Ahojte! Poctivě nasněžený sníh u nás už taje, nojo, ono to ve městě nikdy nevydrží a potom je z toho akorát břečka... Nemám to ráda. Já dnes byla navštívit bývalé učitele na gympl, vyzvednout si na poště vonící balík a k večeru zase jedu do Brna. Tento týden nemám žádnou zkoušku, budu se učit na příští týden a chodit do práce. S přítelem plánujeme natočit video, tak se na něj brzo můžete těšit :) A co čeká tento týden vás?
Tahle dobrota je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu a chutná báječně! Ne nadarmo se slanému karamelu přezdívá tekuté štěstí :)
Budeme potřebovat: listové těsto, asi 4 jablka nakrájená na plátky, skořicový cukr, med, slaný karamel (já ho mám koupený, ale v ČR ho neseženete, dá se lehce vyrobit - 100g moučkového cukru, 2 lžíce vody, 40g slaného másla, 6 lžic smetany ke šlehání)
Listové těsto si rozdělíme na poloviny (já tartelettes dělala jen z půlky těsta a vyšlo mi jich 6), každou vyválíme a rozkrájíme na větší obdélníčky. Ty poklademe nakrájenými jablky na plátky, posypeme skořicovým cukrem a zakápneme trochu medem. Strčíme to do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme po dobu 15 minut.
Poznáte to tak, že okraje budou nazlátlé. Po vytažení z trouby je necháme trochu zchládnout a mezitím si připravíme karamel (cukr s vodou necháme zkaramelizovat a potom mimo plamen přidáme máslo a smetanu, dobře promícháme a ještě teplý karamalem lijeme na tartelettes). Nejlépe tartelettes chutnají ještě teploučké s horkým tekutým karamelem, uf, zase se mi sbíhají sliny a u nás to zmizlo během pár hodin O:-)
Vypadá a chutná to dokonale, rozhodně vám všemi deseti doporučuji upéct a rychle sníst, je to dobrota. Mamka z listového těsta dělá snad jenom štrůdl, kterého už jsem přejezená. No, už vím, co místo toho budu dělat já!
Francouzský recept tu rozhodně není poprvé, mám v plánu toho péct a vařit daleko více. Těšte se na galettes a boeuf bourguignon a určitě další dezerty :) A dnes se vás ptám, jestli jste už nějakou francouzskou dobrotu zkoušeli?
11 komentářů
No, já tedy nevím.. Ale slaný karamel? .. Mě to moc neláká. :D A jak to vlastně přesně chutná?? :D ..Ale jinak fran. dezerty dělám.. Např. Creme brullé... tarte tatin, makronky,croquembouche, atd.. :)
OdpovědětVymazatVypada to bajecne. Hned bych si dala. Z francouzslych dezertu jsem zkusila zatim jen par veci od Mireille Guiliano z knizky Francouzky netloustnou.
OdpovědětVymazatTento tyden jsem mela mit den volno a jet na lyze, pak jako kazdy tyden spoustu dalsich aktivit, ale vsechno padlo a ja lezim v posteli, mam tuberacky kasel, rymu a k tomu chraplak jako Bryan Adams. Budu rada kdyz od ctvrtka pujdu do prace.
Vypada to super.
OdpovědětVymazathttp://www.style-and-smile15.blogspot.cz/
Vyzerá to úžasne :). Niečo podobné určite vyskúšam. Aj slaný karamel milujem!
OdpovědětVymazatStronger2gether
Hm, tak s tím karamelem bych tomu těžko odolávala! :-) Vypadá to nádherně! :-) Skills of Art
OdpovědětVymazatVyzeráá to suprovo, celkom ma laka ten slany karamel..:)
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá skvěle, hned bych si dala ke snídani :)
OdpovědětVymazatwww.lettertomywardrobe.blogspot.com
to vypadá skvěle, určitě upeču!
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá výborně, ještě jsem tento recept/pochoutku neviděla :). Líbí se mi, že je to jednoduché
OdpovědětVymazatBlog by Veru
ahojky, vypadá to báječně určitě vyzkouším :) My z listového těsta děláme taky jen štrůdl a pizza šneky, tak to bude další o"oživení" :)
OdpovědětVymazatKdyž jsem byla v Paříži, ochutnala jsem jejich creppes a teda mňam, ráda na nich vzpomínám :D
tenhle receptík ihned letí do mé kuchařky! :) mohl by mi pomoci, když nevím, co rychle splácat ke snídani.
OdpovědětVymazatDěkuju moc za každý komentář :)