Poznatky z Erasmu - škola

Pro začátek by bylo dobré vám říct, co tady vlastně studuju, protože si myslím, že většina z vás to neví. Univerzita se jmenuje jednoduše Rennes 1 a fakulta Sciences économiques, tedy ekonomická. V celém Rennes je spousta dalších fakult a jiných škol, což mě docela překvapuje, protože je to menší město než Brno. Každopádně je to důvod, proč je tu tolik studentů a taky tolik Erasmáků - uvádí se 70000 studentů a z toho cca 1500 Erasmáků každý rok. A dle průzkumů je to čtvrté nejlepší město pro studentský život ve Francii :)
Čtyři předměty tady mám kompletně ve fránině, z toho jsou tři přednášky (CM, tedy cours magistraux) a jeden seminář (TD, tedy travaux dirigés). Jeden předmět je celý v angličtině, ale učí ho Francouzka, dokážete si tedy představit tu příšernou výslovnost.. Pak tu mám normální angličtinu, něco jako u nás na MUNI, taková business English, ale lehčí. Bála jsem se, že to bude taky učit Francouzka, ale naštěstí to učí rodilá mluvčí, takže super. To mě baví asi nejvíc :) No a pak tu jsou kurzy frániny CIREFE, které se mi taky počítají za kredity a skládají se z ústní a písemné části.
Všechny hodiny, jak přednášky, tak cvika, tady trvají dvě hodiny. Já nevím, jak to máte vy, ale na MUNI to bývá většinou hodina, max hodina a půl. A může se zdát, že ta půl hodina navíc je nic, ale mě to naprosto zabíjí!



Na přednáškách to je většinou tak, že profesoři mají prezentaci a jedou podle ní. Což je pro mě naprosto vyhovující, protože samozřejmě nerozumím všemu a takto si to můžu jednoduše opsat. To, jestli k prezentaci máte potom zpětně přístup, se liší od každé přednášky. V jednom předmětu to chodí tak, že celé dvě hodiny jen tupě všechno opisujeme ze slidů, protože onen profesor poskytuje pouze tabulky a grafy, nic jiného. V jednom předmětu má profesor (dost starý) prezentaci jenom s obrázky a tabulkami a jinak látku čte ze svých poznámek. To je pro mě asi nejtěžší předmět, nestíhám si zapisovat, nerozumím všemu a nevím, co je pro něj důležité a co ne. Proto se plánuju na poslední hodině zeptat nějakých Francouzů a požádat je, aby mi dali svoje zápisky. Prý to tady takhle funguje normálně, rádi se dělí o poznámky a v tomhle nejsou sobečtí :)
Kurzy CIREFE mám dvakrát týdně, vždycky večer od čtvrt na 7 do čtvrt na 9. Dokážete si představit, jak náročné to je, zvlášť v podzimním semestru. Jsem na úrovni C2, což je to nejvyšší, co může být, ale jak už jsem kdysi psala, je to šíleně nadhodnocené. V ústní části moc nemluvíme, spíš posloucháme všechno možné. Pak má každou hodinu pár lidí ústní projev na 5 minut na nějaké kontroverzní téma, aby se ukázalo, že umí argumentovat. Já už to mám za sebou a nebylo to zas tak hrozné. V písemné části máme na každou hodinu úkol napsat nějakou "slohovku", což je dost otravné, ale tak věřím, že mi to něco přináší. A pak vždycky čteme nějaký super náročný dlouhý text a odpovídáme na otázky vztahující se k tomu textu, aby se ukázalo, jestloí tomu rozumíme, i když neznáme všechna slovíčka. Musím říct, že mě ty kurzy docela baví, akorát mám pocit, že veškerou práci soustředím jenom právě na to, těch 5 kreditů bude fakt zasloužených!
Francouzi milují práci ve skupinkách, asi se řídí pravidlem "Víc hlav víc ví.", protože sami jsou docela tupí (pardon, ale fakt to tady pozoruju). V angličtině není hodina, kdy bychom něco nedělali ve skupině. I když něco posloucháme a máme si psát poznámky, pak je vždycky porovnáváme se sousedem. Skoro všechny úkoly jsou ve dvojicích nebo skupinkách, takže pak se musíte složitě domlouvat na FB nebo se sejít mimo školu a pracovat na tom. Problém je, když vyfasujete úplně hroznou skupinu, která prostě nic nedělá a ani na zprávy na FB vám pomalu neodpovídá. Jo, hádáte správně, můj případ. Vážně netuším, jak to nakonec všechno dopadne a jestli náš projekt dovedeme do zdárného konce... Nevím jak vy, ale já jsem z Čech naučená dělat všechno sama za sebe, takže tenhle systém je pro mě nový a trochu se mu bráním, ještě jsem si nezvykla.
Nakonec ještě zmíním délku semestru - začíná 1.9. a končí 20.12., ale... Většina mých přednášek končí už v půlce listopadu a některé na začátku prosince. Takže do toho 20.12. už budu mít hotové i zkoušky a myslím, že i Francouzi to takto mají. Pak jsou Vánoce a nový semestr začíná hned na začátku ledna. A ještě k tomu mají pořád nějaké svátky nebo prázdniny! Vážně mi to nejde do hlavy, že mají tak krátký semestr, to je úplně nic. Možná proto jsou tak tupí :)

To by byly asi všechny mé poznatky o škole. Kdyby vás zajímalo cokoliv navíc, napište mi to do komentářů, ráda vám odpovím na všechno! V příštím "díle" poznatků z Erasmu se těšte na téma lidé, vybarvím vám, jací jsou Francouzi. A už teď můžu prozradit, že pěkné to rozhodně nebude. Stay tuned!

20 komentářů

  1. Prý tupí :D pro mě je fj strašně těžký jazyk, sotva u nás na gymplu prolézám, takže si dokážeš představit, jak moc tě obdivuji za Erasmus. Já bych tohle dobrovolně nikdy neudělala :D Jinak to máš napsaný vtipně a pěkně, pořád na tebe myslím, jak se tam asi máš. A jak to řešíš vůbec s tím foťákem? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Řeším to v pojišťovně v ČR, zatím je to na začátku, takže vůbec neodkážu odhadnout, jestli mi dají nějaký peníze nebo ne :(

      Vymazat
  2. I feel your pain :D. Skupinové projekty mi taky vadí, vím, že kdybych na jakémkoli mohla pracovat sama, byl by výsledek 100x lepší a 1000x rychleji hotový, a nemusela bych si ničit nervy rozčilováním se, jak je někdo neschopnej nebo pro změnu "control freak", co si myslí, že jeho nápady jsou nejlepší, i když jsou strašný :D. Děs. My zas máme "travaux pratiques" místo "dirigés" :D. A musím říct, že šílený přízvuk na anglických hodinách jsem čekala taky, ale všichni učitelé, co jsou Belgičani, tak žili v Anglii a mají přízvuk jak rodilí mluvčí, což je super :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, já vynaložím všechny síly na to, že se rozčiluju nad tím, jak jsou neschopní! Já jsem tady na Erasmu a přece nebudu já ten iniciátor, kterej bude dělat všechno >.< A s těma učitelama to máš super, já jsem fakt ráda, že mám takovou úroveň frániny, že nemusím chodit na ty anglický hodiny. Kamarádka chudák má spíš ty anglický, protože jí to jinak nesedělo do rozvrhu, a strašně ji to štve, odjede s ještě horší anglinou nakonec :D

      Vymazat
  3. Francoužština je krásná, ale pro mě nemožné se ji naučit. :D takže Tě opravdu obdivuji. :) a ty kurzy Cirefe máš večer, nebo ráno? V tenhle čas na podzim skoro spím, nebo jsme doma v teple, takže bych to večer přetrpěla jen velmi těžko. :D
    Hodně štěstí! :)
    Vánoční giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo vidíš, to jsem měla napsat, právěže večer! Ráno by mě to asi zabíjelo ještě víc, ale i takto večer to je šílený. Večeřet před tím je brzo, potom zase pozdě a než se dostanu na pokoj, tak je vždycky 9 hodin.. Uf. Děkuju :)

      Vymazat
  4. Haha to mě pobavilo, jak píšeš, že jsou tupí, už se těším na ten příští článek:) My máme ve škole normálně vyučující hodiny v délce 1,5 hod a 3h15 min, takže vím jaká to je ke konci únava vůbec dávat pozor :D A s tím krátkým semestrem se fakt mají.. My děláme taky všechno ve skupinkách, loni jsme dokonce psali semestrálku v 5 lidech a to bylo teprv peklo.. Nejhorší je, že to vždycky někdo oddře a někdo se veze:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě můžu být za ty dvě hodiny ráda, lidi, co jsou tady na jiné škole, tak mají většinou blokovky! A to je třeba 6 nebo 8 hodin v kuse jenom s pauzou na oběd, uf. A přesně tak, to je na tom to nejhorší, já mám pocit, že to tady budu muset odedřít já, abychom vůbec něco vyprodukovali >.<

      Vymazat
  5. Ahoj, já jsem teď na Erasmu v Německu a po dočtení tohoto článku teda musím říct, že Německo je úplně někde jinde. :-D Teď to nemyslím nijak špatně, jen je tam tedy asi rapidní rozdíl, ale to se odvíjí i od kultury a mentality obecně.. Studuju tu v němčině, němčinu mám na dobré úrovni, ale.. na seminářích jsem přesto největší blbec. :-D Mám za sebou tedy zatím první týden výuky (semestr sice začíná 1. 10., ale vyučovat se začíná až 20. 10. a konec zimního semestru je potom 31. 3.), ale už teď vidím, jak diametrální rozdíl ve vzdělávání je mezi Německem a Českem. Co se týká průběhu semináře - jsou zakázané mobily i noťasy, prezentaci nedostáváme, vše si můžeš psát rukou, to pak ale zase nestíhám poslouchat i psát, protože musíme (měli bychom) pořád diskutovat. Mimochodem odpovědi mých německých spolužáků, kteří jsou momentálně v 5. semestru, jsou na úrovni našich doktorandů. :-D Takže s tím se fakt nemůžu měřit. Nějaká solidarita s Erasmáky neexistuje - musím dělat to stejné, co oni, a na stejné úrovni, to platí i při zkouškách. Referáty se taky dělají ve skupinkách (což rovněž nevyhledávám), jenže německý referát vypadá dost odlišně od toho, co předvádíme na vš my. Navíc se všichni ostatní znají a já, jelikož jsem na tom oboru jediná Erasmus studentka, jsem věčně ta, která zbyde a někdo se jí s kyselým obličejem musí ujmout, bezva přístup :-D. Ačkoliv je seminář 2x týdně, tak spolužáci z pondělí mě ve čtvrtek ani nepozdraví. Němci jsou sví a vážně se nestarají. Takže na nějaké přenechání poznámek můžu rovnou zapomenout. To bylo jen pár věcí, které mi po předčtení tvého příspěvku ihned vytanuly na mysli. :-D Každopádně si Francii užívej, Erasmus je super myšlenka a bezva zkušenost. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a ještě mě napadla ta délka semináře - buď se vyučuje 4 hodiny v kuse (!!) nebo 2x týdně 2 hodiny, jak to díky bohu mám já, protože jinak bych tu umřela. :-D

      Vymazat
    2. Wow, díky za vyčerpávající komentář! Slyšela jsem tady od kamarádky, která studuje v Německu, že tam je ten semestr zas extra dlouhý. Teda, docela čumím na všechna ta pravidla, tady mají Erasmáci jiné podmínky.. Ale taky to mám tak, že se všichni znají a já jsem ta, co vždycky zbyde :D A to mě sice všichni s úsměvem zdraví, ale to je všechno. Že bysme pokecali nějak víc, to ne. Škoda no.
      Díky a taky přes všechny nedokonalosti užívej, je opravdu potřeba to brát jako obří zkušenost, i když může být negativní, třeba jen částečně :)

      Vymazat
    3. Ahoj, můžu se zeptat, na které univerzitě jsi? Jedu do Německa na Erasmus příští semestr a tohle mě upřímně děsí :-D

      Vymazat
    4. Jsem na Friedrich-Schiller-Universität v Jeně..
      Ať už budeš kdekoliv, tak počítej s tím, že realita bude asi vždycky jiná, jde jen o to, o kolik. :-D

      Vymazat
  6. Je zajímavý, že i v rámci Francie je to všude jinak...v Lorientu jsme měli hodiny po 45 minutách a s klasickou akademickou čtvrthodinkou zpoždění to pěkně utíkalo :) profesoři prezentace nepoužívali, takže jsme museli poslouchat a zapisovat si...a při angličtině mě pěkně štvalo, jak Francouzi ignorují a nevyslovují hlásku "h", takže rozeznat např. heaven a even bylo náročný :) z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chm, tak tos měla dobré! A jejich nevyslovování h mě taky irituje, představě si, že řekneš I ate you místo I hate you :D

      Vymazat
  7. Zajímalo by mě, kolik máš dohromady hodin ve škole a kolik zase volna. Já ve Finsku na Erasmu měla velkou pohodičku, jen pár hodin týdně a díky tomu jsem měla hodně času na zábavu a průzkumné výpravy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, taková důležiitá věc a já ji zapomněla napsat! V pondělí dvě hodiny večer, v úterý dvě hodiny dopoledne, ve středu dvě hodiny odpoledne, ve čtvrtek dvě hodiny ráno a čtyři hodiny odpoledne (většinou, tohle se dost mění a stejně tam moc nechodím na ty odpolední přednášky :D) a v pátek dvě hodiny ráno. Takže je to roztahaný do celýho týdne, ale jak vidíš, tak mám taky dost flákárnu ;)

      Vymazat
  8. Já mám cviko 4,5 hodiny :D

    OdpovědětVymazat
  9. je to veľmi zaujímavé, ale určite mega makačka. máš môj obdiv ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  10. jo, taky mám co dělat, abych kolikrát vydržet 90 minutovou přednášku, takže 2 hodiny by mě asi položily :x a tak krátký semestr? brrr... díky bohu za to, kde studuju :D

    musím s Tebou souhlasit v tom, že nemám vůbec ráda skupinkové práce... přesně jako Ty, protože se bojím nějakého flákače, který práci žádnou neudělá a všechno se kvůli tomu bude komplikovat. prostě radši sama za sebe, bohužel :/

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)