Švýcarsko #4 | Z Pilatu do Lucernu

Po té nejlepší večeři a rozhodně tom nejlepším dezertu, co jsme kdy měli, jsme se odvalili do pokoje a šli jsme brzo spát. Tuto noc jsme si parádně užili a konečně se pořádně vyspali. První lanovka dolů do Lucernu totiž jezdí až v 9, takže jsme měli spoustu času na snídani a obhlídku vršku Pilatu.
Na snídani jsme si dali míchaná vajíčka se slaninkou, uzeného lososa, šunky, sýry, výborný croissant a já jsem ještě sáhla po vanilkovém tvarohu. Asi nemusím zmiňovat, že všechno bylo úplně výborné. Mimochodem, slečna, co nás uváděla ráno ke stolu, byla další Slovenka, kterou jsme na naší cestě potkali!
Pohled na náš hotel Bellevue a místo, odkud vyjíždí lanovka. A vidíte toho draka vyskládaného z dlaždic? To je symbol Pilatu, podle nějaké legendy žil na hoře kdysi dávno drak, nebo si to lidé aspoň mysleli, protože když je okolo Pilatu pořádná bouřka, tak to zní, jako kdyby nahoře řádil drak :)
Kostel na úpatí, do kterého se teda asi horko těžko dostává. Ale je to nádherný, ještě ta extra zelená tráva okolo, wow.
A touto lanovkou jsme pak jeli dolů. No, co vám budu povídat, trochu jsem se bála, bylo to fakt hodně strmé!
Ráno jsme ještě stihli poslechnout si troubení na alpské rohy a vevnitř u recepce hotelu taky jódlování, to pak uvidíte oboje ve vlogu. Každopádně neexistuje víc švýcarská horská tradice než právě tyto dvě hudební praktiky :)
Když jsme sjeli velkou kabinovou lanovkou, dostali jsme se do mezizastávky, kde jsme pak přesedli na menší kabinkovou lanovku. Celkově cesta trvala dobrých 40 minut a ta panoramata okolo opět stála za to!

 Kochali jsme se, opět bylo čím...


A naše snaha o zachycení kolemjedoucí lanovky dopadla nejlépe touto fotkou :) Lanovkou jsme dojeli do Kriens, odkud jsme ještě pěšky museli dojít na městskou, která nás pak dovezla přímo k vlakovému nádraží v Lucernu. Tam jsme si nechali v uzamykatelných skříňkách zavazadla, v turistickém centru jsme si vyzvedli obálku s prospekty, museum passy a lístky na vyhlídkovou plavbu jachtou po lucernském jezeře.
Objevování města jsme ale započali kde jinde než u starého dřevěného mostu Kappelbrucke, který je pro Lucern tak typický.
Vevnitř ho zdobí malby na dřevě, které musely být po zničujícím požáru restaurovány.

 Okolí mostu je šíleně romantické, tak jsem se nechala unést a pán nám vyfotil takovou super fotku!

Na oběd jsme zvolili restauraci s typickou švýcarskou kuchyní a od slovenského číšníka (ano, třetí v pořadí) jsme si nechali doporučit jídlo. Dali jsme si sýrové fondue s chlebem a brambůrky a potom ještě klobásku (něco jako bratwurst) s rosti - bramborovou plackou a přelivem z cibulky. Všechno to bylo výborné, ale měli jsme problém to sníst. A pak prý, že fondue si lidi dávají jako předkrm, haha, klidně by nám to oběma stačilo :D
Už u oběda nám začalo lehce pršet, ale nevadilo nám to v dalším objevování města. Byli jsme se podívat k Lion's monument, což je v podstatě socha lva vytesaná ve skále u jezírka v pěkném parku.
Od lva jsme se prošli zase jinou cestou zpátky k jezeru, minuli jsme i kostel s extra špičatými věžemi.
No a pak už nás čekala hodinová plavba po lucernském jezeře na vyhlídkové jachtě. Dostali jsme audio průvodce a poslouchali jsme různé informace o jezeře a jeho okolí.


Naší poslední zastávkou bylo dopravní muzeum, což je nejnavštěvovanější muzeum ve Švýcarsku. Najdete tam několik hal, z nichž každá je věnovaná jinému typu dopravy - pozemní, železniční, lodní, vzdušná. Muzeum je hodně interaktivní, takže si spoustu věcí můžete vyzkoušet. Škoda, že už jsme neměli tolik času, určitě by se tam dal strávit celý den. Pro rodiny s dětmi to je úplně ideálka, jak se zabavit.
Takže jsme viděli různé vlaky, třeba starý wagon, co jezdil na Jungfrau, nebo čokoládový wagon, ale ne ten z pravého Čokoládového vlaku, kterým jsme jeli před dvěma dny :)
Venku dokonce bylo jezírko, kde jste se mohli projet na loďkách. V pozadí je budova věnovaná pozemní dopravě, která je celá obložená různými dopravními značkami. Majestátní, co říkáte?
No a u vchodu do muzea je umístěný tenhle vrták, který byl použit k proražení toho nejdelšího tunelu na světě, který byl ve Švýcarsku poměrně nedávno dokončen. Po návštěvě muzea už nám nezbylo než si na nádraží vyzvednout zavazadla, nasednout na vlak do Curychu a na letišti počkat na zpáteční let do Vídně. Jak už jste viděli v posledním random článku, cestovali jsme v business class, takže jsme na letišti měli přístup do business lounge a mohli si tak dát na jídlo a pití v podstatě co jsme chtěli. Na palubě zpožděného letadla nás pak ještě čekala večeře v podobě steaku z tuňáka. Ve Vídni na letišti jsme přečkali noc a prvním raním RegioJet busem jsme jeli do Brna.

Bylo to náročné, ale stálo to za to, naprosto všechno. Asi vám je z mých článků jasné, že jsme přijeli plní zážitků, které vstřebáváme doteď. Byla to ta nejlepší dovolená, kterou jsme kdy zažili. A dlouho ji nic nepřekoná, tím jsem si jistá. Ani nevíte, jak jsem ráda, že jsem tehdy v únoru napsala onen snící článek o cestě do Švýcarska a že se mi poštěstilo tuhle výzvu vyhrát. Ten splněný sen je prostě k nezaplacení. Děkuji ještě jednou portálu blogerky.cz a hlavně Switzerland Tourism, ať už českému zastoupení, tak i všem lidem ze švýcarského ST, co přispěli k našemu programu.

8 komentářů

  1. Nádherné místa jste navštívili. Výhled z lanovky musel být nádherný a hodně mě zaujala i ta projížďka na loďkách.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky a úžasné komentování vašich zážitků :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto to jde vidět, že jste si to mega užili. Výhled je hrozně pěkný! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Woow, to jsou neskutečné fotky :) pusinková fotka je moc krásná

    OdpovědětVymazat
  5. tak to je nádhera! krása zachytená na nádherných fotkách! :).
    verím, že ste si to tam poriadne užili, nakoľko na fotkách je to vidieť! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
  6. Lanovkou bych se bála :D ale jinak moc pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nejmenuje se ta bramborova placka nahodou Rösti? Jinak bomba vylet. Luxusni fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, díky za upozornění, ano je to tak. Chtěla jsem si to ověřit a pak jsem na to zapomněla a publikovala jsem to takto, opravím to! Moc děkuju :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)