Koloniál & Trhy jako Brno

Ahoj! Venku je počasí, že by psa nevyhnal, a tak plánuju strávit víkend v posteli s litry čaje, knížkou v ruce a sem tam bych se mohla mrknout na něco do školy, když v úterý už píšeme první mini test. Na dnešek jsem si pro vás ale připravila trochu obsáhlejší článek, a to takový report ze dvou akcí, které v Brně nedávno proběhly - Koloniál s podtitulem "trh zboží a zážitků" a včerejší Trhy jako Brno, které se budou konat každý poslední pátek v měsíci, poprvé pořadatelé zvolili téma burgery. Což nám padlo do noty. Z akcí mám několik fotek, tak už se se mnou pojďte podívat, jaké to bylo :)


Koloniál se jako vždy konal v prostorách Malé Ameriky, stánky se nacházely venku i vevnitř. Ten výhled na Petrov je odtamtud skvělý!
 Zaujala mě ručně šitá tee-pee u stánku Happy Teepee. A neměli tam jen týpíčka (přeci jen, kdo by to reálně doma využil), ale i nádherné zástěrky do kuchyně, chňapky, povlaky na polštáře, podsedáky, atd. Jednu zástěrku jsem si přidala na vánoční wishlist :)
 U stánku b-cake jsem neodolala Oreo cheesecakeu, který byl nepečený a takový hodně nadýchaný. Nenazývala bych to cheesecakem, ale bylo to sakra dobré.
 Tady už si nepamatuju název stánku, ale měli tam úžasné peněženky a šperky. Ten s pírkem a modrým ptáčkem už má kamarádka doma, krásné :)
 A ještě mě oslovila takhle rozkošná zrcátka do kabelky, hlavně to látkové s mini lištičkama <3 Škoda, že nebyla zavírací, jinak už bych si ho koupila, takhle by se mi ještě rozbilo nebo by minimálně bylo pořád špinavé.
 Na konec jsme zavítali ke stánku s absinthem, tím pravým, kde nám vysvětlili, co za fejky prodávají v obchodech a jak se má správný absinthe pít. Já si ho nedala, nechutná mi to, vlastně nic bylinného nepiju. Ale Tom s kamarádkou se toho nebáli a dali si každý jiný absinthe.
Příprava spočívá v tom, že se nalije malý panák do sklenky a nechá se na něj kapat z výšky voda. Čím pomaleji, tím lépe. Výsledkem je zakalený nápoj, který má pouze nějakých 15-17 % alkoholu. A to, že se asbinthe zapaluje nebo se lije přes cukr, je blbost. No musím říct, že tohle byl nejlepší zážitek z Koloniálu, takže podtitul "trh zboží a zážitků" je rozhodně pravdivý. Koloniál se koná vždy dvakrát do roka, takže si ho v dubnu nenechte ujít :)
 Na Trhy jako Brno, které se konaly u Vaňkovky (přesněji u Galerie Vaněk, když vyjdete ven z Vaňkovky u food koutku), jsme se náramně těšili a měli jsme velká očekávání. Jak nám bylo jasné, na akci přišlo hodně moc lidí, ale dalo se v pohodě sednout k připraveným stolům. Jak už jsem psala, hlavním tématem byly burgery, ale našly se tu i stánky s vínem, kávou, pivem, kořením, sýry, uzeninami, atd. Zkrátka správné trhy.
 Mikrofarmu máme moc rádi, ale burger už jsme od nich měli několikrát a navíc nás jejich nabídka na této akci moc neoslovila. Prohlídli jsme si všechny stánky, srovnali nabídku a ceny a šlo se na věc.
 Prvním želízkem v ohni byl klasický cheeseburger z Butcher's za 85 Kč. Měl v sobě karamelizovanou cibulku, což byla dobrota, jinak jsme si ale říkali, že to byl takový klasický burger, nic výjimečného.
 V Kodo stánku měli hodně zajímavý burger, ale pro nás burger s kuřecím masem prostě není burger. Ovšem co jsme viděli, tento burger byl o něco větší než ostatní a za tu cenu, mohlo to být zajímavé :)
 My jsme ale pokračovali ke stánku Burger Inn, už z Facebooku jsme věděli, jakou budou mít nabídku, a chtěli jsme ochutnat ten španělský, teda Jamon Albeniz. U Burger Innu se nám líbilo, že při objednání jsme dostali lísteček s číslem, chvilku jsme si počkali a dostali krásný čerstvě udělaný burger.
 Čekání jsme si zkrátili popíjením točeného cideru Strongbow, měl krásnou pěnu a chutnal ještě líp než z lahve. Jo, Strongbow, ten já můžu!
 A tady už je krasavec z Burger Inn, vyhodnotili jsme ho jako nejlepší, byl krásně výrazný, ta španělská šunka a ovčí sýr tomu dali super říz. A za 89 Kč... No ale chtěli jsme zkusit ještě nějaký další, přeci jen ty porce nebyly zas tak velké.
Tak jsme zkusili burger s názvem Jaro (ano, jak tušíte, měli i další roční období) z Formana za 97 Kč, ve kterém byl baby špenát, křupavé ředkvičky, salát coleslaw a majonéza z nějakého sýra. Formana najdete na České přímo pod hodinama, vím, že tam mají vyhlášenou svíčkovou a tenhle jejich burger nás taky hodně oslovil. Hlavně ta houska! Kdybych měla hlasovat v jednotlivých kategoriích, housku by určitě vyhrál tento burger, byla úžasně nakořeněná.
Z akce jsme odcházeli hodně spokojení, mělo to super atmosféru, hrála tam i kapela, na podiu probíhaly postupně rozhovory se všemi podniky, které se akce účastnily. Jo, už se těšíme na další trhy, které se ponesou v duchu Steak & sweet :)
A co vy, kdo jste z Brna, navštívili jste aspoň jednu z těchto akcí? Jak se vám líbilo? Pokud ne, doufám, že jsem vás fotkami a popisem nalákala k návštěvě příštích akcí. Těším se na vaše komentáře :)

14 komentářů

  1. Tak na ty Trhy se musím příště podívat ;) Děkuju za reportáž, Ani.

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. To muselo byt super. Fotky seti povedly.
    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  3. Děkujeme a tešíme se na příště :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujala mě hlavně akce s názvem burger inn. Burger vypadá úžasně až jsem teď na noc dostala hlad. :-/ Hodně se mi líbí první fotka, povedla se ti. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  5. Ty burgry vypadaji famozne !! :) jen by me teda zajimalo, jak jste to sakra jedli?? :D ja kdyz nemam pribor, nejsem schopna to dat jen tak do pusy. To proste nejde :D ale az bude priste v brne takove burger trhy, tak napis, my s Pavlem zase na otocku prijedeme ;) my byli ten minuly vikend, po tom, co jsme byli s vami v Cukru, v tom Baru, a taky nam chutnalo, mso i houska mooooc dobre :) jen skoda, ze k tomu nepodavaji coleslaw a nejake domactejsi hranolky, ale zazitek z burgeru mi to nezkazilo :D V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony byly malinký, na pár kousnutí :D To se dá držet a jíst v klidu. Ale ty klasické velké burgery taky nezvládám držet a potřebuju příbor :D Joo tak to jsem ráda, že vám chutnalo! Coleslaw by tam k tomu mít mohli, to jo. Příště musíte zkusit ten Burger Inn, ten podnik u nás vede momentálně.

      Vymazat
  6. Skvelá akcia :) ten oreo koláčik vyzerá neskutočne dobre ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Jsme radi, ze chutnalo. Nase housky vyrabime sami s laskou a specialne namichanou smesi koreni. Vaseho hodnoceni si velmi vazime. Dekujeme :), Zuzama, manazerka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, to je hned v jídle cítit, když je dělané s láskou :) Není vůbec zač!

      Vymazat
  8. No, tak podle popisu a fotek musely být obě akce super.. Ten Oreo cheesecake vypadá luxusně! :) I burgery vypadají parádně a děkuji za tip, co dělat za měsíc v Brně :) Asi se na Trhách zastavíme :) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  9. takovou akci bych si nechala líbit i v Liberci! trhy pro mě vždycky byly skvělý zážitek, jezdívala jsem na vánoční a velikonoční do Úštěka, ty neměly chybu :) ty burgery vypadají vážně lahodně, mňam!

    OdpovědětVymazat
  10. Taková akce by se mi taky líbila, já na nějaké podobné nikdy nebyla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)