Brno je láska!

Brno. Čtyři písmena, pro mnoho cizinců (téměř) nevyslovitelná. Druhé největší město v Česku, hlavní město Moravy. Město, které mi ještě několik let zpátky bylo cizí a do kterého jsem se během těch pár let, co tady žiju, zamilovala. Tímto článkem se zapojuju do dubnové výzvy našeho projektu Brno bloguje a chci jím Brnu vyznat svou lásku. Protože Brno je láska <3

Když tak nad tím přemýšlím, k Brnu jsem jako dítě a teenager neměla žádný pevný vztah. Párkrát jsme tam zajeli s rodiči na výlet, ovšem znáte to - v naprosté většině případů to pro nás z maloměsta byl výlet nákupní se zastávkou v multikině. Takže jsem z Brna pořádně znala jen Vaňkovku a Olympiu a sice jsem věděla, že existuje nějaký Petrov a Špilberk, ale jako asi každému nebrňákovi (nebo čerstvé brněnské náplavě) se mi tyhle dvě památky pletly.

Potom, když už jsme randili s Tomem a on se rozhodoval, kam půjde na vysokou školu, nakonec skončil v Brně. Dva roky jsem tam za ním občas jezdila na výlety, takže jsem alespoň víc poznávala centrum města a jiné části Brna. Už tehdy tady začaly vznikat první cool kavárny, mimo jiné i Melounový cukr, který existuje dodnes. Párkrát jsem se zúčastnila Majálesu, zapařila v místních klubech, ... Brno se mi začalo hodně líbit :)

Když potom byla řada na mě s výběrem výšky, bylo jasné, že taky půjdu do Brna. Sice mě původně lákala VŠE v Praze, ale nakonec jsem hrozně ráda, že jsem si tam ani nepodala přihlášku! Zaprvé mě Praha nikdy nelákala, je pro mě moc velká. A zadruhé by se mi na VŠE určitě nelíbilo. No a samozřejmě když už je v Brně Tom, musím tam jít i já :) Naštěstí jsem si tady našla super obor, takže to rozhodně nebylo tak, že bych šla do Brna jen kvůli klukovi a na škole se trápila - to ne, všechno bylo tak, jak mělo být. To se psal rok 2013.

Zpočátku mého studia jsem jezdila každý víkend domů do Kroměříže kvůli brigádě, a tak na nějaké pořádné objevování brněnských zákoutí nebylo moc času. Hned ve 3. semestru jsem vyjela do Francie na Erasmus a když jsem se potom vrátila, našla jsem si brigádu v Brně. Postupně se interval ježdění domů začínal prodlužovat. Najednou na průzkum Brna bylo víc času a z nás s Tomem se pomalu, ale jistě, stávali milovníci kávy a kavárenští povaleči. Nové podniky v Brně začaly vyrůstat jako houby po dešti a nakonec se z Brna stala mekka gastra. Začali jsme objevovat i jiné městské části než jen centrum, a tak mi pojmy jako Bosonohy nebo Žebětín už nezněly tak vzdáleně. Se šalinkartou přeci člověk dojede hodně daleko!
Z Brna jsem na delší dobu zmizela ještě jednou, když jsem jela na tříměsíční stáž opět do Francie. Tehdy jsem se sice zamilovala do města Nantes, které se pro mě stalo druhým (aj, vlastně třetím, omlouvám se mé rodné Kroměříži) domovem. Ale Brno mi pěkně chybělo! Už když jsem v lednu roku 2019 dostudovala inženýra, měla jsem práci na plný úvazek a nebylo pochyb o tom, že s Tomem v Brně zůstaneme. Momentálně tu jsem sedmým rokem a těším se na těch několik desítek let před námi :)

Píše se rok 2020 a já můžu říct, že Brno znám hodně dobře. Hodně dlouho jsem se orientovala jen podle zastávek MHD, názvy ulic jsem moc neznala. Ovšem díky autoškole a tomu, že teď už několik měsíců jezdím přes město, získávám lepší a lepší orientaci a provázanost mezi jednotlivými místy. Stále jsem tolik zajímavých míst v Brně nenavštívila, ale hodlám to postupně změnit. Stejně tak jako výletování po okolí, těch míst na seznamu je na letošní rok opravdu hodně.
Brňáci, jaký máte vztah k Brnu vy? Narodili jste se tady a už jste tu zůstali? Nebo jste stejně jako já "náplava", ale zamilovali jste si to tady natolik, abyste tu zakořenili? Případně k jakému jinému městu máte podobný vztah jako já? Budu se moc těšit na vaše komentáře!

P.S.: Dnes můj blog slaví neuvěřitelných 9 let! Díky, že tu se mnou pořád jste a moje články vás nadále baví. Sice už nejsem tolik aktivní, ale pořád je blogování jeden z mých preferovaných koníčků.

7 komentářů

  1. Ahoj,
    já Brno paradoxně moc neznám. Proč paradoxně? Můj táta tady asi 25 let pracuje na MUNI jako profesor (tedy na začátku profesor samozřejmě nebyl), ale já jsem tam byla celkem šestkrát, což je fakt bída... Během těch návštěv jsem toho moc neviděla, ale líbil se mi Špilberk, kde jsme byly s mamkou na prohlídce. Na mě je Brno už zbytečně velké a jsem ráda, že jsem šla nakonec studovat do Budějovic. Během vysoké jsem si uvědomila, jak mám ráda rodnou Příbram, která se v posledních letech fakt hodně zvedla. Nejenže město vypadá mnohem lépe, ale také je tu mnoho zajímavých kaváren, bister a restaurací, kde to mám ráda.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, tak to je trochu paradox. Ale tak pokud tady vyloženě nežije, tak ten důvod k návštěvě zas tak velký a častý není, takže chápu. A spousta lidí si během studia uvědomí, že je jim vlastně nejlíp v rodném městě, to je taky super :) Tak ať se ti v Příbrami nadále líbí!

      Vymazat
  2. Nevím jestli právě probíhá nějaká speciální konstelace hvězd, ale shodou okolností jsem na blog sepsala článek také o Brně a ještě jsem si přečetla ódy na moravskou metropoli u jedné slečny... Náhoda? Nemyslím si :D Každopádně já mám k Brnu vztah už od dětství. Mám tady babičku a výlet do Brna pro mě vždy znamenal něco velkého. Mí rodiče nikdy nebyly moc na nákupáky takže jsme víkend u babči vždy proložili procházkou po Špilberku nebo výletem na Prígl. Když jsme se rozhodovala kde studovat, Brno pro mě bylo jasnou volbou a neměnila bych ♥

    P.S. přeji všechno nejlepší tvému blogu! Je to opravdu obdivuhodná délka blogování a doufám, že se ti bude i nadále dařit :)

    Naty from NATYRALLY.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konstelace hvězd aneb dubnová výzva Brno bloguje, alespoň v mém případě. A pokud tou slečnou byla Sabi z blogu Beautiful Savage, tak tam to taky bylo díky výzvě :) Což mě přivádí na nápad oslovit tě taky, aby ses do našeho projektu zapojila! Očekávej mailík nebo zprávu na Insta. Já si tě moc dobře pamatuju ještě z Kroměříže, Naty :)

      Jdu si přečíst tvůj článek. A děkuju za gratulace, doufám, že mě to bude i nadále bavit :)

      Vymazat
  3. Já jsem hrdá brněnská náplava, která brněnskému kouzlu a Moravě propadla úplně na 100 %. Přístup lidí, kultura a celkově život mi tady ze začátky přišel naprosto odlišný od toho, co máme u nás v Ústeckém kraji a možná proto si mě Brno tolik získalo. Ze začátku jsem také hodně jezdila domů, ale jakmile jsem si tu našla brigádu a kamarády, tak jsem tu čím dál tím víc a fakt doufám, že se mi stejně jako tobě tady podaří po škole najít práci, abych tu zůstala. Od domova mám sice blíž Prahu, ale i v tomhle se shodneme, nikdy jsem si ji příliš nezamilovala. Je hezká a ráda tam jezdím, ale žít bych tam nechtěla.
    Podle mě je hrozná škoda, že spoustu studentů nedá Brnu příliš šanci a v první možné chvíli vypadnou zpátky domů a nesnaží se město a život tady ani trochu poznat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Oli, to ráda slyším :) Já teda sice Moravačka jsem, ale Kroměříž se svými 30k obyvateli a nulovým kulturním životem (ok, v posledních letech se to lepší, ale ne dostatečně na to, že to je UNESCO město) pro mě není to pravé ořechové. Brno je oproti tomu ráj! Tak ti moc přeju, aby sis tu taky po škole našla práci, co tě bude naplňovat, a mohla tu zůstat.
      Jo, spousta studentů si to tady odchodí, jezdí na každý víkend domů (pomalu už ve středu / čtvrtek, když mají dobrý rozvrh) a ani je nenapadne se zajímat o to všechno, co Brno nabízí. Ale někdo tomu šanci dá a stejně si uvědomí, že je mu nejlíp v rodném městě - mám minimálně jednu kamarádku, co to tak měla. Brno není pro každého, jinak už by mělo jistě víc obyvatel, ale je to tak dobře. Zůstanou tu jen ti, co se nechají okouzlit :)

      Vymazat
  4. Tvoj blog čítam už niekoľko rokov a počas nich som vždy s úsmevom sledovala, ako sa formoval tvoj vzťah k Brnu. Dokonca si spomínam, že som ešte na gympli čítala tvoje tipy na brnenské kaviarne a značila si, kam všade zájdem, keď tam pôjdem na výšku. :) Brno je naozaj úžasné mesto a verím, že nie sme jediné, čo ho tak žerú. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)