Series-o-holic #2


Ahoj! Poté, co jsem dokončila všechny zkoušky, mám před sebou moře volného času a moje hlava se začíná plnit nejrůznějšími myšlenkami a nápady. Neustále přemýšlím, co budu psát za články a jaká natočím videa, abych zase měla něco do zásoby. A tak došlo i na dnešní článek - já vám sice každý měsíc dávám v Oblíbencích tipy na filmy, seriály nebo knížky, ale ucelený článek nebo video jsem udělala jen párkrát. TADY najdete předchozí díl seriálů z roku 2012, tedy hodně starý, na ty seriály už se nedívám, ale tehdy byly vážně mé oblíbené. ZDE je zase video s mými nejoblíbenějšími filmy a TU je druhé pokračování. A nakonec TADY je video s mými oblíbenými knihami.    
Troufám si říct, že seriálů jsem viděla fakt hodně, dnes vám jich doporučím 5 a dalších pět si necháme na příště. Nejsou seřazeny podle oblíbenosti, i když Most se na první příčku nejspíš řadí a spolu s Breaking Bad bych je pasovala na ty nejlepší z nejlepších.

1. Most (Bron / Broen)

Pokud mě sledujete už aspoň rok, rozhodně vám nemohlo uniknout, že Most fakt miluju. Zmínila jsem ho už v několika videích s oblíbenci a dokonce jsme se na něj začali s Tomem nedávno dívat odznova. Na podzim má totiž konečně vyjít 4. série, a tak jsme si řekli, že si to pěkně připomeneme. Zatím jsou tedy 3 série tohoto švédsko-dánského seriálu, který se odehrává napůl v Kodani a napůl v Malmo. Je to severské krimi, to musí uznat každý, že skandinávci tohle umí. Hlavní hrdinkou je Saga Noren, vyšetřovatelka vražd, která se chová poněkud nepatřičně co se týče mezilidských vztahů, trpí totiž Aspergerovým syndromem. Skvěle kontrastuje s veselým Martinem Rohdem, společně tvoří vynikající tým. Tato dvojice se objevuje ve 2 sériích, kdy spolu řeší zapeklité případy ve městech, které spojuje most Oresund. Ve třetí sérii už postava Martina nevystupuje, nahradil ho jiný vyšetřovatel, neméně sympatický Henrik. Líbí se mi, že to není čistě krimi, ale prolínají se do toho i životy vyšetřovatelů, hlavně ve třetí sérii. Most vás zkrátka naprosto pohltí a věřte mi, po skončení každého dílu si budete hned chtít pustit další. A těch 10 dílů v každé sérii vám uteče šíleně rychle. A pak budete ve stejné situaci jako já, netrpělivě čekat na novou sérii.

2. Zločin (Forbrydelsen)

Když už jsme u toho severského krimi, mám tu další podobně laděný seriál Zločin. Ten byl natočený ještě před Mostem a oba tyto seriály zaznamenaly mezinárodní úspěch. Na rozdíl od Mostu, kde dochází k několika vraždám, ve Zločinu se jedná opravdu o jeden jediný zločin, kolem kterého se rozvíjí klubko událostí a vztahů. Opět tu máme dva vyšetřovatele, v 1. sérii Sarah a Jana, jak se to bude vyvíjet dál, zatím netušíme. Máme za sebou s Tomem jen první sérii, ale i tak vím, že tohle je skvělý seriál a zaslouží si tu být. Nenechte se vyděsit tím, že první série má 20 dílů po cca hodině stopáže, ten čas je vyplněný dobře (ve 2. a 3. sérii už je jen 10 dílů). Odpovídá to tomu, jak spletitý ten případ je. Míchá se do toho hodně politika, rodinné vztahy, nechybí ani lži a intriky. Opět vás ten příběh zcela pohltí, skoro tak jako Sarah, a budete si chtít pouštět jeden díl za druhým.

3. Perníkový táta (Breaking Bad)

Breaking Bad nebo-li BrBa (já nerada české názvy seriálů) je americký seriál z produkce AMC, který se točí okolo drog. Walter White je učitel chemie, táta z normální rodiny, který se dozví, že už mu nezbývá ze života mnoho času. A tak se připlete k vaření metamfetaminu společně s Jessem, mladým klukem, který moc neví, co dělat se svým životem. Společně vybudují drogové impérium, což s sebou přináší neuvěřitelné situace. Strach z odhalení, lži, přetvářka, vyjednávání s drogovým kartelem, atd. Breaking Bad má celkem 5 sérií a na rozdíl od mnohých seriálů, kdy vás první série navnadí, ale s každou dalších to jde do kytek, u BrBa to je přesně naopak. Ten vývoj postavy Waltera je dechberoucí, ještě nikdy mě nic tak neslovilo. Takže pokud se začnete dívat a ze začátku vás to zas tolik neosloví, tak vás prosím, vydržte. A věřte, že kvalita toho seriálu zraje s každým dalším dílem a graduje na konci 5. série. Must-see! A pokud vám BrBa po skončení bude chybět, můžete koukat na Better Call Saul, což je spin-off o hlavním právníkovi z Brba, Saulovi. První série nás moc nebrala, ale dáme tomu ještě šanci, určitě to bude super.

4. Narcos

U drog ještě zůstaneme. Narcos je označení, které se vžilo celosvětově pro drogové barony. A kdo se vám vybaví jako první, když se řekne narkobaron? Nikdo jiný než Pablo Escobar. A právě o jeho životě je seriál Narcos, tedy alespoň první dvě série, které zatím vyšly. Americký seriál z produkce Netflixu vypráví o Pablově životě, o vzestupu a pádu jeho kokainového impéria v Kolumbii, přičemž děj je prokládaný skutečnými záběry a fakty z tehdejší doby. I když byl Pablo hodně chladný, surový a bezohledný, nedal dopustit na svou rodinu. Nějaké city určitě měl a je jen na vás, jak na něj pohlížíte. Já už jsem zvědavá, co přinese 3. série, nejspíš bude vyprávět o jiných drogových kartelech, které Pabla nakonec dostaly. Mimochodem, hodně se mi líbí ta španělština v seriálu, mám chuť se ji vážně naučit, když už nějaké základy kvůli vypracovávání bakalářky mám :D

5. Hra o trůny (Game of thrones)

Ať ten článek není zas tak dlouhý, pro tentokrát to ukončím 5. seriálem, který určitě všichni dobře znáte. Hra o trůny, seriál z produkce HBO, hodně sledovaný a dikutovaný kousek. Já jsem se tomu napřed docela bránila, protože nemám ráda historické, válečné ani výpravné počiny. Jo, já vím, GoT není ani jedno z toho, ale prostě mě to moc nelákalo. A pak jsem do toho spadla. Na první sérii jsem se začala dívat sama a pak jsem k tomu přivedla i Toma. Je tam hodně násilí, sexu a intrik. Komu by se to nelíbilo? Přidejte sympatické postavy, nečekané zvraty (to jsem fakt zvědavá, kdo všechno umře v 7. řadě) a je o zábavu postaráno. Knížky jsem nečetla, takže nemohu hodnotit, jak moc se s nimi seriál shoduje, ale prý moc ne. Přiznám se, že 5. řada už mě moc nebrala a říkala jsem si, že na šestou už se mrknu jen tak ze zvyku a abych věděla, jak to dopadne. Ale předčilo to moje očekávání a už se nemůžu na podzim dočkat 7. a nejspíš poslední řady!


Znáte některé z těchto seriálů? A začal jste třeba někdo koukat na Most na základě mého doporučení? Už se těším na vaše komentáře a samozřejmě uvítám tipy na další skvělé seriály, které za to stojí.

8 komentářů

  1. To ti závidím, že už máš po zkouškovém, mě ještě pár zkoušek čeká, ale už jich taky naštěstí není moc. Žádný seriál z těchto neznám, ale určitě se nechám inspirovat, až budu mít konečně volno :).
    BeautyOfLife blog

    OdpovědětVymazat
  2. Jediný seriál, který vím, že existuje (z těchto) je Hra o trůny, já ho ještě neviděla, ale tím jak o tom všichni stále mluví, se budu muset asi podívat na pár dílů :D :)
    Měj se v lásce,
    Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

    OdpovědětVymazat
  3. žiadny zo seriálov nepozerávam, ale fakt ma zaujal Most :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Game of thrones je moja srdcovka a chystám sa aj na Narcos, ostatné neoznám, ale ďakujem za tipy. :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, Most miluji!! Viděli jsme ho s manželem teprve nedávno a fakt to stalo za to! Ostatně jsme milovníky Jo Nesba, takže tento seriál nešlo ne milovat:) No a Zločin byl perfektní v první sérii.. Nechci ti kazit radost z koukání, ale v poslední sérii to zabili asi posledním a 5 minutama.. byla jsem tak naštvaná jak do zakončili! Ale o tak se mi seriál líbil:)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek! Já se teď dívám na Narcos a je super! GOThrones jsem viděla první dvě série a pak jsem to nějak přestala sledovat, ale docela se mi líbil. Na ten Most se kouknu. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  7. Game of Thrones je moje srdcovka, vždy v pauze mezi sezónami dočítám knihu a nemůžu se dočkat další série! <3 Ze Tvého seznamu jsem viděla už jen Narcos a ten řadím také mezi ty nejpovedenější. Jistým způsobem mi záporák Escobar hodně přirostl k srdci a byla jsem smutná, že jeho postava už se v dalších sériích objevovat nebude :(

    OdpovědětVymazat
  8. Jj, Narcos jsme taky hltali. A GoT to je už taková klasika. Teďka hltáme Vikingy a taky jsem si hodně oblíbila Versailles.

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)