Malmö, část 1

Hej! Jak už asi mnozí z vás víte, na začátku května jsme se s Tomem vydali na další z našich objevovacích cest po Evropě. Tentokrát padla volba docela spontánně na švédské Malmö, s tím, že jeden den si uděláme výlet přes most také do dánského hlavního města Kodaně. Přes most. Ano, to je to důležité, co nás na těchto dvou městech lákalo nejvíce. Vzpomínáte si na švédsko-dánský seriál Bron || Broen, který se řadí k našim nejoblíbenějším? Jeho první série začíná tím, že právě na mostě přes úžinu Oresund, který spojuje Kodaň a Malmö, najdou mrtvolu, rozpůlenou, přesně na hranici mezi oběma státy. Což samozřejmě není ten důvod, proč jsme se rozhodli tam jet, je to hlavně kvůli záběrům mostu a obou měst v tomto seriálu a taky proto, že jsme sehnali levné letenky.
Letěli jsme poněkud krkolomně z polského Krakova, na tamní letiště naštěstí jezdí přímý Flixbus z Brna. Časy autobusu a letadel už tak dobré nejsou, dost jsme se načekali, ale tak, letenky nás vyšly na 2600 Kč pro oba zpáteční a k tomu Flixbus za 800 Kč pro oba zpáteční.
Z Brna jsme vyráželi o půl 3 v noci, v Krakově na letišti jsme byli okolo sedmé a odlet jsme měli o půl 11. Do Malmö jsme dorazili o půl 1, dopředu už jsme měli koupené lístky na shuttle bus mezi letištěm a centrem města. Přepravní společnost se jmenuje Flygbussarna (připomíná vám to Flixbus, žejo?) a na jejich webu si koupíte lístky dopředu, je to levnější než to kupovat až na letišti. To nás vyšlo na v přepočtu 990 Kč za oba zpáteční, což je sakra dražší než Flixbus z Brna do Krakova a zpátky, ale co se dá dělat. Je to Švédsko a jinak bychom se z letiště nedostali. Vystupovali jsme na náměstí Triangeln, kde se sjíždějí všechny autobusy a je tam i vlaková zastávka. Kousek odtamtud jsme měli zajištěné ubytování přes AirBnB.
To se nám poštěstilo také najít za super cenu, strávili jsme na bytě 3 noci a platili jsme 2100 Kč za oba, což vychází na 350 Kč na osobu / noc, krása. Jednalo se o studentský byt ve staré budově ze začátku 20. století, nicméně kompletně zrekonstruovaný, nádherně zařízený (skoro všechno Ikea) a vydekorovaný. Hned na nás dýchl ten severský cit pro design bydlení. My jsme měli k dispozici malý pokojík jen s postelí, skříní a křesílkem, svoji koupelnu a přihrádku v ledničce. Všechno, co si mladí nenároční cestovatelé mohou přát :) Kvůli Ryanairu jsme měli jen malé batohy, tak jsme ani moc nevybalovali, převlekli se a šli objevovat město.

Prošli jsme se přes náměstíčko Lilla torg (2. fotka), které mi svými budovami hodně připomínalo Bretaň, našly se tam i domky s "colombage". Mrkli jsme i na náměstí, kde se nachází radnice a velké staré cihlové domy, na fasádě jednoho z nichž se zachovaly staré reklamy. Na spodní fotce je pak kostel sv. Petra.
Mimochodem, měli jsme zimní bundy a termo trička, protože předpověď počasí slibovala max. 10 stupňů a bylo nám jasné, že ve Skandinávii to bude jiná zima než u nás, navíc bude foukat od moře. Dobře jsme udělali, Tom měl v kabátu naštěstí i rukavice, které jsem nakonec využila několikrát já, zmrzlina. Počasí se tam měnilo ještě víc než v Bretani, a to už je co říct. Hodilo se mít boty, co nepromoknou, deštníky, šály i sluneční brýle.

Z centra města, které je docela malé a prošlé ho máte za chvíli, jsme zabloudili do menších bočních uliček. Odměnou nám byla jedna hodně malebná, s velkými i menšími domečky všech barev. Očividně to je dost Insta-friendly ulička, potkaly jsme pár mladých holek, co tam pózovaly několik desítek minut :)

Díky všudypřítomným kolům, na kterých jak obyvatelé Malmö, tak v ještě větší míře i obyvatelé Kodaně jezdí fakt často, a také díky tulipánům a větrným mlýnům (uvidíte v dalších článcích) jsem si připadala, jako bychom byli v Amsterdamu. Vlastně i ty vodní kanály jsou jak v Malmö, tak v Kodani. Tak ty dovolené letos budeme mít dost provázané těmito elementy, do Amsterdamu totiž letíme v srpnu :)
Kvůli dešti jsme šli raději nakoupit jídlo do Lidlu a zanesli ho na byt. Koupili jsme masové kuličky, protože bez nich by to ve Švédsku nešlo, chtěli jsme i lososa, ale překvapilo nás, že nebyl vůbec levnější než u nás. Co naopak levnější bylo, to byly zdravé potraviny. Takový ten slisovaný rýžový chleba stál v přepočtu necelých 20 Kč, různá rostlinná mléka vycházela podobně jako u nás, trochu levněji, každopádně když si to všechno vztáhnete k jejich mzdám... Celkově tam pro nás bylo draho, ale daly se nakoupit levné věci, když člověk chtěl a nekoupil všechno na první dobrou. Čekali jsme to horší!
Jelikož se mezitím zas udělalo hezky, jen jsme si chviličku odpočinuli a vyrazili ještě na chvíli do města, pohybovali jsme se okolo Triangelnu - pod tou skleněnou kupolí je vstup do již zmiňované vlakové stanice. Na tomto prostranství se pohybovalo asi nejvíc Syřanů, Arabů, černochů a muslimů, co jsme tam potkali. Věřím, že večer a přes noc to město asi není zcela bezpečné, ale přes den jsme předsudky, které nám o Malmö a uprchlících lidé předhazovali, nijak výrazně nepocítili.
Zabrousili jsme i do prostorného městského parku s jezírkem a budovou městské knihovny. Ta je nakombinovaná z hlediska architektury velmi zajímavě, nalevo vidíte starou cihlovou budovu a napravo od ní pak různé moderní přístavby. Úplně napravo to bylo celé prosklené, regály s knihami byly krásně vidět skrz skleněnou stěnu. Podobných spojení staré a nové architektury jsme potkali více a vždycky to bylo provedené s citem.

Jako třeba tady v případě World Maritime University. Říkali jsme si, že tohle by konzervativní památkáři u nás vůbec nedovolili, nebo když už ano, nevypadalo by to tak stylově. Tohle byla část města, kde se nachází různé budovy jak Univerzity Malmö, tak i jiných podobných institucí. Všude kolem vodní kanály a v blízkosti hlavního nádraží.
Pomalu jsme se vraceli směrem k našemu AirBnB, abychom si uvařili večeři a načerpali síly na další den. Zaujala nás ještě ulička, kde visely celkem tři šňůry plné džínů. A to už bylo všechno, co jsme náš první den na severu viděli.

Těšte se na další pokračování zase příště! Ještě vás čeká jeden článek z Malmö a jeden článek z Kodaně. Jak se vám zatím naše skandinávské dobrodružství zamlouvá? Byli jste někdy ve skandinávských zemích? Co nám doporučíte k vidění pro příště? Budu se moc těšit na vaše postřehy v komentářích. Mějte se krásně <3

1 komentářů

  1. Jedním slovem úžasné :-), sdílím něco málo z mých cest.....
    https://monalisabeautyeri.blogspot.com/2015/03/kodan-krasne-to-mesto.html

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)