Poznatky z Erasmu - bydlení na kolejích

Když už bylo jasné, že pojedu na Erasmus, bylo třeba si najít v Rennes bydlení. Prostudovala jsem si možnosti a když jsem četla, že ubytování v bytě vás může přijít i na 400€ a více, tak jsem se rychle smířila s tím, že prostě budu bydlet na koleji. Podle toho, jaký máte pokoj, jestli tradiční nebo renovovaný, platíte buď 163€ nebo cca 240€ (Nutno podotknout, že po přidělení příspěvku od státu je rozdíl minimální - 130 vs 150€, což kdybych věděla, mohla jsem dopadnout úplně jinak.). Rozdíl je v tom, že renovovaný pokoj má vlastní sociální zařízení, v tradičním máte jenom umyvadlo. Jako holka šetřivá jsem si řekla, že to přece ty 4 měsíce přežiju a zažádám si o tradiční pokoj. Ty peníze, co na tom ušetřím, můžu přece investovat do cestování. No, jestli to byla dobrá volba, se ostatně dočtete v dnešním článku...
Jak můj pokoj vypadá můžete vidět v TOMTO videu. Zařízení tu není mnoho, ale aspoň ten pokoj nevypadá tak malinký, i když má jen 9m2. Vybavení je staré a když jsem sem přišla poprvé, měla jsem hrůzu v očích. V tomhle budu bydlet?! Naštěstí jsem si to tady dokázala zůtulnit a sami ve videu vidíte, že to nevypadá vůbec zle. Ovšem "domov" jsem se tomu nikdy nenaučila říkat :)
Před pobytem mi bylo řečeno, že si nemusím vozit lůžkoviny ani povlečení, že tu všechno dostanu. Jasně. Polštář mi nedali vůbec, dostala jsem jenom tenkou hnusnou deku a dvě prostěradla. Ještě, že jsem měla aspoň polštářek z autobusu, se kterým jsem přežila první dvě noci, hned v pondělí jsem si jela do Ikei koupit pořádně tlustou peřinu, polštář a povlečení. A taky věšáky do skříně a trilion dalších věcí, na které jsem zapomněla. Jo, kuchyň je společná, takže musíte mít svoje nádobí. Něco jsem si přivezla z domu, ale stejně jsem toho dokupovala hodně. A to domů nepovezu, přenechám to sousedce, která tu zůstává celý rok.


Když už jsme u té kuchyně, vybavení je následující - sdílená lednička (takže na vás vychází jedna polička a možná jedna přihrádka na dveřích), dvě indukční desky (každá se dvěmi plotýnkami), dřez a mikrovlnka. To všechno pro cca 50 lidí aneb celé jedno patro budovy. Pecka. Naštěstí Francouzi jsou zvyklí si vařit pěkně pozdě, takže mám většinou večer nebo i přes víkend kuchyň pro sebe. Ovšem když už si tady studenti vaří, tak tu kuchyň pěkně zabordelí. Olej všude, rozlité mléko z ledničky, těstoviny a další neidentifikovatelné věci ve dřezu nebo prošlé jogurty nechané na lince. V kuchyni není žádný koš, všechno si musíte vyhazovat u sebe v pokoji, ale na co, když to můžete nechat ležet v kuchyni. Však co, uklízečka je otrok a druhý den to za vás uklidí, normálka. Problém je o víkendu, uklízečka chodí jen v týdnu, takže vařit v neděli večer je o život.
Dokážete si představit, že podobný stav panuje i na záchodech a ve sprchách. Lidi jsou tady nechutný prasata a kolikrát mě v záchodě čeká "milé" překvapení (dál to rozvádět nebudu) nebo najdu ve sprše použitý kondom. To chceš! Opět platí, že sprchovat se v neděli večer rovná se sebevražda. Ovšem tady musím podotknout, že oproti renovovanému pokoji se aspoň nemusím starat o uklízení sprchy a záchodu a nemusím si kupovat toaleťák. No, asi bych to uklízení a kupování toaleťáku uvítala...
Další bod - sousedé. Stěny jsou tady jako z papíru, takže i když máte puštěnou hudbu trochu nahlas, soused to slyší. Já mám tu smůlu, že má sousedka je Asiatka, tudíž kvůli posunu času skypuje buď brzo ráno nebo pozdě večer. Ok, beru to, ale že skypuje do 1 do rána, když já vstávám druhý den o půl 7, mě irituje. Ještě, když se u toho směje jak pominutá. Pak není výjimkou velmi časté pouštění vody v umyvadle, ale takovým způsobem, že si říkám, jestli si tam napouští bazén nebo co?! Každé ráno si fénuje vlasy, nejlépe po dobu 5 minut, pak je 2 minuty klid a pak to zase na 5 minut zapne. (Takže, lidi, vážně mají Asiati od přírody rovné vlasy? Začínám o tom pochybovat.) Zkrátka, dokážete si představit, že už kolikrát jsem jí bušila na stěnu se slovy "Ta gueule!"
Uf, opět to není zrovna pozitivní článek, co? Ráda už bych to ukončila, ale ještě tu mám jednu věc - parties. Já vždycky žila v představě, že koleje žijou a parties se to tam jenom hemží. Tady? Nic. Lidi na chodbě se sotva pozdraví a žádný "chodbovice" se taky nekonají. Možná jsem jen v blbé budově, protože z ostatních jsem párkrát slyšela zvuky party. Ale stejně, to bylo jen párkrát a navíc tady je zakázaný pít alkohol (kde jsme, na intráku?) a zdržovat se v kuchyni po 11 hod. A pokoje jsou tak malý, že tam nacpete maximálně 5 lidí.

Doufám, že jste se u tohoto článku třeba zasmáli nebo si povzdechli nad tím, jak to tady chodí. Jsem natěšená na vaše komentáře a vaše zkušenosti s bydlením na kolejích - jaké to je u nás v ČR nebo někde jinde v zahraničí, kde jste byli? Vážně mě to zajímá. Já bych po mé zkušenosti už na kolej bydlet nešla, je mi dobře s přítelem v našem pokojíčku :) Ale třeba někdo z vás preferuje kolej?

Každopádně to neberte tak, že si stěžuju, pro mě je to obrovská zkušenost, a i když je spíše negativní, rozhodně to je zkušenost, ze které můžu čerpat a učit se.
P.S.: Plánuju video o mých výdajích během Erasmu a taky o papírování a zařizování v průběhu, pokud byste měli nějaké otázky, které v něm chcete zodpovědět, napište mi je! Buď sem do komentářů nebo na ask, FB nebo klidně do e-mailu (kdybyste chtěli vědět něco soukromě). Díky a mějte se krásně :)

21 komentářů

  1. Ty jo, tak to je síla. Čekala bych, že koleje v zahraničí budou na lepší úrovni než u nás :-D Já bydlela na koleji rok a nebylo to až tak hrozný, až na to, že nás na pokoji bylo 4-5. Koupelna byla docela v pohodě, prostorná, dostatek umyvadel a záchodů, ale jen 2 sprchy. Naštěstí byly čistě dámské a na patře nás nebylo tolik. Kuchyňka ale byla hrozná, opravdu všude špína, z lednice se kradlo jídlo atd. Snad nikdy jsem si tam nic nevařila.
    Určitě si ráda přečtu i další články na podobné téma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo vidíš, to jsem zapomněla zmínit, že tady jsou záchody i sprchy sdílené, tady se na žádné dámské/pánské nehraje. Ze začátku mega šok, no teď už jsem si zvykla. O kradení jídla z lednice slýchávám poměrně často, mně zatím nikdy nic nezmizelo, tak musím zaklepat! Protože když tam mám pivo/víno/nějaké dobroty, tak se o to vždycky bojím :D

      Vymazat
  2. mě rozesmálo, jak křičíš na tu Asiatku :D. A naopak já se taky fénuju každý ráno aspoň 5 minut, tak doufám, že nade mnou soused neskřípá zubama, zatím žádná reakce :D. Já jsem na "koleji", ale je to spíš mini studio a mám vlastní kuchyň i koupelnu, protože přesně toho, co popisuješ, jsem se bála a docela určitě by mi z toho hráblo. Ale v Belgii to funguje trochu jinak, buď lidi bydlí v "kotu" (spolubydlení) nebo sami, ale koleje jako takové jsem tu nepotkala... Jinak o svém bydlení jsem u sebe taky psala článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je tady možnost bydlet ve studiu, tam to musí být super, ale to už netuším, kolik stojí. Mně o tom vyprávěla kamarádka z Belgie, že tam vystavěli strašně moc rezidencí pro studenty, ale nebyl o to zájem, tak to teď je neobydlený a každý bydlí na bytě. Zajímavé. Hned si jdu přečíst tvůj článek, díky za odkaz :)

      Vymazat
  3. Na koleji jsem bydlela první rok na VŠ a už nikdy bych tam nechtěla. Pokoj byl příšernej, to se ještě dalo. Ale ty společný kuchyně, záchody, sprchy - nejmíň pro 60 lidí - to byl masakr. V kuchyni věčně taky bordel, v lednici zkažený jídlo a navíc někteří chytráci to jídlo z ledničky kradli. Stěny byly taky tenký, takže jsi slyšela všechno, jsem ráda, že už jsem teď 2. rokem na bytě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je docela sila. Ja mela na erasmu na kolej stesti, ale vim i o jedne, ktera byla silena a snad jeste horsi nez to, co popisujes. Ta ma byla dva roky po rekonstrukci, na pokoji jsem mela umyvadlo, WC a sprcha byla spolecna na patre a rozdelene zvlast damske a zvlast panske, na patre nas bylo pet holek na dve sprchy se zachodem + k tomu jeste jeden samostatny. Kuchyne byla spolecna, ale vetsinou cista. Party byly v party mistnosti kazdy tyden plus k tomu jsme se spolubydlicimi si kazdy tyden i nekolikrat udelali patrovou party. Jedina nevyhoda byla, ze je to odtamtud dal do centra mesta...
    Pokoj se da zabydlet, ale ty spolecne mistnosti, jak mas, to je blby...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, tak to jsi měla skvělé! Pět lidí na dvě sprchy, a ještě k tomu holky, to není co řešit. Tady existují společenské místnosti, ale jsou zamčené a nikdo tam nechodí. Tak já jako nevím, na co to tady je :/ Odtud je to tady daleko do centra, ale naštěstí je tu docela dobré spojení a jezdí sem i noční busy. Na českou dopravu to nemá, ale v tomto ohledu si není na co stěžovat :)
      S tvou poslední větou souhlasím, pokoj je takové mé útočiště, na těch společných místech se zdržuju co nejméně :)

      Vymazat
  5. Teda já tě opravdu obdivuji, já jsem hroznej pedant na pořádek takže bych se z tý kuchyně asi zbláznila :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je mazec. Fuj!

    Zvu tě na mou giveaway o super skřipce do vlasů - http://talktomymoustache.blogspot.cz/2014/11/linziclip-giveaway.html :-) <3

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem teď platila zálohu do Finska na koleje a měsíčně nás to vyjde na 310 euro.. :/ Takže jako je to pálka, budeme tam 3 lidi, máme společné soc. zařízení a kuchyň. Pokoje ale vypadají moc pěkně. :) Jinak nádobí ani polštář a peřinu tam mít nebudeme, takže si to musíme přivézt (nevím, jak to narvu do kufru do letadla :D), nebo za lůžkoviny chtějí 25 euro.. tak nevím, jestli to taky radši chvíli nepřežiju pod dekou a pak si něco koupím. No, jsem na sebe zvědavá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádka jede do Norska a má kolej snad za 430 euro nebo nějak tak, uf, sever! Hodně štěstí s kufrem v letadle, já si v podstatě mohla přivézt, co jsem chtěla, když jsem jela Studentem, ale i tak jsem toho spoustu zapomněla :D Hele pokud vám tam budou topit, tak není problém to chvíli přežít pod dekou a beztak tam je IKEA, tak nakoupíš tam ;)

      Vymazat
    2. No, já budu v docela v malém městě, ale tak snad narvu deku do příručáku (stejně budeme spát na letišti) a loňští erasmáci říkali, že se vyplatí si to koupit až někde tam.. IKEA tam bohužel není. :D

      Vymazat
  8. tak když jsem byla v Dánsku na Erasmu tak jsem to měla tak, že malinkej dost tmavej pokojík kde byl stůl s poličkama, malej stolek, křesílko, postel a skříň jsem platila v přepočtu skoro 9 tisíc Kč TFUJ
    sdílela jsem s jednou spolubydlící z vedlejšího pokoje:
    sprchový kout (závěr kolem jen) a záchod s umyvadlem a zrcadlem
    kuchyňku: umyvadlo, dvě plotýnky a mini ledničku
    takže dva pokoje vedle sebe propojené kuchyňkou a koupelnou vedle s jedním společným vchodem do kuchyně
    viděla jsem ubytování v jiném bloku budov a to bylo lepší, o něco větší pokojík, světla dost a v kuchyni kompletní 4 plotýnky, trouba a velká lednice
    povlečení, prostěradlo, polštář, peřinu a věci do kuchyně jsem musela kupovat na místě
    na kolejích byla ovšem zdarma sauna (bezva věc i když jsem se tam díky aktivnímu životu, víkendovým výletům a rýmičkám dostala bohužel jenom jednou... spíš jsem vždycky šla do "posilky" na rotoped), malá posilovna, taneční sálek a pak kolejní bar :-)
    fotky můžu dohledat a poslat někam :-) myslím, že mám nějaké i ze srpna/září minulého roku na svém blogu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fůůů 9 tisíc, mazec. Sdílení s druhým pokojem jsi měla rozhodně lepším než já s celým patrem :) Páni a sauna s posilkou, to zní skvěle!
      Jestli se ti bude chtít, tak klidně na slovakova.anna@email.cz :) Díky za tvé komentáře!

      Vymazat
  9. když to čtu, tak mám pocit, že bydlím s Francouzi:D bydlím na bytě, ale takové prasátka jsem ještě nezažila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ze zkušeností kamarádů je to fakt pravda, že Francouzi jsou prasátka :D

      Vymazat
  10. u nás na univerzitě jsem byla na koleji, ale s tímto se to rozhodně nedá srovnat - byl to luxus! Tvé podmínky bych rozdýchávala asi dlouho, protože jsem asi poměrně rozmazlená :D je to odporný...

    OdpovědětVymazat
  11. tak to je síla!! já jsem bydlela na kolejích dlouho, ale na tech se sdílenou koupelnou uz bych nechtela byt. Jediné prijatelné koleje pro studenty v praze jsou tyto na jizaku: http://www.apartmanstudent.cz/fotogalerie/fotogalerie.html

    OdpovědětVymazat
  12. No zajímavá zkušenost a asi i zážitek. A já myslela, že člověk na výměném pobytu vždycky bydlí u rodičů toho studenta, není tomu tak? Jinak s tím bydlením na koleji bych si představovala třeba takové bydlení, ale to by byl už moc velký luxus :D Jinak ubytovaní v cizině se dá dobře sehnat za levno. Ale záleží jakou má člověk komfortní zónu. Bydlela jsem v Barceloně kousek od hlavní ulice LaRambla za 20euro na noc. Jen to byli sdílené pokoje. Každý měl svoji skřínku na zámek a společná koupelna. Aspoň se člověk seznámil s jinými lidmi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, na výměnném pobytu tomu tak asi vždycky je, já ale byla na Erasmu a tam je to s bydlením jiné. Většinou se právě bydlí na koleji nebo se na dálku hledá pronájem. No kdybych měla dávat 20€ za noc a ještě bydlet ve sdíleném pokoji se zamykací skříňkou, to by se mi teda nelíbilo. Já platila za svůj samostatný, leč velmi skromně zařízený pokoj ani ne 150€ za měsíc. Ale jak říkáš, každý má svou komfortní zónu. Jinak do Barcelony se chystáme na dovolenou na začátku listopadu, tak už se moc těším :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)