27/02/2021

Ahojte! Poslední random se tu objevil na konci listopadu, od té doby jsem si dala pauzu. Ale dnes tu mám pro vás další nálož fotek za poslední 3 měsíce. Připravte se ještě i na pár vánočních a hlavně na to, že to bude dlouhé. Takže doporučuju udělat si čaj nebo kafe, k tomu něco na zub a pojďme na to :)

První dvě fotky jsou ze začátku prosince, kdy jsem výjimečně byla v kanclu a zrovna poprvé krásně nasněžilo. Spielberk office centre na Holandské pod tím sněhem vždycky vypadá skvěle, ještě když jsou i zamrzlá jezírka!

Další dvě fotky jsou focené v kroměřížské Podzámecké zahradě, kam jsem se byla projít s kávou v kelímku z Velo Café po lékařské kontrole. Byli jste někdy v Kroměříži mrknout se na arcibiskupský zámek a zahrady? V Podzámce pobíhají volně nejen pávi, ale třeba i králíci :)

Matná vzpomínka na to kratičké 14denní obodbí, kdy byly znovu otevřené podniky... Zašli jsme si tehdy na poké bowl do 3F Mori a potom na kávičku a koblihu do Yummy Lamy ve Vlněně. Byli jsme tam poprvé, přihlásili jsme si do jejich vánoční soutěže a nakonec vyhráli ponožky s lamama jako jejich merch. Dobré štěstí!

Vlevo rozhledna v oboře Holedná, kam jsem se vypravily poslední víkend před Vánoci. Nečekala jsem, že bude takhle vysoká! A že se to nahoře bude docela dost chvět - za nějakého více větrného dne bych to nezvládla, a to nemám strach z výšek, ale není to příjemné. Výhled stál za prd, byla mlha, takže se určitě plánuju na jaře vrátit. 

Vpravo opět Kroměříž a kus vánoční výzdoby na Velkém náměstí, v pozadí opět náš zámek. Letos byly trhy poprvé na hlavním náměstí a musely podléhat přísným restrikcím - velká škoda. Výzdoba se jim moc povedla, tak doufám, že letos na Vánoce to bude úplně o něčem jiném.

Vánoční strom na Svoboďáku se letos také výjimečně povedl. Na Zelňáku teda bývá vždycky hezčí, ale tentokrát to ten "svoboďácký" docela dotahoval. Jak se stromy líbí vám? 

Vpravo potůček ze štědrodenní procházky z Nového Lískovce k nemocnici Milosrdných bratří. Na Štědrý den se vždycky chodíváme odpoledne projít, aby nám před večeří pořádně vyhládlo.

K Vánocům jsem mimo jiné dostala knížku Brno na srdci, Brno na jazyku, ze které jsme si vařili už tři různá jídla. Jedním z nich byly kuřecí paličky na limetových listech podle receptů kluků z brněnské Večerky. Kdybyste se ptali, kde se dají sehnat limetové listy - buď na Olomoucké nebo ve městě ve vietnamském obchůdku u Grandu. A byla to velká dobrota :)

Zrcadlové selfíčko tu ode mě dlouho nebylo, takže když jsem byla na Silvestra vyfiknutá (full make-up face a navlněné vlasy se v těchto časech u mě moc nevidí), musela jsem toho využít.

Knižní tip - Skleněný pokoj, byl podle toho  natočený i stejnojmenný film právě ve Vile Tugendhat. Je to do určité míry pravdivý, ale trochu pozměněný příběh původních majitelů vily. Čekejte hodně architektury, ale taky hlavně vztahových situací a sexu :D Mně se knížka moc líbila.

Oliver si umí udělat pohodlíčko, a samozřejmě nejlépe na kancelářském křesle ve všední den, když pracuju. Pak nemám to srdce ho vyhodit, když tam leží takhle, a radši u toho notebooku stojím... 

Vlevo naše výroční večeře 2. ledna, kdy jsme oslavili 11 let spolu. Tentokrát doma, s objednaným sushi. Vpravo bun bo nam bo, jedno z mých nejoblíbenějších jídel, které bych mohla mít klidně každý (druhý) týden.

Výhled z Červeného kopce, o kterém jsem do té doby ani nevěděla, že existuje. Každý v Brně zná Žlutý kopec, ale o Červeném jsem neměla tušení. Udělala jsem si procházku od nás ze Starého Lískovce k vazební věznici v Bohunicích a odtud mezi zahrádkami právě na Červený kopec a zpátky ke Kampusu.

Cesta teda byla místy hodně bahnitá, takže to odnesly boty, ale jinak ty výhledy a super počasí stálo za to! Oliver podruhé, tentokrát ne na židli, ale v posteli, v momentě, kdy si vyskočil na moje rameno. Moc selfíček s ním nemám, většinou to ani nejde vyfotit, tak jsem toho tady musela využít <3

Mám tu někoho, kdo miluje raclette? Tahle švýcarská dobrota je vynikající a pokud sýr seženete, je dost jednoduché si ji připravit i doma. Tip - raclette mívají v Kauflandu :) Většinou se k němu jí pečené brambory, kvalitní proscuitto a kyselé okurky, případně cibulky (ty já nemám ráda). Je to super zimní jídlo, co zasytí a zahřeje.

Stali se z nás milovníci deskových her - ono taky co má člověk dělat, když nikam nemůže a ještě ke všemu je venku zima. No a Monopoly jsou vždycky dobrá volba - na fotce je klasická verze s papírovými penězi, co k nám přivezla kamarádka, ale teď už máme doma verzi s platebními kartami, kterou jsem jako dítě kdysi dostala od známých a doteď jen ležela u rodičů doma. Co vy a Monopoly, případně Dostihy a sázky, máte to rádi?

Pokud s vámi to jídlo doteď nic moc nedělalo, připravte se, že teď se to možná změní. Tohle je valentýnské menu z Atelieru o čtyřech chodech, přičemž každý chod je spárovaný s vhodným vínem / koktejlem. Jídla byla předpřipravená a na nás pak bylo si je doma dodělat, ohřát a naservírovat. Ideální koncept pro "foodies" jako jsme my dva s Tomem.

Předkrm číslo 1 byly ravioli plněné dýní a ricottou se zeleninovou omáčkou a dýňovými semínky, k tou bílé víno. Druhý předkrm nesl název daino tonnato a jednalo se o dančí maso nakrájené na tenoučké plátky, přelité tuňákovou omáčkou, ozdobené kapary a nakládanou červenou cibulí. Ještě k tomu byla rukola, ale na tu jsme úspěšně zapomněli O:-) Plus růžové víno.

Hlavním chodem byl steak z hovězího masa, topinamburové pyré (to je očividně teď velký trend, protože ho v nabídce měly i jiné restaurace, na jejichž menu jsme se dívali) a vařená zelenina. K tomu červené víno. Pokud si říkáte, že už po těch dvou předkrmech jsme museli být přecpaní, máte pravdu. Steak jsme do sebe sotva zvládli nacpat a úplně nás to utlumilo. 

Po takovém obědě jsem se musela jít projít na vzduch a trochu to vychodit (viz následující fotka), ale dezert jsme si stejně dali až kolem šesté večer a pak už jsme nevečeřeli. Dezertem byla čoko roláda přelitá punčovou omáčkou a posypaná drobenkou. K tomu byl namíchaný "vielle framboise" koktejl, který nám jako jediná věc z celého menu moc nechutnal. Jinak to celé hodnotíme na 12 z 10 :)

Znáte brněnské Květinářství Galerie na Josefské? Existuje už několik let a já o něm donedávna vůbec neměla potuchy! Přitom je to tam tak krásné <3 Určitě se běžte mrknout, kromě rostlinek a kytek na vás čekají i ptáčci. Já jsem si odnesla konečně dvě řasokoule, které jsem chtěla už dlouho, a ještě jsme si s Tomem zamilovali malinký kaktusek v krásném kamenném květináči - už nám zdobí poličku nad pracovním stolem.

Jaro, pojď! Musela jsem si už koupit letošní první tulipány, z Lidlu za pade a vždycky mi vydrží 5 dní až týden. Základ je měnit jim vodu každý den, dát vždycky co nejstudenější a klidně přidat pár kostek ledu. A zároveň vždy seříznout stonky. Takhle si zaručíte, že vydrží fakt dlouho.

V Novém Lískovci se nedávno otevřela nová kavárna. Je to v pořadí třetí počin Coffee Trailu a my za to nemůžeme být šťastnější. Ve Starém Lískovci není nic, tak je super kromě Mitte v Kampusu mít i Coffee Trail v Novém Lískovci, oboje kousek od domu a ideální na procházky.

A konečně poslední dvě dvojfotky! Jsou z minulého víkendu, kdy jsme se s kamarádkou rozhodly vyjet na výlet za Brno. A to konkrétně kousek od Vyškova na rozhlednu Chocholík. Jak vidíte, počasí nebylo nic moc a jenom blázni by lezli na rozhlednu v mlze. No co, procházka okolo byla fajn a aspoň víme, že se tam vrátíme na jaře / v létě, abychom i něco viděly :D

A když už jsme byly u Vyškova, zajely jsme si ještě k lomu u Drysic. Vím, že se tam v létě jezdívá koupat, tak jsme to šly omrknout. A musí to být skvělé místo na koupání! Samozřejmě jako u většiny lomů je tam vstup zakázán, ale víte, jak to bývá :) V létě na koupačku jsem zpět.

Na závěr tip na chutné a hlavně velmi pohledné jednohubky, které připravovala kamarádka na rozlučku s jejich bytem. Tučňáčci jsou složení z nivové koule (dá se dát i mozzarellová třešinka, ale to by bylo chuťově dost plané), dvou černých oliv a mrkve. Při pohledu na tohle dílo mě hnedka napadla hláška z Pelíšků - To ale muselo dát práce! Přitom taková blbost, co? :D

A to už je pro dnešek opravdu všechno. Schválně mi dejte vědět, jestli jste dočetli až do konce. Pokud ano, moc vám za to děkuju. Budu se moc těšit na vaše komentáře a mějte se v rámci těch dost omezených možností fajn.

8 komentářů

  1. Tak jak si napsala, tak jsem udělala. Měla jsem u sebe hezky kafíčko s notebookem jsem si šla sednout ven a pročítala, pročítala až do konce tvého článku :D
    Fakt super článek. seš dobrá že sis toho tolik pamatovala od prosince já bych snad ani už nevěděla co k fotce napsat. :D ♥
    K čemu se, ale rozhodně musím vyjádřit je to Valentýnské menu. Já jsem prostě přes to jídlo, takže to mě dostalo. Vypadá to absolutně božsky! To bych si pochutnala :D :) Moc krásný fotky ještě jednou musím napsat a opět ti to na nich sluší :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, Jani, to mě moc těší, že sis početla s kafíčkem :)
      Jo já mám dost dobrou paměť, vždycky jsem měla a zachraňovalo mě to hlavně ve škole :D
      To jsme dvě, co jsme přes jídlo, takže naprosto chápu tvou potřebu se k tomu vyjádřit. Bylo to boží! A děkuji za kompliment!

      Vymazat
  2. Ahoj Ani, wau, s tímto článkem hned do HP Bazar nebo rovnou do Elle, no super. RAdost pohledět a hlavně číst. Ta pohoda a lehkost z něj přímo čiší a je nabita ☺♥
    Podobná rozhledna je snad někde kousek Třebíče...☺
    Přeji krásný večer a pěkné březnové dny, opatruj se.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, jé tak to moc děkuju :) Jsem ráda, že z něj máš pohodový a lehký pocit, to je v té dnešní době fakt potřeba! Je to dost možné, že podobné rozhledny budou i na více místech té naší zemičky :) Děkuji a také se opatruj!

      Vymazat
  3. Nádherné fotky, úplně mě vrátily do času Vánoc. :D :)) Teď se ale šíleně těším na jaro a ty fialové tulipány jsou dokonalé! Budu si muset brzy také nějaké pořídit. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavli, děkuju, taky jsem se vrátila v čase při psaní článku! Ale jak říkáš, teď už chci co nevidět jaro, moc se těším, je to moje nejmilejší roční období <3 A tulipány určitě doporučuju si pořídit, pro mě jsou vždycky poslem jara a tepla!

      Vymazat
  4. Krásný článek, škoda, že už nejsou pravidlem. Jinak obdivuji jak si zvládnete udělat jídlo, které vypadá jak z restaurace, luxusně. :) Na rozhledně jsem už také byla a vůbec mi nepřišlo, že se hýbe a přitom všude všichni píší, že ano...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zase k té pravidelné měsíční frekvenci vrátím, neboj :) Moc děkujeme, oba dva rádi vaříme a hrajeme si s tím, přes covid jsme to ještě vypilovali, protože co jiného má člověk dělat... My jsme teď byli v pátek na rozhledně s Tomem a ve srovnání s mou prosincovou návštěvou (kdy mimochodem bylo určitě méně větrno než teď v pátek) mi to vůbec nepřišlo, že by se rozhledna hýbala. Tak je dost možné, že už se víc zapustila a zpevnila od jejího otevření - nejsem fyzik a nerozumím tomu, ale prý by to nějak takhle mělo být :D

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)