Places in Brno | Pivnice U Čápa

Dnes tu pro vás mám další článek zaměřený na jídlo, a to konkrétně na pivnici U Čápa. Tuto pivnici troufám si říct většina Brňáků zná, nachází se na Veveří blízko Filozofické fakulty (na rohu Obilňáku) a je vyhlášená svou tradiční českou kuchyní. Zajímavý je také její název, vznikl tak, že do pivnice chodili novopečení tatínci odvedle z porodnice oslavovat narození dítěte - a jak víme, děti nosí čáp :)

Prostředí restaurace, obsluha

Čáp je typická česká hospůdka, kde se i vaří, zařízená je tedy velmi jednoduše - dřevěné stoly a lavice, na stolech ubrusy, stojánek s preclíky, apod. Oproti Piazze, kterou jsem vám představila minule, je to tedy diametrálně odlišná restaurace s úplně jiným konceptem i úplně jinou klientelou. Nicméně servírka, která nás obsluhovala, byla moc sympatická, usměvavá, zajímala se, jestli máme všechno a jak nám chutná.

Jídlo

Jak už jsem zmínila, U Čápa najdete hlavně typickou českou kuchyni a jídla, která se dobře hodí k pivu. My jsme s Tomem rozhodně pivaři, a tak jsme zvolili tankovou Plzeň, kterou U Čápa točí, a k jídlu jsme si objednali kilo žeber. Nečekali jsme vůbec dlouho, žebra za chvíli byla na stole, společně s rozpečeným bochníkem chleba ochuceným bylinkovým máslem, hořčicí, vejmrdou (což není sprosté slovo, ale nazývá se tak omáčka z křenu, octu, nastrouhaného jablka a kapky hovězího vývaru) a miskou s červeným zelím a nakládanou kapií. Já se přiznám, že mi nechutná ani jedno z toho, hořčici moc nemusím, křen je na mě dost pálivý a zelí mi taky úplně není po chuti. Uvítala bych spíše jinou omáčku a místo toho zelí kyselé okurky.
Žebra samotná mě bohužel také nijak zvlášť nezaujala. Popravdě srovnávat mohu jen s jednou restaurací (Na Knoflíku), kde mi ale jak žebra, tak bylinkový chléb chutnala více. U Čápa nebyl chléb tak dobře ochucený tím máslem a žebra byla dobrá, ale neřekla bych výborná. 
Objednali jsme si tedy na zkoušku ještě domácí bramborové lupínky s česnekovou omáčkou (ano, další velice zdravé jídlo) a ty naopak předčily naše očekávání. Za 60 Kč to je ideální pochoutka k pivu s kamarády, pokud tedy nechcete pivní slámu :)

Shrnutí, ceny

Od Čápa jsme odcházeli naprosto přecpaní, ale díky dobré Plzničce nám doma brzy vytrávilo. Jak už asi tušíte, zrovna dvakrát spokojená jsem nebyla, ale na základě jednoho jídla nemohu soudit, v nabídce toho U Čápa mají daleko více. Příště spíš zvolíme tataráček nebo pečené koleno, to by mohla být mňamka! Ceny v této restauraci jsou příznivé, za tankové pivo sice dáte přes 40 Kč, ale stojí to za to. Kilová žebra tam stojí 239 Kč a nají se z toho dva lidé. My opět díky voucheru od ConGusto Group měli slevu, tentokrát 30 %, za což děkuji.


Tom k Čápovi chodí docela často, jelikož studuje na FF, několikrát tam měl týdenní menu a nemůže si stěžovat. Takže to nechám na vás, jestli vás Čáp zaujal nebo ne :) Navštívil jste někdo tento brněnský podnik? Jak vám tam chutnalo? Budu se těšit na vaše komentáře!

6 komentářů

  1. tak to miesto vyzerá naozaj čarovne ♥ a to jedlo mmmm... hneĎ by som si dala ♥

    OdpovědětVymazat
  2. U čápa to znám moc dobře, nebo spíše jsem znala. Babička bydlela na obilňáku od dva vchody dál v podstatě do mých 15 let, už v ty době hospoda byla... a i poté jsme tam jednou, nebo dvakrát byli. Co se týká jídla vůbec si nepamatuji, co jsme tam měli, ale vím, že cenově to bylo moc dobré.:) Ráda bych se tam do budoucna podívala, aspoň zavzpomínala...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, mít takové vzpomínky na nějaké místo :) Snad se tam brzy podíváš!

      Vymazat
  3. My byli teď v sobotu a můj styl to není, nejsem moc na pivo. Ale měla jsem vepřovou panenku a ta byla docela dobrá. Jestli správně počítám, tak Vám chybí ještě Monte Bú, tak tam si užijete, rozhodně si dejte steak, měli ho moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Monte Bú už jsme stihli, článek bude příští týden. Tam se nám líbilo moc, já už tam jednou byla, ale pro přítele to bylo poprvé a ten byl mega nadšený. Steak jsme si nedávali, ale já ho tam měla minule a byl výborný :) Čáp byl pro mě fakt nejslabší z těch tří no...

      Vymazat
    2. Tak to je jasný, je to pivnice, to by bylo divný kdyby byly na stejné úrovni jako Monte Bú,ale myslím, že když někdo vyhledává takovou tu hospodskou klasiku tak by byl spokojený.Jinak formát článku místa v Brně se mi moc líbí.

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)