Piknikové tipy & recepty

Ahoj! Můj nejoblíbenější měsíc v roce je u svého konce a teda musím uznat, že letos byl snad celý květen nejvíc krásný a teplý. Teploty se šplhaly spíš až k letním, zase mě mrzelo, že jsme si nemohli užít to pravé jaro... No ale počasí na pobývání venku, grilování, pikniky, zmrzlinu, ledovou kávu nebo vychlazené drinky je to ideální :) A tak tu mám pro vás dnes v rámci blogerské soutěže o piknikový koš z www.nasvacinu.cz tento článek, kde vám snad předám nějaké tipy, jak si nějaký super piknik užít.

My jsme si s Tomem vyšli docela neplánovaně v neděli k večeru jen kousek od bytu na Slovanské náměstí. Je to super místo na piknik, nějaké lehčí sportování s balónem nebo pálkami a děti se tam taky vyřádí. Když se vám nechce nic chystat s sebou, máte přímo v parku i kavárnu a v nejbližším okolí je toho taky dost. Hlavně je tam docela klid, sice okolo jezdí auta a MHD, ale tím, jak je to prostranství obklopené živými vysokými ploty, tak se to úplně ztratí.
Na jídlo jsme si s sebou vzali sendviče, tentokrát jsme je udělali z tmavého toustového chlebu s majonézou (to je zkrátka základ dobrého sendviče, bez mayo to nejde), schwarzwaldskou šunkou, ledovým salátem a plátky rajčete. Bylo to moc dobré, ale ještě lepší kombinace je majonéza, tuňák a rukola, případně polníček. To se fakt budete oblizovat :) Super na piknik jsou i plněné tortilly, ty zas máme rádi s kousky kuřecího, bylinkovým dipem a spoustou zeleniny podle chuti.
Co by to bylo za piknik bez dobrého pití? Většinou volím domácí limonádu, pivo, Frisco nebo sladké cidery/radlery v plechovce. Pokud ale chcete trochu fancy verzi, zvolte klidně prosecco nebo víno. Skleničky jsme si vzali klasické na víno, ale jdou koupit i z tvrdšího plastu přímo na šampaňské. Lahev prosecca mi byla zaslána z e-shopu www.alkohol.cz a je to konkrétně Casa dei Faveri Cuvée Brut. Suché šumivé víno, které se pije docela nenáročně, má plnou svěží chuť. Chutná skvěle samotné i v drinku.
Jak můžete vidět na dalších fotkách, obsah ve skleničkách se nám zabarvil do růžova, a to díky fialkovém sirupu od Manufaktury, s pomocí kterého jsem připravila nápoj jménem kir royal. Kir vznikne smícháním bílého vína a ovocného sirupu (původně likéru z černého rybízu, crème de cassis, ale těch variant existuje nespočet), kir royal je se sektem, šampaňským nebo proseccem, a pak existuje ještě bretaňská verze kir breton, kde je místo vína cidre. Kdo to vůbec neznáte, vřele doporučuju, je to dobrota :)

Všimněte si našeho sladění proužkovaných svršků <3
Na jídlo je ještě super nakrájet si zeleninu a vzít si k tomu hummus, ať už kupovaný (nám chutná z Lidlu varianta rajčata s bazalkou) nebo domácí. Pak taky milujeme guacamole, které si děláme doma a jíme ho s tortilla chipsy. Nedávno jsme zkoušeli i rajčatovou salsu s troškou chilli a omáčkou sriracha, taky to chutnalo výborně a je to svačina vhodná na piknik, kterou můžete sdílet s kamarády.
Co se týče zábavy, buď stačí partner/kamarád(ka), se kterým si máte pořád co říct, nebo si můžete aspoň pustit hudbu skrz přenosný repráček. Já dostala od táty na Vánoce takový, co funguje přes Bluetooth a ač jsem si říkala, že to nevyužiju, už se kolikrát hodil. S Tomem kromě poslouchání hudby rádi hrajeme karty, žolíka nebo sedmu/prší. Ze začátku jsem měla docela navrch, protože jsem vždy karbaničila s rodiči a Tom to moc neuměl, ale teď už se to naučil a je to hodně rovnocenný soupeř :) No a pak je tu třeba frisbee, soft tenis nebo badminton.

Možností, jak si užít piknik, je nespočet, záleží jenom na vás, co máte rádi. Doufám, že jsem vás tímto článkem třeba trochu inspirovala, a váš příští piknik vyzkoušíte třeba některý z "receptů" na sendviče. Nebo jste neznali kir a zaujalo vás to? Dejte mi vědět do komentářů, co rádi jíte, pijete a děláte na pikniku vy. Já vám děkuju za přečtení článku a mějte se krásně ;)

4 komentářů

  1. S Tomem vám to moc sluší! Já nebyla na pikniku, ani nepamatuji. Tvůj článek mi připomíná, že si musím skočit do Tigera pro plastové skleničky na víno, snad je ještě nevyprodali.

    Na Slovaňák jsem chodila na gympl, tak si to tam pamatuji ještě bez kavárny a zarostlé. V parku jsme u ovocného piva strávili mnohé hodiny a přestávky, je tam pěkně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. super článok, milujem pikniky :) a vám dvom to krásne spolu ladí (a nielen outfitovo) ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám moc ráda pikniky :). Jen škoda, že takové krásné trávníky v parcích ubývají.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam tu zeleninu takhle venku na dece miluju :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)