Poznatky z Erasmu - jídlo

Jídlo, to je téma vděčné a věčné. Zvláště tady ve Francii, která je známá svými kulinářskými specialitami. Jak mnozí z vás ví, já se nacházím v regionu Bretaň, odkud pochází zejména lahodné cidery a taky palačinky. Spousta palačinek. S čímkoliv, co si dokážete (i nedokážete) představit. Tzv. crêperie jsou tady na každém rohu a jsou velmi oblíbené. Já jsem palačinku zatím ochutnala pouze v menze, ani nevím, s čím jsem ji měla, byla to nějaká taková kejda, co chutnala napůl jako arašídové máslo a napůl jako čokoláda. Ale byla výborná! Co nejdřív se pustím do dalšího ochutnávání a zkusím i něco divočejšího, třeba kombinaci kozího sýru a jablka (zdravím Barču!).



Když už jsem zmínila menzu, tak u toho i zůstanu. Chodím tady do menzy každý den, je to nejlepší řešení. Oběd tady stojí 3,20€, což je cena, za kterou dostanete hlavní jídlo a další dvě věci. Můžete si vybrat mezi různým ovocem, koláčky, dezerty, jogurty, pak taky zeleninové saláty, kuskus, talířek se sýry, atd. Každý student si může vzít i jeden "pain", což je tady taková malá bagetka. Přiznám se, že já si ji vždycky vezmu a nechám si ji druhý den na snídani (typický Čech :D), ale většinou vidíte Francouze, kteří to zakusují přímo k obědu. A tak se dostáváme k divným jídelním zvykům.
Už jste někdi viděli, aby se vepřový řízek jedl se suchýma těstovinama? Nebo hovězí steak se suchýma špagetama? Ne, co? Tak tady je to dost obvyklé. Nechápu. Co je ještě víc k naštvání, moc tady neuvidíte rýži (když už, tak jenom paellu) a hlavně tu skoro nejí kuřecí maso (když už, tak jenom pečené kuře). Taky je docela úsměvné, když si někdo dá hovězí steak, k tomu hranolky a aby se neřeklo, tak ještě vařenou zeleninu (jako kdyby to tím mohl zachránit). Já si užívám hlavně ty dezerty, už jsem měla mousse au chocolat, cme brulée a fondant au chocolat.

Co se týče jídla v supermarketech - wow. Vždycky tam strávím hrozně moc času, všechno si prohlížím a vybírám hlavně podle obalu. A tady, narozdíl od ČR, i když si koupíte to nejlevnější jídlo, tak se stejně nespálíte a je to výborné. Výběr je tady rozhodně větší, třeba si vemte kuskus. U nás najdete v supermarketu většinou jeden druh a pak možná BIO verzi. Tady je těch druhů milion, vážně jsem nevěděla, jaký si vzít! Cenově to tady vychází plus mínus stejně jako u nás (pokud kupujete ty nejlevnější věcí, což já jako student kupuju), jenže kvalita je daleko vyšší. Koupila jsem si konzervu tuňáka a úplně jsem čuměla, jak krásný kousky tuňáka tam byly, v té nejlevnější! Samozřejmě tu seženete i daleko dražší věci, hlavně maso je tady daleko dražší než u nás. Koupila jsem si 250g balíček kuřecích prs, za 3€. Příšerné.
A pak jsou tady bagety. Jenže ty já si moc nekupuju, ze dvou důvodů - druhej den ta bageta ztvrdne, ale hrozně. Takže i když si koupím nějakou menší, nemám šanci ji celou sníst ještě v čerstvém stavu. A druhý důvod je ten, že to je bílé pečivo, takže se po něm přibírá. A já tady vážně nechci ztloustnout, i když se vším tím jídlem to bude hrooozně těžké :D
Na konec zmíním ještě pikniky, protože ty Francouzi úplně milují. V neděli jsou tady obchody zavřené, takže se Francouzi věnují hlavně rodině a často se seberou na celé odpoledne, jdou do parku a piknikují. Tohle se mi na Francii moc líbí, my se v neděli honíme za nákupama a s rodinou tolik času netrávíme. A takový piknik je na tohle jako stvořený. Jen si tak říkám, co dělají v zimě. Ale to se taky dozvím, zřejmě už za chvilku :)

První sobotu v říjnu se chystám konečně na největší trhy tady v Rennes, tak vám rozhodně podám report se spoustou fotek, určitě to bude stát za to. Do té doby se tu rozhodně objeví další článek s mými "poznatky", čekejte článek o škole (jaké předměty tady mám, jak mě to baví a jak se to liší od VŠ u nás) a taky o nočním životě (který se mi zatím vůbec nelíbí, ale to se dočtete, proč to tak je).
A bientôt, mes chers amis!

27 komentářů

  1. Tak ty bagetky k obědu jsou fakt divné... taky jsem v Portugalsku viděla, že je lidi jedli k obědu, třeba k hranolkám :-D, tak třetina lidí. Druhá třetina si bagetku sbalila s sebou (takže nejsme asi zas tak typičtí) a třetí si ji nebrala vůbec (protože to hrozně tvrdlo).
    Mousse au chocolat... <3 <3 <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tady ji taky klidně jedí k hranolkám, pak jsem tu já, kdo si ji vezme s sebou (vážně jsem zatím nikoho dalšího neviděla) a spousta lidí si ji taky nebere vůbec, přesně z toho důvodu, že to tvrdne :D

      Vymazat
  2. Super článok, už sa teším na ďalšie :) mám veľmi rada takéto zahraničné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek :) S těma velkým bagetama to je jak z Kauflandu, dnes čerstvé, zítra tvrdé, hnus :D. Těším se na další poznatky. Mmm čokoládová dobrůtka v mističce by se mi teď po obědě hrozně hodila :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článeček! :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, musím toho tady ještě tolik vyzkoušet a ochutnat! Vanilkovou rýži v konzervě si teda neumím představit, ale mám ráda mléčnou rýži, něco jako jogurt :) A k sýrům se začínám postupně propracovávat! Na kávu jsem se zatím nezaměřovala, tak díky za tip. Máme doma pressovač, tak třeba taky přivezu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý članek, suché těstoviny a k tomu maso? To je divnéa ještě divnější je bageta nechápu jak to všechno sní. Pikniky jsou skvělé, vždycky jsem chtěla nějaký , pořádný zažít asi budu muset do Francie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky ne! Já sním hlavní chod, k tomu si většinou beru nějaký salát, protože předkrm bych už nesnědla. A s dezertem mám většinou už taky problém, tak si beru ovoce potom s sebou a nechám si ho na svačinu. A oni to sežerou všechno a ještě s bagetou :D

      Vymazat
  7. hned bych za Tebou přijela na piknik :) Musím říct, že u článku jsem se hodně pobavila, jen mě trochu zarazily ty suché těstoviny...že bych měla nějaké francouzské geny? :D

    OdpovědětVymazat
  8. Dostala jsem z toho hlad, sakryš! :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám zkušenost z Erasmu ve Finsku, jídlo tam bylo taky fajn:) Havně ke každému obědu byl k dispozici salátový a ovocný bar, kde sis mohla dát, kolik jsi chtěla. Tohle u nás hodně chbí, ta krásná zeleninka byla super. Vedle zeleniny si taky člověk k hlavnímu jídlu mohl dát libovolné množství pečiva s máslem nebo pomazánkou. Byly to přímo celé bochníky většinou tmavého chleba, které si každý krájel. Bohužel nebylo vyjímkou, že si češi s sebou sbalili celý bochník a divili se, že mi to nepřipadá košér:((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Finsko ti závidím <3

      Vymazat
    2. Tady je takový menší zeleninový bar, taky si můžeš nabrat, kolik chceš. Ale není to teda v každé menze. U nás mi to pak taky bude chybět, máme v Brně akorát různý saláty, ale docela drahý, když to porovnáš s hlavním jídlem. A je toho maličko :/ No, tohle je přesně ta česká chamtivost.. Když jsme byli v Paříži na dovči, tak jsme jednou přišli jenom o 10 minut později na snídani a už na nás nic nezbylo! A to jsme viděli, jak má každej Čech nabraný tolik jídla, takže si to pak brali s sebou, zmrdi..
      Jinak Finsko taky závidím, ty severský země mě moc lákají :)

      Vymazat
    3. Finsko bylo parádní, zažila jsem tam zimní semestr a tak byla i polární noc, mělo to hrozně zvláštní, takovou noir atmosféru:) Všude kupa sněhu, na kterém pořád všichni jezdili na kole (i důchodci, mhd je tam děsně drahý).. takže jsem jezdila do školy zasněženou polotmou, sníh křupal, kolem drandily babky na kolech.. no zajímavý:)

      Vymazat
  10. steak a špagety? no nevím, jestli bych to jedla... :D

    OdpovědětVymazat
  11. Jojo, ona to byla víceméně jakoby mléčná rýže, ale s příchutí vanilky. U nás to je běžně v kelímku, čokoládová a já nevím jaká.. Ve Francii mě právě překvapilo, že to mají v konzervě.. :-)

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  12. Miluju francouzskou kuchyni,ale tak po svém :) Pečivo ti tvrdne,protože ho uchováváš v těch pytlíkách co propouští vzduch, jsou tam mini dírečky aby se odpařovalo teplo,kdyby pečivou bylo ještě teplý,takže to zachrání jedině klasický sáček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono záleží na každé bagetě, třeba teď mám takovou, na jejímž pytlíčku je napsané, že to máš uchovat právě v tom pytlíčku. Jinde je napsané, že to máš zabalit do ubrousku. A někde není nic a když to dám do sáčku, tak to zase pro změnu zgumovatí :D

      Vymazat
  13. Hezký článek! Miluju objevování nových kuchyní a také nakupování v cizích supermarketech, je to takové nahlédnutí do jejich kultury a i když jsou někdy stolovací návyky opravdu zvláštní, tak mě to baví!! :)
    http://sugar--spice--nice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Promiň, ale z celého článku mě nejvíc zarazila věta, že z bílého pečiva se přibírá. Pro člověka s normálním vyváženým jídelníček to není problém, pokud má dot vlákniny, pohybu atd. Ale pokud jí člověk omáčky zahuštěné právě moukou, paličnky z mouky atd, tak to se pak načítá, to ano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se snažím jíst vyváženě, s těmi omáčkami zahuštěnými moukou to nevím, do toho jídla v menze nevidím no.. Ale ve většině případů si beru ovoce a salát, dezert si dám jen, když se mi vážně líbí :)

      Vymazat
  15. Pečivo k obědu je fajn na vytření talíře, pokud člověk pak jí sýry na stejném talíři, jinak mě zbytečně zacpe a už mi nezbyde místo na další lakominy! :-D osobně musím říct, že co se týče jídla, tak na to jsem se těšila snad nejvíc ;-) A kombinace sýra a ovoce je skvělá, na blogu mám třeba salát s hruškou a plísňovým sýrem, nebo třeba spojení camemberu a hrušky, mohu jedině doporučit ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je asi jediný smysluplný důvod s tím pečivem :D Já se taky na jídlo těšila nejvíc, to souhlas. Já na ty sýry skoro nejsem, ale hodlám to změnit, tak třeba dojde i na tyhle kombinace s ovocem :)

      Vymazat
  16. Já doporučuji slané palačinky galettes, ze sýrů coulommiers a marmelády bonne maman, které jsou k dostání i u nás ale za úplně jinou cenu. Když jsem byla na Erasmu v Bretani já, tak jsem skoro celé stipendium projedla :) a nákupy v supermarketu a obědy v menze jsem si fakt užívala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Coulommiers Mon Pere jsem kupovala tátovi k Vánocům a chutnal mu, tak ho taky vyzkouším tady, díky za tip :) A marmeládku Bonne Maman už mám vyhlédnutou, ty ceny za ně jsou tady skvělé, asi nějakou přivezu potom i domů. S tím utrácením stipendia to máme stejné, taky zatím největší díl padl za jídlo :D

      Vymazat
  17. ty přílohy jsou fakt dost ujetý :D a kuřecí by mi tam hodně chybělo, ostatní masa moc nemusím :/ ty jejich bagety jsou kapitola sama o sobě :D když jsme s kamarádkou byli v Paříži, tak jsme se na ně šíleně těšili, ale fakt jsou druhý den úplně jako podrážka, docela jsem čuměla... ale ty sýry bych si tam náramně užívala :))

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)