docela dobře. Ale na tohle udělátko jsem byla fakt zvědavá a musím říct, že funguje skvěle. Taková malá, praktická věcička a jakou službu udělá! Stojí 73 Kč a pokud si ho koupíte, všimnete si, že má kromě značky vygravírovaný ve dřevě motiv - moje má siluetu hory, ale můžete dostat i mušli, vlajku, list nebo květ. Tyčinky se dávají do krabičky náhodně, takže je to jako bonboniéra - nikdy nevíš, co si vytáhneš :)




Pilník na nehty z přírodního kamene

Oboustranný pilník z přírodního kamene, původem z francouzských Pyrenejí, zaoblí nehty do kýženého tvaru, podpoří jejich růst a dopomůže, aby zůstaly zdravé a dobře vypadaly. Hladká plocha drápky krásně nablýská a texturovaná strana je intenzivněji zabrousí. Pilník je ručně vyroben ve Francii a co víc! Zakoupením tohoto pilníku přispějete na podporu posledního francouzského výrobce přírodních brusných kamenů.

Před pilováním je třeba mít vysušené ruce, případná vlhkost totiž přispívá k štěpení nehtů, což nechcete. Doporučuje se začít pilovat nejdříve boční strany nehtů a postupovat směrem do středu. Po každém použití by se pilník měl vykartáčovat pro prodloužení jeho životnosti.

Doposud jsem používala skleněný pilník, se kterým jsem velmi spokojená, ale na tento kamenný jsem byla opravdu zvědavá. Myslela jsem si, že nehty nedokáže zapilovat tak dobře, jako ten skleněný, což se mi potvrdilo. Spíše tu plochu nehtu po zastříhnutí dorovná, jemně obrousí a uhladí. Ale pokud jste třeba zvyklé si nehty ani nestříhat, jen jejich délku korigujete pilováním, tak to tenhle kamenný pilník nezvládá. Já jsem nicméně spokojená - nehty si zastřihnu do požadované délky a pilníkem je jenom dorovnám a uhladím. Stojí 315 Kč a hned po šampónu je to můj druhý nejoblíbenější Lamazuna produkt.





Který z produktů vás zaujal nejvíce a také byste ho rádi vyzkoušeli? Znali jste již značku Lamazuna, ať už sami z Econea nebo z recenzí jiných blogerek? Kromě toho, co jsem zkoušela já, mají v nabídce ještě například tuhé deodoranty, odličovače, kakaová másla, mýdla na holení a čištění obličeje, menstruační kalíšek a dokonce tuhé parfémy. Dejte mi vědět do komentářů, co byste vyzkoušeli vy, jako vždy se na vaše komentáře moc těším. Děkuju vám za přečtení článku, eshopu Econea za možnost milé spolupráce a zase příště se budu těšit u dalšího článku! :)

8 komentářů

  1. Značku tejto kozmetiky som už po prvýkrát zachytila na inom blogu a okamžite ma uchvátili ich nádherné obaly :) Vybrala si si veľmi zaujímavé produkty, tuhý šampón vyzerá veľmi dobre :)
    What a fancy world

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obaly mě taky zaujaly na první dobrou :) Mockrát děkuju za komentář!

      Vymazat
  2. Vypadá to na fajn produkty, hlavně že ti vyhovují a super tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Značku vidím poprvé a musím říct, že mě docela zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto kosmetiku vůbec nezná, ale musím říct, že mě stejně jak Mišku zaujala :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to jsem ráda, Kači. A moc děkuju za tvoje pravidelné komentáře :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)