#NCG2017

Ahoj! V dnešním článku bych vám ráda přiblížila onu akci, kterou jsem v rámci své stáže organizovala a která proběhla na konci října – řeč je o fóru Nantes Creative Generations. Už jsem vám trochu nastínila, o co jde, ve článku o náplni mé stáže. Nicméně chci rozšířit povědomí o této úžasné příležitosti pro mladé lidi ještě víc, tak se se mnou pojďte mrknout, jak takové kreativní fórum vypadá.
Přihlásit se se svým projektem nebo iniciativou může kdokoliv z Evropy (ve smyslu členů Rady Evropy, není to omezené na EU), komu je mezi 18 a 30 lety, a jehož projekt nějakým způsobem přispívá k lepšímu společnému soužití. Porota pak vybere celkem 10 projektů pocházejících od mladých lidí z Nantes a dalších 20 projektů od mládeže z Evropy. Cílem fóra NCG pak je spojit tyto mladé lidi během čtyř dnů v Nantes, dát jim prostor prezentovat svoje projekty sobě navzájem i široké veřejnosti, účastnit se workshopů, které jim ještě dále pomohou v lepší realizaci projektu, a zkrátka jim umožnit výměnu nápadů a myšlenek v mezinárodním prostředí. Během fóra by si project holders měli najít potencionální partnery mezi organizacemi a asociacemi, které NCG spoluorganizují, a po skončení fóra mají možnost dát dohromady společný projekt, ucházet se o Cooperation award a získat tak až 5000€ na uskutečnění daného projektu. Popravdě je těžké shrnout smysl celého NCG do pár vět, ale snad se mi to aspoň trochu podařilo a vy jste tak získali konkrétní představu :)
Pro nás organizátory začíná práce na takové události dlouho předtím, než se evropští účastníci začnou sjíždět do Nantes, ale tím vás nechci zatěžovat. Pro mě bylo super, že jsem mohla být ubytovaná ve stejném hotelu jako Evropani, být tak nablízku jim i místům, kde se event konal. Začínali jsme ve středu prvním uvítacím večerem, který sloužil k prvotnímu seznámení, účastníkům se předaly plátěnky s pozornostmi uvnitř a podávala se první výborná večeře. I když ještě nebyli přítomni úplně všichni lidé, kteří se fóra účastnili, už tak jsem byla nadšená, že jsem konečně poznala osobně všechny ty osoby, se kterými jsem doposud komunikovala pouze přes mail, případně telefonicky.
Čtvrtek byl prvním kompletním dnem fóra, začalo se představením NCG, města Nantes s programu celé akce. Až do oběda pak byl čas věnován prezentaci projektů mezi účastníky a partnery navzájem, což probíhalo za pomoci tzv. totemů – malých dřevěných stolečků, které můžete vidět na fotkách. Během obědové pauzy z prostor výstaviště Nantes Metropole vysílali živě žurnalisté z Euradionantes a účastníci si mohli vyzvednout ručně tištěné tričko z dílny designérů Antonin & Margaux. Ti měli na místě zaparkovaný přívěs s přístrojem na potisk triček a to, jak trička letos vypadala, vidíte na fotkách. I pro mě je to krásná památka :) Odpoledne pak probíhaly workshopy na téma Jak co nejlépe prezentovat svůj projekt v co nejkratším čase (v podstatě Pechakucha), další dvě hodiny byly věnované prezentaci projektů široké veřejnosti. Večer jsme se přesunuli na radnici, kde pro nás byla nachystaná večeře, došlo na předání Cooperation awards a pak se povedlo celý reprezentativní sál roztancovat. Na video můžete kouknout na FB page Nantes Creative Generations ;)
A jsme u pátku! Účastníky čekaly celé dopoledne i odpoledne další workshopy, tentokrát se dozvěděli, jak vyvinout kreativitu ve svém projektu a jaké jsou možnosti financování a partnerství projektů. Odpoledne pro ně byla připravená komentovaná prohlídka centra Nantes s průvodci z Le Voyage à Nantes, která skončila před klubem Trempolino. Tam se konal speciální NCG večer, podávala se večeře z dílny neziskovky Le Gout des autres (Chuť odjinud), která podporuje exotické kuchyně a pracuje třeba i s uprchlíky. Pak už nás čekaly čtyři krátké koncerty nebo představení od místních umělců a večer završil DJ. Pilo se (nutno podotknout, že jak jsem byla poněkud ve stresu z některých malých problémů, potřebovala jsem si dát tři sklenky vína, aby to ze mě spadlo :D), tancovalo se, panovala prostě skvělá atmosféra. A protože se nikomu nechtělo domů už o půlnoci, kdy oficiální program skončil, pokračovalo se ještě dál do víru páteční noci. Do postele v hotelu jsem ulehala ve 4 hodiny!
Sobota se nesla ve znamení loučení a nostalgie, čekala nás už akorát návštěva Machines de l'Ile a závěrečný oběd v luxusní restauraci O'Deck na lodi na řece Loiře. Účastníci dostali certifikáty a plakát s fotkami všech project holders, počasí nám úplně nádherně vyšlo a všichni byli spokojení. Já jsem si šla odpoledne na chvilku zdřímnout, děcka se rozhodly prozkoumat trochu Nantes, večer šli skoro všichni do divadla a pokračovali ještě do baru, kam jsem se připojila. To už jsme netáhli tak dlouho, ale i tak jsem ulehala o půl třetí :) V neděli už všichni odjížděli domů, takže jsem se se všemi rozloučila ještě ráno na snídani v hotelu a pak už mě čekal návrat zpátky do svého pokoje, zpátky do reality.
Musím říct, že se sešla opravdu skvělá parta lidí, poznala jsem super sympaťáky z Nantes a ze všech koutů Evropy (Polsko, Chorvatsko, Albánie, Arménie, Gruzie, Turecko, Rumunsko, Velká Británie, Řecko, Lotyšsko, Ukrajina, Irsko, Maďarsko, Itálie, Německo a Nizozemsko), dozvěděla jsem se spoustu nových věcí z oblastí, o které se normálně tolik nezajímám, ale tihle všichni kreativní mladí lidi to dokázali podat tak, že mě najednou zajímalo všechno. Po celou dobu jsem jedla skvělé jídlo, měla kolem sebe úžasný tým organizátorů a partnerů, vyzkoušela jsem si, jaké to je organizovat takovou akci a rozšířila jsem si síť mezinárodních kamarádů. Co je víc? :)

Na vás směřuje otázka, jestli jste o podobné události někdy slyšeli? Nebo je Nantes v této oblasti opravdu hodně jedinečné? A jak vás NCG zaujalo, chtěli byste taky něco podobného zažít, ať už jako stážista nebo jako účastník akce? Moc se těším na vaše komentáře, momentálně víc než kdy jindy, jsem zvědavá, co na to řeknete. Mějte se hezky a buďte kreativní!

P.S.: Fotky jsou z dílny fotografa Guillaume Kerhervé - webpage.

1 komentářů

Děkuju moc za každý komentář :)