Budapest, my hidden treasure chest

Když nám krachla cesta do Vietnamu, na kterou jsme se tolik těšili, bylo nám hrozně líto zrušit si celou dovolenou v práci a nikam nejet. Proto mě napadlo aspoň narychlo vymyslet nějaký prodloužený víkend. Co takhle Budapešť, kde jsme shodou okolností byli přesně před 5 lety, také na valentýnský víkend? Pokud seženeme hlídání pro Oliverka, jedeme, potřebujeme vypadnout! A tak se taky stalo. Nakonec se ukázalo, že tahle dovolená byla osudová a navždy bude jedním z milníků v našem vztahu <3

Ubytování jsme tentokrát sehnali přes booking.com, na Airbnb už zrovna moc velká nabídka nebyla, 14 dní předem. Na Bookingu nám padl do oka apartmán ve studiu, které jsme sdíleli se čtyřmi dalšími páry. Koupelnu jsme měli vlastní, jen chodba a kuchyňka byly společné. Vyšlo nás to na 2600 Kč pro oba na 3 noci, což je něco přes 400 Kč / osoba / noc. Lokalita se ukázala být nejvíc v topu, bydleli jsme kousek od židovské synagogy, kousek od katedrály sv. Štěpána a všude okolo nás byla samá cool místa, kavárničky, restaurace, design shopy atd. Ráj pro naši duši, peklo pro naše účty :D
Na cestu jsme zvolili Flixbus, zrovna jsme měli slevový kód na 15 %, tak proč ne. Vyšlo nás to na 1150 Kč pro oba zpáteční, velká paráda. Cesta z Brna do Budapešti trvá 4 a půl hodiny, pokud se nezastavuje v Gyoru, tak 4:15. No, řeknu vám, po tom, co jsme loni byli všude letadlem a odvykli jsme si tak od delších cest autobusem, i ty 4,5 hodiny byly dost dlouhé. Ale přežili jsme!

Naše první kroky poté, co jsme se ubytovali, mířily do kavárny Kontakt na první dobré kafíčko. Pokud pijete kávu s cukrem nebo byste chtěli mléko do filtrované kávy, tak tady neuspějete. Nám espresso moc chutnalo a Tom si nakonec poslední den ještě koupil i zrnkovou kávu domů. Vybrali jsme si nějaké ty forinty, ve Sparu jsme se nejvíc radovali z čerstvých pastel de nata ve slevě (protože proč si v Maďarsku nedat něco typicky portugalského) a pak jsme se šli projít k židovské synagoze a do jejího okolí. Prošli jsme se okolo Budapest Eye ke katedrále sv. Štěpána a na večeři jsme zamířili do restaurace Getto Gulyas. A ano, dali jsme si guláš, respektive gulášovou polévku. Za 1300 forintů a bylo to výborné, no neber to!
Jedním z našich must-see byl vyhlášený bar Szimpla Kert. Už zdálky jde slyšet hudba a čilé dění uvnitř. Je to takový svět ve světě. Uvnitř najdete několik barů a několik různých místností. Záleží, jestli si chcete u vínka / piva v klidu pokecat s kamarády, dát si vodní dýmku, vypít si míchaný drink nebo si něco šlehnout v místnosti s několika televizemi, které vysílají dost psychedelické obrazy :D My jsme si dali mai tai, vyfotili jsme si instantní fotky v automatu a celý prostor si prošli. Podařilo se mi ztratit tam mou oblíbenou šálu, ale i tak tohle místo hodnotím velmi kladně a doporučuju.
Páteční valentýnský večer v Szimple ovšem neskočil, ještě jsme si zašli na další drink do baru s líbivým názvem Skal po cestě domů. Takový opilý Valentýn má taky něco do sebe :)
Sobotu jsme začali pozvolna, snídaní v další vytipované kavárně Fekete. To je jedno z mála slov, které v maďarštině znám :) Je to velmi příjemný prostor s milou hipsterskou obsluhou, pár stoly vevnitř a pár stoly venku ve vnitrobloku. Na snídani jsme zvolili briošku s uzeným lososem, vajíčkem a zeleninou, k tomu čerstvý pomerančový džus a batch brew coffee. Cena za toto menu byla něco přes 2000 forintů.

Z Fekete jsme se prošli do knihovny Ervin Szabo, která byla měla mít úžasný interiér. Ale zjistili jsme, že se tam platí vstupné a moc jsme nepochopili, jak to tam funguje. Zas tak jsme po tom netoužili, tak jsme se vydali na centrální trhy, pokoupit nějaké ty klobásy a papriku domů.
Na oběd jsme měli vyhlídlou židovskou restauraci Mazel Tov. K našemu nemilému překvapení se ze dveří vinula docela dlouhá fronta, i o půl 2. A tak řekli jsme si, že uvidíme, jak se to bude hýbat. Ve výsledku jsme tam čekali cca 30 minut a dalo se to. Ale docela jsme nadávali na důsledky toho, když se nějaké místo proflákne na Instagramu... No nicméně je to zasloužené, ten interiér a atmosféra toho místa opravdu stojí za to. A i to jídlo je výborné! Zvolili jsme baba ganoush s pitou jako předkrm, jako hlavní jídlo jsme si dali jeden falafel a jeden shawarma sendvič. A k tomu výborné domácí limonády - malinová s bazalkou a hrušková s tymiánem.
Na to, že bylo plno a pořád se jim točili hosté u stolů, tak obsluha byla moc milá a ani jim nic netrvalo nějak dlouho. Je vidět, že jsou na to zvyklí. I na to, že si tam lidi fotí selfíčka a instafriendly fotky :) Musím říct, že jsme se tam dost přecpali a nakonec jsme pak už ani nevečeřeli! Připravte se na to, že v Mazel Tov se platí couvert. Nás ta návštěva vyšla na něco okolo 9000 forintů, takže je to lehce dražší, ale pořád si myslím, že by mohlo být hůř. A za ty peníze to fakt stojí, můžeme doporučit.
Dále bylo v plánu muzeum House of Terror (Tomovo přání) a bruslení na úžasně obrovském kluzišti u náměstí Hrdinů (moje přání). Z časového hlediska nám to moc dobře nevycházelo, takže Tom souhlasil, že napřed půjdeme na bruslení a potom uvidíme, zda ještě House of Terror bude otevřený. Vstup na kluziště stojí o víkendu 2000 forintů a za zapůjčení bruslí dáte dalších 2500 forintů. S tím, že blok bruslení trvá od 16 do 21 hod, takže klidně můžete bruslit celou tuto dobu. Nám to vyšlo úplně krásně - chvilku za světla, pak zapadalo slunce, a chvilku jsme bruslili i za tmy.
Bez nadsázky můžu říct, že to je nejlepší kluziště, na kterém jsem kdy bruslila. Kdybych byla v Budapešti na Erasmu nebo tam bydlela, rozhodně si pořídím sezónní permanentku a jsem tam pečená vařená. Je obrovské, takže ani velké množství lidí a dětí vám nevadí, v klidu se vyhnete. Máte výhled na zámeček Vajdahunyad v městském parku Széchenyi, na náměstí Hrdinů a všechno je krásně osvětlené. Pak si k tomu vemte DJku, která hraje fakt dobře, a super zázemí s občerstvením atd.
My jsme vydrželi bruslit hodinku a půl a potom jsme přes náměstí Hrdinů chtěli dojít k již zmíněnému House of Terror. Já jsem přes náměstí procházela docela rychle, už byla tma a nechtěla jsem si nic fotit, však jsme tam byli před 5 lety. Tom se docela loudal a když jsem se na něj v jednu chvíli otočila, vytahoval z kapsy bundy krabičku s prstýnkem a klekal si <3 Asi chápete, že jít po tomto okamžiku do Domu hrůzy by bylo nemístné :D Takže jsme si zašli na skleničku vína a užívali si ten nádherný pocit, že jsme po 10 letech zasnoubení.

Tolik asi k tomu, proč tahle dovolená byla osudová :) Pokračování vyprávění z neděle a kousku pondělí si dáme zase příště. Doufám, že se vám tento článek líbil a pokud jste třeba v Budapešti nebyli, tak že to nepravíte! Z Brna je to kousek a od roku 2015, kdy jsme tam byli poprvé, to město neskutečně rozkvetlo, asi jako právě Brno. Rozhodně stojí za vaši návštěvu! Mějte se moc krásně a těším se na vás u dalšího článku.

9 komentářů

  1. Byla jsem zvědavá, zda zasnoubení proběhlo na "profláklé" Rybářské baště, nebo někde mimo. Tak už vím a paráda! Musel to být nádherný okamžik. :) Ještě jednou moc gratuluji a přeji vše nej do další etapy společného života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na baště naštěstí ne, byla to Tomova druhá volba, ale nakonec byl rád, že to udělal na náměstí Hrdinů. Na baště bylo strašně moc lidí, nebylo by to ono :) Takhle to bylo skvělý! Děkujeme, Baru :)

      Vymazat
  2. To je krása, ten západ slunce! Moc gratuluju k další velké události vašeho vztahu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tento výlet určite stál za to. Krásne fotky! :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Budapešť mám někdy výhledově v plánu... - slyšela jsem už z několika stran, že Budapešť je příjemné město
    A gratuluji k zasnoubení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu potvrdit, určitě se tam jeď podívat, stojí to za to. A moc děkujeme :)

      Vymazat
  5. Budapešť je vážně krásná .. v mnohém mi připomíná Prahu akorát větší a honosnější :) doufám, že se tam ještě někdy podívám a třeba vyzkouším některé z vašich tipů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě je možné ji přirovnat k Praze, akorát je větší a honosnější, jak píšeš. A tou gastro scénou bych zas řekla, že je podobná Brnu, navíc si tam nehrají na nějaké velkoměsto, co mi tak přišlo z jejich mentality. No je tam krásně, určitě doporučuju :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)