Chilli con carne

Ahoj! Nedávno jsme si s Tomem už podruhé vařili chilli con carne, a tak jsem se rozhodla, že vám nafotím recept a postup a podělím se s vámi o toto jídlo na blogu. Nikam neutíkejte, pokud vás odradilo slovo chilli v názvu, já také nerada jím pálivé věci, ale tohle je prostě výborné, i když to malinko pálí. Pokud snesete aspoň lehce pikantní gulášek, tohle vám zachutná taky :)
Budete potřebovat: 500 g mletého masa, plechovku krájených rajčat, plechovku červených fazolí, 1 červenou papriku, zhruba 1/2 plechovky kukuřice, 1 střední cibuli, 2 stroužky česneku, lžičku krupicového cukru, 2 lžíce pasírovaných rajčat nebo kečupu, lžičku mletého chilli, lžičku mleté papriky (nechám na vás, jestli sladké nebo pálivé, my volíme sladkou), lžičku mletého kmínu, půl lžičky majoránky, sůl, pepř
Cibuli si nakrájíme na jemno a dáme ji orestovat na oleji, dokud nezezlátne. Mezitím si nakrájíme česnek na plátky a červenou papriku na kostičky.
Přidáme do hrnce k cibuli, kam také přidáme všechno koření (tzn. chilli, papriku, kmín, majoránku, sůl a pepř). Promícháme a necháme ještě chvíli restovat.
Na řadu přichází mleté maso, které orestujeme, dokud nezhnědne.
Potom přidáme plechovku krájených rajčat, lžičku cukru a pasírovaná rajčata nebo kečup. Vše zalijeme ještě 300 ml horké vody, dosolíme a opepříme. Všechno necháme zhruba 20 minut probublávat pod pokličkou, průběžně mícháme.
Na konec přidáme plechovku fazolí (ze které jsme napřed vylili nálev) a kukuřici. Podle chuti ještě kdyžtak dokořeníme. Jako přílohu k chilli con carne podáváme rýži. My zvolili speciální červenou rýži, která má přívlastek pololoupaná a obsahuje více vitamínů a minerálů než klasická bílá rýže. Její příprava je malinko náročnější - vaří se 30 minut a pak se ještě dalších 30 minut nechává v teple pod pokličkou dojít - ale musím říct, že chutově je fakt výborná.
Tak co na to říkáte? My si jednou za čas koupíme kilové mleté maso a z půlky děláme chilli con carne a z druhé půlky lasagne. Jo, ještě bych měla podotknout, že vám z toho vyjde porce tak pro 6 lidí, nám to vždycky vyjde na 3x2 jídla. Ale někdy to je fajn, mít takhle navařeno dopředu :) Zkusíte to taky? Těším se na vaše komentáře!

3 komentářů

  1. Já bych si to dala bez masa, třeba jen s chlebem :-) Jinak to vypadá výborně.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale chutně to vypadá! :) Jeste chcilli con carne nejedla, tak určitě jednou vyzkouším :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  3. myslím, že čili con carne som ešte nejedla a tvoj článok mi pripomenul, že som to chcela vyskúšať :) vyzerá to super ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)