Series-o-holic #7

Ahojte! I když už je jaro dost cítit ve vzduchu, venku se zas tak dlouho ještě bývat nedá a jak známe zimu, jen tak se nebude chtít vzdát. A nápad zachumlat se do peřin a pustit si díl nebo dva oblíbeného seriálu je dobrý snad za každého počasí :) Já jsem si uvědomila, že jsem s vámi tipy na seriály nesdílela už dost dlouho, a mám jich tolik, že to vydá hned na dva díly téhle mojí série. Dnes si dáme tedy první pětici a někdy v přístích měsících se těšte na dalších pět tipů!

zdroj

Mr. Robot

Tento seriál z prostředí hackerského světa není žádnou novinkou, první série vyšla již v roce 2015 a čtvrtou sérií byl Mr. Robot ukončen v roce 2019. My jsme se na všechny díly s Ramim Malekem nicméně podívali až teď nedávno a rozhodně nelitujeme. I když se nám konec úplně nelíbil (a hlavně jsme měli problém ho plně pochopit), celý seriál jsme si moc užili. Elliot je velice šikovný hacker, který se s pomocí své sestry Darlene a dalších postav snaží pomocí hackování omezit nadvládu horního procenta populace, které má až příliš velkou moc. Do toho bojuje se sociální fobií a psychickými problémy, od sezení za počítačem se postupně zaplete do mnohem závažnějších zločinů. Na zbytek se podívejte sami, nudit se určitě nebudete :) A podle různých recenzí je děj seriálu docela autentický, co se týče všech těch kódovacích a hackerských záležitostí.



zdroj

Kaštánek

I když název seriálu zní hezky, možná až skoro pohádkově, nenechte se zmást. Jedná se o severské krimi, náš nejoblíbenější žánr :) Je to jeden z novějších seriálů z dílny Netflixu, má jednu řadu o šesti dílech. U brutálně zavražděné mrtvoly se mimo jiné najde figurka z kaštanů, která pak dvojici detektivů provází i v dalším ději a rozplétání případu zmizení dcery známé dánské političky. Kdo je záhadný vrah (Kaštánek) a podaří se dceru nakonec najít? Zárukou kvality Kaštánka je fakt, že scénář pochází od tvůrců Mostu a vychází z knižní předlohy (kterou si plánuju jednou určitě přečíst).



zdroj

Chalífát

Opět minisérie, opět Skandinávie, tentokrát osm epizod a Švédsko v mrazivém thrilleru z prostředí ISIS. Chálífát vypráví osudy tří žen, které zdánlivě nemají nic společného - matka v prekérní situaci přímo v centru ISIS v Sýrii, švédská studentka a ambiciózní policistka. Plánovaný teroristický útok ISIS na Švédsko ovšem chtě nechtě svede jejich osudy dohromady. Tenhle seriál má všechno, napětí gradující od prvního dílu až do konce, autentickou (a hodně ponurou) atmosféru, šokující zvraty, ... Asi v něm nenajdete oblíbenou postavu, ale stejně to je za mě jeden z nejlepších seriálů, co jsem viděla. Donutí vás být sakra vděční za to, že žijete v Evropě, respektive v ČR. Doporučuju nedívat se na to, pokud jste ve špatné náladě, na veselí vám to rozhodně nepřidá. Ale pokud máte tahle témata rádi a ještě jste Chalífát neviděli, směle do toho. A pokud vás vhled do různých náboženství zajímá, můžete zkusit i německou minisérii Neortodoxní a dozvědět se něco víc o Židech.



zdroj

Devadesátky

Pojďme se na chvíli přesunout do Česka, konkrétně do devadesátek, do doby, kdy jsem se narodila. Zkraje tohoto roku vyšel nový český krimi seriál, který popisuje vyšetřování klíčových případů první poloviny 90. let. Je to opět minisérie, šest dílů po cca hodince, která řeší nárůst kriminality v tehdejší době a roli (hlavně pražské) policie. Já se přiznám, že kromě Jonáka a Discolandu jsem o těch dalších grázlech neměla povědomí, takže to pro mě bylo i dost poučné. Kromě super příběhů hlavních postav, na tu dobu fakt precizního vyšetřování a skvělých hereckých výkonů jsem ocenila tu devadesátkovou vlnu - mulety, tehdejší móda, staré Favority, obrovské počítače, ... Myslím, že kdo je devadesátkami osobně ovlivněn, moc si seriál užije. Až mě mrzí, že to je jenom minisérie. Po Pustině po dlouhé době super kvalitní seriál z dílny ČT!



zdroj

Tekutý písek

A na konec se přesuneme opět do Švédska. Tekutý písek je drama z prostředí střední školy, kde se odehraje tragédie, ze které je následně podezřívána zdánlivě vyrovnaná studentka Maja. Restrospektivně se pak dozvídáme o jejím románku se spolužákem Sebastianem a všemu, co tragédii ve škole předcházelo. Děj napínavý jak malý gaťky, do poslední minuty netušíte, jak to celé nakonec dopadne, líčení u soudu je vykonstruované do posledního detailu. Zajímavý je také vhled do životů bohaté stockholmské smetánky. Posuďte sami, já za sebe moc doporučuju :)

4 komentářů

  1. Já akorát postřehla seriál Kaštánek, ale jinak jsem ani jeden film neviděla. Přítel chce spíše filmy. :D a většinou se díváme spolu. Naposled jsme koukali na Podvodníka z Tinderu.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme právě spíš seriáloví a na filmy poslední dobou skoro vůbec nekoukáme. Ale Podvodníka z Tinderu jsme si ujít nenechali, to stálo za to vidět.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Miško, tak snad tě něco z toho zaujalo a třeba na některý seriál mrkneš :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)