Recenze kosmetiky The Ordinary


Ahojte! Vítám vás u dlouho očekávané recenze produktů značky The Ordinary. A protože to bude dlouhé, pojďme bez okolků rovnou na to. Po The Ordinary už jsem pokukovala dlouho, ale vždycky mě odrazovalo zaprvé to, že se produkty musí objednávat ze zahraničí (ale to už jsem během covidu překonala a nebojím se toho), ale hlavně to, že se spoustu produktů nesmí kombinovat mezi sebou. Připadalo mi to zkrátka jako jedna velká alchymie. Nicméně když jsem si konečně vyhradila čas na to pročíst si několik recenzí a zkouknout pár videí, zjistila jsem, že to není tak hrozné a že když začnu s málem a postupně budu produkty přidávat, mělo by to fungovat.

Pokud třeba The Ordinary vůbec neznáte, tak je to pouze jedna ze značek patřící pod společnost DECIEM. Proslavila se svými minimalistickými recepturami, ale i extra jednoduchým designem produktů, ve většině případů lahviček s kapátky. A hlavně cenou svých produktů, která je velmi příznivá. Jejich produkty hodně lidem dlouhodobě zlepšily pleť a proto jsem to chtěla zkusit i já. S aknózní pletí bojuju od té doby, co jsem vysadila HA, a to už bude dobrých 5 let. Doposud mi nepomohlo naprosto NIC ani z přírodní, ani syntetické kosmetiky. Do The Ordinary jsem vkládala velké naděje a teď, po necelých 8 měsících pravidelného používání, můžu vítězoslavně říct, že moje očekávání byla naplněna :)

Má první objednávka obsahovala čtyři produkty, a to Niacinamide 10% + Zinc 1% ve 30ml balení, Caffeine Solution 5% + EGCG ve 30ml balení, Squalane Cleanser v 50ml tubičce a Lactic Acid 5% + HA. Objednávala jsem z oficiálního e-shopu DECIEM, kde mají permanentně dopravu zdarma u objednávek nad 25 €. Nově se dají TO produkty objednat i na české Sephoře a teda nemají tam úplně všechno, ale ten výběr není vůbec špatný. I cenově to vychází úplně stejně, tak pokud neradi objednáváte ze zahraničí, omrkněte Sephoru.

Tyto čtyři produkty jsem začala pravidelně každý večer používat od října loňského roku, přičemž niacinamide mi došel zhruba po 2 měsících a stejně tak i squalane cleanser. Prvních pár týdnů, respektive měsíců, jsem žádné výsledky neviděla, pleť si pořád dělala, co chtěla. Ale když už nic, aspoň mě to naučilo mít pořádnou večerní rutinu a hydratovat pleť pořádně i večer, doposud jsem totiž nepoužívala žádný krém na noc, což byla chyba.


Nicméně jsem se nevzdala, bylo mi jasné, že pleť si na novou péči musí zvyknout a že to nebude hned. Přiobjednala jsem nové balení niacinamidu, a to rovnou to dvojnásobné, 60ml. Dále jsem přihodila glycolic acid 7% toning solution a 100% plant-derived squalane. Vypoužívat to větší balení niacinamidu mi trvalo skoro 5 měsíců a k tomu skvalanovému oleji jsem se zatím nedostala, protože stále ještě dopotřebovávám moje zásoby jiných krémů a olejů na pleť.

Moje třetí a zatím poslední objednávka obsahovala rovnou 2 velká balení niacinamidu do zásoby, squalane cleanser opět rovnou ve větší, 150ml tubě, a salicylic acid 2% masque. Poslední asi dva měsíce vnímám lepší stav mojí pleti, na které už se netvoří bolestivé, respektive skoro žádné pupínky. Krátkodobě se její stav zhorší pouze v období před menstruací a během, ale není to nijak šílený výkyv. Když to porovnám s dobou zhruba rok zpátky, je to obrovské zlepšení. Ale jak vidíte, nestalo se to jen tak, lusknutím prstů, chtělo to vytrvalost, pravidelnou péči a rutinu, a taky mi pomohlo nesahat si na obličej a prostě si ty pupínky nevymačkávat, nechat je být. S tím bojuje hodně žen, je těžké tomu odolat, ale jakmile to dokážete, přinese to ovoce.

Niacinamide 10% + Zinc 1%

Niacinamide je jinak řečeno vitamín B3 a v této vysoké 10% koncentraci snižuje výskyt skrvn a rozšířených pórů. Přidaná zinečnatá sůl pomáhá snižovat produkci kožního mazu. Sérum je vhodné na problematickou pleť a může se nanášet 2x denně, ráno a večer. Pro dosažení efektu je potřeba ho fakt pravidelně používat. Má lehoučkou (i když lehce lepivou) texturu, hned po rozetření se vpije do pleti. Moje stálice, teď už musím vždy mít doma zásobu. Stojí 5.90 € / 170 Kč, případně 60ml verze 10.60 €.

Caffeine Solution 5% + EGCG

Kofein v 5% koncentraci v kombinaci s EGCG (Epigallocatechin Gallatyl Glucoside) redukuje otoky a kruhy pod očima. Oční sérum je vhodné jakýkoliv typ pleti, nanáší se pod oči opět 2x denně, ráno a večer. Je dodávané v tmavé lahvičce, protože je citlivé na sluneční svit, takže je potřeba ho uchovávat v temnu. Opět má lehkou texturu, nevpíjí se tak rychle jako niacinamide, ale přesto rychleji než hutné oleje. I když ho používám ráda, zlepšení v míře tmavosti mých kruhů pod očima jsem si nevšimla. Nicméně pleť pod očima je rozhodně více vypnutá a vyživená, takže za mě spokojenost. Po 8 měsících každodenního používání v lahviče zůstává půlka. Stojí 6.70 €, na české Sephoře ho nemají.

Lactic Acid 5% + HA

Z toho, co jsem o TO četla, je tohle jedna z těch nejideálnějších kyselin pro začátečníky. Mírná 5% koncentrace v kombinaci s kyselinou hyaluronovou zajistí pouze jemnou exfoliaci pleti, přičemž extrakt z tasmánského pepře (tasmanian pepperberry) zajišťuje, že pleť po exfoliaci nebude citlivá a napnutá. Jako všechny kyseliny by ani tato neměla přijít do styku s přímým sluncem, takže se po jejím použití vyvarujte opalování na sluníčku. Používá se jednou denně, nejlépe večer. Ze začátku se doporučuje ji používat spíše méně často (1-2x do týdne), jakmile si vaše pleť začne zvykat, můžete přejít na každodenní používání.

Pozor na to, že pokud máte na pleti otevřené ranky, bude vás kyselina v těchto místech malinko štípat. Za mě pleť krásně zbaví odumřelých buněk bez nutnosti mechanického peelingu, používám ji velmi ráda, nicméně pouze 2x týdně. V lahvičce po 8 měsících používání zbývá necelá třetina. Stojí 6.50 €, na české Sephoře opět není. Má i koncentrovanější sestru (10%), která stojí 6.80 € - směšný rozdíl, že? :)

Glycolid Acid 7% Toning Solution

Tento produkt je jako jeden z mála v obřím balení, 240ml. Nicméně tím, že to je tonikum, jehož konzistence je o mnoho řidší než u jiných sér / kyselin, to dává smysl. Stejně jako kyselina mléčná s HA obsahuje i tento produkt tasmánský pepř a opět se používá na exfoliaci pleti. V dlouhodobém horizontu slibuje zlepšení struktury pleti a redukci rozšířených pórů. Opět je to kyselina, takže pozor na sluníčko, opět se používá pouze 1x denně - ideálně večer. Tonikum se nanese na vatový / bavlněný tamponek a přejede se s ním obličej a krk. Používám max. 3x týdně (kys. mléčnou 2x týdně a 2 dny v týdnu nepoužívám žádnou kyselinu, aby si pleť odpočinula). Zatím ho mám cca 4 měsíce a jsem v půlce. Stojí 8.70 € / 250 Kč.

Salicylic Acid 2% masque

Na první pohled typická černá maska, jaká se dá koupit i na Ebay (pár let zpátky strašně frčely takové ty černé slupovací od značky Pilaten, i já ji měla a nic to nedělalo). Na druhý pohled zjistíte, že maska po nanesení sice zatvrdne, ale není slupovací, musí se smýt vlažnou vodou. Obsahuje kyselinu salicylovou ve 2% koncentraci, černé uhlí, jíly a skvalan. Čistí pleť do hloubky a odstraňuje tak nečistoty, které by jinak zůstaly na pleti a ucpávaly póry. Opět tím, že obsahuje kyselinu, je potřeba dávat pozor na slunčení záření. Na pleti se nechává maximálně 10 minut, během kterých krásně zatvrdne, ale ne natolik, že by vám kompletně znehybnila obličej. Používám ji jednou týdně a zatím jsem s ní moc spokojená. 50ml tubička stojí 12 € a na české Sephoře opět tento produkt není.

Squalane Cleanser

Skvalanový čistič neobsahuje mýdlo, je vhodný pro každodenní čištění pleti (2x denně) a pro všechny typy pleti. Efektivně odstraňuje make-up (neměla jsem problém dokonce ani se rtěnkou!). Má takovou texturu, že po vymáčknutí z tubičky vypadá jako krémový gel, ale po rozemnutí v dlaních se změní na olej. Stačí ho malinko rozetřít v dlaních, aplikovat na celý obličej, jemně vmasírovat, přidat si do dlaní trošičku vody, opět rozetřít a vmasírovat a nakonec úplně opláchnout. Make-up je pryč beze zbytků (ale předesílám, že se nelíčím voděodolnými řasenkami a dlouhotrvajícími rtěnkami) a pleť je vyčištěná, přičemž není vysušená. Já jsem moc spokojená, proto jsem si i pořídila větší balení. 50ml tubička stojí 7.20 € / 190 Kč, 150ml verze stojí 18.20 €. Na české Sephoře je dostupná pouze menší velikost.

100% Plant-Derived Squalane

Po dobré zkušenosti s obsahem skvalanu v jiných The Ordinary produktech jsem chtěla zkusit i 100% olej. A co to vlastně ten skvalan je? Skvalan je stabilní nasycený uhlovodík, který se přirozeně vyskytuje v kůži. Je to změkčovadlo se silným zvlhčovacím účinkem, které zabraňuje ztrátě vody a ochabnutí pokožky. Skvalan nezanáší póry a je vhodný pro všechny typy pleti. Sérum lze také aplikovat na vlasy, aby byly chráněny před účinky vysokých teplot. Já jsem sérum nakonec používala pouze na hydrataci obličeje na noc místo nočního krému. Jednoduše se roztírá a do pleti se vsakuje rychlostí blesku. Samozřejmě je to 100% olej, takže s lesknutím pleti je potřeba počítat. Na noc to vůbec nevadí a co se týče denního použití, se svou normální pletí s některými suššími místy jsem neměla problém ani s tím. Byl to skvělý podklad pod makeup. Vydržel zhruba půl roku každodenního používání (jednou, někdy i 2x denně). 30ml lahvička stojí 7.20 € / 190 Kč.

A to už bude z dnešní obsáhlé recenze všechno! Co se týče vzájemného kombinování produktů, můžete mrknout třeba k Pavlíně Jágrové na přehlednou tabulku. Já používám takové produkty, které se mezi sebou bez problémů kombinovat můžou. Samozřejmě nepoužiju v jeden den několik různých kyselin, ale jakákoliv kyselina v kombinaci s niacinamidem je možná. Když byste chtěli zkusit retinoly, retinoidy, vitamín C, "buffet" sérum apod., tak tam už je potřeba dávat větší pozor, co s čím se snese a co nikoliv. Kdybyste měli k The Ordinary celkově nebo k produktům, které používám, dotazy, dejte vědět v komentářích. Díky moc za přečtění článku a budu se těšit zase příště! :)

2 komentářů

  1. The Ordinary na mě teď kouká všude možně a rozhoduji se, jestli mám tento zázrak také vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ani, na tento článek jsem se velmi těšila. Nezklamal mne, ale tyto produkty příliš pro mou pleť nejsou. Mám sama retinolové sérum a s vitaminem C. Testuji pomalu a opatrně.
    JIstou inspiraci si ovšem odnáším. Přeji krásný den a díky za super článek!!! ☺♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)