Ekologická domácnost s organikk.cz


Ahojte! Dnes tu mám pro vás článek se třemi novinkami v naší domácnosti, díky kterým jsme zase o kousek víc eko. Už před nějakou dobou jsem psala článek s celkem 5 tipy na redukci odpadu, které stále využívám a za ty více než 2 roky jsem k nim přidala ještě několik dalších. Díky spolupráci s českým e-shopem organikk.cz jsem si mohla pořídit další vychytávky, o kterých vám dnes chci napsat a inspirovat vás jimi :)

Na úvod zmíním, že docela dbám i na způsob doručení a balení, a v tomto případě jsem byla mile překvapená - papírová lepenka a krabice vystlaná slámou, žádná bublinková fólie nebo plast vyplněný vzduchem. I samotné produkty, které měly nějakou krabičku, ji mají papírovou. 

Po prvním produktu, který jsem si vybrala, jsem pokukovala již nějakou dobu. Vlastně od té chvíle, kdy jsem tyčinku LastSwab viděla poprvé u Hanky ve videu, mě zaujala. "Uchošťoury", tyčinky do uší, říkejte si tomu jak chcete, se už několik let snažím kupovat v papírové verzi - bez plastové tyčinky. Když jsem ale viděla, že existuje tyčinka, kterou po použití stačí umýt vodou a případně mýdlem, a můžete ji znovu použít (až tisíckrát), hned jsem věděla, že to potřebuju vyzkoušet.

Uchošťoury používám hlavně na odličování, respektive při líčení na odmazání přetáhnuté řasenky a gelu na obočí. Čas od času je použiju i na číštění uší, ale vím, že to není moc doporučované, takže uši čistím spíš koncem osušky při sprchování. Takže když jsem se rozhodovala, jakou variantu zvolím, přiklonila jsem se k LastSwab Beauty verzi, která má na jedné straně klasickou kulatou paličku, a na druhé straně zkosenou - pro lepší dostupnost.

LastSwab se vyrábí v několika barevných variantách (já zvolila vínovou) a vždy vám přijde v praktickém pouzdru, které je lehce přenosné a bude super na cestování, až to zase bude aktuální. Zatím z mých zkušeností můžu říct, že na mírné přetáhnutí řasenkou nebo gelem na obočí funguje skvěle, pokud se mi ale stane, že se píchnu řasenkou do nosu nebo kamkoliv okolo oka, a tím pádem na kůži zůstane řasenky víc, tak to už tyčinka odlíčit nezvládá. Ještě jsem ji nezkoušela namočit např. do micelárky a místo pak zkusit odlíčit, to by asi mohlo fungovat. Po použití ji stačí omýt teplou vodou, v případě většího znečištění i mýdlem, nechat uschnout a uložit zpátky do pouzdra.

Food Huggers je značka silikonových krytů na ovoce a zeleninu. Znáte to, když rozkrojíte citrón, ukrojíte si třeba jen plátek nebo vymáčknete jen půlku na citronádu a druhá půlka vám zbyde? Většinou ji pak dáte do ledničky jen tak a po pár dnech vám okorá, případně i zplesniví. Nebo použijete potravinovou fólii / alobal, které poslouží tomuto účelu a pak skončí v koši. Zbytečný odpad, žejo? Tahle barevná, šikovná udělátka tomu mají učinit přítrž, uchovat potraviny déle čerstvé a zamezit používání jednorázových plastů. 

Já jsem si vybrala Food Huggers Citrus Savers, sadu 2 kusů krytů zejména na citrony a limetky, jeden je větší a druhý menší. Dají se ale využít na podobně velkou zeleninu či ovoce - jablka, cibuli, rajčata, cuketu, okurek nebo lilek. A nebo se s nimi klidně dají uzavřít menší skleničky či plechovky. 

My je zatím doma používáme na citrony a fungují skvěle. Už nemusíme odkrajovat ten jeden hnusný, okoralý plátek, citron je po sundání krytu krásně šťavnatý. Cibuli většinou dáváme do Tupperware mističky celou, aby nesmrděla celá lednice po cibuli. Ale dokážu si představit využití na okurek, ten nám taky velice často okorává, případně přes sezónu i na cuketu. Kryty se lehce omývají a jsou dokonce vhodné i do mrazáku. 

Konečně mám mýdlenku na tuhý šampon (šamponičku)! Tuhé šampony používám už několik let, ale nikdy jsem na ně neměla plechovou dózu nebo mýdlenku, většinou se povalovaly náhodně po okrajích vany. Tak tomu je teď konec :) Pořídila jsem si krásnou čtvercovou mýdlenku od značky MusK - handmade, přírodní, slovenská kosmetika. Můj aktuální tuhý šampon z DMka se tam sice nevleze úplně stoprocentně kvůli větší velikosti a srdcovému tvaru, ale i tak je to super a už teď si říkám, že nechápu, jak jsem doposud bez "šamponičky" mohla fungovat.

Mistička je vyrobená z bukového dřeva a naimpregnovaná lněným olejem, aby odpuzovala vodu. V prohlubni má tři podélné otvory, kterými voda z šamponu může odkapávat. Jak říkám, plechovou dózu na tuhé šampony jsem nikdy neměla, ale podle mě tahle dřevěná mistička musí být lepší, protože se v ní nehromadí voda a šampon lépe vysychá. Já jsem zatím moc spokojená a značka MusK je mi hodně sympatická, můj další tuhý šampon tak nejspíš bude právě od nich :)

Znáte e-shop organikk.cz nebo některý z mnou vyzkoušených produktů? Který z nich vás zaujal nejvíce? Máte pro mě případně další tipy, kterými bychom mohli s Tomem přispět k udržitelnější domácnosti? 

Organikk.cz děkuji za milou spolupráci, vám všem za přečtení článku a jako vždy se budu těšit na vaše komentáře. Mějte krásný den!

4 komentářů

  1. Značku neznám, ale koukám, že mají opravdu super produkty! Ten kryt na citrusy by se mi sakra hodil! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají a pořád přidávají nové do své nabídky :) Musím říct, že ty kryty jsou fakt super! Teď už jeden z nich mám snad víc než týden na ukrojené cuketě, včera jsem na ni koukala a je úplně fresh. Ušetří to spoustu jinak zbytečně vyhozeného jídla :)

      Vymazat
  2. E-shop neznám, ale zaujala mě mystička na tuhé šampony, já bych do ní dala mýdlo na pleť :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, i tuhé mýdlo na pleť by tam pasovalo :) Já si ji nemůžu vynachválit, díky ní na vaně konečně není takový nepořádek z toho tuhého šamponu! To, že drážkami vespodu může odtékat voda, je fakt k nezaplacení.

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)